Top 6 Vitamine Pentru Piele Imbatranita

Top 5 Vitamine pentru piele imbatranita

Navigheaza Rapid la:

Cunosti cu Adevarat Nevoile Pielii Tale?

Pielea imbatranita are cauze multiple si acest lucru nu este un secret. Rapiditatea cu care pielea iti arata varsta, poate fi totusi controlata si una din metodele cele mai eficiente de a face acest lucru, este cu suplimentarea de vitamine pentru piele imbatranita.

Am vazut persoane de 25 de ani care arata de 40 si persoane de 60 de ani care arata tot de 40. Cum este posibil acest lucru?

Cu inaintarea in varsta, pielea sufera o serie de transformari:

  • Pielea devine mai uscata, descuamarea fiind compromisa
  • Sinteza vitaminei D este redusa
  • Se instaleaza riduri profunde
  • Epiderma si derma se subtiaza si pielea este mai fragila
  • Apar pete pigmentare
  • Epiderma devine mai putin permeabila
  • Vindecarea ranilor este intarziata
  • Colagenul si elastina sunt degradate
  • Glandele sebacee produc mai putin sebum ceea ce face ca pielea sa nu mai aiba aceeasi cantitate de antioxidanti si protectie.

Atunci cand vrei sa faci ceva pentru preventia imbatranirii, trebuie sa actionezi asupra tuturor acestor simptome, pe mai multe planuri. 

Pentru a recapata o piele aproape normala trebuie sa determini procesele de mai sus sa isi reia activitatile. Constituentii dermei trebuie sa functioneze la cea mai mare capacitate si acest lucru poate fi influentat cu:

 – alimentatie

– vitamine si suplimente

hidratare adecvata

– o ingrijire a pielii potrivita

Mai jos gasesti informatii despre vitamine pentru piele imbatranita si alimente din care iti poti lua minerale esentiale pentru o piele tanara.

Cele Mai Importante Cauze Ale Imbatranirii Pieli

Cauzele imbatranirii pielii

Principala cauza a aparitiei pielii imbatranite este degradarea colagenului si a elastinului din piele. Motivul pentru care acestea se degradeaza insa, poate avea cauze multiple.

  1. Cea mai importanta si cea mai raspandita cauza este deshidratarea.

Colagenul este cel care ofera structura si rezistenta pielii. 60% din greutatea colagenului este apa. Colagenul este cea mai raspandita si complexa proteina in corpul uman. El functioneaza la capacitate maxima in conditii de umiditate si pur si simplu se usuca atunci cand nu exista apa suficienta in tesuturi. In lipsa apei, moleculele de colagen se restrang si puterea fibrelor scade.

La spa intalnesc foarte multe persoane care poate reusesc sa bea o cana de apa pe zi. Acest lucru se observa cu ochiul liber la nivelul pielii. Cearcane, riduri multiple, ten uscat, culoare terna, toate acestea de la lipsa apei din tesuturi.

Am vorbit despre importanta apei pentru piele, in amanunt si in acest articol.

  1. Malabsorbtia sau o dieta saraca in nutrienti

Acestea 2 cateodata se suprapun pentru ca se influenteaza reciproc.

Daca ai o dieta sanatoasa, consume multe legume si fructe proaspete si totusi pielea are un aspect ridat, lasat atunci consulta un gastroenterolog. Este posibil ca microbiomul de la nivelul intestinelor sa fie dezechilibrat. In cazul unor simptome la nivelul sistemului digestiv ca balonare, digestie lenesa, dureri ascutite, voma, dureri de cap este posibil sa existe si o malabsorbtie de nutrienti. Investigheaza.

Cand tenul este imbatranit de la un astfel de dezechilibru, colagenul este degradat si fibrele de elastina se intaresc. Pielea nu mai primeste necesarul de vitamine, minerale, proteine si antioxidanti pentru a se pastra ferma si sanatoasa.

Aceasta problema la nivelul sistemului digestiv interfereaza si cu productia vitaminei B7 (biotina). Probioticele la nivelul intestinelor formeaza vitamina B7 esentiala pentru reinnoirea celulara si sanatatea pielii. Tot probioticele (bacteriile bune din sistemul digestiv) fac si vitamina B12. Fara aceasta, sangele oxigenat nu poate circula prin corp.

Probioticele sunt responsabile si pentru fabricarea vitaminei K. Aceasta este o vitamina esentiala pentru sanatatea corpului uman. Ea previne depozitarea calciului pe fibrele de elastina, pe vasele de sange sau pe piele si conduce calciul acolo unde este nevoie de el: in matrixul oaselor.

Malabsorbtia de nutrienti poate fi cauzata de:

– mestecatul prea rapid al mancarii. Scriam mai sus despre necesitatea de a consuma fructe si legume proaspete. Acestea fiind carbohidrati, digestia lor incepe in gura iar mestecatul insuficient reduce cantitatea necesara de saliva pentru a incepe procesul de digestie. Bucatile mari nu sunt digerate si astfel se pierd o multime de nutrienti si vitamine necesare pentru corpul tau sa se repare.

– nivel redus al acidului din stomac. Daca ai gaze, te constipi sau eructezi dupa masa, este posibil sa ai aceasta problema. Cand acidul din stomac este intr-o cantitate insuficienta, mancarea sta acolo mai mult decat trebuie.

– Insuficienta pancreatica. Atunci cand pancreasul nu functioneaza la capacitate optima, nu elibereaza enzime esentiale pentru digestie. Aceste enzime influenteaza in mod direct absorbtia vitaminelor si mineralelor in intestinal subtire, absorbtia proteinelor si acizilor grasi.

– Dezechilibru al microbiomului.

Gasesti toate informatiile AICI.

  1. Deteriorarea ADN-ului celular. Radicalii liberi sunt cei mai importanti influentatori ai deteriorarii ADN-ului.Datorita radicalilor liberi, ADN-ul mitocondriei este mult mai vulnerabil decat ADN-ul nucleului.
  2. Stresul Oxidativ. 

Din ce in ce mai multe studii sunt realizate pe impactul pe care il are stresul oxidativ asupra longevitatii. Am scris pe larg despre stresul oxidativ in acest articol.

Oamenii au in gene un mecanism de protectie impotriva stresului oxidativ, dar cu varsta acesta nu isi mai realizeaza atributiile la fel de bine pe cat ar trebui.

2 antioxidanti majori exista in corpul uman: Superoxid Dismutaza si Glutation. Oamenii de stiinta au descoperit ca disfunctiile acestor antioxidanti influenteaza in mod direct longevitatea si inevitabil, imbatranirea.

Acesti antioxidanti au capacitatea de a anihila radicalii liberi. Radicalii liberi pot distruge membrane celulara, lipidele, proteinele si ADN-ul, stand la baza proceselor inflamatoare cronice.

  • Influente genetice. Daca te gandesti ca pielea ta arata in felul in care arata deoarece asa a avut pielea si unul din parintii tai, am o veste pentru tine. Studii recente arata ca influentele genetice influenteaza 3% din felul in care arata pielea.
  • Stresul. Detalii despre cum stresul iti imbatraneste pielea, gasesti AICI.
  •  Varsta. Pielea imbatranita are afectata atat derma cat si epiderma. Celulele din epiderma nu se mai desprind la fel de repede pe cat o faceau in tinerete. Acest lucru poate fi imbunatatit cu folosirea regulata a unui exfoliant pe baza de AHA sau a unui retinoid. Derma are mai putine celule normale si ma putini constituenti ai tesuturillor care functioneaza normal: colagenul, elastina, fibroblastele, acidul hialuronic.

Top 5 Cele Mai Recomandate Alimente Pentru Tenul Tau

Alimente pentru piele imbatranita

Pe langa vitamine pentru piele imbatranita este esential sa ai si o alimentatie bogata in nutrienti. Proteinele de calitate, grasimile sanatoase si carbohidratii din fructe si legume iti asigura combustibilul de care corpul tau are nevoie pentru a functiona la cea mai buna capacitate.

Cele mai importante alimente pentru tine sunt:

  1. Peste
  2. Avocado
  3. Legume verzi: broccoli, sparanghel, spanac, etc.
  4. Nuci si seminte
  5. Fructe de padure

Top 6 Vitamine Pentru Piele Imbatranita

Vitamina D pentru piele imbatranita

1. Vitamina D

Vitamina D este sintetizata de piele atunci cand este expusa la razele UV. Odata cu inaintarea in varsta pielea sintetizeaza din ce in ce mai putina Vitamina D.

Aceasta vitamina controleaza toate tesuturile corpului si noi nu putem exista fara ea. Este responsabila pentru absorbtia calciului si a fosforului, ce alcatuiesc oasele. Expusa la lumina ultravioleta, pielea umana este capabila sa produca sis a depoziteze suficienta vitamin D pentru a evita deficienta. Expunerea la soare intre 5-30 de minute, de 2 ori pe saptamana asigura necesarul de vitamina D.

Vitamina D are un rol important si in metabolismul glucozei, asa cum arata studiile recente din acest domeniu.

Vitamina D are efect antiaging si este fotoprotectoare pentru piele.

Are efect anti-inflamator, regleaza proliferarea celulara, protejeaza ADN-ul si are efect antioxidant. Vitamina D controleaza in mare parte epiderma si procesul de descuamare, alaturi de vitamina A.

In prezenta vitaminei D, pielea are o imunitate mai buna.

Bine de stiut

Prea multa vitamina A impiedica absorbtia de vitamina D, cauzand deficienta de vitamina D. Betacarotenul – precursorul vitaminei A, nu este insa implicat in aceasta activitate. Daca in organism exista suficienta vitamina A, betacarotenul nu mai este transformat in aceasta vitamina.

2. Vitamina C

Despre vitamina C gasesti toate detaliile AICI.

3. Coenzima Q10

Desi nu este o vitamina, Coenzima Q10 este extrem de importanta pentru tenul imbatranit si nu numai. Citeste despre Coenzima Q10, AICI.

4. Vitamina A

Vitamina A pentru piele imbatranita

Vitamina A se refera la un grup de compusi dintre care fac parte retinolul, acidul retinoic, esteri de retinil, retinal.

Se gaseste in mod natural in piele si este raspunzatoare de regenerarea celulara.

Vitamina A joaca un rol foarte important in sistemul imunitar si comunicarea celulara.

Retinalul este esential pentru vedere deoarece ajuta retina sa absoarba lumina.

Vitamina A este esentiala pentru sistemul imunitar al pielii. Pielea formeaza o bariera intre organism si lumea exterioara si este linia intai de aparare impotriva infectiilor. 

Betacoretenul este transformat de corp in retinol. Betacarotenul se gaseste din abundenta in fructele si legumele de culoare portocalie si galbena.

Deficienta de vitamina A duce la o piele foarte uscata si la ingrosarea epidermei.

Oamenii de stiinta insa nu recomanda suplimentarea cu betacaroten. In urma studiilor reiasa ca suplimentarea poate duce la probleme cu stomacul si plamanii.

Bine de stiut:

Consumul de alcool afecteaza drastic absorbtia de vitamina A.

Bolile cardiovascule reduc vitamina A in organism cu 33%.

Vitamina C imbunatateste absorbtia de vitamina A.

Consumul de fructe si legume de culoare portocalie si galbena a fost asociat cu un grad redus de aparitie a cancerului. La fumatori, acest lucru nu a fost valid.

Suplimentarea cu vitamina A se face doar sub observatia unui doctor, deoarece prea multa vitamina A face mai mult rau decat bine.

5. Vitamina B3

Vitamina B3 are rolul de a mentine homeostaza pielii. In lipsa ei adesea apare conditia pielii denumita dermatita.

Vitamina B3 reduce stresul oxidativ si inflamatia, imbunatateste energia mitocondriala si mentine sanatoasa bariera naturala a pielii.

Atunci cand este aplicata direct pe piele, vitamina b3 reduce semnele imbatranirii pielii si petele pigmentare.

B3 este responsabila si de starea de bine generala deoarece ajuta creierul sa produca dopamina.

Cele mai bogate alimente in vitamina B3 sunt:

  • alune
  • ciuperci
  • mazare
  • cartofi
  • avocado

6. Zinc

Desi nu este o vitamina, zincul este un mineral esential pentru piele, de fapt pentru orice tesut. Rolul lui in organism este critic pentru repararea, multiplicarea si dezvoltarea celulara.

Asa cum am mentionat si in alte articole, cei mai importanti antioxidanti din piele sunt superoxid dizmutaza si glutationul. Zincul este esential pentru productia de superoxid dizmutaza.

Principalul rol al zincului este de protectie a ADN-ului.

Fara zinc, vitamina A nu poate fi transformata in forma ei activa.

Deficienta de zinc determina paloarea pielii, atrofierea epidermei, aplatizarea crestelor rete si o piele foarte uscata si aspra la atingere. Deficienta de zinc este adesea acompaniata de deficienta acizi grasi esentiali si biotina.

Cele mai bogate alimente in zinc sunt stridiile si fructele de mare, graul, lactatele si semintele.

Cele Mai Sanatoase Obiceiuri Pentru Pielea Ta

Pielea matura are nevoie de mai multa atentie decat pielea tanara. 

Masajul facial ar trebui sa fie o rutina zilnica pe care o practici pentru 2-3 minute.

Exfolierea chimica (sub nicio forma sa nu utilizezi scruburi) trebuie si ea facuta de 2-3 ori pe saptamana, seara.

Daca nu ai o rutina de ingrijire a tenului bine stabilita, ar trebui sa iti faci una.

Este necesar sa incepi cu folosirea unor produse cu concentratie mai mica in active cu potential iritant si sa cresti aceasta concentratie treptat.

De exemplu:

Daca nu ai mai folosit niciodata acid glicolic pentru exfolierea tenului, incepe cu o concentratie de 6% si foloseste-l de 2 ori pe saptamana.

Dupa ce ti-ai consumat produsul, achizitioneaza-ti o concentratie de 10% si foloseste-l de 3 ori pe saptamana.

Mai multe informatii despre ingrijirea tenului matur, gasesti AICI.

Concluzii Despre Vitamine Pentru Piele Imbatranita

Concluzii vitamine pentru piele imbatranita

Suplimentele au devenit din ce in ce mai folosite in intreaga lume. Pe masura ce alimentele pe care le consumam devin tot mai sarace in nutrienti, suplimentarea este cu atat mai necesara.

Zincul de exemplu, se gaseste din abundenta in grau. Rafinarea fainii insa, este un proces care elimina 88% din zincul gasit in mod natural in grau.

Aceasta saracire a alimentelor este larg raspandita datorita neecesitatii comerciantilor de a pastra marfa cat mai mult pe rafturi. 

Pentru a te asigura ca obtii necesarul de nutrienti, nu doar pentru frumusetea pielii ci pentru a te bucura de sanatatea corpului pentru o perioada indelungata de timp,  consuma cat mai multe legume si fructe proaspete.

Iti recomand sa suplimentezi cu aceste vitamine pentru piele imbatranita, urmand sfatul doctorului tau.

Daca ai intrebari, le astept in sectiunea de comentarii si iti raspund cu drag.

In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol. 

Pana data viitoare, ai grija de pielea ta! 

 In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!

Surse

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150126125011.htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34445803/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8396468/

Encyclopedia Of Human Nutrition, Benjamin Caballero Bloomberg School of Public Health, Johns Hopkins University, Baltimore, MD, USA

Nutrition for Healthy Skin, Jean Krutmann, Philippe Humbert

Encyclopedia of food sciences and nutrition, Benjamin Caballero Johns Hopkins University Center for Human Nutrition School of Hygiene and Public Health 615 North Wolfe Street Baltimore, Maryland, USA

An Evidence-based Approach to Vitamins and Minerals Health Benefits and Intake Recommendations Jane Higdon, PhD, Victoria J. Drake, PhD.

Cosmeceuticals and Cosmetic Practice, Patricia K. Farris, MD Clinical Associate Professor Tulane University School of Medicine New Orleans, LA, USA

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Terapeut de Infrumusetare ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta infrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

14 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

  5. Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
    Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?

    Multumesc,

    1. Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute

  6. Buna!
    Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .

    1. Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.

    1. Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies