Navigheaza Rapid la:
De ce Toata Lumea Vorbeste Despre Vitamina C pentru Ten
Despre Vitamina C se fac in fiecare an o multime de cercetari si mereu se afla ceva nou. Fiind cel mai raspandit antioxidant al corpului uman, este absolut necesar sa se descopere fiecare implicatie pe care o are. In acest articol o sa ma limitez la impactul pe care il are Vitamina C pentru ten.
Probabil ai mai citit si alte articole despre acest subiect. Eu o sa il tratez prin prisma descoperirilor facute in domeniu.
Practic o sa afli ce functioneaza cu adevarat pentru tenul tau, pentru ca povestile care inconjoara vitamina C sunt multe.
Vitamina C Beneficii Reale Pentru Ten

Beneficiile vitaminei C sunt printre cele mai vizibile aduse de vreun ingredient cosmetic tenului.
Ele pot fi obtinute prin 3 metode:
- Consumul alimentelor bogate in vitamina C – corpul uman nu poate produce vitamina C, ea fiind obtinuta doar prin dieta
- Aplicarea pe piele a produselor cosmetice bogate in forma stabila a Vitaminei C
- Suplimentarea cu Vitamina C
Beneficii Vitamina C pentru Ten
La nivelul pielii, Vitamina C nu doar actioneaza ca un antioxidant dar este esentiala pentru formarea colagenului si a lipidelor din bariera naturala de protectie a pielii.
Deasemenea are activitate antiinflamatoare si reduce hiperpigmentarea pielii.
Asa cum spuneam si in articolele trecute, Vitamina C ajuta la formarea glutationului si recicleaza Vitamina E.
Este activa la suprafata pielii si ofera protectie impotriva daunelor oxidative provocate de radicalii liberi.
Studiile realizate pana in prezent, scot in evidenta faptul ca Vitamina C, atunci cand este parte dintr-un produs cosmetic corect formulat, aduce beneficii extraordinare pentru piele:
- Protejeaza celulele impotriva degradarii ADN-ului, atunci cand este folosita inainte de expunerea la soare cu 30 de minute
- Atunci cand s-a aplicat vitamina C pe piele, au avut loc mai putine arsuri solare comparativ cu placebo.
- Scade incidenta cancerului de piele
- Previne degradarea colagenului si a aparitiei ridurilor in randul tinerilor
- Ajuta la formarea colagenului la persoanele in varsta
Vitamina C este antioxidantul predominant in piele; concentrația sa este de 15 ori mai mare decat glutationul, de 200 de ori mai mare decat vitamina E si de 1.000 de ori mai mare decat Coenzima Q10.
Concentrațiile de antioxidanți sunt mai mari in epiderma decat in derma, deoarece acolo are loc adevara lupta impotriva radicalilor. Este de sase ori pentru vitamina C si glutation si de doua ori pentru vitamina E si Coenzima Q10.
Cum Ajunge Vitamina C In Piele?

In alimente, in special in fructe si legume, se gaseste vitamina C sub forma de acid ascorbic. In stomac incepe digestia si absorbtia micronutrientilor, continuand in intestine. Odata aflat in intestine, acidul ascorbic trece in sange si ajunge in piele prin vasele de sange dermice. De aici este preluat de fibroblaste (celulele ce stau la baza formarii colagenului) cu ajutorul unui trasportator de Vitamina C. Acesta este dependent de Sodiu.
Cu toate acestea, consumul chiar si foarte mare de fructe (de exemplu 80 de portocale) intr-o zi, nu asigura pielii cantitatea necesara de Vitamina C.
Concentratia de Vitamina C in plasma si tesuturi depinde de o serie de factori: cantitatea consumata, stabilitate, excretia renala si capacitatea de utilizare a corpului.
In prezenta soarelui si a poluarii, rezerva de vitamina C din stratul cornos este epuizata rapid. In straturile de jos ale epidermei, rezerva de vitamina C scade cu 70% dupa doar cateva minute de expunere la soare.
O deficienta in Vitamina C duce la o piele subtire, sensibila care se vindeca greu in cazul unor leziuni.
Atunci cand Vitamina C este aplicata direct pe piele, se intampla 2 lucruri:
- Nivelul din piele al Vitaminei C creste de 20-40 de ori fata de nivelul obtinut prin suplimentare. Acelasi lucru se intampla si in cazul Vitaminei E, careia ii creste nivelul de 10 ori in piele dupa aplicare.
- Imbogateste depozitul natural al pielii de antioxidanti, ce nu pot fi indepartati prin curatarea pielii sau imersie in apa (atunci cand mergi la mare de exemplu).
In pielea fotoimbatranita nivelul vitaminei este mult mai redus comparativ cu pielea normala, atat in epiderma cat si in derma.
Cea Mai Buna Vitamina C Pentru Ten

Ca ingredient cosmetic, acidul ascorbic este foarte instabil, adica oxideaza rapid odata expus la lumina sau la aer.
Foarte multe dintre produsele cosmetice existente pe piata sunt pe baza de acid ascorbic. Odata ce ti-ai pus pe fata crema sau serul, vitamina C nu iti mai aduce nici un fel de beneficiu. Dar nu trebuie sa fii dezamagita!
Exista forme de Vitamina C stabile! Mai jos gasesti toate detaliile.
Diferenta Intre Diferitele Tipuri De Vitamina C
Exista mai multe tipuri de Vitamina C iar faptul ca sunt diferente enorme intre ele, influenteaza extrem de mult felul in care trebuie folosite. Daca ai mai folosit in trecut produse pe baza de vitamina C si nu ai vazut rezultate, este pentru ca nu stiai lucrurile de mai jos.
Acid Ascorbic

Este forma naturala a vitaminei C. Se gaseste in fructe si legume. Ca ingredient in cosmetic, nu are stabilitate si odata expus la aer sau lumina devine nefolositor.
Devine mai stabil alaturi de alti antioxidanti cum ar fi acidul ferulic, Vitamina E, Ceai Verde, pycnogenol. Obligatoriu, trebuie sa fie intr-o sticluta in care nu intra aer. Daca are pipeta sau este un recipient in care iti bagi degetul pentru a-ti lua cantitatea necesara de produs…nu mai este activ de la prima utilizare. Iti poti da seama ca este oxidat atunci cand capata o culoare maronie si miroase fructat. Multe companii acopera aceste “simptome” cu parfumuri si coloranti.
Acidul ascorbic este cel mai activ la un pH de 2-2,5 si rezultatele depind foarte mult de formula produsului si de cantitatea de acid ascorbic din compozitie. La un pH mai mare de 3,5 acidul ascorbic nu mai patrunde in piele. Si ghici ce? Cel mai mic pH acceptat la produsele cosmetice pe piata este de 3,5.
Daca ai un produs cu acest ingredient cosmetic, el trebuie folosit dupa ce iti cureti fata sau iti exfoliezi tenul cu un produs acid. Acesta are rolul de a scade pH-ul pielii, astfel incat Acidul ascorbic sa poata functiona la adevarata lui capacitate.
Acest lucru inseamna ca un produs pe baza de acid ascorbic este cel mai bine de folosit seara, dupa exfoliere.
Persoanele care au piele foarte sensibila se pot irita usor de la acidul ascorbic deoarece ar trebui sa fie prezent intr-un produs cu pH foarte acid pentru a fi eficient.
Acidul ascorbic trebuie sa fie prezent cel putin intr-un procent de 10% si produsul sa indeplineasca criteriile de mai sus pentru a aduce beneficiile mentionate.
Intr-un studiu, dupa aplicarea unei creme cu o concentratie de 10% pe pielea unor porcusori de guineea, 8,2 % s-a gasit in derma si 0,7% in sange. Concentratia prezenta in derma confirma ca acidul ascorbic poate trece de bariera epidermei. Este ceea ce iti doresti pentru a te asigura ca o sa aiba efectul dorit asupra colagenului.
Intr-un alt studiu, dupa aplicarea unui ser cu 15% Vitamina C, o data pe zi, timp de 3 zile a crescut nivelul de Vitamina C din piele de 27 de ori mai mult decat a fost obtinut prin suplimentarea cu doze foarte mari de Vitamina C.
Din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai uimitoare rezultate obtinute intr-un studiu, a fost obtinut pe celule de varstnici de 85 si 90 de ani. Fibroblastele acestora (celulele care formeaza colagenul) au fost comparate cu cele ale unor nou nascuti.
Fibroblastele varstnicilor se inmulteau cu o cincime din viteza celor ale nou nascutilor.
Dupa ce s-a aplicat Vitamina C pe ele, fibroblastele varstnicilor s-au inmultit mai bine decat cele ale nou nascutilor. Chiar si cele ale nou nascutilor, in prezenta vitaminei C s-au inmultit de 2 ori mai bine si au produs si mai mult colagen.
Aceste descoperiri, pentru tratamentul pielii imbatranite sunt extrem de folositoare deoarece ridurile se instaleaza datorita degradarii colagenului.
Vitamina C Lipozomala sau Ascorbil Palmitat

Acesta este un ester al Vitaminei C, solubil in grasimi cu o stabilitate foarte mare, comparativ cu acidul ascorbic. Faptul ca este solubil in grasimi ii mareste si capacitatea de absorbtie in piele.
Acesta este eficient la un pH neutru, ceea ce il face perfect de utilizat dimineata sau pe parcursul zilei, dupa curatarea tenului.
In acest caz curatarea trebuie facuta cu un produs care sa nu contina acizi de fructe sau acid salicilic.
Vitamina C Lipozomala este asociata cu scaderea inflamatiei si cu imbunatatirea anumitor conditii dermatologice.
De exemplu, s-a descoperit ca ajuta in cazul psoriazisului si al eczemei.
Este mult mai “prietenos” cu pielea sensibila decat acidul ascorbic. Este recomandat in special pentru tenul cuperozic.
Ascorbil Fosfat De Magneziu (MAP)
Este cel mai des utilizat ester al Vitaminei C in produsele cosmetice deoarece are cea mai mare stabilitate. Este un ingredient sintetic, solubil in apa.
Pentru a fi eficient, trebuie sa indeplineasca la randul lui anumite conditii:
- Formula trebuie sa aiba un pH neutru (7 sau mai mare)
- Trebuie sa fie insotit de alti antioxidanti
Este folosit mai ales pentru tratamentul petelor pigmentare, avand cea mai mare capacitate de inhibare a tirozinei, dintre toate formele de Vitamina C.
Cel Mai Bun Ser cu Vitamina C

Asa cum ai citit mai sus, sunt o multime lucruri care fac diferenta intre o formulare corecta si una incorecta atunci cand vine vorba de Vitamina C.
Atunci cand o formula este corecta tinde sa aiba un pret mai mare.
Stiu ca sunt pe piata o multime de produse pe baza de vitamina C care nu indeplinesc nici un criteriu din cele explicate mai sus. Sunt chiar si “influenceri” care nu au nici o pregatire in domeniu, ce recomanda astfel de produse. Situatia este trista si este normal sa te simti confuza.
Cum fiecare e liber sa spuna orice, tine doar de tine si de cat de informata esti, pentru a lua decizii care sa iti aduca si rezultate.
Cum alegi acest ser?
- Familiarizeaza-te cu cele 3 ingrediente de mai sus. Sunt cele mai des intalnite in produsele cosmetice pe baza de Vitamina C.
- Ambalajul conteaza! Evita recipientele cu capac sau sticlutele cu pipeta. Alege un recipient in care nu intra aerul (ca cel din poza de mai sus).
- Alege o concentatie de 10% sau mai mult si obligatoriu sa aiba si alti antioxidanti alaturi.
- In functie de ingrediente, trebuie folosit dimineata sau seara. Poate tinzi sa crezi ca nu are importanta cand il folosesti dar crede-ma diferenta e enorma.
Acum ai toate informatiile de care ai nevoie pentru a alege cel mai bun ser cu Vitamina C.
Multumesc ca ai citit pana aici, sper ca te-am putut ajuta!
Sunt curioasa daca ai folosit pana acum seruri pe baza de vitamina C si daca au functionat pentru tine.
Daca stii pe cineva care are nevoie sa cunoasca aceste detalii despre Vitamina C, ajut-o si distribuie-i acest articol.
In fiecare saptamana public articole interesante (cel putin asa cred eu :)) despre ingrijirea corecta a pielii. Vrei sa te anunt cand public urmatorul articol? Lasa-mi adresa ta de emai AICI.
Pana data viitoare, fi blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
Surse:
Cosmeceuticals and Active Cosmetics, Raja K. Sivamani, MD, MS, Jared R. Jagdeo, MD, Peter Elsner, MD
Harry’s Cosmeticology – Meyer R. Rosen
Handbook of Cosmetic Science and Technology – André O. Barel, Ph.D., M.S., Marc Paye, Ph.D.,
Howard I. Maibach, M.D.
Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients – Leslie Baumann, MD
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.