Navigheaza Rapid la:
Se Stia In 1915 Ce Stim In 2023 despre aceste 16 Tipuri de Ten?
O piele uscata, sensibila si matura nu are exact aceleasi nevoi ca o piele uscata, sensibila si adolescentina, corect? Asa gandeam eu pe cand faceam primele tratamente faciale. Inca de cand am inceput sa studiez in profunzime pielea, am simtit ca cele 4 tipuri clasice de ten, nu acopera cu adevarat necesitatile tuturor persoanelor.
Cele 4 tipuri: Sensibil, Gras, Uscat si Mixt au fost stabilite in 1915, pe vremea cand inca nu se cunosteau atatea detalii despre cel mai mare organ al corpului uman.
In acel an Helena Rubinstein si Elizabeth Arden au deschis primele saloane de infrumusetare iar Helena a stabilit ca cele 4 tipuri de ten erau fundamentale.
Ea este cea care a setat practic, standardele in aceasta industrie.
De atunci toata lumea are tenul mixt…
Din 1915, specialistii in domeniu au facut numeroase descoperiri despre felul in care reactioneaza pielea la diferiti factori.
Reactii diferite inseamna nevoi diferite.
De asta se intampla ca o persoana cu ten uscat sa recomande o crema ce a functionat perfect pentru ea, unei alte persoane cu ten uscat. Ce de-a doua nu vede nicio diferenta pentru ca are ten diferit.
E ca si cum ai vrea sa faci o prajitura dar folosesti ingredientele de la sarmale.
Am fost acolo… intr-o confuzie totala, neintelegand ca tipul de ten face diferenta absoluta.
Intrebarea asta m-a determinat sa caut alte sisteme de clasificare a tipurilor de ten, mai complexe.
O sa vorbesc in amanunt despre fiecare tip de ten in articolele viitoare si o sa acopar in intregime nevoile fiecaruia, din punct de vedere al ingredientelor si al produselor cosmetice.
Daca iti doresti sa afli ce ai de facut si ce este necesar sa folosesti pentru a obtine ce iti doresti de la tenul tau, te invit in comunitatea Ezenpur, AICI.Â
Tipuri de Ten: Clasificarea Baumann
Sursa foto lesliebaumannmd.com

In investigatia mea privind pielea, am citit despre sistemul de clasificare al lui Leslie Baumann, un celebru dermatolog si am decis instant sa il folosesc. Are logica si tine cont de aspectele decisive privind ingrijirea pielii.
Singura problema este ca pentru ea, tenul uscat il exclude pe cel gras si invers. Ori in tratamentele faciale, sunt o multime de persoane care au ten gras in zona T si Uscat pe lateralele fetei (tenul mixt).
Despre tenul mixt, am povestit AICI.
Leslie Baumann imparte tipurile de ten in 16 profile care acopera toate caracteristicile care trebuie luate in calcul pe parcursul stabilirii tipului de ten.
Conform Tipului de Piele Baumann, pielea poate fi:
Uscata (U) sau Grasa (G)
Sensibila (S) sau Rezistenta (R)
Pigmentata (P) sau Nepigmentata (N)
Ridata (Ri) sau Ferma (F)
Cum aceste conditii pot coexista, poti avea de exemplu tipul de piele USNF (Uscata, Sensibila, Nepigmentata si Ferma). Acest tip de piele este usor atribuit unui adolescent ce foloseste un produs de curatare nepotrivit, ce ii usuca tenul excesiv.
Atunci cand stii exact in ce categorie te incadrezi, este mai usor sa te orientezi si sa gasesti produse care chiar iti ajuta pielea.
Pentru a-ti da seam ce tip de ten ai, trebuie sa parcurgi un chestionar pe care o sa il gasesti in curand la noi pe site. Daca vrei sa ti-l trimit atunci cand este totul pregatit, introduce adresa ta de email, AICI.
Atunci cand vrei sa iti achizitionezi un produs de ingrijire a pielii, este bine sa iti faci acest chestionar chiar inainte.
Tipul de piele se poate schimba in functie de nenumarate cauze. Se poate schimba in functie de temperatura iar acest lucru inseamna ca vara pielea ta are nevoi diferite decat are iarna.
Ce Tip De Ten Am?

O sa prezint pe scurt cele 16 tipuri de ten Baumann, poate te regasesti in unul din ele.Â
Daca nu il depistezi, nu te alarma!
O sa scriu in viitor despre fiecare, detaliat si sigur o sa il poti identifica pe al tau.
Ten Uscat si Sensibil

Tenul uscat si sensibil poate fi pigmentat sau nepigmentat, ridat sau ferm.
Despre tenul uscat, sensibil pigmentat si ridat, am scris in amanunt AICI.
Dupa varsta de 50 de ani este usor sa te incadrezi in aceasta categorie.
Dupa menopauza, pielea nu mai produce cantitatea de sebum necesara pentru functionarea corecta a barierei de protectie. Acest lucru duce implicit la sensibilitate. Pigmentarea este cauzata de o viata de expunere la soare dar si de varsta. Ridurile se adancesc si devin mai dese atunci cand tenul este uscat.
Inainte de a te ocupa de pigmentare si de riduri este necesar sa tratezi sensibilitatea. Daca nu faci acest lucru, folosirea unor produse foarte active pentru riduri si pete maronii pe piele, pot cauza mai multe pete si pot agrava sensibilitatea.
Acest tip de ten are epiderma mai subtire, predispusa la vase de sange sparte – cuperoza.
Ce ai absolut nevoie:
- un produs crema de curatare pentru ten sensibil. Alege o varianta cat mai naturala. Insista cu apa pentru o clatire perfecta.
- exfoliant pe baza de acizi de fructe. Daca nu ai mai folosit nicioadata, incepe cu o concentratie de pana la 10%.
- toner pentru ten sensibil pe care sa il porti mereu cu tine. Cand iti simti tenul ca te strange, poti sa iti vaporizezi pe fata de cateva ori, pentru extra hidratare.
- ser de fata bogat in antioxidanti. Are rolul de a ajuta pielea sa devina mai ferma, sa stopeze activitatea ROS ce deterioreaza colagenul, adauga extra protectie pielii. Serul poate fi atat pe baza de apa cat si pe baza de ulei.
- crema de fata pe baza de ceramide, Coenzima Q10, Vitamina C, Acizi de fructe – in special acid lactic. Acestea ajuta la refacerea barierei, ofera mai multa rezistenta pielii.
- spf pe baza de minerale naturale: zinc oxid sau dioxid de titan. Pielea ta are nevoie de protectie solara dar are nevoie si sa respire. Mineralele blocheaza razele solare si face exact acest lucru. Iti lasa pielea sa respire.
Ce trebuie sa eviti cu orice pret:
- deshidratarea – atat interna cat si externa
Este necesar sa bei apa si sa iti mentii tenul mereu hidratat
- curatarea tenului cu produse spumante – iti exacerbeaza uscaciunea tenului. Accelereaza evaporarea apei din epiderma si in cazul tau este foarte greu sa inlocuiesti in epiderma apa pierduta
- ingredientele sintetice din produsele de ingrijire a pielii pot sensibiliza tenul si mai mult. Evita parfumurile, sodium lauryl sulfat, parabenii, alcool.
- Sa iti exfoliezi tenul cu scruburi: cafea, coji de samburi, etc.
- Sa folosesti masti pe baza de argila
Ten Uscat si Rezistent

Acest tip de ten poate fi ridat sau ferm, pigmentat sau nepigmentat. Partea buna este ca se lucreaza foarte usor cu acest tip de ten si rezultatele se vad mai rapid.
Acest tip de ten cel mai adesea este cauzat de produsele nepotrivite de curatare, care deshidrateaza cronic epiderma.
Apa din epiderma este vitala pentru reactiile enzimatice ce produc bariera naturala a pielii. Odata compromisa aceasta bariera, apa se evapora fara oprire de la suprafata pielii.
Regula de baza pentru tine:
Hidratare, Hidratare, Hidratare!
Ce ai absolut nevoie:
- Produs de curatare ce nu face spuma
- Un exfoliant pe baza de acizi de fructe sau Retinol.
- Un ser care sa targeteze ridurile sau pigmenatarea, daca este cazul
- O crema hidratanta, cu spf pe zi
- O crema bogata de noapte
Ce trebuie sa eviti:
- Produsele de curatare spumante
- Creme ce contin alcool, parabeni, parfum, petrolatum
- Masti pe baza de argila
- scruburi
Ten Gras si Sensibil

Acest tip de ten poate fi ridat sau ferm, pigmentat sau nepigmentat.
Este mai problematic deoarece poate fi iritat cu usurinta. Dilatarea porilor usureaza patrunderea agentilor iritanti in piele. Este nevoie sa fii atenta la produsele pe care le folosesti.
Acest tip de ten este predispus la cosuri, puncte negre. Ramane patat in urma cosurilor sau altor rani.
Partea buna este ca te bronzezi uniform daca nu ai acnee.
Ce ai absolut nevoie:
- Produs de curatare spumant dar nu pe baza de Sodium Lauryl Sulfat. Poate contine acizi de fructe si acid salicilic.
- Toner pe baza de Castravete, Zinc, Acid Salicilic, Witch Hazel
- Exfoliant pe baza de acizi de fructe sau acid salicilic.
- Ser pe baza de ingrediete hidrosolubile, bogat in antioxidanti. In cazul petelor pigmentare, Vitamina C ajuta.
- Lotiune pentru ten sensibil, anti-inflamatoare. Poate contine ceai verde, vitamina B3 (niacinamida), Vitamina C.
- Spf pe baza de minerale naturale.
Ce trebuie sa eviti:
- Produse comedogenice: ulei de cocos, unt de cacao, etc.
- Produse de curatare si tonere pe baza de alcool
- Creme foarte grase
- Curatarea fetei de prea multe ori pe zi
Ten Gras si Rezistent

Acest tip de ten poate fi ridat sau ferm, pigmentat sau nepigmentat.
Este tipul de ten care vede cel mai greu rezultate atunci cand foloseste produse fara concentratie adecvata.
De multe ori, acest tip de ten primeste minimum de atentie in adolescenta si se plange cel mai devreme de aparitia ridurilor.
Cu trecerea anilor, acest tip de piele tinde sa devina uscat si cand acest lucru se intampla, ridurile se instaleaza dintr-o data.
Acest tip de piele necesita produse concentrate in ingrediente active care sa creeze un raspuns la nivelul epidermei.
Bariera pielii tale functioneaza perfect si se asigura ca tine la distanta alergenii si nu numai.
Din pacate tine la distanta majoritatea ingredientelor active, acesta fiind unul din motivele pentru care nu vezi rezultate atunci cand folosesti produse cosmetice.
Ce ai absolut nevoie
- Produs de curatare spumant dar nu pe baza de sodium lauryl sulfat. Sodium laureth sulfat este acceptabil.
- Exfoliant pe baza de acizi de fructe, acid salicilic sau retinol. Tipul tau de piele are nevoie de exfoliere de 3-4 ori pe saptamana pentru a face epiderma mai permeabila. Poti sa folosesti chiar si scruburi.
- Ser pe baza de ingrediente hidrosolubile, concentrate in extracte din plante. Extractele au molecula mai mica si pot patrunde mai bine in piele. Acidul hialuronic este un alt prieten pentru tine. Partea mai putin buna este ca exista cel putin 3 tipuri de acid hialuronic cu masa moleculara diferita. Unul singur patrunde cu adevarat in piele, dar pe eticheta le gasesti pe toate sub aceeasi denumire.
Daca folosesti un produs pe baza de acid hialuronic ce nu face nimic pentru tenul tau, mai incearca si de la alte branduri. Cel cu masa moleculara mica este de regula mai scump ca ingredient activ.
- Lotiune hidratanta pe baza de aloe vera, vitamina c, Vitamina B3 (niacinamida), alge marine.
- De 2 ori pe saptamana iti poti face o masca pe baza de argila
Ce trebuie sa eviti
- Spf-urile chimice: de cele mai multe ori sunt comedogenice
- Ingrediente comedogenice: petrolatum, ulei de cocos, unt de cacao
- Sa fii dezamagita ca produsele nu functioneaza. In cazul tenului tau ai nevoie de rabdare sa vezi rezultate. Cel mai bine este sa incepi cat mai repede sa ai grija de tenul tau altfel cand o sa se instaleze varsta, si odata cu ea ridurile, o sa cheltuiesti o avere fara sa vezi diferente prea mari.
- Tratamente invazive ce presupun ranirea pielii. Tipul tau de ten este predispus la pete pigmenare si fiind foarte rezistent nu o sa raspunda prea bine la tratamente pentru reducerea lor.
Concluzii Tipuri De Ten:

Ti se par ca sunt prea multe 16 tipuri de ten? La prima vedere, da, pot fi multe. Partea buna este ca pe tine te intereaza doar unul singur, al tau. Nu trebuie sa le stii pe toate.
Asa cum am zis mai sus, urmeaza cateva articole cu fiecare tip de ten in parte. Daca vrei sa afli despre ele, atunci cand sunt publicate, lasa-mi emailul tau AICI.
Daca ai intrebari pentru mine, mi le poti lasa in sectiunea de comentarii, in josul acestei pagini.
Nu uita ca cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii atunci cand vrei sa ai grija de pielea ta este tipul de ten pe care il ai.
Te voi ajuta sa il stabilesti corect pentru a lua cea mai buna decizie pentru el.
Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta!
Â
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉 Â
Surse:
Cosmetic Dermatology Principles And Practice, Leslie Baumann, MD
Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients, Leslie Baumann, MD
The Skin Type Solution, Leslie Baumann, MD
8 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).