Cum Sa Iti Tratezi Corect Tendinita La Cot

Scapa Rapid de Epicondilita Laterală sau Cotul Tenismenului

Navigheaza Rapid la:

Tendinita La Cot, De Cele Mai Multe Ori Este un Diagnostic Gresit

In 2017 cand am inceput practica la un spa din Dublin (cel la care am si lucrat ulterior), faceam foarte multe masaje. Lipsa de experienta si dorinta de a ajuta clientii, m-au facut ca in cateva saptamani sa capat o tendinita la cot de toata frumusetea.

Abia puteam sa imi misc bratul drept. Orice efort, inclusiv de a ridica un pahar cu apa la gura era extrem de dureros.

La medicul de familie mi s-a pus diagnosticul de tendinita la cot, mi s-a dat reteta de antiinflamatoare si recomandare de repaos 2 saptamani. Repaos nu am putut face deoarece trebuia sa merg la lucru in continuare.

La cursul de aromaterapie, pe care il faceam in paralel cu lucru, efectiv nu puteam aplica tehnicile de masaj datorita durerii.

Profesoara (v-am zis ca am avut o profesoara extraordinara?) m-a folosit pe post de model, sa fac si eu totusi ceva.

In consultatie, i-am spus ce diagnostic am primit si a zambit. Mi-a facut rutina generala de masaj si apoi a insistat pe bratul drept. Dupa 5 minute ma simteam fantastic. Durerea nici nu se compara cu ceea ce simtisem inainte de masaj.

Daca aveam tendonul inflamat sau rupt, asa cum sustin majoritatea doctorilor, nu as fi simtit nici o diferenta dupa masaj.

Tendinita, alaturi de multe alte diagnostice printre care “umar inghetat”, migrena, nevralgie sau durere de cap de tensiune, sunt atat de vagi ca ele nu pot acoperi cu exactitate locul si intensitatea durerii.

Tendinita la cot se refera de fapt la o leziune a tendonului muschiului extensor comun al degetelor care duce la inflamatie localizata. 

Cu toate acestea, in studiile facute pe tendinita, inflamatia nu este prezenta la locul unde exista durerea.

In urma acestor descoperiri, s-a concluzionat ca tendonul devine dureros si prin urmare este necesara tratarea acestuia. Dar, tendonul dureros este doar un simptom cauzat de scurtarea fibrelor muschiului implicat in actiuni ce il supra-obosesc.

Tin minte cand am fost la doctorul de familie, nici macar nu mi-a palpat bratul sa vada de unde vine durerea. Te doare bratul  =  tendinita. A fost foarte clar pentru ea…

In mod normal, tendinita la cot trebuie palpata, trebuie analizata durerea, daca vine din partea interioara sau exterioara a cotului.

Conteaza daca simti durere cand bratul e indoit sau in extensie, daca te doare cand ridici bratul sau atunci cand palma e orientata in sus sau in jos. Astea sunt detalii care pentru unii „specialisti” nu conteaza, dar care pot face diferenta intre tendinita, bursita sau un nod muscular.

Aceasta diferenta este de o importanta majora, mai ales atunci cand specialistii iti ofera dreptul de a alege intre operatie si injectii cu corticosteroizi.

Injectiile cu corticosteroizi actioneaza in jur de 6 saptamani, dupa care durerea revine daca nu se lucreaza asupra cauzei.

In anumite cazuri corticosteroizii pot salva viata unei persoane, fiind folositi la tratarea a numeroase boli.

Folositi pe termen lung insa, afecteaza practic toate organele. Pe langa numeroase boli care pot aparea ca urmare a folosirii lor, corticosteroizii afecteaza in mod direct ficatul.

Prin urmare, fa o alegere inteleapta si incearca inainte de corticosteroizi si operatie, masajul. Daca masajul nu functioneaza (desi te trateaza un specialist care stie ce face) atunci poti lua in calcul celalalte variante.

Ce Este un Nod Muscular si Ce Rol Are in Cazul Unui Cot de Tenismen?

Nod Muscular in tendinita cotului

In cazul meu, datorita miscarilor repetate si de intensitate mare, s-a format in muschi un nod (nodul) muscular sau cum este denumit in engleza „trigger point” si a carui terapie este o intreaga stiinta.

Datorita faptului ca in muschiul direct implicat in indoirea bratului s-a format un nod muscular miofascial, muschii adiacenti cotului (alti 6) au fost nevoiti sa lucreze mai tare pentru a face si treaba acestuia (incapabil).

In felul acesta s-a activat o cascada de evenimente in sistemul muscular al bratului.

Muschii au devenit foarte tensionati si in scurt timp au cedat creand o durere fenomenala.

Deoarece a fost diagnosticat gresit si lasat netratat, nodul s-a transformat in timp intr-o banda de tensiune iar aceasta a pus presiune pe nervul radial. De fiecare data cand imi indoiam bratul era un chin.

Nod Muscular

Nodul muscular este un loc dureros in muschi care poate fi depistat doar prin examinare fizica.

 El poate fi activ sau latent. Atunci cand este activ, creeaza o durere aproape imobilizanta. Mai demult (nu stiu daca se mai practica) se injectau nodurile musculare cu steroizi sau analgezice avand un efect de 2-6 saptamani, dupa care durerea revenea deoarece nodurile nu erau inactivate si doar amortite.

Se formeaza in timp. In functie de dimensiunea lui iti poti da seama daca este prezent de cateva luni sau cativa ani de miscari repetitive. Cu cat este mai vechi cu atat poate duce la formarea unei benzi de tensiune. Cand o banda de tensiune este prezenta in muschi, durerea devine cronica daca nu se intervine asupra ei.

In stare latenta nici macar nu o sa stii ca il ai.

Prezenta lui intre omoplati de exemplu, iti poate afecta mobilitatea lor. Cand sunt prezenti in brate, te pot impiedica sa cari greutati. Durerea creata de prezenta lor este resimtita in special seara cand ai incheiat ziua de lucru.

Nodurile musculare stau la baza celor mai multe afectiuni musculare:
  • Dureri lombare atunci cand nu ai probleme la coloana
  • Dureri de cap (90% din durerile de cap au la baza prezenta cel putin a unui nod muscular in muschii cervicali sau faciali, in regiunea temporo-mandibulara.
  • Dureri ale bratelor sau mainilor
  • Dureri, furnicaturi sau amorteli ale picioarelor

In 1991 a fost scrisa prima carte cu adevarat documentata despre nodurile musculare. Este inca cea mai valoroasa sursa pentru terapeuti, indiferent de continentul pe care se afla.

Cuprinde rezultatul a 40 de ani de munca si cercetari in acest domeniu si abia de cativa ani, de cand au inceput sa existe mai multi terapeuti care aplica cunostiintele lor, a inceput sa primeasca atentia pe care o merita.

In tarile dezvoltate, doctorii isi trimit pacientii la masaj atunci cand nu le poate identifica durerea musculara. In alte tari, pacientii sunt pusi pe antiinflamatoare sau operati. De ce? Pentru ca nu exista cunostiinte despre nodurile musculare si specialisti care sa promoveze aceste tipuri de masaj.

Aceste noduri pot fi diminuate doar prin aplicarea unei presiuni specifice zonei in care sunt prezente. 

Poate fi extrem de dureros dar daca nodul este corect identificat, de regula se simt diferente de la primul masaj.

Cand vine vorba de aceste noduri musculare, nu exista un numar de sedinte valid la care trebuie sa mergi. Poate fi vorba de 1 sedinta pentru inactivarea punctului dureros sau mai multe in functie de cum raspund muschii tai. Sa nu uitam ca fiecare persoana e diferita si raspunde diferit la diverse tratamente.

Poate tu folosesti aspirina pentru durerile de cap si altcineva nu obtine niciun efect de la ea si are nevoie de ceva mai puternic. La fel se intampla si cu nodurile musculare. Daca nu simti nicio diferenta dupa ce mergi la un masaj specific de detensionare a nodurilor musculare  – deep tissue, inseamna fie ca nodul nu a fost depistat, fie nu raspunde la masaj.

Nodurile musculare sunt greu de depistat atunci cand sunt formate pe atasamentele muschilor si foarte usor de gasit atunci cand sunt prezente in “burta” muschiului.

Cum Iti Dai Seama Daca Este Tendinita la Cot sau Nod Muscular?

Cum iti dai seama daca ai tendinita la cot

Cand este vorba de un nod muscular format in antebrat, ai urmatoarele simptome:

  1. In stadii avansate ale unui nod muscular activ care creeaza dureri ale antebratului, se poate simti o durere la baza degetului mare. Este diagnosticat frecvent cu tunel carpian.
  2. Simti durere atunci cand vrei sa strangi mana cuiva, ca atunci cand faci cunostiinta cu o persoana. Strangerea de mana este fara putere.
  3. Simti durere in jurul cotului
  4. Daca nodul este intr-un stadiu avansat poti sa iti simti degetul mare amortit iar aratatorul si inelarul pot prezenta usoare furnicaturi.
  5. Durerea se simte si pe parcursul miscarii antebratului dar si in repaos
  6. Doare exagerat atunci cand este aplicata presiune pe el
  7. Nu simti ca zona cotului este supra-incalzita sau umflata. Daca ar fi vorba cu adevarat de tendinita, ca in orice diagnostic a carui denumire se termina in –ita, ar presupune existenta inflamatiei.

 

Ce Miscari Duc la Aparitia Diagnosticului de Tendinita la Cot

Miscari ce duc la aparitia tendinitei la cot

Diagnosticul de tendinita la cot sau cotul tenismenului este pus la 40 – 50 % din jucatorii de tenis si la o parte incredibil de mare de sportivi de performanta. Cel mai adesea, persoanele diagnosticate au intre 30 si 55 de ani.

Literatura de specialitate nici macar nu ia in considerare ca aceasta durere asociata cu tendinita la cot poate fi cauzata de un muschi suprasolicitat. De multe ori specialistii enumera printre cauze si “cauze necunoscute”  fara a permite nodurilor musculari de a juca un rol in explicarea acestora.

Printre cele mai frecvente cauze ale formarii nodurilor musculare in antebrat, sunt:

  1. Asa cum a fost in cazul meu – pastrarea muschilor antebratului incordati perioade lungi de timp, pentru a a face miscarile de masaj
  2. Smulgerea ierburilor din gradina folosind cu preponderenta o mana mai mult decat cealalta
  3. Ridicarea repetata a unor obiecte grele, intr-un mod incorect.
  4. Calcatul hainelor pentru perioade lungi de timp
  5. Vaslitul la o barca
  6. Tastatul pe perioade lungi de timp
  7. Mulgerea manuala a mai multor vaci/oi/capre.
  8. Miscarile de tenis
  9. Plimbarea unui caine in lesa, daca obisnuieste sa te traga dupa el
  10. Cararea unei genti sau a unei sacose foarte grele, mai ales cand aceasta se balanseaza si atinge piciorul

Aceste miscari repetate pe termen mai lung pot duce la formarea de noduri musculare. Aceste noduri pot fi latente sau active. Activarea poate avea loc in urma unor activitati foarte simple cum ar fi deschiderea unui borcan sau stoarcerea unui pulover.

Recuperare Tendinita la Cot

Recuperare Tendinita la Cot
  1. Mergi la un osteopat pentru diagnostic adecvat.
  2. Fa-ti o radiografie sa fii sigura ca nu este o problema osoasa
  3. Mergi la un masaj si asigura-te ca terapeutul stie sa lucreze pe noduri musculare. Daca nu iti pune intrebari, spune-i ca vrei sa iti faca masaj pentru tendinita la cot. Mergi la masaj o data la 2 saptamani, nu mai des. Daca mergi mai des, exista riscul de a face mai mult rau decat bine. Muschiul trebuie sa se recupereze inainte de a interveni iarasi asupra lui.

In 2 studii facute pe tendinita la cot, tratamentul nodurilor musculare, a fost suficient in 82% din cazuri respectiv 96%. Primul studiu a fost realizat pe 339 de pacienti iar al doilea pe 871. Inante de cunoasterea acestor tratamente, s-ar fi efectuat operatie in toate cazurile.

Atunci cand se pune presiune pe nodul muscular, scade intensitatea durerii. In prezent, tehnica de eliberare a nodurilor musculare prin presiune, este cea mai populara si eficienta tehnica de tratament a acestora.

Daca nu simti nicio diferenta dupa cel mult 2 masaje, schimba terapeutul. 

  1. Incearca sa eviti pe cat posibil actiunile repetitive ale bratelor mai ales in primele 2-3 zile dupa masaj. In aceasta perioada, cel mai probabil ca o sa ai febra musculara si cel mai eficient in aceste zile este sa iti exersezi bratele folosind intreaga gama de miscari atat ale muschilor cat si ale articulatiilor.
  2. Implementeaza cateva exercitii de intindere a muschilor din antebrate.

Exercitii pentru Tendinita La Cot

Exercitii pentru tendinita la cot

Exercitiile sunt recomandate sa fie facute dupa ce ai scapat de durere. Daca le faci concomitent cu durerea, nu faci altceva decat sa pui paie pe foc.

  1. Tine bratele intinse in fata ta cu palmele orientate in jos. Cu mana stanga prinde degetele de la mana dreapta si trage-le catre tine. Repeta acest lucru de 10 ori. Procedeaza la fel pentru mana stanga.

Apoi, pastrand bratele in aceeasi pozitie, aseaza-ti mana stanga peste cea dreapta si impinge degetele acesteia din urma in jos, catre pamant, indoind incheietura in jos si intanzand maxim bratul drept. Repeta acest exercitiu de 10 ori apoi repeta pentru bratul stang.

Acest exercitiu este extraordinar pentru muschii extensori ai antebratului si degetelor, care sunt implicati in tendinita cotului. Are rolul de a detensiona si de a imbunatati mobilitatea muschilor.

  1. Cu bratul pozitionat la 90 de grade cu antebratul si avand o greutate in mana – o sticla de apa de exemplu, iti intorci mana din incheietura, cu palma in jos apoi cu palma in sus. Repeti de 20 de ori pentru bratul dureros.
  2. Tehnica de relaxare progresiva a muschilor. Este o tehnica excelenta mai ales in cazul in care ai ajuns sa te lupti cu o durere cronica. O gasesti AICI.

Concluzii Cotul Tenismenului

Concluzii cotul tenismenului

Fiind diagnosticata cu tendinita la cot, stiu durerea prin care treci. Nu este nevoie sa o lasi sa devina cronica. Ai mai sus pasii pe care ii poti face pentru a scapa de ea.

Daca ai intrebari pentru mine le astept in sectiunea de comentarii.

In fiecare saptamana public articole despre cum sa iti ingrijesti corpul intr-un mod natural si sanatos. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.

Pana data viitoare, fii blanda cu corpul tau,

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉   

 

Surse:

The trigger point therapy workbook, Clair Davies, NCTMB Amber Davies, CMTPT, LMT

Travell & Simons’ Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9524077/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548400/

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Terapeut de Infrumusetare ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta infrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

14 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

  5. Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
    Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?

    Multumesc,

    1. Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute

  6. Buna!
    Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .

    1. Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.

    1. Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies