Navigheaza Rapid la:
Cauti Solutii Pentru Tenul Tau?
Multe persoane sunt norocoase si au un ten pentru care nu fac mare lucru si apoi esti tu cu ten uscat, sensibil, pigmentat si ridat.
Simti nevoia sa faci ceva dar nu stii de unde sa incepi iar faptul ca ai un ten reactiv nu iti da posibilitatea sa incerci prea multe variante.
Iti gasesti greu o crema care sa nu iti inroseasca pielea mai tare decat este. Acest lucru face ca reducerea pigmentarii sau a ridurilor sa fie cu atat mai dificila.
Esti inspaimantata sa incerci ceva nou pentru ca nu stii ce reactie o sa aiba pielea si tinzi sa folosesti un produs chiar daca nu vezi diferente.
Este de inteles ca alegi calea cea mai usoara dar acum o sa afli totul despre tenul tau si ce trebuie sa faci pas cu pas pentru a-ti schimba tenul.
Ce o sa citesti mai departe poate sa te copleseasca dar tine cont ca avand o rutina de ingrijire corecta, lucrurile se pot schimba.
Daca vrei sa afli care este aceasta, o gasesti mai jos.
Ten Uscat Sensibil Pigmentat Ridat (USPRi)

Este cel mai complex tip de ten si are nevoie acuta de ingrijire corecta.
Situatia se agraveaza mai mult dupa menopauza.
Dupa menopauza, pielea nu mai produce cantitatea de sebum necesara pentru functionarea corecta a barierei de protectie. Acest lucru duce implicit la sensibilitate.
Pigmentarea este cauzata de o viata de expunere la soare, de varsta dar si de inflamatia prezenta la nivelul pielii. Tenul mai deschis la culoare sufera din acest motiv mai mult.
Ridurile se adancesc si devin mai dese atunci cand tenul este uscat.
Acest tip de ten are epiderma mai subtire, predispusa la vase de sange sparte.
Este tenul cu cele mai mari sanse sa dezvolte eczema sau dermatita atopica.
Buzele sunt si ele foarte uscate, mai ales in sezonul rece.
Inainte de a te ocupa de pigmentare si de riduri este necesar sa tratezi sensibilitatea. Daca nu faci acest lucru, folosirea unor produse foarte active pentru riduri si pete maronii pe piele, pot cauza mai multe pete si pot agrava sensibilitatea.
Bariera naturala de protectie, in cazul tau, are celulele distruse din diferite cauze:
- alergii
- iritare cauzata de produse nepotrivite
- deshidratare cronica
- inflamatie la nivelul intregului corp
- alimentatie
In functie de gradul de uscaciune dar si de sensibilitate, aceasta distrugere este mai mare sau mai redusa.
Atunci cand bariera nu functioneaza la capacitate maxima, permite apei sa se evapore din piele intr-un ritm accelerat. Acest lucru iti cauzeaza senzatia de uscaciune si agraveaza sensibilitatea.
Cand tenul este uscat, se formeaza mici fisuri prin care ingrediente iritante patrund in piele cu usurinta si creeaza haos. Ridurile se instaleaza mai repede si mai adanc. Datorita inflamatiei, petele pigmentare apar mai multe si ranile se vindeca mult mai greu.
Tenul are mereu o tendinta catre inrosire si simti multa caldura la nivelul fetei, indiferent de anotimp. Se inroseste cu usurianta chiar si in urma unei simple atingeri.
Fumatul, stresul si expunerea necontrolata la soare agraveaza acest timp de piele cel mai mult. Genele pot juca un rol in acest tip de piele, dar nu este obligatoriu.
Daca lucrezi la birou si ai aer conditionat, acesta inrautateste situatia.
Tenul tau este predispus la cearcane, vase de sange sparte pe fata (cuperoza) si acnee.
Pielea de pe gat este adesea hipersensibila.
Ce Trebuie sa Eviti in Produsele de Ingrijire

Este foarte important sa eviti aceste ingrediente, adesea gasite in produsele de ingrijire:
- curatarea tenului cu produse spumante – iti exacerbeaza uscaciunea tenului. Accelereaza evaporarea apei din epiderma si in cazul tau este foarte greu sa inlocuiesti in epiderma apa pierduta
- ingredientele sintetice din produsele de ingrijire a pielii pot sensibiliza tenul si mai mult.
- evita parfumurile, sodium lauryl sulfat, parabenii, alcool.
- nu exfolia tenul cu scruburi: cafea, coji de samburi, etc. Acestea deranjeaza si mai tare bariera naturala a pielii
- nu folosi masti pe baza de argila, iti usuca tenul si mai tare.
Rutina De Ingrijire Pentru Ten Uscat Sensibil Pigmentat Ridat

Scopul rutinei tale este sa iti scada inflamatia si sa iti trateze uscaciunea tenului. Accentul este pus pe intarirea barierei naturale a pielii. Pentru acest lucru, regula de baza pentru tine este Super Hidratare!
Are rol si de a pastra apa in epiderma dar si de a proteja bariera impotriva factorilor de mediu.
Cand ai o bariera sanatoasa totul se schimba.
Tine cont de faptul ca alegerea unei rutine corecte iti va influenta tenul foarte mult, dar daca este posibil influenteaza-ti si mediul in care petreci cel mai mult timp.
Tie iti face bine sa stai intr-un mediu mai umed. Daca lucrezi la birou, pune-ti un vas cu apa in apropiere. In felul acesta contracarezi din uscaciunea aerului conditionat.
Daca ai calorifer, aseaza un vas cu apa chiar pe el. Caldura va ajuta la evaporarea acesteia.
Cea mai buna umiditate pentru tenul tau este intre 55 – 60%.
Daca vrei sa vezi rezultate, trebuie sa tii mereu cont de schimbarile prin care trece pielea.
Rutina de dimineata
- Curata-ti tenul cu o crema de curatare ce nu face spuma, de preferat pentru ten sensibil si uscat.
Nu te orienta dupa ingrediente cum sunt acidul hialuronic sau vitamina C. Prezenta lor in produsul de curatare este insignifianta. Deoarece iti clatesti fata cu apa din abundenta, orice ingredient solubil in apa va fi automat indepartat. Este important sa nu aiba ingrediente sintetice: parabeni, alcool, parfum.
- Indeparteaza produsul de curatare cu apa mai mult rece decat calda. Acest pas are rolul si de a calma usor tenul.
- Tamponeaza-ti fata cu un prosop fin dar nu o usca complet
- Aplica o crema foarte hidratanta pe fata, gat si decolteu
- Aplica protectie solara. Este de preferat sa fie pe baza de minerale naturale cum ar fi zinc sau dioxid de titan. Orice tentativa de a reduce petele pigmentare va esua daca nu folosesti protectie solara.
Rutina de Seara Pentru Ten Uscat Sensibil Pigmentat Ridat
- Curata-ti tenul cu crema de curatare
- De doua ori pe saptamana exfoliaza cu un exfoliant pe baza de acizi de fructe, in special acid lactic. Daca nu ai exfoliat tenul pana acum, incepe cu o concentratie de pana la 6%.
Alte exfoliante, cum ar fi enzimele, tind sa usuce tenul daca nu sunt formulate special pentru ten uscat. Atentie deci.
- Daca ai un ser antioxidant e perfect sa il folosesti dupa exfoliere. E foarte bine sa il folosesti de 2 ori pe zi dar dupa exfoliere, ingredientele active intra cu siguranta in epiderma. Antioxidante sunt extractele din trandafir salbatic, seminte de struguri, ceai verde, vitamina C, Coenzima Q10, Acid Ferulic, etc.
- Aplica o crema bogata in lipide si ceramide.
Ce altceva mai poti face pentru tenul tau?
De 2-3 ori pe saptamana aplica-ti o masca. Gasesti retete AICI si AICI. Daca ai timp, e bine sa ti le faci in casa, pentru a te asigura ca sunt cat mai naturale, evitand astfel ingrediente sintetice si iritante.
Inainte de a aplica orice masca, pregateste-ti tenul corect. Gasesti pasii AICI.
Top 5 Ingrediente Cosmetice Importante Pentru Tenul Tau

1. Ceramide
Ceramidele sunt produse in mod natural in epiderma si fac parte din bariera naturala de protectie.
Productia de ceramide este influentata in mod pozitiv de nivelul de Vitamina D3, de expunere la razele UVB si in mod negativ de prezenta inflamatiei si a stresului.
Ceramide 1 – cea mai importanta pentru repararea barierei naturale a pielii, contine acid linoleic.
Rolul acestei ceramide este sa uneasca intre ele, straturile de celule de la suprafata pielii. Aceasta ceramida are rol crucial in felul in care arata pielea.
Cand pielea este foarte uscata ii lipseste aceasta ceramida.
S-a dovedit ca aplicarea pe piele a ingredientelor bogate in acid linoleic, ajuta la producerea de Ceramide 1.
Acidul linoleic se gaseste in mod natural in uleiul de sofranel (safflower), de floarea soarelui, borago, luminita serii (Evening primrose), soia, etc.
2. Coenzima Q10
Este o componenta prezenta in membrana celulara a corpului uman.
Are actiune antiinflamatorie, antioxidanta, antiimbatranire si ajuta mitocondria sa produca energie celulara. Fara energie, celula se imbolnaveste sau moare prematur.
Coenzima Q 10 asigura 95% din energia celulara necesara corpului.
Este singurul antioxidant lipidic (solubil in grasimi) ce poate fi sintetizat (produs) de corpul uman.
Ea poate fi introdusa in organism si prin alimentatie.
Cele mai bogate alimente in Coenzima Q 10 sunt:
– peste, scoici
– carne de pui, vita
– broccoli, spanac
– seminte de susan
Daca alegi sa iti iei suplimente pe baza de coenzima Q10, doza zilnica recomandata este intre 90 – 150 mg/zi. Tine cont de faptul ca are un efect asemanator cafeinei si trebuie administrate dimineata pentru a nu-ti afecta somnul.
Sinteza coenzimei Q10 este un proces complex care depinde de existenta mai multor minerale si aminoacizi. Cel mai important aminoacid necesar in acest proces este tirozina.
La nivelul pielii, coenzima Q10 este absolut necesara pentru productia unor proteine esentiale la nivelul epidermei. Ea are rolul si de a reduce degradarea colagenului.
In prezenta Coenzimei Q10, Vitamina E prezenta deasemenea in piele, este regenerata. Vitamina E, in mod normal, este degradata de stresul oxidativ.
O alimentatie saracacioasa si stresul influenteaza negativ productia interna de coenzima Q10.
Studiile arata ca poate patrunde in straturile epidermei, reduce oxidarea celulara si previne degradarea colagenului. Deasemenea, s-a constat ca in 21 de zile de aplicare de CoenzimaQ10, adancimea ridurilor a scazut. Vezi AICI ser pe baza de Coenzima Q10.
Ubiquinone este denumirea Coenzimei Q 10 naturale si nu are reactii adverse atunci cand este aplicata pe piele. Varianta sintetica a acesteia Idebenone – a provocat cazuri de dermatita.

3. Soia
Desi soia, in alimentatie nu este privita cu ochi buni, datorita modificarilor genetice, in cosmetice este o cu totul alta poveste.
Atunci cand este folosita in cosmetice sub forma de ulei sau extract, soia are numeroase beneficii:
- este antiinflamatorie
- antioxidanta
- fotoprotectoare
- emolienta
- iluminatoare
- depigmentanta
- antiaging
Soia contine in mod natural acid linoleic, vitamina E, Vitamine B, izoflavone, saponine, Coenzima Q10.
Comparativ cu consumul altor alimente, consumul boabelor de soia nu aduce beneficii pielii, in aceeasi masura in care o face aplicarea pe piele.
Componentele care actioneaza asupra depigmentarii pielii sunt distruse de acidul gastric din stomac, prin urmare consumul ei nu are efecte asupra petelor pigmentare.
Sunt studii care ii atribuie cresterea elasticitatii si a colagenului in derma. Acest lucru face din soia, un ingredient extrem de benefic pentru tine.
4. Acid Lactic
Am scris mai multe despre el AICI.
5. Ovaz
Ovazul decorticat si mai apoi transformat in pudra foarte fina, este ingredientul minune pentru ten uscat, sensibil, ridat si pigmentat.
Este calmant, hidratant, antiinflamator, emolient si reparator.
Este excelent pentru pielea uscata si iritata cum este in cazul eczemei, dermatiei, rozaceei, psoriazisului sau cuperozei. Contine antioxidanti, vitamine si lipide ce previn evaporarea apei din epiderma.
Adeseori este ingredient de baza in produsele cosmetice pentru tenul sensibil. Poate fi folosit acasa sub forma de masti. Poate fi adaugat in baie sau in apa cu care iti clatesti fata.
Daca vrei sa incerci o masca pe baza de ovaz, gasesti retete AICI.
Printre multe alte componente, ovazul contine si grupul de fenoli, ce sunt considerati in prezent, cei mai puternici antioxidanti, gasiti in natura.
In numeroase studii, o componenta unica ovazului (avenantramide) a redus inflamatia cu 10-25%.
Top 5 Alimente Pentru Ten Uscat Sensibil Ridat Pigmentat

- Peste – in special somon salbatic – bogat in astaxanthina – un antioxidant de 100 de ori mai puternic decat Vitamina E
- Broccoli – Repara AND-ul celular printre multe alte beneficii.
- Spanac – este o sursa de antioxidanti, Vitamina A, licopen, Vitamina E. In urma catorva studii s-a ajuns la concluzia ca femeile ce consumau mai multe legume verzi, intre care spanacul si broccoli, aveau mai putine riduri.
4.Probiotice – Gasesti tot ceea ce ai nevoie sa stii despre acest subiect, AICI.
- Seminte de in – sunt o sursa bogata de acid alfa lipoic si acid linoleic. Consumul lor ajuta la scaderea intensitatii senzatiei de uscaciune a pielii si a sensibilitatii.
Top 3 Suplimente Pentru Tenul Tau
- ALA – Acid Alfa Lipoic – are o multime de beneficii pentru sanatate iar in ceea ce priveste pielea, ii confera protectie antioxidanta pe mai multe planuri. Regleaza productia de oxid de azot care controleaza circulatia sangelui la nivelul pielii. Transforma tenul sters intr-unul luminos si vibrant. Are capacitatea de a regenera Vitamina C si Vitamina E.
- Coenzima Q10
- Omega 3 – acesti acizi grasi sunt componente cheie in bariera naturala a pielii. In lipsa lor, pielea poate deveni foarte sensibila. In numeroase studii si-a etalat capacitatea antiinflamatoare asupra pielii. Hidrateaza intensiv pielea si ii confera volum.
- Vitamine importante pentru pielea imbatranita gasesti AICI.
Top 5 Actiuni Pe Care Sa Le Iei Acum

- Fa-ti un set de analize ale sangelui si verifica-ti si tiroida
- Bea apa pura, de izvor. Aceasta nu are clor si contine o multime de minerale naturale.
- Pune accentul pe alimentatie antiinflamatorie si consuma grasimi sanatoase. Renunta la alimente procesate, rafinate sau bogate in zahar. Poti inlocui zaharul cu mierea. Nu are nici pe departe aceleasi efecte nocive asupra organismului asa cum are zaharul alb.
- Urmeaza o rutina corecta de ingrijire a pielii care sa iti sustina tenul in procesul de regenerare. Hidrateaza bine pielea.
- Daca esti o persoana stresata, lucreaza cu tine pentru a-l tine sub control. Hormonul stresului – cortizolul, ataca pielea de 10 ori mai mult decat oricare alt organ. Gasesti AICI tehnici ce te pot ajuta.
Concluzii Ten Uscat Sensibil Ridat Pigmentat

Stiu ca pare un proces greoi dar atunci cand faci lucrurile corect, rezultatele nu intarzie sa apara.
Cel mai important lucru este sa te bucuri pe parcursul procesului. Mereu spun clientilor mei ca atunci cand privesc ingrijirea tenului ca pe o corvoada, tind sa abandoneze inainte de obtinerea rezultatelor.
Ti-am oferit toate informatiile, care din punctul meu de vedere, te ajuta sa iti schimbi radical tenul.
Daca am omis ceva, te rog, intreaba-ma in comentarii.
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou si in curand o sa apara si sub forma de video. Daca vrei sa te anunt, lasa-mi adresa ta de email AICI.
Pana data viitoare, fi blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.