Misterele unui Ten Gras Acneic Adolescentin

Ten Gras Acneic Adolescentin

Navigheaza Rapid la:

Cele mai Importante Aspecte Pentru un Ten Gras Acneic Adolescentin

Acest tip de ten gras acneic adolescentin nu este pigmentat si este foarte ferm. Este specific persoanelor tinere si face parte din categoria tenului gras, sensibil. Despre acnee am scris si in alte articole, dar aici gasesti informatii relevante pentru adolescenti.

Acest subtip de ten –  gras acneic este parte din Tenul Gras Sensibil Non-pigmentat si Ferm (TGSNPF) si face parte din seria de articole complexe despre tipurile de ten dezvoltate de dermatologul Leslie Baumann M.D.

Tenul sensibil poate cuprinde pe langa cel acneic si cuperoza. Cuperoza este caracterizata de dilatarea vaselor de sange in obraji sau pe nas. Am scris despre cuperoza AICI.

Am pus la un loc si toate informatiile despre Acnee Vulgara, AICI.

In acest articol ma rezum la tenul gras acneic intalnit in randul adolescentilor.

Daca fetele isi mai pot ascunde simptomele, la baieti este un pic mai dificil, lucru care face sa fie si mai afectati de acnee.

Cum Recunosti un Ten Gras Acneic?

Identificarea tenului gras acneic este cea mai usor de realizat, chiar si de un ochi neantrenat.

Pielea are un aspect stralucitor (excesiv), porii sunt largi si de cele mai multe ori, sunt prezente numeroase puncte negre. Exista leziuni in special in obraji, denumite papule si pustule. Acestea pot fi inflamate si dureroase. Puncte albe sau cosuri pot fi vizibile sub piele. Tenul are pe alocuri aspectul cojii de portocale.

Acest ten este predispus sensibilitatii cauzate de catre factori externi cum ar fi:

  • Vant
  • Ingrediente cosmetice
  • Praf
  • Vapori/aburi

In adolescenta tenul poate fi foarte gras dar tine cont ca acest lucru se schimba in timp. La femei productia de sebum incepe sa scada treptat incepand cu varsta de 25 de ani dar in anumite cazuri, nu au avut loc schimbari pana in jurul varstei de 40 de ani. La barbati (mai norocosi) sebumul ramane constant pana pe la 80 de ani.

La acest tip de ten se intalnesc si multe cosuri sub piele. Acestea sunt optime pentru a fi populate de P.acnes (bacteria cauzatoare de acnee). Se manifesta ca niste bombe cu ceas.

Cauzele Aparitiei Tenului Gras Acneic in Randul Adolescentilor

Cauzele tenului gras acneic adolescentin

La Ezenpur fac multe tratamente pentru acnee si intalnesc multi adolescenti cu ten problematic.

Tristetea pe care o vad in ochii unora ma determina sa imi imbunatasesc si sa imi updatez cunostintele in acest domeniu, constant.

Parintii inca incearca sa isi linisteasca copiii spunandu-le ca e normal la varsta lor si ca o sa treaca. Dar ei stiu mai bine decat parintii lor ca nu este deloc normal. Daca ar fi normal, toti colegii lor ar avea acnee si cosuri pe fata. Dar acest lucru nu se intampla.

Nu toti adolescentii au acnee prin urmare trebuie sa fie un motiv pentru care unii au si altii nu au.

Iar cei care au si pentru care parintii incearca sa ia masuri, ajung pe mana unor persoane carora in general, nu le pasa.

Am avut o multime de cazuri in care adolescentii au plecat cu un brat de produse cosmetice de la dermatolog si care nu au vazut diferente. Chiar si dermatologii le-au spus ca e normal la varsta lor sa aiba acnee.

Am avut cazuri in care adolescentii au avut tenul plin de cicatrici pentru ca unele cosmeticiene nu au idee ce fac si cum sa abordeze acest tip de ten. Cicatricile sunt cele mai dificil de tratat si produc cea mai mare frustrare in randul adolescentilor.

Este adevarat ca acest lucru nu se intampla doar in Deva. Se intampla peste tot. La fel era si in Dublin.

Pentru a intelege exact mecanismul declansator al tenului gras si acneic, sunt necesare cunostinte din mai multe domenii: endocrinologie, piele, nutritie, tehnologia cosmeticelor, sistemul digestiv, etc.

De ce spun acest lucru?

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei tenului gras acneic sunt:
  • Raportul neechilibrat intre testosteron si estrogen
  • Glicemie ridicata datorata consumului mare de carbohidrati. Zaharul si faina de grau rafinata cresc foarte mult indicele glicemic
  • Deshidratare cronica. Daca nu bei suficienta apa, te rog citeste acest articol.
  • Anumite cosuri si puncte negre sunt cauzate de un sistem digestiv lenes
  • Exista cosmetice care deshidrateaza sever pielea si produc si mai multe cosuri si stimuleaza glandele sebacee sa produca mai mult sebum pentru a acoperi necesarul de lipide al pielii.
  • Deficietele de vitamine si minerale pot duce si ele la aparitia unui ten gras acneic adolescentin
  • Alergii nedepistate la alimente sau ingrediente cosmetice
  • Stres Cronic
  • Disfunctie a sistemului digestiv (ex: boala Crohn)
  • Disfunctie a sistemului endocrin (ex: Sindromul Cushing)

Aceste cauze nu sunt toate, exista si cauze medicale pe care nu le pot acoperi, printre care ovare policistice, ficat gras.

Daca incerci de mult timp sa iti tratezi acneea, fara rezultate, cauta sa iti faci o serie de analize si de cercetari, in special ginecologice.

Care Este Rutina Potrivita Pentru Tenul Tau

Rutina pentru ten gras acneic adolescentin

La 18 ani, celulele se descuameaza la aproximativ 14 zile. Este normal ca dupa 2 saptamani de la inceperea unei rutine sa incepi sa vezi si rezultatele.

La aceasta varsta pielea se vindeca foarte usor daca ii dai ceea ce are nevoie si o sa gasesti toate detaliile mai jos.

Eu sunt un terapeut holistic iar asta inseamna ca nu incerc sa iti recomand o crema si sa iti promit ca scapi de cosuri – de asta se ocupa industria farmaceutica.

Terapia holistica ia in considerare ca fiecare simptom apartine unei cauze si printr-o abordare complexa, scopul terapiei holistice este de a depista cauza.

Despre cauzele complete ale aparitiei acneei am scris si in acest articol.

Daca nu faci un efort de a lucra pe mai multe planuri in managementul acneei, rezultatele vin si pleaca.

Trebuie sa te gandesti ce ceea ce vezi la exteriorul pielii, are factori declansatori in interiorul corpului. Cateodata nu este cazul. Cateodata sunt doar produsele cosmetice nepotrivite tenului care pot sa duca la aparitia unor pustule sau a unor cosuri sub piele.

Tenul gras acneic la adolescenti este insotit de deshidratare si multe puncte negre.

O multime de adolescenti cu care am lucrat, au o rutina de ingrijire a tenului extrem de complicata si in cateva zile daca nu vad rezultate, tind sa o abandoneze. Atunci mi-am facut o strategie care sa ii motiveze sa isi ingrijeasca tenul.

3 produse cosmetice sunt esentiale pentru un adolescent:

  1. Produsul de curatare sa fie usor spumant, sa nu usuce pielea.
  2. Exfoliantul pe baza de acizi de fructe sau BHA sau un amestec din cele 2. Sub nici o forma sa nu folosesti un scrub. Risti sa iti spargi cosurile si sa apara si mai multe ulterior.
  3. Lotiunea sa fie usor astringenta si antiinflamatoare cu ingrediente ca:

– musetel

– ulei de arbore de ceai

– alantoina

acid salicilic

– acid azelaic

– sulfur

– zinc

– extract de lemn dulce (licorice)

Daca lotiunea contine acid salicilic, trebuie folosita si o lotiune cu protectie solara.

Daca tenul este foarte gras, foloseste in locul unei lotiuni, un toner cu aceleasi proprietati.

O data, de doua ori pe saptamana sau cand iti apare un cos proaspat, poti sa iti aplici o pasta de Fuller’s Earth sau Multani Mitti pe fata sau pe cosul respectiv. Toate argilele sunt bune dar aceasta este excelenta pentru ten gras acneic.

Tinand cont ca exfoliantul se foloseste de 2-3 ori pe sapatamana, seara, nu este o rutina deloc complicata.

Seara, dupa ce iti cureti tenul foloseste gheata 2 minute pe zonele afectate de acnee. Acest lucru scade inflamatia si reduce dimensiunea cosurilor. Gheata trebuie sa fie in continua miscare pe fata, sa nu o tii pozitionata in acelasi loc.

Ce Alimente Sunt Necesare In Dieta Ta

Alimentatie pentru ten gras acneic adolescentin

Un celebru dermatolog, vazut pe canale de televiziune a facut glume pe seama faptului ca unele persoane sustin ca ceea ce mananci poate duce la acnee. Eram la inceput, voiam sa invat de la ea cat mai multe lucruri despre piele dar instant si-a pierdut admiratia mea.

In domeniul medical, nutritia inca nu este studiata pentru ca nu exista niciun interes.

Nici pentru industria farmaceutica, nici pentru guvern si nici pentru medici. Multa bataie de cap pentru venituri mici.

In 2002 Cordain si colaboratorii au publicat un studiu absolut fascinant. Au strans informatii despre anumite zone in care nu au existat vreodata cazuri de acnee. Anumite populatii din Japonia, Paraguai si Papua Noua Guinee nu au avut acnee in trecutul lor. Apoi s-a depistat ca au inceput sa se inregistreze cazuri de acnee odata cu acceptarea alimentatiei vestice. 

Alimentatia si apa influenteaza tot corpul uman, nu doar pielea.

Daca vrei sa vezi cu adevarat schimbari, pe termen lung, bea apa si adauga in alimentatie mai multe fructe si legume.

Scade cantitatea de zahar, lapte si produse de panificatie– daca le consumi. Vezi AICI de ce laptele iti cauzeaza acnee.

Daca iti e pofta de dulce – adauga miere sau mananca un fruct.

Fructele si legumele de culoare portocalie si verde ar trebui sa nu iti lipseasca de la masa. Sunt bogate in vitamina A si vitamina C. Vitamina A este esentiala pentru reglarea sebumului.

Ceaiul verde si ceaiul de menta pot fi consumate zilnic atat pentru hidratare cat si pentru a adauga antioxidanti la nivelul pielii.

Ce Poate Face Un Tratament Facial Pentru Tine?

Tratament cosmetic pentru ten gras acneic adolescentin

Daca te hotarasti sa faci lucrurile serios de data asta, viziteaza si un terapeut care sa iti scoata punctele negre, de preferat manual.

Acum se folosesc foarte mult aparatele ultrasonice de curatare a porilor. Acestea indeparteaza doar partea superioara a porului atunci cand sunt utilizate corect. O presiune prea mare folosita asupra pielii poate duce la craparea vaselor de sange. Aceste aparate actioneaza si ca un scrub puternic si sparg cosurile. Daca continutul unui cos se scurge in porul alaturat, peste cateva zile o sa ai noi surprize.

Normal ca este mai confortabil pentru estetician sa aleaga aceasta cale, este mai rapida dar pentru client nu este deloc acelasi lucru.

Punctele negre reapar foarte rapid deoarece continutul porului nu a fost golit in totalitate si acest lucru previne vindecarea locului. La adolescenti, daca punctele negre sunt eliminate corect, cateva dintre ele, nu or sa se mai formeze. Colagenul si elastina prezente in piele, ii ofera suficient suport pentru restrangerea peretilor.

Dupa ce punctele negre au fost scoase, poti opta si pentru un peeling facial. De regula la adolescenti se aplica cel pe baza de acid salicilic, pentru o vindecare mai rapida a cosurilor si ajuta si in cazul in care exista si cosuri sub piele.

Peelingul facial pentru adolescenti nu este deloc dureros si pielea nu se exfoliaza foarte mult. Cu acest peeling se intervine mai mult in controlul cantitatii de sebum si a vindecarii accelerate a pielii.

Am observant ca dupa un peeling chimic, fata fiind mult mai curata, adolescentii sunt mai motivati sa isi urmeze rutina de ingrijire a tenului si sa fie mai atenti la alimentatie.

In tratamentele faciale profesionale se folosesc produse mai concentrate, a caror actiune trebuie supravegheata de specialisti. Aceste ingrediente intervin in procesul de regenerare accelerata a pielii.

Ce Suplimente Sunt Necesare Pentru Un Ten Gras Acneic Adolescentin?

Daca, personal, ar trebui sa aleg intre alimentatie si suplimente, as alege alimentatia.

Sunt cazuri insa cand este necesara si utilizarea unor suplimente:

  • Vitamina A face echipa buna cu Zincul.
  • Vitamina D este esentiala pentru vindecarea pielii si a oricarui tesut
  • Omega-3 ajuta la echilibrarea hormonala
  • Vitamina K2

Tine minte insa, ca poti avea o alimentatie sanatoasa dar daca nu bei apa, toate vitaminele si mineralele nu au cum sa ajunga in corp. Cu cat bei mai putina apa cu atat absorbi mai putin din ceea ce mananci.

Probioticele ajuta si ele la o absorbtie mai buna a mineralelor si vitaminelor din alimentatie.

Inainte de a adauga aceste suplimente in dieta ta, te rog consulta-ti doctorul.

Ce Trebuie Sa Eviti In Cosmetice si nu numai?

Este foarte cunoscut faptul ca unele ingrediente cosmetice irita tenul sau blocheaza porii. Pentru un ten gras acneic, evitarea acestor ingrediente este extrem de importanta.

Tenul adolescentin este mult mai permeabil decat tenul matur ceea ce il face mai susceptibil la iritare.

Scriam mai sus despre faptul ca unele leziuni acneice sunt cauzate de cosmetice si mai jos gasesti o lista de ingrediente ce sunt necesare de evitat, atunci cand incerci sa iti tratezi tenul.

  • Mica – prezenta in blush-uri si fonduri de ten
  • Uleiul/untul de cocos
  • Untul de cacao
  • Ulei de Palmier
  • Ulei de germeni de grau
  • Gudron de carbune (din el se obtine culoarea rosie folosita adesea in make-up)
  • Lanolina
  • Izopropil
  • miristil miristat
  • palmitat de octil
  • stearat de octil
  • parafina (ulei mineral)
  • stearat de izocetil/octil
  • alcool hexadecilic
Ce altceva este necesar sa eviti?
  • Sa iti atingi fata. Tenul gras acneic se lupta deja cu o invazie de bacterii. Atingerea lui cu mainile nespalate ii da si mai mult de furca sistemului imunitar.
  • Sa iti stergi fata cu un prosop. Acest tip de ten se tamponeaza doar pentru a indeparta excesul de apa. Recomandarea este sa folosesti prosopele de hartie de unica folosinta.
  • Pe langa alimentele enumerate mai sus, evita si alunele, soia, carnea de pui (nu si cea de pui de tara), pestele crescut in crescatorii. Puiul si pestele sunt surse susceptibile de injectare cu hormoni si antibiotice.
  • Sucuri, racoritoare sau alte bauturi care contin cantitati enorme de zahar. Zaharul se mai ascunde sub denumiri de:
  • sirop de porumb.
  • etil maltol.
  • concentrate de suc de fructe
  • dextroza
  • fructoza

Concluzii Ten Gras Acneic Adolescentin

Concluzii Ten Gras Acneic Adolescnetin

Daca te-ai hotarat sa pui piciorul in prag si sa iti schimbi tenul, cel putin o luna trebuie sa te tii de ceea ce ai inceput.

Stiu ca cea mai mica atentie o sa o oferi apei si insist. Apa o sa ajute cel mai mult. 90% din adolescentii pe care ii vad la tratamente faciale sunt deshidratati cronic.

Alimentatia este pe locul 2, dupa apa. Daca nu ma crezi pe mine, urmeaza sfatul lui Hippocrate: „Lasa hrana sa iti fie medicament”.

Pe locul 3 sunt cosmeticele. Asa cum te pot ajuta, la fel de mult te pot afecta. Sa nu crezi ca daca alegi produse testate dermatologic sau hipoalergenice inseamna ca nu o sa iti creeze acnee…sunt alte politici in spatele acestor afirmatii.

Daca iti gasesti produse care te ajuta, ramai cu ele.

In cazul in care ai ten gras acneic si ai multe nodule sau chisturi mergi rapid la un dermatolog.

Daca ai intrebari, le astept in sectiunea de comentarii si iti raspund cu drag.

In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol. 

Pana data viitoare, ai grija de pielea ta! 

 In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi! 😉   

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/

Acne And Its Therapy, Alan R. Shalita, M.D., David A. Norris, M.D.

Acne Vulgaris, Alan R. Shalita, M.D., James Q. Del Rosso, DO, Guy F. Webster, MD, PhD

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7847434/

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Terapeut de Infrumusetare ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta infrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

12 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

  5. Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
    Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?

    Multumesc,

    1. Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute

  6. Buna!
    Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .

    1. Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies