Deshidratarea Iti Afecteaza Mai Mult Decat Tenul
Cel mai frecvent intalnit subtip de piele in cadrul tratamentelor faciale, este cel de ten deshidratat.
Asa este cazul in Deva, asa a fost si in Dublin. Lumea este din ce in ce mai deshidratata. Fiinta umana este formata din 60-75% apa dar noi continuam sa bem sucuri si energizante.
Pielea ofera primele simptome ale deshidratarii deoarece asa functioneaza minunatul nostru corp. Ne atentioneaza, ne arata sa vedem cu ochii nostri ca ceva nu este in regula.
Afla din acest articol:
- cum iti influenteaza apa intregul corp
- care sunt simptomele deshidratarii
- care sunt cauzele unui ten deshidratat
- cum sa iti dai seama daca ai ten deshidratat sau uscat
- ce poti face rapid pentru a te hidrata
Cum Iti Influenteaza Apa Intregul Corp

Apa este vitala pentru indeplinirea functiilor celulare in organism. Fara apa, corpul uman supravietuieste doar cateva zile. Cu toate acestea este cel mai ignorat remediu dintre toate.
Apa detoxifica, circula nutrienti, hidrateaza si imbunatateste procesele enzimatice, este esentiala pentru drenaj limfatic de la nivelul creierului pana in varful degetelor de la picioare.
Cata apa bei, ce fel de apa bei si felul in care apa circula in organismul tau iti influenteaza nivelul de hidratare.
Apa este intr-o continua miscare in corpul nostru. Daca iti imaginezi ca suntem alcatuiti din trilioane de celule, apa circula din exteriorul lor in interior.
Corpul nostru isi controleaza capacitatea de mentinere a apei in organism printr-o retea de conexiuni. Declanseaza senzatia de sete atunci cand apare un dezechilibru la nivelul electrolitilor sau al cantitatii de apa in organism.
Aceste conexiuni isi pierd din eficacitate atunci cand corpul trece printr-o boala sau cand este intr-o stare avansata de deshidratare. In aceste cazuri senzatia de sete nu mai apare.
Am intalnit o multime de persoane deshidratare care mi-au spus ca nu au senzatia de sete.
Acest lucru se intampla deoarece corpul functioneaza pe rezervele pe care le are facute. Daca tu nu bei cantitatea necesara de apa pentru ca el sa isi poate efectua sarcinile, corpul isi face rezerve de apa.
In timp aceste rezerve devin tot mai reduse si apare deshidratarea severa.
Acest lucru se intampla cand nivelul fluidelor din exteriorul celulelor scade cu o viteza mai mare decat cea a refacerii lor.
Apa poate fi pierduta rapid la nivelul tractului intestinal (voma, diaree) si la nivelul pielii ( febra, urticarii, cuperoza, taieturi, arsuri).
In astfel de situatii, corpul incearca sa isi mentina echilibru intre apa si minerale, transferand o parte din apa din interiorul celulelor in spatiul din exteriorul lor. In acelasi timp trimite un semnal glandei pituitare sa secrete hormonul antidiuretic pentru a preveni pierderea de apa.
Ca raspuns la pierderea de apa, celulele din hipotalamus se micesc si transmit un mesaj hormonal care da nastere la senzatia de sete sau la pofta de alimente sarate.
Cand nici aceste cereri nu suunt indeplinite, cantitatea de apa prezenta in organism atinge un prag critic si corpul intra intr-o stare de deshidratare severa.
Simptomele Deshidratarii

Cu atatea optiuni disponibile de fresh-uri, sucuri, racoritoare, energizante, uitam sa oferim corpului nostru un element vital care a fost suficient sa aduca umanitatea pana aici – apa.
Sugestii pe care corpul tau ti le ofera ca nu bei suficienta apa:
- milia – puncte albe mici, de obicei sub ochi
- aparitia petelor de „ficat”
- dureri de cap
- buze uscate
- linii fine pe toata fata – nu sunt legate de varsta.
- pielea hipersensibilă – când pielea ta devine rosie cand este atinsa usor, este semn al unei aciditati foarte mari in organism
- lipsa de energie
- depresie, anxietate, stres
- tensiune arteriala scazuta
- formarea pietrelor la fiere si rinichi
- reducerea capacitatii de concentrare
- extremitati reci
- gastrita
- scaderea in greutate: pentru fiecare gram scazut in greutate se piede un ml de apa. Daca urmezi o dieta pentru a scade in greutate, inlocuieste-ti apa pierduta.
- retentie de apa
- urinare rara si cantitate mica
In toata lumea, cei mai expusi deshidratarii severe sunt copiii. Spre deosebire de adulti, ei nu stiu cand si cata apa trebuie sa consume.
Cele mai frecvente simptome ale deshidratarii la copii sunt:
- iritabilitate
- respiratie greoaie
- extremitati reci si patate
- nasul uscat sau cu membrane lipicioase
- reumplerea capilarelor cu sange este intarziata
Care Sunt Cauzele Unui Ten Deshidratat

Abilitatea pielii de a mentine apa este datorata stratului de la suprafata – stratul cornos. Acesta influenteaza felul in care arata pielea. Are rolul de a preveni pierderea de apa din piele in atmosfera.
Continutul lui in apa este foarte scazut scazut si are un pH acid tocmai pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor sau a microbilor. Acest strat de piele atat de des trecut cu vederea iti salveaza viata zi de zi, la propriu.
Datorita lui vitaminele, mineralele si apa sunt pastrate in organism.
Atunci cand stratul cornos este deranjat sau sufera anumite afectiuni, apa din epiderma se evapora mult mai rapid decat poate fi inlocuita.
Acest lucre se intampla in cazul de:
- febra
- cuperoza
- hipersensibilitate
- taieturi
- utilizare agresiva a scruburilor
- expunere necontrolata la razele soarelui si arsuri solare
- utilizarea unui sapun pentru curatarea tenului sau a unui produs pe baza de sodium lauryl sulphat
- statul mult timp in piscine (cu clor)
- aranjamentul lipidic dintre celule este deranjat de spalatul cu apa fierbinte
- transpiratie abundenta
Cum Sa Iti Dai Seama Daca Ai Ten Deshidratat Sau Uscat

Un ten deshidratat se poate observa usor datorita aspectului tern, cu tendinte cenusii.
Fata este brazdata de linii fine care imbatranesc vizibil, in special in jurul ochilor. Aici apar si puncte albe numite milia.
O piele hidratata din interior are o culoare roz cu aspect sanatos.
Se vindeca usor in caz de leziuni fara a lasa urme.
Este fina la atingere si nu are imperfectiuni.
Imaginează-ți o frunză de copac…
Când este verde și are multă apă în conținut, frunza este sănătoasă și dacă încerci să o păstrezi în palmă, frunza isi va reajusta forma după aceea.
Dacă frunza este uscată, nu doar ca isi pierde din flexibilitate insa în același moment se imprastie in bucati minuscule.
La fel se intampla si cu pielea.
Spre deosebire de tenul uscat ce este cauzat de o disfunctie a glandelor sebacee, tenul deshidratat are nevoie de apa. Apa este necesara atat din interiorul corpului cat si din exterior.
Cand tenul este deshidratat tanjeste dupa o crema si cand o aplici se absoarbe imediat.
In conditii normale pielea absoarbe pana la 30% din ingredientele active ale unei creme de fata dar atunci cand pielea este deshidratata, capacitatea de permeabilitate a pielii este foarte redusa si poate absorbi maxim 10% din ingredientele active.
Cand simti ca folosesti o crema si nu face nimic pentru tenul tau, asigura-te ca atat curatarea cat si exfolierea sunt facute corect. Exfolierea este cea mai eficienta metoda de imbunatatire a hidratarii tenului.
Ce Poti Face Rapid Pentru A Te Hidrata

In cazul unei deshidratari severe, te rog cotacteaza-ti doctorul.
In conditiile in care ai baut apa doar cat sa supravietuiesti, suficient de mult timp, este posibil sa fii cronic deshidratata.
Vestea buna este ca e usor, ieftin si poti incepe sa te hidratezi suficient incepand de acum.
Chiar daca poate dura pana la 6 luni sa imbunatatesti permeabilitatea unui ten deshidratat, se merita pentru ca beneficieaza toate organele corpului tau de hidratare.
Organismul incepe sa furnizeze apa consumata zilnic in ordinea prioritatilor.
Astfel este distribuita catre creier, al carui celule sunt formate 85% din apa si catre celalalte organe responsabile pentru supravietuire, pielea fiind ultima oara alimentata.
Iti recomand sa bei apa putina si des pentru cea mai buna absorbtie.
Daca bei mai mult de 1 litru de apa pe ora risti sa diluezi cantitatea de electroliti necesari transmiterii impulsurilor in sistemul nervos si in plus vei elimina cea mai mare parte de apa consumata.
Pentru a-ti face un obicei sa bei apa, poti sa achizitionezi o sticla pe care sa o porti cu tine.
Astfel esti mai atenta sa nu pierzi sticla si poti contoriza apa bauta.
Daca motivul pentru care nu bei apa este ca ai mult de lucru si pur si simplu uiti, pune-ti biletele in casa, pe calculator sau in masina care sa iti aminteasca.
Consuma fructe si legume proaspete in fiecare zi. Sunt bogate in apa si deoarece sunt digerate treptat, absorbtia de apa este constanta si pe termen mai lung. Consumul lor ajuta si la refacerea depozitelor de antioxidanti din piele. Sunt pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatate.
Intr-un pahar cu apa pune-ti o juumate de lingurita de sare pura. Amesteca bine si bea. In felul acesta isi cresti nivelul de sodiu in sange si o sa ai senzatie de sete.
Opteaza pentru saruri de hidratare. Nu sunt adepta consumului lor deoarece contin o cantitate mare de zahar, dar te pot ajuta mai ales in situatii critice in care pierzi multa apa.
Deasemenea, poti suplimenta cu probiotice, de preferinta vii. Este cunoscut faptul ca probioticele ajuta pielea sa produca acid hialuronic care are rolul, pe langa altele, de a mentine pielea hidratata.
Concluzii Ten Deshidratat

Sper ca ai gasit informatiile de mai sus utile si ca o sa le pui in practica pentru a te bucura de un ten minunat.
Daca ai intrebari scrie-mi intr-un comentariu si iti voi raspunde.
In fiecare saptamana apare un articol nou, bine documentat despre ingrijirea tenului si nu numai. Daca iti doresti sa tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti!
Surse:
Total Skin, David J. Leffell,M.D., Professor Of Dermatology And Surgery, Yale University School Of Medicine
Transdermal Delivery of Water Soluble Molecules into Human Skin Synne Steinsland, Department of Biotechnology, Norwegian University of Science and Technology
Dehydration: Isonatremic, Hyponatremic, and Hypernatremic Recognition and Management, Karen S. Powers, MD, FCCM*, *Pediatric Critical Care, Golisano Children’s Hospital, University of Rochester School of Medicine, Rochester, NY.
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.