Navigheaza Rapid la:
Inainte sa Suplimentezi cu Glutation, Trebuie sa Stii Asta
Glutationul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti endogeni prezenti in corpul uman si al doilea cel mai important antioxidant al pielii si al creierului. Este denumit si mama tuturor antioxidantilor si este direct corelat cu longevitatea. Acest articol iti dezvaluie care sunt cele mai bogate surse naturale de glutation.
In articolul despre antioxidanti am explicat cum ne ajuta acestia pielea sa se mentina mai tanara dar si multimea de beneficii pentru sanatate.
Fata de alti antioxidanti, glutationul este implicat in mod direct in sanatatea si aspectul pielii de aceea mentinerea acestuia in cantitati normale in corp, are efect vizibil si la exterior.
Antioxidantii au mai multe functii si pentru a intelege cu adevarat importanta lor, o sa dezbat acest subiect. Pe langa functii si beneficii, o sa mai gasesti date dovedite stiintific, despre cele mai bogate alimente in Glutation.
Afla din acest articol si ce arata studiile despre suplimentarea directa cu Glutation. Rezultatele te vor surprinde!
Glutation

Glutationul este compus din 3 aminoacizi: acid glutamic, cisteina si glicina fiind la baza o proteina.
Cea mai mare cantitate de glutation este prezenta in ficat dar el exista in fiecare celula a corpului uman.
Actioneaza asupra radicalilor liberi complecsi si lupta impotriva stresului oxidativ.
In piele, glutationul este cel mai rezistent antioxidant la razele UV urmat de SOD (Superoxid Dismutaza). Cu toate acestea, dupa doar cateva minute de expunere la razele UVB, nivelul de glutation din epiderma a fost aproape de epuizare. El s-a refacut integral in jumatate de ora dupa incetarea expunerii.
Are rolul de a proteja impotriva:
- deteriorarii celulare
- degradarii tesuturilor
- imbatranirii celulare
- petelor pigmentare
- progresiei diverselor boli
Daca antioxidantii ca vitamina C duc o lupta de 1:1 cu radicalii liberi, glutationul actioneaza ca un pluton.
O molecula de vitamina c neutralizeaza o molecula de radical liber. O molecula de glutation neutralizeaza o multime.
Face parte dintr-o retea puternic antioxidanta si acest lucru ajuta la regenerarea lui dupa ce s-a facut util in neutralizarea radicalilor liberi.
Glutationul regenereaza Vitamina C si E si necesita seleniu, sulfur si aminoacizii de baza, pentru a fi sintetizat de corpul uman.
Alimentele bogate in vitamina C ajuta la producerea de glutation in organism.
Deficienta de vitamina B2 si B12 scade nivelul de glutation in sange. La fel se intampla si in cazul unei deficiente de magneziu.
- imbatranire si tulburari asociate acesteia
-  Boala Alzheimer
-  cancer
-  boala hepatica cronica
-  deteriorarea cognitiva
-  fibroza chistica
-  diabet, in special diabet necontrolat
-  virusul imunodeficienței umane (HIV)/sindromul imunodeficienței dobandite (SIDA)
-  hipertensiune arteriala
-  infertilitate atat la barbati, cat si la femei
-  lupus
-  tulburari de sanatate mintala
-  scleroza multipla
-  tulburari neurodegenerative
-  Parkinson
Nivelul de glutation iti creste natural atunci cand:
- consumi alti antioxidanti, in special vitamina C si vitamina E
- cand faci exercitii fizice
- cand consumi proteine
- cu ajutorul alimentelor ca usturoi, avocado, somon, sparanghel, brocolli, spanac, rodie.
Cele Mai Bogate Surse Naturale de Glutation pe Scala ORAC

Scala ORAC descrie capacitatea antioxidanta a alimentelor impotriva radicalilor de oxigen. Cu cat valoarea ORAC este mai mare cu atat capacitatea antioxidanta este mai mare.
Specialistii recomanda consumul zilnic a 5000 de unitati ORAC.
Sunt cateva studii realizate si pe suplimentarea directa cu glutation dar rezultatele nu sunt concludente si necesita mai multe cercetari.
Administrarea orala de glutation nu a avut niciun impact asupra glutationului in sange sau asupra indicilor de stres oxidativ.
Acest lucru este datorat faptului ca glutationul nu poate fi absorbit integral ci doar aminoacizii componenti pot trece de bariera digestiei.
Mai jos gasesti surse naturale de glutation sau care cresc nivelul de glutation in organism.
5. Avocado

Avocado inregistreaza 1922 unități Orac pe 100g.
Contine o cantitate mare de glutation dar este imposibil de stabilit una anume deoarece conteaza soiul, regiunea si felul in care a fost crescut avocado.
Ceea ce trebuie sa iei in considerare atunci cand il consumi este raportul dintre omega 6 si omega 3.
Acesta trebuie sa fie in alimentatia noastra in proportia 2:1 – corect.
100 g de avocado are 2,14mg de Omega 6 si doar 0,14 mg Omega 3. Cand consumi avocado, asigura-te ca este insotit de alimente mai bogate in Omega 3.
Un raport mai mare de 2:1 intre acestia, duce la inflamatie generala in organism.
Avocado contine pe langa glutation si vitamina E.
Este deasemnea o sursa de carnitina. Aceasta este esentiala pentru schimbarea celulelor de grasime in energie.
4. Cisteina
Unul din aminoacizii esentiali pentru formarea glutationului, cisteina este prezenta intr-o cantitate foarte mare in ficat, in special in ficatul de vita. Acesta are o valoare Orac de 710 unitati pe 100g.
Cisteina, este prezenta si in proteina de zer. In urma unui studiu, dupa administrarea de 45g de proteina de zer, zilnic, timp de 2 saptamani, s-a inregistrat o crestere a glutationului in plasma de 24%.
Cisteina este implicata si in sinteza acidului lipoic – un alt antioxidant foarte important.
Atunci cand exista o deficienta de cisteina si seleniu in organism, apare distrofia musculara.
Valoarea Orac pentru Proteina de zer este de 166 de unitati pe 100g.
3. Sparanghel

Sparanghelul contine cea mai mare cantitate de glutation. Este sarac in calorii, are indice glicemic redus si poate fi consumat in orice dieta.
Atunci cand este gatit, 100 g de sparanghel are 1644 unitati ORAC .Â
Pe langa glutation, mai contine si luteina, caroteni si Coenzima Q10. Este o sursa buna si pentru acid folic si vitamina C.
4 bucati de sparanghel, gatite, au 14,6 mg de Vitamina C. Este leguma cu cel mai mare continut de vitamina K.
2. Usturoi

Unul dintre cele mai mari beneficii ale consumului zilnic de usturoi este acela ca previne bolile cardiovasculare. Acesta este si motivul pentru care este unul dintre cele mai studiate alimente.
Usturoiul este bogat in inulina, un prebiotic ce ajuta la sinteza probioticelor. Este implicata si in absorbtia calciului si a magneziului.
Usturoiul contine proteine, aminoacizi –Â arginina, lizina, treonina si triptofan, fibre, lipide, acid fitic, saponine, vitamina C, vitamina E, beta-caroten, crom, fier si seleniu.
Consumul de usturoi creste nivelul de glutation, lucru demostrat atat in vitro cat si in vivo.
Intr-un studiu s-a folosit 0,1g/kg/zi de usturoi timp de o luna. Cand s-au efectuat masuratorile la finalul studiului, s-a descoperit ca valorile indicatorilor de stres oxidativ au scazut iar nivelul de glutation si SOD au crescut considerabil.Â
SOD sau Superoxid Dismutaza este cel mai important antioxidant al corpului uman.
Pe scala ORAC, usturoiul inregistreaza 5708 unitati pe 100g.
1. Agrise Indiene Amla

Fructele amla sau agrisele din specia Embilica Officinalis au cea mai mare capacitate antioxidanta.
Pe scala ORAC inregistreaza 261500 de unitati pe 100g.
Specia este extrem de importanta atunci cand vine vorba de capacitatea antioxidanta a fructelor. Alte specii de agrise abia ating 3300 de unitati pe scala ORAC pe 100g.
Agrisele au un continut extrem de ridicat de vitamina C, quercetina si acid elagic.
Consumul lor a fost asociat cu neutralizarea a diverse specii de radicali liberi si scaderea nivelului de stres oxidativ din sange.
Are proprietati antiulcer, anticancer si intareste sistemul imunitar.
- diminuarea speciilor reactive de oxigen: intre 11-29%
- nivelul de glutation a crescut cu 18-32%
- capacitatea antioxidanta a crescut cu 19-31%
- activitatea enzimatica a SOD a crescut cu 25-41%
- glutation redus a crescut cu 26-35%
Aceste procente sunt absolut fascinante si desi cercatatorii considera ca aceste informatii mai au nevoie de alte cateva studii pentru a fi verificate, rezultatele sunt extrem de promitatoare.
Consumul acestor fructe poate schimba capacitatea antioxidanta endogena a corpului, lucru ce poate ajuta foarte mult in managementul diverselor boli si nu numai.
Concluzii

Mereu am pus accentul pe dieta pentru obtinerea unui ten ce ni-l dorim cu toate si o sa continui sa fac acest lucru.
Invazia de produse prefabricate si rafinate pe piata, ne lasa corpul fara nutrienti, antioxidanti si in consecinta fara capacitate de lupta impotriva factorilor nocivi.
Glutationul merita un loc de cinste in atentia ta si merita sa depui un efort pentru a te asigura ca alimentatia ta iti aduce un aport constant din acest antioxidant.
Aceste surse naturale de glutation nu doar iti cresc cantitatea acestuia in organism ci iti protejeaza si restul antioxidantilor.
Daca ai intrebari pentru mine despre surse naturale de glutation, nu ezita sa le lasi in sectiunea de comentarii.
In fiecare saptamana public articole noi despre ingrijirea sanatatoasa a pielii si nu numai. Daca iti doresti sa fii tinuta la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,
Â
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉 Â
Surse:
An Evidence-based Approach to Vitamins and Minerals Health Benefits and Intake Recommendations Jane Higdon, PhD †Linus Pauling Institute Oregon State University Corvallis, Oregon, USA Victoria J. Drake, PhD Manager Micronutrient Information Center Linus Pauling Institute Oregon State University Corvallis, Oregon, USA
Antioxidants in Food, Vitamins and Supplements Prevention and Treatment of Disease Amitava Dasgupta, PhD, DABCC Professor of Pathology and Laboratory Medicine, University of Texas Medical School at Houston Kimberly Klein, MD Assistant Professor of Pathology and Laboratory Medicine, University of Texas Medical School at Houston
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22133060/
Cosmeceuticals and active cosmetics, Raja K. Sivamani, MD, MS, CAT Departamentul de Dermatologie Scoala de Medicina Universitatea din California, Davis Sacramento, California, SUA, Jared R. Jagdeo, MD, MS Departamentul de Dermatologie Scoala de Medicina Universitatea din California, Davis Sacramento, California, SUA Departamentul Dermatologie Universitatea de Stat din New York Downstate Brooklyn, New York, SUA, Peter Elsner, MD, Departamentul de Dermatologie Friedrich-Schiller-Universität Jena si Spitalul Universitar Jena Jena, Germania, Howard I. Maibach, MD Departamentul de Dermatologie Scoala de Medicina Universitatea din California, San Francisco San Francisco, California, SUA
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.