Spa sau Day Spa – Care este Diferenta

Diferenta dintre un spa si un day spa

Navigheaza Rapid la:

Cel mai Important Aspect al Unui Spa

Deoarece multe pesoane ne suna pentru cazare, am hotarat sa scriu acest articol pentru a stabili  diferentele dintre un spa si un day spa.

Desi sunt foarte cunoscuti acesti termeni in strainatate, in Romania abia incepe sa se faca lumina asupra lor. Asta se intampla poate si din cauza ca nu avem legislatie in privinta unui spa si nici centre de pregatire pentru terapeuti spa.

Unele spa-uri din tara sunt nevoite sa isi aduca terapeuti din alte tari mai putin dezvoltate, pentru a presta serviciile consacrate ale unui spa.

Desi multi stim ce este un spa, mai putini am avut ocazia sa intalnim conceptele de Day Spa, Medi Spa, Centru wellness sau Spa resort. La aceste concepte se adauga altele noi in fiecare an. Chiar si pentru cineva care lucreaza in industrie, este destul de dificil sa aiba capacitatea de a gasi definitia corecta pentru fiecare dintre aceste concepte. 

Termenul “Spa”, isi are originea, conform unora, in acronimul latinescului “ Sanitas Per Aquam” ce semnifica sanatate prin apa. Altii imbratiseaza conceptul Spa ca derivand de la orasul Spa ce dateaza din secolul al XIV-lea. Atunci au fost descoperite izvoarele minerale lângă Liège, Belgia.

La sfarsitul anilor 90, cand Spa-ul a luat amploare, Asociatia Internationala Spa (ISPA) a elaborat o definitie pentru acest termen care este inca folosita:

„Spa-urile sunt locuri dedicate imbunatatirii starii generale printr-o varietate de servicii profesionale care incurajeaza reinnoirea mintii, a corpului si a spiritului ”

 Spa-ul este un centru wellness atasat unui hotel sau resort. Ofera servicii de masaj, tratamente faciale, manichiuri sau pedichiuri, acces la piscina, sauna sau alte terapii pe baza de apa celor cazati cel putin o noapte in locatia lor.

Ce este un Day Spa Sau un Spa de Zi?

ce este un spa de zi

Spa-ul de zi sau Day Spa-ul ofera liniste si intinerire pentru minte, corp si spirit in mijlocul agitatiei vietii de zi cu zi. Acesta, spre deosebire de un spa, nu are posibilitatea cazarii peste noapte.

Un Day Spa poate pune la dispozitia clientilor aceleasi tratamente ca un Spa si de cele mai multe ori, au cel putin o sauna.

Ca si suprafata, un spa de zi este mult mai mic decat un spa atasat unui hotel sau resort.

Piscina lipseste de cele mai multe ori dintre facilitatile oferite de un day spa.

Principalele servicii de care te poti bucura la un spa de zi sunt:

 

De ce Sunt Preferate Serviciile Oferite de un Spa sau Day Spa

Masaj Terapeutic Deva | Relaxare | Denaj Limfatic | Aromaterapie | Masaj Suedez | Masaj Spate | Masaj Ayurvedic Capilar

Motivul principal pentru care oamenii merg la Spa este reducerea stresului.

Spre deosebire de saloanele de infrumusetare sau cabinetele dermatologice, unde accentul este pus pe obtinerea unor rezultate prin folosirea tehnologiilor de ultima generatie, intr-un spa accentul este pus pe obtinerea rezultatelor ca urmare a gasirii unui echilibru intre minte, corp si spirit. Experienta este una psiho-senzoriala ce implica toate simturile umane.

Accentul se pune mai ales pe integrarea simturilor pentru redarea experientei holistice. O persoana care frecventeaza un spa stie ca fiecare experinta este unica.

Mirosul resimtit azi transmite creierului un set de informatii ce poate fi foarte diferit de setul trimis saptamana viitoare. Simturile umane in general, depind foarte mult si de starea interioara a individului la un moment dat.

Muzica ambientala creeaza o stare de liniste si pace in timp ce culorile calde si aranjamentele decorative incanta vazul.

Simtul tactil

Cel mai important simt este cel al atingerii, acesta fiind singurul dintre cele 5 simturi fara de care nu se poate trai.  Acesta este simtul pe care se pune cel mai mult accentul, la un spa. 

 Datorita tehnologiei curente, suntem din ce in ce mai deconectati unii de altii. Este necesar sa intelegem ca fara atingere nu putem supravietui iar studiile in acest domeniu se fac inca din 1958.  

Astfel de studii s-au facut chiar si pe copiii din orfelinatele romanesti din vremea lui Ceausescu. Aceste studii sunt cunoscute la nivel international. Copiii raspund la comunicare non-verbala, atingere si tonul vocii. Emisfera dreapta a creierului este raspunzatoare de acest lucru.

In aprilie 2016 a fost publicat articolul „The neurophysiology of human touch and eye gaze and its effects on therapeutic relationships and healing: a scoping review protocolJBI DATABASE OF SYSTEMATIC REVIEWS AND IMPLEMENTATION REPORTS . (Neurofiziologia atingerii umane si a privirii ochiului și efectele lor asupra relatiilor terapeutice și a vindecarii: un protocol de revizuire a scopului”)

Acesta mentioneaza ca: „Exista un numar tot mai mare de studii care investigheaza impactul neurofiziologic al atingerii fizice. Astfel de studii au examinat dinamica corticala atat la atingerea afectiva (discriminare a stimulilor) cat si la cea placuta, mangaiere blanda si modul in care creierul inregistreaza (codurile) atingerii. Raspunsul neurofiziologic la atingere include eliberarea de substante chimice si neurotransmitatori specifici care duc la efecte neuroendocrine; reducerea stresului, durerii și depresiei; și îmbunătățirea imunității.

Atingerea afectivă pare, de asemenea, să diminueze stresul la pacienții bolnavi critici, datorită efectelor pozitive asupra proceselor fiziopatologice agravate de stres, cum ar fi tulburări imunitare, neuroendocrine și inflamații.”

Atingerea fizica umana este mai mult decat transferul mecanic de forte. 

Atingerea poate crea conexiune emotionala si poate comunica empatie, prezenta si faptul ca exista cineva caruia ii pasa. Toate acestea faciliteaza un schimb energetic mai subtil. 

Experienta Holistica Oferita de un Spa

Tratamente holistice spa

Acceptarea spa-urilor ca centre pentru vindecarea si hranirea trupului, mintii si sufletului a crescut constant. Cea mai mare deschidere a oamenilor de a apela la spa-uri a fost inregistrata in 2008-2009. Cand a avut loc recesiunea globala si cand nivelul de stres a ajuns la cote maxime, au fost descoperite ca locuri de refacere si wellness.

 Intr-un spa, este adesea intalnit termenul „holistic”. Acesta se refera la un tratament ce ia in considerare intreaga fiinta. Presupune conexiunea ei cu toate planurile: intern, extern, spiritual si emotional pentru a accelera o stare de sanatate totala.

De aceea la un spa sau la un day spa te poti astepta ca dupa tratament, sa primesti o serie de recomandari. Acestea au scopul de a ajunge la cauza unor probleme descoperite de-a lungul tratamentului, fie ca a fost vorba de un masaj sau de un tratament cosmetic.

Frumusetea Holistica Naturala

Tratament Cosmetic facial la spa

 In prezent,  femeile moderne aleg sa mearga la spa-uri in numar tot mai mare. La nivel global are loc o schimbare majora in setul de valori al acestora. Aceasta schimbare are loc datorita cresterii nivelului de educatie in randul femeilor si implicit detinerea mai multor functii de conducere. Accesul tot mai mare la informatii valoroase determina tot mai multe femei sa caute calitate.

Aceste femei nu se mai cauta in imaginile false promovate de mass-media.

Actualmente tot mai multe femei aleg sa renunte la falsitate si cauta sa regaseasca frumusetea naturala. Sunt acelea care sunt sigure pe ele si cauta profunzimea lucrurilor.

Nu ma intelege gresit, in intreaga lume un numar colosal de femei inca apeleaza la botox, lifting facial cu ate, liposuctie si la multe alte aspecte tehnologice ale frumusetii.

La polul opus insa, exista femei care realizeaza ca frumusetea se reflecta in acceptare fata de sine.

Cred cu tarie ca frumusetea este mai mult decat infatisarea exterioara. Este un amestec intre felul in care te vezi si felul in care te simti.

O persoana bolnava cred ca are o dificultate foarte mare de a se vedea frumoasa.

Ma bucur sa vad ca tot mai multe „vedete” de la Hollywood promoveaza frumusetea reala.

Sper ca in curand influenta lor sa ajunga si la adolescentele noastre, care la 20 de ani isi acopera fata cu straturi de fond de ten. Cum sa le spun ca nu o sa se mai intalneasca nicioadata cu o asemenea perfectiune a tenului, sa nu il ascunda ci dimpotriva, sa fie mandre de el?

Poate influenta acestor vedete asupra frumusetii naturale, obtinuta de ele prin adoptarea unui stil de viata sanatos o sa se rasfranga si asupra tineretului nostru.

Aceste vedete cum sunt Salma Hayek, Alicia Keys sau Kate Winslet prefera sa prezinte o imagine cat mai apropiata de realitate, aparentele si ce gandesc altii despre ele, incetand sa mai reprezinte scopul in viata.

Acesti micuti pasi determina ca accentul sa se puna mai mult ca niciodata pe calitate.

Concluzii

La spa se merge nu doar pentru a remedia o problema a pielii sau pentru frumusete. Poti merge pentru tonifierea muschilor, pentru a gestiona stresul, pentru a gasi pace pentru minte si suflet, pentru relaxare.

De cele mai multe ori, starea de bine generala experimentata intr-un spa sau un day spa, poate cauza dependenta. Bineinteles in sensul cel mai bun al cuvantului 🙂

In fiecare saptamana public un articol nou despre cum sa iti ingrijesti pielea in mod natural si nu numai.

Daca esti interesata sa afli lucruri noi din acest domeniu, lasa-mi adresa ta de email AICI.

Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,

 Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉   

Surse:

 Revista – Spas and the Global Wellness Market, Synergies and Opportunities

Romanian orphan studies:Effects of institutionalisation -A-Level Psychology

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Terapeut de Infrumusetare ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta infrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

20 de răspunsuri

 1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

  1. Buna Monica,

   exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

   Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

  1. Buna Nora,

   Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

   Sper ca am putut ajuta,

   Larisa

 2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

 3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe la****@ez*****.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

 4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

  1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe la****@ez*****.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

 5. Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
  Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?

  Multumesc,

  1. Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute

 6. Buna!
  Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .

  1. Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.

  1. Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.

 7. Buna ziua. Puteti recomanda un specialist care sa faca un astfel de masaj, cum ati descris dvs in articol? mentionez ca am fost deja la doi doctori, doua specialitati diferite (ortoped si chirurgie plastica) dar mi s-a spus ca nu am nimic, ordopedul mi-a dat sa iau antiinflamatoare. durerile mele sunt aproape cum ati descris dvs, mai putin dureroase totusi. multumesc!

  1. Buna Bogdan! Cu siguranta aceste lucruri sunt cele mai importante cand vine vorba de insomnie.

 8. Bună ! Dimineață folosesc vitamina C și SPF de la revox ,acidul salicilic de 2 ori pe săptămână seara. În restul zilelor când nu se aplică acidul salicilic ce ar trebui aplicat seara ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies