Sauna Uscata Finlandeza: Beneficii, Contraindicatii, Optimizare Rezultate

Sauna Uscata Finlandeza

Navigheaza Rapid la:

Crezi ca Stii Ce-i Mai Important Despre Sauna Uscata?

Daca vrei sa stii cum poti beneficia la maxim de timpul petrecut in sauna uscata, esti exact unde trebuie.

Ti-am pregatit un ghid complet de folosire al saunei pentru a te ajuta sa ai o experienta cat mai placuta si cu rezultate cat mai bune.

Mai jos gasesti informatii despre:

– Beneficiile saunei pentru corp

– Contraindicatii de luat in calcul cand petreci timp in sauna

– Sauna uscata pentru copii

– Sauna uscata vs sauna cu infrarosu

– Cum iti poti amplifica rezultatele sedintei de sauna

Daca esti pentru prima data pe acest blog, poate vrei sa stii ca apar saptamanal articole noi. Daca vrei sa te anunt, lasa-mi adresa ta de email, AICI.

Sauna Uscata - Relaxare pentru Corp si Minte

Sauna Uscata pentru corp si minte

Sauna, parte a terapiei cu bai termale are o capacitate extraordinara de relaxare pentru trup si suflet.

Induce o stare de calm deoarece influenteaza in mod direct sistemul nervos.

Are efect pozitiv asupra pielii datorita detoxifierii ce are loc pe parcursul timpului petrecut in sauna  si asupra altor stari fizice si psihice a caror descriere o gasesti mai jos.

Sauna, un cuvant scandinav, descrie o forma de terapie prin caldura, fiind folosita in numeroase culturi de-a lungul timpului.

Descoperirile arheologice, plaseaza sauna impreuna cu baile fierbinti la greci, romani, mayasi, egipteni, japonezi si in medicina ayurvedica.

Sauna asa cum avem noi notiunea in prezent, a pornit de la finlandezi.

Acestia, aveau sauna in aproprierea casei si pe timpul iernii, o incalzeau pentru cateva ore cu un foc de lemne. Dupa ce se disipa mare parte din fumul creat, petreceau timp la temperaturi intre 70 – 90 grade Celsius.

Dupa sauna uscata foloseau zapada pentru a spala transpiratia si acest proces era repetat de cateva ori.

Aceasta metoda, in timp a devenit o terapie ce s-a dovedit a promova sanatatea inimii, detoxifierea si reducerea tensiunii arteriale. Din acest motiv, in prezent se recomanda dusul rece inainte si dupa folosirea saunei.

Una dintre consecintele imediate a folosirii saunei uscate, este transpiratia. Prin transpiratie, corpul elimina toxine si chimicale, iar in aceaste vremuri de poluare masiva si chimicale prezente in ceea ce mancam si bem, sauna este o extraordinara sursa de detoxifiere pentru organism.

In general, barbatii transpira mai usor decat femeile, deoarece au rate metabolice mai rapide care genereaza mai multa caldura in mod natural. Femeile de obicei, au nevoie sa petreaca mai mult timp in sauna, pana cand incep sa transpire.

Cea mai Buna Temperatura Pentru Sauna Uscata

Sauna, a pornit ca o cabana simpla, din lemn, cu o sursa de caldura bazata pe lemn, care incalzea pietrele aflate deasupra sursei de incalzire si radiaza astfel caldura, crescand temperatura interiorului intre 70-90 grade Celsius.

Toate studiile ce au fost facute pentru depistarea beneficiilor aduse sanatatii, au fost facute la temperaturi intre 70-100 de grade Celsius.

Umidititatea in sauna uscata trebuie sa fie intre 10-20%.

In prezent, sauna a suferit usoare modificari pentru a fi adaptata folosirii in spa-uri. Se foloseste ca sursa de incalzire electricitatea sau gazul iar faptul ca are ferestre si usi de sticla se datoreaza aceluiasi lucru, initial fiind construita doar din lemn.

In spa-uri sauna se foloseste inainte de tratamentele faciale si inainte de masaj, pentru a imbunatati circulatia sangelui. La temperaturi inalte, vasele de sange de la suprafata pielii se dilata, glandele sebacee produc mai mult sebum si porii se deschid rezultand astfel o curatare mai profunda a pielii si o absorptie mai buna a produselor folosite. Pe langa aceste beneficii, in momentul in care circulatia sangelui creste, nutrienti proaspeti si oxigen ajung in zona, determinand o piele cu aspect sanatos si radiant.

 Inainte de masajul terapeutic, sauna are capacitatea de a creste circulatia sanguina ajutand astfel la o partiala detensionare a muschilor. In astfel de situatii, terapeutul poate incepe masajul, fara a petrece prea mult timp pentru incalzirea muschilor.

Beneficii Sauna Uscata

sauna uscata beneficii

De-a lungul timpului au fost facute numeroase studii asupra beneficiilor saunei asupra sanatatii. Majoritatea au concluzionat ca aceasta induce efecte fiziologice profunde:

  • Reduce durerile musculare si ale articulatiilor datorita cresterii circulatiei
  • Imbunatateste postura, flexibilitatea si starea generala a muschilor, prevenind atrofierea acestora
  •  Reduce tensiunea arteriala, ca rezultat al vasodilatiei cutanate
  • Imbunatateste activitatea neuronilor motori ce au rol in relaxarea muschilor
  • Imbunatateste mecanismul de protectie al organismului
  • Reduce impactul pe care stresul il are asupra corpului si echilibreaza sistemul nervos autonom
  • Creste  capacitatea sportivilor de a se antrena in caldura
  • Creste rezistenta
  • Imbunatateste somnul– cel putin 50 de studii, demonstreaza ca sauna ajuta in caz de insomnie.
  • Imbunatateste dispozitia si ajuta la obtinerea unei stari generale de calm
  • Impiedica activitatea speciilor reactive de oxigen (ROS)

Ce Se Intampla In Corpul Tau Atunci Cand Esti In Sauna

In momentul in care intri in sauna, corpul intra in defensiva si are loc activarea sistemului nervos vegetativ simpatic. Sunt eliberati in sange hormoni ai stresului ca urmare a contactului cu caldura puternica. Aceste lucruri se intampla pentru a evita supraincalzirea organelor.

Corpul incepe procesul de adaptare la aceasta situatie si scade cantitatea de sange de la nivelul organelor si o creste la nivelul pielii, pentru a se raci.

Glandele sebacee si apocrine devin mai active pentru acelasi motiv.

La nivel celular, metabolismul devine mai activ, sunt produse proteine de soc termic, este redusa activitatea speciilor de oxigen reactive.

Vasele de sange din plamani si inima se dilata si rata respiratiei se mareste. Caile respiratorii se dilata pentru a face loc la mai mult aer pentru o ventilatie interioara mai eficienta, care sa ajute la disiparea caldurii.

  Aceste schimbari ce au loc in organism sunt asemanatoare cu cele obtinute in timpul exercitiilor fizice, motiv pentru care se considera ca sauna imbunatateste ritmul cardiovascular. Utilizarea repetata a saunei ajuta la scaderea tensiunii arteriale, prin imbunatatirea elasticitatii arterelor.

Pe masura ce corpul se adapteaza la caldura, sistemul parasimpatic preia conducerea.

In acest stadiu, capacitatea de vindecare a corpului creste, sistemul parasimpatic fiind raspunzator pentru relaxare si digestie.

Acum corpul beneficiaza de o serie de imbunatatiri:
  • se imbunatateste activitatea sistemului imunitar
  • se favorizează digestia si absorbtia nutrientilor
  • glicemia sangelui scade usor
  • deoarece, activitatea rinichilor scade, are loc eliminarea toxinelor, prin transpiratie.
  • Utilizarea repetata a saunei ajuta la repaus si la refacerea rinichilor. Prin pomparea sangelui la suprafata corpului, congestia de sange in ficat si splina, este redusa si acest lucru poate spori capacitatea de detoxifiere a acestora.
  • La nivelul articulatiilor, lichidul sinovial devine mai putin vascos, permitand o mobilitate mai mare articulatiilor si o scadere a durerilor acestora, inclusiv a muschilor scheletici. Acest fapt insa nu este valabil pentru persoanele cu artrita reumatoida.
  • S-a constatat, ca desi pe percursul zilei in care s-a efectuat sauna, durerile au fost reduse, a doua zi, inflamatia a crescut si implicit durerea. Acest lucru nu s-a intamplat, daca sauna a fost urmata imediat de un dus rece.
  • Timpul petrecut in sauna ajuta la eliberarea de dopamina si beta-endorfina, ce creaza o stare de euforie, un nivel al energiei ridicat, o stare interioara de calm si o mai buna toleranta la durere.

Endorfina reprezinta rezultatul dintre combinatia cuvintelor „ENDOgenous” sau care apar in mod natural in organism si „moRFINa”, un compus care reduce durerea.

Nivelul de endorfine eliberat in timpul saunei poate fi de trei ori mai mare fata de cel normal.

  • Pe masura ce inaintam in varsta, la nivel fiziologic au loc shimbari in organism ce incetinesc capacitatea acestuia de protectie si vindecare. Acestea includ o rata metabolica mai lenta, mai putina transpiratie, lipsa febrei si automat o reducere a capacitatii de a elimina toxinele si infectiile. Aceste modificari contribuie la aparitiei bolilor si la accelerarea procesului de imbatranire.

Deoarece sauna contribuie la inversarea acestor procese, poate fi  considerata o terapie eficienta de amanare a imbatranirii.

Cum Se Foloseste Corect Sauna - Regulament

Regulament sauna uscata
  • o sesiune de sauna corespunzatoare poate dura 90 de minute
  • hainele, bijuteriile si lentilele de contact vor fi indepartate.
  • este necesara folosirea unui costum de baie din motive de igiena.
  • nu este recomandata folosirea echipamentelor electrice, wifi, bluetooth in sauna, chiar daca acestea sunt special concepute pentru a fi folosite la temperaturi inalte. Acestea creeaza un camp magnetic si electric, ce mentin corpul intr-o stare de alerta si nu ii permit relaxarea la un nivel optim, necesara pentru eliminarea toxinelor.
  • nu este recomandata folosirea unui unt de corp sau ulei inainte de sauna, pentru ca acestea creeaza o bariera ce nu permit eliminarea transpiratiei si poate duce la congestia porilor.
  • inainte de sauna uscata, este indicat sa faci dus si sa te usuci complet
  • in mod ideal, o sedinta la sauna incepe cu o baie a picioarelor pentru imbunatatirea procesului de detoxifiere
  • inainte sa intri in sauna, citeste recomandarile saunei respective, de regula afisate in proximitate.
  • in sauna, este indicat sa te asezi la o distanta de cel putin 60 de centimetri fata de o alta persoana
  • este recomandat, ca in sauna sa te asezi pe un prosop, intru-cat transpiratia se va prelinge pe el
  • este recomandat sa te intinzi pe banca, astfel ca tot corpul sa se afle la aceeasi temperatura. Daca acest lucru nu este posibil, incearca sa ridici picioarele pe banca.
  • Prima sedinta poate dura intre 8-12 minute, in functie de cum reactioneaza corpul. Daca te simtiti ametita, cu tendinta de a lesina, paraseste sauna imediat.
  • Sauna trebuie urmata de o perioada de racire de aproximativ 15 minute. Initial corpul se sterge si se raceste la temperatura camerei apoi este recomandat dusul rece, pentru a curata corpul de toxinele eliminate, care in caz contrar pot fi reasorbite in piele.
  • Pot urma inca doua sesiuni de acest gen. De regula pe parcursul urmatoarelor etape petrecute in sauna, corpul transpira mai profund.
  • Dupa sesiunea finala de sauna, este important sa te odihnesti si sa iti racesti corpul complet inainte de oricare alta activitate.
  • Deoarece, prin transpiratie nu se elimina doar toxine ci si o parte din minerale, dupa sauna este recomandata consumarea sarii de mare si a unor suplimente pe baza de minerale pentru refacerea electrolitilor. Apa de izvor, de calitate, poate ajuta la inlocuirea mineralelor pierdute.
  • Dupa sauna, temperatura corpului poate ramane ridicata pana la aproximativ 15 minute. Apoi poate sa scada brusc la normal. De multe ori cineva se va simti obosit sau cu capul usor, timp de 10-15 minute dupa o sesiune de sauna, in parte din acest motiv.
 
De ce este importanta racirea corpului dupa sauna

Deoarece, pe parcursul saunei fluxul sangelui este directionat intr-o cantitate mai mare catre piele, in timpul racirii are loc exact inversul acestui mecanism. Pentru a proteja organele interne, de inghet, sangele este directionat catre acestea spre a le incalzi, ceea ce determina un flux mare de nutrienti si oxigen in zona.

Dusul rece, s-a dovedit ca imbunateste starea de spirit, creand sentimente de entuziasm si multumire de sine.

Sauna Uscata vs Sauna cu Infrarosu

Sunt cateva diferente majore intre cele doua tipuri de sauna:

  • Sauna uscata nu este recomandata pentru probleme de sanatate care au la baza inflamatia. Mentionam mai sus artrita reumatoida. Atunci cand tesutul este inflamat, este de dorit sa scazi inflamatia, folosind ceva rece pe zona afectata. Sauna cu infrarosu scade activ inflamatia in organism. In acest moment, este cunoscut faptul ca inflamatia sta la baza oricarei boli.
  • Sauna cu infrarosu actioneaza la o temperatura normala, comparativ cu sauna uscata ce functioneaza la temeperaturi ridicate de 70-90 de grade Celsius. Acest lucru o face mai usor de tolerat de catre persoanele sensibile la caldura.
  • Sauna cu infrarosu nu are contraindicatii. Chiar si persoanele cu astm sau complicatii cardiovasculare se pot bucura de beneficiile acesteia.
  • Sauna uscata pune accentul pe detoxifiere in timp ce sauna cu lumina rosie si infrarosie pune accentul atat pe detoxifiere cat si pe energizarea celulei.
  • Sauna cu infrarosu te ajuta sa te bucuri doar de beneficiile soarelui deoarece imita aceeasi lumina reflectata de acesta. Aceea care te incalzeste placut si si iti da o stare de buna dispozitie generala.
  • Sauna uscata afecteaza cantitatea si calitatea spermei, lucru descoperit intr-un studiu.
  • 10 minute la sauna cu infrarosu cu unde scurte echivaleaza beneficiile a o ora petrecuta la sauna uscata

Sauna Uscata Contraindicatii

sauna uscata contraindicatii

In timp ce este destul de sigura atunci cand este facuta cu moderatie, sauna uscata poate prezenta cateva riscuri pentru sanatate, prin urmare, lista de mai jos, ar trebui luata in considerare de orice persoana.

Se recomanda utilizarea prudenta a saunei in cazul in care o persoana are lipsa de calciu, potasiu, magneziu sau sodiu. Prin transpiratie se pierde o cantitate semnificativa din aceste minerale, de aceea dupa sedinta la sauna este recomandata consumarea sarii de mare si a unor suplimente pe baza de minerale pentru refacerea electrolitilor.

Deshidratarea este o problema destul de des intalnita in cazul persoanelor ce folosesc excesiv sauna si nu inlocuiesc cantitatea de apa pierduta prin transpiratie

Sauna nu este recomandata copiilor cu varsta pana la 6 ani deoarece glandelee sebacee nu sunt suficient de dezvoltate pentru a permite transpiratia si implicit racirea organelor interne.

Este necesar sa fii precaut in cazul in care suferi de leziuni ale nervilor senzoriali – gen diabet si nu simtiti caldura. In acest caz exista riscul de a sta in sauna prea mult timp ceea ce ar putea provoca arsuri sau alte probleme.

Evita pastilele diuretice in preajma sedintelor de sauna. Acest lucru poate accelera procesul de deshidratare al corpului, devenind astfel periculoasa pentru sanatate

Consumul alcoolului este strict interzis in sauna intru-cat pericliteaza sanatatea din numeroase cauze:

Consumul de alcool inainte sau in timpul saunei contracareaza hormonul anti-diuretic, pe care corpul il secreta automat pe parcursul expunerii la temperaturi inalte, pentru a ajuta rinichii sa retina lichid.

Alcoolul provoaca dilatarea excesiva a vaselor de sange de la suprafata pielii iar expunerea la temperatura inalta din sauna poate duce la spargerea acestora, in plus poate duce la caderea rapida a tensiunii arteriale ce poate cauza lesinul.

Alcoolul pune presiune pe muschiul cardiac si reduce fluxul sangelui in arterele coronare, crascand riscul de infarct miocardic.

In cazul in care, pe parcursul sedintei sesizezi ca nu mai transpiri, paraseste sauna.

Pentru bolnavii de inima, nu se recomanda dusul rece dupa sauna. Racirea la temperatura camerei este considerata mai sigura pentru acestia deoarece pe fata si pe scalp exista receptori senzoriali la rece care raspund la o scadere brusca a temperaturii.

Acest lucru stimulează „reflexul de scufundare”, care este o reactie cardio-respiratorie ce provoaca apnee si senzatia de scurtare a respiratiei, scaderea debitului cardiac si scaderea brusca a pulsului.

Sauna Uscata Pentru Copii

sauna uscata pentru copii

Sauna uscata este recomandata pentru copii incepand cu varsta de 6 ani. Pana la aceasta varsta, ei nu isi pot regla natural temperatura interioara.

Regula de baza pentru timpul petrecut in sauna de catre copii este 1 minut pentru fiecare an al copilului. Daca copilul are 10 ani este recomandat sa petreaca 10 minute in sauna.

Copiii trebuie sa fie mereu supravegheati in sauna.

Concluzii Sauna Uscata

Sauna-Finlandeza-vs-Sauna-cu-Infrarosu-concluzii

Sauna uscată ajută la cresterea metabolismului mult mai rapid decat un dus fierbinte.

Stim ca saunele uscate prezinta cateva riscuri insa pot fi o alternativa sanatoasa pentru cei care doresc sa se relaxeze si sa se detoxifice.

Evita insa saunele uscate in timpul sarcinii sau daca ai probleme cu inima.

Unul dintre cele mai comune beneficii pentru sanatate este cresterea fluxului de sange (o imbunatatire a circulatiei) lucru care duce la cresterea oxigenarii sangelui.

Sedintele la sauna uscata te ajuta sa transpiri si astfel elimini mai eficient si mai multe toxine din sistem.

Sauna uscată poate, de asemenea, ameliora tensiunea musculară, poate reduce durerea și poate îmbunătăți claritatea mentală.

Tu de cate ori pe luna stai la sauna? Lasa-ne in comentariu rutina ta.

In fiecare saptamana public un articol nou despre cum sa iti ingrijesti pielea in mod natural si nu numai.

Daca esti interesata sa afli lucruri noi din acest domeniu, lasa-mi adresa ta de email AICI.

Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,

 

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti si mai sanatosi! 😉   

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

8 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies