Rutina Ten Gras: Cauze, Remedii Naturale si Ce Functioneaza cu Adevarat

Rutina Ten Gras Ezenpur Day Spa

Navigheaza Rapid la:

Ingrijire Ten Gras: De la A la Z

Desi spre deosebire de alte tipuri de ten, tenul gras are o multime de beneficii, el poate sa creeze si probleme.

Daca rutina pentru ten gras contine produse nepotrivite, pot sa apara consecinte nedorite. Cel mai adesea, in urma folosirii unor produse ce nu ti se potrivesc, tenul devine obosit, tern, ridat, imbatranit sau acneic.

Afla din acest articol cum sa iti alegi produsele potrivite pentru tenul tau, ce nevoi are el si ce trebuie sa eviti cu orice pret.

 Tenul gras desi este cel care imbatraneste cel mai tarziu si cel care este cel mai ferit de cancerul de piele, poate fi o povara in anumite situatii, in special pentru femei.

Tenul gras este caracterizat printr-o cantitate mai mare de sebum la suprafata pielii, capatand un aspect lucios in doar cateva minute dupa spalare. De cele mai multe ori, zona cea mai afectata este zona T si vorbim in acest caz de un ten mixt. Daca ai ten mixt, iti recomand articolul Rutina de Ingrijire pentru Ten Mixt.

Tenul uleios este acompaniat de puncte negre si pori dilatati si poate fi prezent pana in jurul varstei de 40 de ani. Dupa aceasta varsta, activitatea glandelor sebacee scade treptat si majoritatea persoanelor realizeaza ca tenul lor se schimba dintr-unul gras in unul relativ uscat.

Cum Iti dai Seama daca ai Ten Gras?

Particularitatile de mai jos le gasesti atunci cand tenul este considerat gras:

  • Tenul gras este vizibil uleios, stralucitor intr-un mod excesiv, deranjant
  • Sebumul este in cantitate mare incat poate iesi prin machiaj
  • Este insotit de multe puncte negre
  • Este predispus la acnee si sensibilitate
  • Porii sunt mariti, dilatati
  • Pielea are aspectul cojii de portocala
  • Pot sa apara niste ombilicatii (arata ca niste cosuri dar nu sunt inflamate si nici nu au por deschis) ce poarta denumirea de hiperplazii sebacee.

De Ce Ai Ten Gras?

De ce ai Ten Gras

In cantitati mai mari sebumul poate deveni o povara, mai ales in randul adolescentilor, deoarece tenul uleios adesea duce la aparitia acneei.

Pentru a intelege tenul uleios trebuie sa intelegi activitatea glandelor sebacee si a sebumului.

Glanda sebacee este atasata foliculului pilos printr-o conducta si are rolul de a secreta sebum. Acesta este o substanta semi-solida ce se formeaza ca rezultat al dezintegrarii sebocitelor.

Inainte de a invinovati sebumul este bine sa stii cat de mult te ajuta, pentru ca el are o sumedenie de beneficii, beneficii dupa care tanjeste un ten uscat, de exemplu:

  • Lubrifiaza firul de par, pe parcursul calatoriei catre suprafata pielii.
  • Sebumul este parte esentiala a barierei naturale de protectie si contribuie la pH-ul acesteia.
  • El are un impact pozitiv asupra sanatatii pielii si influenteaza in mod direct felul in care aceasta arata.
  • Pentru mentinerea sanatatii pielii, sebumul are un efect antifungic
  • reprezinta sursa de hrana pentru microbiomul  – bacteriile pozitive ce colonizeaza suprafata pielii.
  • Sebumul are un rol important in producerea glicerolului, necesar pentru hidratarea si sanatatea barierei naturale a pielii
  • este bogat in lipide care protejeaza epiderma de evaporarea apei din celule, prevenind deshidratarea pielii
  • protejeaza pielea de factori de mediu sau iritanti externi, precum si de radicalii liberi.

Atunci cand isi indeplineste aceste roluri in parametri normali, intalnim tipul de piele normal – suficient hidratat, ce reflecta lumina perfect si are o nuanta rozalie specifica sanatatii.

Exces de Sebum. Ce Inseamna?

Exces de sebum Ezenpur Day Spa

 Atunci cand cantitatea de sebum este mai mare decat cantitatea necesara pentru indeplinirea functiilor de baza, tenul devine uleios. 

Pe termen lung, supraproductia de sebum poate determina marirea glandelor sebacee si aparitia hiperplaziei sebacee. Aceasta apare frecvent in zona T si este unirea mai multor glande sebacee la un loc. Iti da impresia ca este un cos dar nu are continut si nici por deschis la suprafata pielii.

Activitatea glandelor sebacee este controlata mai ales de hormonul androgen – testosteron. O cantitate anormala de testosteron, prezenta in sange, cauzeaza activitatea acestora sa fie mult mai ridicata, fiind motivul ce sta la baza acneei in perioada pubertatii, a sarcinii sau a menopauzei.

Atunci cand consumi multi carbohidrati, pancreasul este fortat sa produca mai multa insulina pentru a ajuta corpul sa metabolizeze glucoza din zahar. Cand nivelul insulinei in sange este foarte ridicat, stimuleaza cresterea cantitatii de sebum produs de glandele sebacee. Deasemenea, in aceasta situatie un nivel ridicat al insulinei cauzeaza inhibarea unei proteine care are rolul de a declansa apoptoza (incheierea ciclului de viata) normala a celulelor si astfel de a preveni blocarea porilor.

Cand aceste activitati sunt date peste cap, poate aparea acneea, psoriazisul, dermatita.

Ten Uleios Remedii

Trebuie sa intelegi ca ceea ce observi la suprafata pielii vine din interior.

Tenul gras este asociat cu:

  • ficat gras
  • perioada de stres ce duce la supraproductia de cortizol
  • dezechilibru hormonal cu eliberare marita de tetosteron
  • pancreas suprasolicitat ce duce la nivelul marit de insulina in sange

Pentru a reduce cantitatea de sebum este necesar sa apelezi la schimbari in dieta iar aceasta trebuie sa cuprinda urmatoarele modificari:

  • Suplimente de vitamina A, Complexul de vitamine B, Zinc, Omega-3. Inainte de a le introduce in dieta, te rog consulta-ti medicul.
  • Reduce consumul de zahar. Il poti inlocui cu miere de albine. Desi unele persoane argumenteaza ca la nivelul corpului este tot tranformata in glucoza, procesul nu creeaza acelasi haos in organism pe care il creeaza zaharul alb sau carbohidratii rafinati.
  • Reduce consumul de carbohidrati rafinati (paine, paste, produse de patiserie)
  • Consuma legume verzi, pepeni, morcovi, cartofi dulci sau alte legume si fructe ce contin betarotinoizi. Acestia ajuta la cresterea cantitatii de vitamina A in organism. Deoarece Vitamina A este liposolubila, ea este stocata in ficat atunci cand se consuma o cantitate mai mare decat necesara, ceea ce face ca aportul ei sa nu fie obligatoriu zilnic.

Rutina Ten Gras

Rutina Ten Gras

Pe langa dieta mai este necesar sa ai o rutina corecta de ingrijire pentru ten gras. Este frustrant ca intalnesc o multime de persoane care au investit bani in produse de ingrijire, total nepotrivite pentru tenul lor.

Orice rutina pentru ten gras trebuie sa asigure pielii:

  • Controlul productiei de sebum
  • Hidratarea pielii fara exces de stralucire (o piele hidratata corect straluceste putin deoarece reflecta lumina mai bine)
  • Curatarea porilor pentru a-i minimiza
  • Pastrarea unui pH acid al pielii
  • Substante antioxidante

Ingrijire Ten Gras Pas cu Pas

Ingrijire Ten Gras

Tine cont ca eu lucrez cu produsele Eve Taylor, pe acestea le cunosc cel mai bine si le recomand in rutina. La fiecare pas o sa iti spun de ce un produs este potrivit.

Daca ai un brand preferat, de la care vrei sa iti iei produsele, urmareste sa fie cat mai asemanatoare la ingrediente ca cele pe care le recomand si sa indeplineasca functiile de care tu ai nevoie. Nu iti pot garanta ca o sa primesti aceleasi rezultate, dar daca in trecut ai fost multumita, merita sa incerci.

Rutina de Dimineata pentru Ten Gras

Rutina de dimineata pentru ten gras

Curatarea tenului gras

Pentru pastrarea unui pH acid este nevoie sa eviti detergentii agresivi si sapunul pentru curatarea fetei.

Ca sa iti dai seama cat de important este pH-ul, gandeste-te ca si atunci cand iti speli fata doar cu apa (ph neutru, in jur de 7) dureaza o ora ca pielea sa isi reechilibreze pH-ul.

Atunci cand pH-ul de la suprafata pielii devine alcalin, in urma folosirii unui sapun de exemplu, tu percepi vizual ca pielea iti este uscata cand de fapt tu ai ten gras.

Datorita acestui lucru risti sa iti alegi produse pentru ten uscat care nu te ajuta cu nimic.

Curatarea trebuie sa asigure indepartarea unei parti din sebum si sa nu iti lase pielea „scartaind”. Daca se intampla acest fenomen, iti cureti tenul prea agresiv si in timp, devine si mai uleios.

Pentru a indeplini aceasta proprietate nu trebuie sa contina Sodium Lauryl Sulphat (SLS) sau Alcool. Sodium Laureth Sulphat este extras din SLS dar este mult mai bland si nu deshidrateaza pielea.

Personal recomand ACEST produs de curatare. Beneficiile cele mai importante pentru tenul gras sunt:

  • Indeparteaza excesul de sebum fara sa usuce pielea
  • Uleiurile esentiale ajuta la echilibrarea glandelor sebacee
  • Are proprietati anti-septice si anti-bacteriene ce previn formarea cosurilor
  • Contine clorura de magneziu ce creeaza un mediu acid si inmoaie celulele de la suprafata pielii pentru o curatare profunda.

Hidratarea in Rutina pentru Ten Gras

 Pentru hidratare este necesara o lotiune sau un ser bogat in antioxidanti. Daca tenul este foarte gras, nu recomand folosirea ambelor produse pe timpul zilei.

Daca tenul este usor gras in zona T si deshidratat pe lateralele fetei, aplica un toner si apoi o lotiune usoara. Tonerul poate fi pulverizat de mai multe ori pe zi, pentru un plus de prospetime.

Recomand Toner: pe baza de aloe vera si hamamelis, are un efect astringent in timp ce ofera pielii vitaminele si mineralele aloei. Acesta poate fi folosit daca tenul este in intregime gras si este predispus la acnee. Tonerul nu trebuie sa contina alcool!

Daca tenul este gras dar prezinta urme de sensibilitate sau deshidratare, recomand ACEST toner.

 Lotiune Hidratanta

Probabil te gandesti ca daca ai ten gras, nu este nevoie sa il mai hidratezi. Este un concept gresit. Tenul gras este predispus iritarii de catre factorii de mediu: praf, poluanti, chimicale. In cazul tenului gras, porii sunt mariti, dilatati ceea ce face mult mai usoara patrunderea chimicalelor in interiorul pielii, care in timp sensibilizeaza si irita pielea.

O lotiune hidratanta are rol protector si pentru tenul gras este foarte important ca lotiunea folosita sa fie cat mai naturala.

Este diferenta intre o lotiune hidratanta si o crema hranitoare.

Lotiunea este usoara, pe baza de mai multa apa si contine in general ingrediente umectante cum ar fi glicerina, PCA sau acid hialuronic.

Poti folosi o lotiune sau un gel bogat in antioxidanti (Coenzima-q10, Vitamina C, extract de trandafir salbatic, etc.).

Urmareste cu atentie evolutia pielii daca folosesti produse pe baza de Vitamina C. Multe persoane au alergie la Vitamina C si nu stiu acest lucru.

Vrei sa stai departe de crema hranitoare, cu un continut mare de uleiuri mai ales daca printre acestea sunt si unele comedogenice. Acestea blocheaza porii si pot duce la aparitia cosurilor.

In articolul despre acnee, gasesti o lista cu uleiuri comedogenice.

Protectie Solara Ten Gras

Protectia solara este necesara mai ales in zilele cu soare, fie iarna, fie vara.

Iarna mai ales daca mergi la ski, este important sa folosesti protectie solara deoarece zapada reflecta soarele foarte puternic.

In zilele innorate nu este necesara purtarea unui SPF deoarece studiile arata ca tenul gras are in mod natural un factor de protectie 4 care se mentine constant pe parcursul zilei.

Pentru protectie solara recomand ASTA. In cazul in care alegi aceasta crema, nu mai ai nevoie de o lotiune hidratanta.

Este pe baza de dioxid de titan, un mineral ce blocheaza razele solare atunci cand ajung la suprafata pielii. Majoritatea produselor de protectie solara absorb razele UV ceea ce face ca pielea sa se supra-incalzeasca. In cazul in care tenul gras prezinta urme de sensibilitate, vrei sa stai departe de astfel de produse deoarece nu iti doresti mai multa caldura acolo unde deja exista inflamatie.

Are factor de protectie 30 si contine Vitamina C, prevenind patarea pielii si formarea punctelor negre. Asigura si hidratarea de care tenul gras are nevoie.

Rutina de Seara pentru Ten Gras

Rutina de seara pentru ten gras
  1. Daca ai folosit pe parcursul zilei machiaj, iti recomand sa demachiezi cu ulei de jojoba.

Acesta are continutul lipidic asemanator sebumului uman si nu deranjeaza mantaua acida.

  1. Curatarea tenului se poate face cu produsul de curatare pe care il folosesti si dimineata.
  2. De 3 ori pe saptamana exfoliaza-ti tenul.

Daca ai ten gras, fara cosuri poti folosi aproape orice tip de exfoliant si scrub. Stiu ca ai tendinta sa exfoliezi mai mult decat trebuie dar risti sa iti sensibilizezi tenul. Motivul pentru care insist pe acest lucru, este ca o piele deja sensibilizata are nevoie de mai multa atentie si grija. Are nevoie de produse diferite, care nu pot fi folosite concomitent cu produse pentru ten gras deoarece fac lucruri total diferite.

  Scrub pentru Ten Gras

Poti folosi un scrub daca stii exact de ce are nevoie tenul tau si intelegi cand trebuie sa te opresti din exfoliere. Atunci cand folosesti un scrub risti sa iriti tenul pentru ca nu ai control foarte bun. De exemplu, din propria experienta iti spun ca tinzi sa iti exfoliezi lateralele nasului mai mult decat lateralele fetei.

Daca alegi un scrub, alege ceva cu particule fine cum ar fi pudra de orez sau sfere de bambus. Cojile de nuci sau samburi de caise iti zgaraie pielea.

Ca si scrub, recomand doar pentru tenul gras, ASTA.

Poti folosi un exfoliant pe care doar il lasi sa actioneze si il clatesti cu apa calduta.

Acesta poate fi pe baza de acizi de fructe (AHA) sau pe baza de enzime. Sunt persoane care le prefera pe unele in defavoarea altora. Pentru a-ti da seama la ce reactioneaza mai bine pielea, trebuie sa le incerci.

Personal folosesc si recomand exfoliantul pe baza de AHA.

Masca Pentru Ten Gras

Masca este o oportunitate de a indeparta natural o parte din sebum. Este suficient daca iti aplici o masca o data sau de ori pe saptamana.

Cea mai buna masca pentru ten gras este pe baza de argila.

Orice argila poate fi folosita pentru a-ti face propria masca deoarece argila are minunata proprietate de a absorbi excesul de sebum si de a-ti lasa porii curati.

Ce trebuie sa stii cand iti faci o masca pentru ten gras

Atunci cand iti faci o astfel de masca trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:

  •  trebuie sa folosesti doar argila cu ceai sau cu apa florala, chiar si cu apa simpla
  • Nu trebuie insa sa adaugi ulei in ea pentru ca asfel isi pierde proprietatea de absorbtie
  • O lasi pe fata doar pana in momentul in care incepe sa se usuce. Acest lucru se poate intampla dupa 2-3 minute. Nu trebuie sa o lasi sa se usuce complet pentru ca atunci iti usuca excesiv pielea. 
  • Daca vrei sa o tii mai mult pentru ca pielea sa absoarba mineralele argilei, dupa ce iti aplici masca, aplica si un strat de ulei de jojoba deasupra mastii. Uleiul previne evaporarea apei din masca si implicit uscarea ei.
  • Odata uscata, masca de argila nu mai are beneficii.

Hidratarea in Rutina de Seara pentru Ten Gras

Seara poti folosi atat un ser mai ales daca este unul ce targeteaza tenul gras cat si lotiunea hidratanta.

Daca folosesti un ser tratament pentru ten gras, sa nu il folosesti pe gat si decolteu. Daca ai cosuri acolo il poti folosi, altfel nu. Pe gat si decolteu poti folosi doar lotiunea hidratanta.

Lotiunile pentru ten gras mai pot contine si ingrediente ca:

Concluzii Rutina Ten Gras

Concluzii Rutina Ten Gras Ezenpur Day Spa

Alegerea produselor potrivite este extrem de importanta pentru tenul gras, pentru a nu-ti crea probleme in viitor.

Evita cu orice pret mentinerea pielii uscate. Daca ai tendinta sa faci asta, acest lucru iti face mai mult rau decat bine.

Pune accent si pe dieta daca chiar vrei sa vezi rezultate frumoase.

Incearca sa meditezi daca esti o persoana stresata sau daca lucrezi intr-un mediu agitat, stresant. Cortizolul – hormonul stresului, ataca de 10 ori mai mult pielea decat oricare alt organ. Este dovedit stiintific ca meditatia ajuta la reducerea cortizolului. Daca simti ca meditatia nu este pentru tine, incearca sa mergi la un masaj de relaxare, macar o data pe luna.

Sauna sau exercitiul fizic ce determina corpul sa transpire ajuta la scaderea cortizolului.

Omega-3 este esential pentru echilibrare hormonala si pentru a ajuta sistemul nervos sa faca fata mai bine stresului.

Tine cont de informatiile de mai sus si o sa obtii rezultatele pe care ti le doresti.

Daca ai intrebari pentru mine le poti lasa in sectiunea de comentarii.

Daca doresti sa fii tinuta la curent cu informatiile noi ce apar pentru tenul tau, haide in comunitatea Ezenpur. Ni te poti alatura AICI.

 

Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta!

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

8 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies