Radicalii Liberi: Ai Nevoie de Ei Pentru a Exista

Cum te imbatranesc radicalii liberi

Navigheaza Rapid la:

De Ce Te Imbatranesc Prematur Radicalii Liberi

In prezent oamenii de stiinta considera ca radicalii liberi sunt cauza numarul 1 a imbatranirii premature si a declansarii a numeroase boli.

Cu toate acestea, trebuie mentionat si faptul ca o cantitate modesta de radicali liberi este absolut necesara in corp, pentru indeplinirea cu succes a mai multor functii fiziologice.

 Cand sunt prea multi si cand sunt prea putini radicali liberi?

Este extrem de important sa intelegi ce actiuni ale tale duc la formarea lor si cat este de necesar sa ai resurse care sa ii combata atunci cand sunt prea multi.

Afli din acest articol totul despre radicalii liberi si care sunt cele mai puternice metode de neutralizare sau de stabilizare.

Fiind un subiect despre care se pot scrie volume intregi, ma rezum la radicalii liberi si influenta lor asupra pielii.

La spa, tratamentele mele faciale si in special rutina de ingrijire a clientelor care isi doresc sa aiba grija de pielea lor, se axeaza foarte mult pe reducerea stresului oxidativ cauzat de radicali liberi, la nivelul pielii.

Ce Sunt Radicalii Liberi?

Ce sunt radicalii liberi

Radicalii liberi sunt atomi, ioni sau molecule extrem de instabile care reactioneaza activ cu alte molecule.

Sunt foarte instabili si sunt in cautare permanenta de electroni. Atunci cand iau un electron de la alta molecula, aceea devine afectata.

Exista 2 tipuri de radicali liberi:

  • cei care se formeaza in interiorul corpului
  • cei care sunt formati in exteriorul corpului.

Radicalii liberi ce se formeaza ca rezultat al fumatului, al consumului de alcool, droguri, al unei medicatii pe termen lung, ajung sa dezechilibreze raportul dintre radicalii liberi formati si cei neutralizati si inclina balanta in favoarea aparitiei anumitor boli.

Majoritatea radicalilor liberi sunt derivati din oxigen si nitrogen.

Oxigenul este necesar pentru supravietuirea noastra pana la nivel celular dar atunci cand reactioneaza cu alte molecule si formeaza un numar impar de electroni, da nastere la radicalii liberi.

Aproximativ 2% din oxigenul pe care il consumi atunci cand respiri este transformat in radicali liberi.

Acestia formeaza un mediu toxic pentru organisme dar ele si-au format propriul mecanism de neutralizare al acestora pentru a-si asigura supravietuirea.

 Daunele cauzate de acesti radicali, sunt cunoscute sub numele de daune oxidative.

Cand o celula are un nivel ridicat de radicali liberi, creeaza stres oxidativ.

Poluarea, fumatul, razele UV, medicatia si chimicalele puternice la care suntem supusi chiar si atunci cand curatam aragazul de exemplu, creeaza stres oxidativ la nivelul pielii.

Stresul oxidativ duce la producerea de inflamatie in interiorul celulei.

Radicalii liberi exista doar pentru o nanosecunda si prin urmare, afecteaza foarte putin moleculele celulare. Dar reusesc in acest scurt timp sa declanseze un episod de inflamatie.

Acest proces este un ciclu vicios, deoarece radicalii liberi pot initia inflamatia, iar inflamatia poate initia producerea de radicali liberi.

Inflamatia, pe termen scurt, este semn ca sistemul imunitar functioneaza si munceste activ sa inglobeze microorganisme patogene. Pe termen lung insa, devine o amenintare pentru sanatate.

Durata lunga de viata a cascadei inflamatorii are ca rezultat majoritatea leziunilor celulare care duc la imbatranire si boli legate de varsta.

Atunci cand aceste leziuni celulare apar intern la nivelul organelor noastre vitale, cum ar fi creierul, rezulta probleme precum boala parkinson, alzheimer si dementa.

De asemenea, pot deteriora plamanii, rezultand scaderea functiei respiratorii, precum si inima si rinichii.

Si nu doar organele noastre interne sufera. Inflamatia este evidenta in aparitia noastra cu fiecare an care trece. Se manifesta prin deteriorarea foarte vizibila a pielii. Rezultatele sunt subtierea pielii, linii profunde, riduri, lasarea si pierderea tonusului, texturii si stralucirii pielii.

Studiile realizate de-a lungul timpului confirma ca stresul oxidativ si disfunctiile mitocondriei sunt motivele ce stau la baza imbatranirii.

Beneficiile Radicalilor Liberi

Radicalii liberi stimuleaza mitoza

Un lucru care nu este mentionat suficient de des, este faptul ca nu am putea exista fara cantitati moderate de radicali liberi.

Scopul acestui articol este de a te indruma sprea a lua cele mai bune decizii pentru tine.

In prezent 50 % din populatie ia cel putin un supliment, printre care si antioxidanti iar oamenii de stiinta sustin ca atunci cand ai un stil de viata sanatos, suplimentele nu sunt necesare. In conditii normale, radicalii liberi produsi in organism sunt tinuti sub control de mecanismul de protectie antioxidant al corpului.

Neutralizarea tuturor radicalilor liberi din organism face mai mult rau decat bine.

O sa te ajut sa intelegi de ce.

De ce sunt importanti radicalii liberi:

  • Sunt parte din procesul de comunicare dintre celule actionand ca mesageri secundari
  • Celulele sistemului imunitar produc o cantitate enorma de specii reactive de oxigen pentru a suprima microorganismele invadatoare
  • Ajuta in procesul de divizie (formarea a noi celule), crestere si multiplicare celulara
  • Au rol in indepartarea si reciclarea proteinelor si reziduurilor celulare

Desi sunt prezentati intotdeauna ca fiind „oile negre” in organism, noi nu am putea supravietui fara acestia.
In conditii normale, daca nu esti supusa factorilor externi enumerati mai sus, daca ai un stil de viata sanatos, corpul tau este extrem de eficient in mentinerea sub control a radicalilor liberi.

Cum Se Masoara Stresul Oxidativ In Organism

Masurarea stresului oxidativ in organism

Unul dintre cele mai vechi dar printre cele mai des folosite teste pentru masurarea stresului oxidativ in corpul uman este verificarea valorilor TBARS. Acestea verifica substantele reactive la acid tiobarbituric, indicator al oxidarii lipidelor. Aceste valori pot fi depistate in sange sau in urina.

Alte valori ce pot fi analizate pentru a depista stresul oxidativ in sange sau urina, sunt cele pentru:

  • Izoprostan (oxidarea acidului arahidonic)
  • Oxisterol (produs ca si consecinta a oxidarii colesterolului)
  • Markari de deteriorare a ADN-ului

In acelasi timp se poate verifica si nivelul de antioxidanti in sange, pentru a intelege care este capacitatea corpului de a lupta cu radicalii liberi.

Acestia sunt cei mai des verificati:

Teoria Imbatranirii Cauzata De Radicalii Liberi

Aceasta teorie sustine ca imbatranirea organismului uman este cauzata de deteriorarea ADN-ului mitocondriei. Mitocondria este organismul celular responsabil pentru respiratie si asa cum am spus mai sus, in timpul respiratiei se creeaza inevitabil radicali liberi. Acestia dau nastere daunelor oxidative la nivelul ADN-ului mitocondriei cauzand mutatii si disfunctii ce sunt considerate motivul imbatranirii.

Pielea reactioneaza in timp la prezenta in exces a radicalilor liberi si apare fenomenul de foto-imbatranire. In pielea foto-imbatranita, in derma se pot vedea structuri dezorganizate de elastina si mare parte din colagen este pierdut.

Este caracterizata de pete pigmentare, cuperoza, hiperplazia (Vezi articolul despre ten gras), riduri adanci si piele flasca.

Odata cu inaintarea in varsta, derma incepe sa isi piarda fermitatea datorita deteriorarii structurilor de colagen si elastina. Radicalii liberi sunt in mare parte raspunzatori de acest lucru si cum capacitatea interna a corpului de a se proteja de acestia scade, efectele sunt cu atat mai vizibile.

In mod natural, corpul nostru are propriul mecanism de protectie impotriva radicalilor liberi.

Acest mecanism este format dintr-o retea complexa de antioxidanti de tip enzimatic si non-enzimatic.

Antioxidantii enzimatici sunt: Superoxid dismutaza, catalaza si glutation peroxidaza.

Cei non-enzimatici sunt: Vitamina E, Vitamina C, Coenzima Q10, Glutation, etc.

In conditii normale, acesti antioxidanti reusesc fara probleme sa mentiona un echilibru intre radicalii liberi produsi si cei neutralizati sau stabilizati.

In 2007 a fost demonstrat ca odata cu inaintarea in varsta nivelul stresului oxidativ in piele creste in timp ce protectia impotriva lui, scade.

Pielea si Antioxidantii

Pielea este organul expus cel mai mult radicalilor liberi si stresului oxidativ.

Fie ca vorbim despre poluare, despre petrecerea timpului intr-un mediu in care este fum de tigara, despre folosirea unor produse cu continut ridicat de chimicale, aceste lucruri duc la formarea de radicali liberi la nivelul pielii si implicit la aparitia stresului oxidativ.

Daca acesti radicali liberi se pot forma datorita mediului inconjurator, sunt unii care se formeaza ca si consecinta a ceea ce se intampla in interiorul corpului.

Stresul este factorul numarul 1 al fomarii radicalilor liberi in organism.

Stresul ataca pielea de 10 ori mai mult decat oricare alt organ si duce la lansarea unui val de cortizol care are ca efect formarea radicalilor liberi.

Deoarece radicalii liberi pot deteriora lipidele, proteinele si carbohidratii, adica majoritatea continutului pielii, este necesara combaterea lor.

Atunci cand lipidele sunt supuse daunelor oxidative, membrana celulara este afectata. Cand se intampla acest lucru, este afectat transferul de apa si nutrienti din exteriorul celulei in interiorul ei.

Cand proteinele sufera daune oxidative, este afectat colagenul care ofera structura si fermitate pielii.  Colagenul este o proteina alcatuita din 18 tipuri de aminoacizi iar in prezenta radicalilor liberi, fibrele de colagen incep sa se degradeze, lasand pielea fara suport. Din acest motiv incep sa apara ridurile si sa se lase pielea.

Cand sunt afectati carbohidratii are loc procesul de glicare in care o melecula de zahar isi deschide structura si se ataseaza de o molecula de proteina. Aceasta noua formatiune este una dintre cele mai periculoase deoarece este foarte instabila si nu raspunde la antioxidanti.

Diabetul este o boala insotita de glicare la un nivel inalt, motiv pentru care este afectata inima, sistemul vascular si vederea. Scopul medicatiei diabetului este scaderea zaharului din sange pentru a reduce fenomenul de glicare.

Neutralizarea Radicalilor Liberi La Nivelul Pielii

Existand posibilitatea de a interveni in mod direct acolo unde este cea mai mare nevoie, este absolut minunat.

Aplicarea directa de antioxidanti pe piele permite acumularea de molecule antioxidante cu masa moleculara mica in rezervorul pielii, facand posibila neutralizarea radicalilor liberi.

Pielea are propriul mecanism de protectie impotriva radicalilor liberi. La nivelul pielii exista o retea de antioxidanti care intervin in diferite etape ale procesului de oxidare. Am scris mai mult despre acesttia in articolul despre Top 10 Antioxidanti

Pentru a te asigura ca iti sustii aceasta retea de antioxidanti, sunt cateva lucruri pe care le poti face:

  1. Sa consumi zilnic fructe si legume, crude, proaspete si pe cat mai posibil fara adaosuri de chimicale.

Pe cand locuiam in Dublin, am facut un mic test. Am cumparat portocale de la magazin si erau foarte grele si tari. Pe atunci nu stiam ca testul de a cumpara portocale consta in a le verifica sa fie moi. In fine, am pus una dintre portocalele acelea in geam, in dormitor. Am aruncat-o in luna octombrie a anului urmator, fara sa fie stricata. E incredibil ce se poate face pentru a conserva chiar si fructele “proaspete”.

  1. Exercitii fizice

Desi exercitiile fizice de 30 de minute declanseaza formarea de radicali liberi in corp, activeaza si antioxidanti care sa ii combata. Pe termen lung, este cel mai sanatos lucru pe care il poti face pentru corpul tau.

  1. La nivelul pielii, folosirea unor produse pe baza de Vitamina C stabila, duce la formarea unor depozite in piele care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. Exista si alti antioxidanti ca si beta-carotenul, ceaiul verde, vitamina E care ajuta la protectia pielii.
  2. Reduce considerativ consumul de zahar si carbohidrati rafinati. Am explicat mai sus fenomenul de glicare. Compromite foarte mult pielea, deoarece 80% din piele este colagen – proteina, iar zaharul ataca proteinele.
  3. Daca obisnuiesti sa fumezi, incearca sa reduci numarul lor, asta daca felul in care te simti in pielea ta conteaza mai mult decat fumatul.
  4.  Daca ai constatat ca este necesar sa iei un supliment antioxidant, cerceteaza astaxantina, acidul alfa lipoic, ceaiul verde, etc.

Concluzii:

Radicalii liberi trebuie priviti din 2 unghiuri diferite. 
Pe de o parte trebuie mentinut echilibrul lor pentru a-ti asigura existenta, pe cealalta parte analizeaza-ti actiunile pentru a-ti da seama daca iti ajuti corpul sa produca prea multi radicali liberi.
Iti poti face si analize asa cum am scris mai sus daca doresti sa iti duci investigatiile la alt nivel.
 

Daca ai intrebari, le astept in sectiunea de comentarii si iti raspund cu drag.

In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol. 

Pana data viitoare, ai grija de pielea ta! 

 In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!

Surse

Antioxidants in Food, Vitamins and Supplements Prevention and Treatment of Disease Amitava Dasgupta, PhD, Kimberly Klein, MD

Oxidative Stress and Antioxidant Protection The Science of Free Radical Biology and Diseas, Donald Armstrong, Robert D. Stratton

Total skin, J. Leffell, M.D. Professor of dermatology & surgery at Yale school of medicine

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Terapeut de Infrumusetare ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta infrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

14 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

  5. Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
    Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?

    Multumesc,

    1. Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute

  6. Buna!
    Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .

    1. Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.

    1. Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies