Psoriazis: Afla ce Functioneaza cu Adevarat

Ce este psoriazis

Navigheaza Rapid la:

Ce este Psoriazis?

2% din populatia lumii este diagnosticata cu psoriazis iar in momentul diagnosticului o multime de intrebari apar:

  • Se transmite?
  • Cum se trateaza?
  • Copiii mei o sa il mosteneasca?
  • De ce eu?

Psoriazis ste o boala vizibila a pielii, cateodata desfiguranta care poate aparea indiferent de sex, origine sau varsta.

In antichitate era confundat cu leproza, psoriazisul fiind cu adevarat documentat doar de acum 100 de ani.

A fost catalogat de oamenii de stiinta in doua tipuri:

  • Cu debut precoce – inainte de varsta de 40 de ani. S-a constat ca acest tip de psoriazis are mai multe implicatii genetice
  • Cu debut tardiv – dupa varsta de 40 de ani

De ce Apare Psoriazisul

Psoriazis este o boala inflamatorie a pielii caracterizata de maturizarea si multiplicarea accelerata a celulelor din epiderma. Celulele implicate in acest proces poarta denumirea de keratinocite. Ele sa nasc in stratul de baza al epidermei si isi incep calatoria, strat dupa strat, catre suprafata pielii.

La un adult, aceasta calatorie, din stratul de baza al epidermei, pana la suprafata pielii, dureaza intre 28 si 40 de zile. In cazul pielii psoratice, aceasta calatorie dureaza 6 -8 zile.

In cazul psoriazisului, keratinocitele produc anumite proteine (care nu sunt produse in cazul pielii normale) care atrag leucocite. Leucocitele sunt celulele albe sau luptatorii sistemului imunitar si prezenta lor initiaza un raspuns inflamator. De aici incepe un cerc vicios in care inflamatia necesita leucocite iar leucocitele creeaza inflamatie.

In anii recenti s-a dovedit si ca bariera naturala de protectie a pielii joaca un rol important in evolutia psoriazisului. Bariera de protectie a pielii este esentiala pentru homeostaza pielii, iar in cazul pielii psoratice aceasta bariera este defecta. Bariera de protectie a pielii este situata la suprafata epidermei si rolul ei primar este de a bloca microorganismele patogene de a patrude in piele si deshidratarea.

Apa din epiderma, se pierde intr-un ritm alert deoarece bariera de protectie a pielii este compromisa, lasand pielea extrem de uscata. Celulele continua sa se formeze si sa se maturizeze mult prea devreme, formand petele cu aspect „solzos”. Oamenii de stiinta au reusit sa depisteze 45 gene ale unui cromozom, care controleaza aceste activitati care se desfasoara in epiderma.

Nu doar epiderma este afectata in prezenta psorazisului, ci si derma. Cand este activ, face ca vasele de sange din derma sa se mareasca si sa se umfle. Acest lucru face ca petele de psoriazis sa sangereze si sa se inroseasca cateodata.

Este una dintre cele mai incapatanate boli ale pielii si de multe ori se manifesta in episoade.

Este o boala cronica, adica se intinde pe perioade lungi de timp si este caracterizata de pete rosii, uscate si intarite pe piele. Cateodata aceste pete pot fi insotite de prurit (mancarimi).

Cel mai frecvent, psoriazisul apare pe scalp, pe genunchi si pe coate, dar sunt cazuri in care acopera tot corpul, inclusiv unghiile.

Psoriazisul este considerat a fi o boala autoimuna si 10 – 15% din persoanele cu psoriazis dezvolta artrita sau inflamatia incheieturilor

Pe langa disconfortul fizic ce acompaniaza psoriazisul, la cei mai multi pacienti este prezent si un disconfort psihic, mai ales cand petele acopera o suprafata mai mare a corpului.

Scorul PASI

Psoriazis Area Severity Index – este un scor folosit pentru a incadra psoriazisul in una dintre cele 3 categorii: redus, moderat sau sever. Acest scor este foarte des folosit pentru a tine evidenta tratamentului si a rezultatelor obtinute, mai ales in cazurile severe cand psoriazisul se intinde pe o suprafata mare a corpului.

Exista un calculator pe care il poti folosi pentru a tine evidenta placilor psoratice:

PASI Calculator – Psoriasis Ar – Aplicații pe Google Play

In 2020, International Psoriasis Council a publicat o declaratie in care in loc sa imparta pacientii cu psoriazis in cele 3 categorii – redus, moderat sau sever, tin cont de 3 criterii:

  • Daca mai mult de 10% din suprafata corpului este acoperita de psoriazis
  • Psoriazis in zone speciale: calp, fata, palme, talpi, zona genitala
  • Nu raspunde la terapie locala

Psoriazis Vulgar

Psoriazis pe coate

Este cea mai raspandita forma de psoriazis. Afecteaza mai mult de 90% dintre pacienti. Prezinta leziuni inflamate, rosii, bine demarcate, iesite in evidenta, foarte uscate si de obicei cu aspect alb.

Formele mai putin frecvente de psoriazis includ psoriazisul seboreic, psoriazisul unghiilor, psoriazisul invers, psoriazisul gutat si psoriazisul pustular.

Simptome Psoriazis

Psoriazis pe mana cu plaga inflamata

Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului la nivelul pielii, sunt:

  • Leziuni ale pielii
  • Uscaciune accentuata
  • Roseata
  • Zone iritate/inflamate
  • Mancarime

Alte simptome ale psoriazisului:

  • Hipertrigliceridemie
  • Obezitatea abdominala
  • Boala ficatului gras non-alcoolic este mult mai comuna la pacientii cu psoriazis decat in mod normal, 47% vs. 28%. Acest lucru este pus pe seama rezistentei la insulina, ca si cauza primara.

Cauze Psoriazis

Cauza exacta a declansarii psoriazisului nu este inca stabilita dar conform cercetatorilor si celor mai recente studii din domeniu, ies in evidenta cateva aspecte:

1. In pielea psoratica este prezent un numar mai mare de citokine proinflamatorii, printre care interleukin 1 alpha, care este implicat si in acnee.

2. Studii recente arata ca psoriazisul apare ca urmare a unei anormalitati in felul in care celulele pielii se multiplica si se descuameaza.  Aceasta anormalitate este legata de metabolismul unor proteine esentiale in procesul de formare al celulelor, la nivel de piele.

3. Poate fi declansat la orice varsta dar apare mai rar la copii cu varsta sub 8 ani si se manifesta pe tot parcursul vietii. In 40% din cazuri, psoriazisul este genetic, alti membri ai familiei avand aceasta conditie a pielii.Prevalenta de psoriazis este semnificativ mai mare la pacientii obezi.

4. S-a observat faptul ca multi dintre pacientii cu psoriazis sunt obezi iar cercetatorii considera ca obezitatea este o consecinta a psoriazisului mai mult decat un factor de risc. S-a constat ca scaderea in greutate, in cazul pacientilor obezi, a ajutat la reducerea semnificativa a petelor de psoriazis.

5. S-a depistat ca persoanele care sufera de psoriazis sunt deficiente in nutrienti multipli datorita unei disfuntionalitati (disbioza) a microbiotei intestinale. Deficientele sunt puse pe seama absorbtiei reduse de nutrienti in tractul intestinal dar si a utilizarii crescute a vitaminelor la nivelul pielii datorita ratei accelerate de proliferare a celulelor. O deficenta in Vitamina B9 a fsot suspectata mult timp dar 2 studii au confimat acest lucru in 2003 si in 2006. (Kural et al., 2003; Malerba et al., 2006).

Printre nutrientii deficienti se numara:

– Vitamina D

– Vitamina B9

– Vitamina B12,

– Seleniu

– Omega 3

– Fibre

Probiotice

6. Psoriazis, eczema si dermatita seboreica sunt boli ale pielii care pot fi declansate de stres acut si cronic.

Este demonstrat faptul ca stresul psihologic agraveaza sau chiar initiaza conditii ale pielii inclusiv psoriazisul.

In numeroase studii clinice, stresul a fost asociat cu o slaba functionare a barierei naturale de protectie a pielii. S-a demonstrat ca o persoana aflata sub stres acut, ca de exemplu la un interviu, inregistreaza pierderea unei cantitati foarte mari de apa din piele (transpiratie, palme umede, etc) ce inseamna ca bariera de protectie nu functioneaza corect.

Bariera naturala de protectie a pielii asigura functionarea corecta a sistemului imunitar al pielii.

Cuplurile care se cearta sau experiementeaza dificultati in casnicie, au o imunitate a pielii mult mai scazuta fata de cuplurile fericite.

Foarte multi pacienti cu psoriazis sustin ca stresul le agraveaza plagile.

Studii recente demonstreaza ca stresul duce la aparita cancerului la piele, la animale.

Aceasta fiind situatia, este bine sa reduce cat mai mult nivelul de stres. Gasesti AICI cateva solutii care s-au dovedit utile in controlul stresului.

Ce Inrautateste Psoriazisul

  • Consumul de alcool mareste plagile psoriatice. Alcoolul si relatia lui cu psoriazisul este sunt in atentia cercetatorilor de multa vreme si numeroase studii au stabilit o legatura intre consumul excesiv de alcool si aparitia psorizisului.
  • Fumatul
  • Curatarea pielii cu sapun sau produse pe baza de Sodium Lauryl Sulfat duce la agravarea conditiilor pielii cum este psoriazis, acnee, rozacee, cuperoza, dermatita atopica sau piele arsa de soare. Folosirea unui produs de curatare gentil pentru o piele cu bariera de protectie compromisa, ajuta extrem de mult la managementul conditiei.
  • Rani, taieturi, zgaraieturi
  • Umiditate scazuta
  • Anumite medicamente, in special antidepresivele pe baza de litiu. Acestea pot agrava dar au existat cazuri in care au initiat aparitia petelor de psoriazis.

Ce Functioneaza cu Adevarat

Aloe Vera pentru Psoriazis

In cartile de dermatologie, aloe vera nu este una dintre metodele de tratament pentru psoriazis desi sunt numeroase cercetari care scot in evidenta utilitatea aloei.

In 1996, un grup de cercetatori au verificat eficienta a 0,5% extract de aloe vera intr-o crema hidrofila, pentru tratamentul psoriazisului vulgar. Experimentul a fost dublu-orb (nici pacientii, nici terapeutii nu au stiut cine, ce foloseste), controlat cu placebo.

60 de pacienti, cu varsta intre 18 si 59 de ani, cu psoriazis cronic, clasat intre usor si mediu, cu scorul PASI intre 4,8 si 16,7 (media 9.3), au fost separati in doua grupuri de 30 de persoane.

Studiul a durat 16 saptamani, cu examinarea saptamanala a leziunilor. La finalul studiului, in grupul placebo au fost 2 persoane care au obtinut indepartarea plagilor psoratice. In grupul tratat cu crema cu aloe vera, 25 de persoane din 30 au fost considerate vindecate, prezentand imbunatatirea semnificativa a plagilor si reducerea scorului PASI la o medie de 2,2.

Un studiu randomizat, dublu-orb, de opt saptamani, pe 80 de pacienti, realizat de Choonhakarn si colab. A avut loc in 2010. In urma lui s-a  concluzionat ca Aloe vera poate fi mai eficienta decat 0,1% acetonida de triamcinolona in tratamentul psoriazisului in plagi usor – moderat. Scorul PASI mediu a scazut de la 11,6 la 3,9 pe parcursul a opt saptamani în grupul cu Aloe vera si de la 10,9 la 4,3 in grupul cu acetonida de triamcinolona.

In schimb, un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo nu a gasit beneficii semnificative cu un gel comercial de aloe vera la 41 de pacienti cu psoriazis (Paulsen et al 2005). Dupa o perioada de eliminare de 2 saptamani, pacientii au aplicat fie gelul de aloe vera, fie placebo de doua ori pe zi timp de 1 luna. Roseata si descuamarea au scazut cu 72,5% in grupul cu aloe vera, comparativ cu 82,5% in grupul placebo. 55%  dintre pacienti au raportat efecte secundare locale, in principal uscarea pielii pe zonele de testare.

Se deduce din aceste studii cat de importanta este calitatea ingredientelor prezente in produsele folosite pentru tratarea psoriazisului.

Vitamina D

Sistemul imunitar joaca un rol crucial in aparitia psoriazisului iar Vitamina D este esentiala pentru buna functionare a acestuia. Intareste sistemul imunitar in studiile facute in vitro si inhiba bolile autoimune la animale, conform studiilor in vivo. Vitamina D este un modulator cheie al inflamatiei.

Celulele sistemului imunitar –  monocitele, celulele Langerhans si celulele T – functioneaza cu ajutorul vitaminei D.

Vitamina D joaca un rol extrem de important si la nivelul pielii, ea fiind in mod normal sintetizata in epiderma in prezenta UVB. 15 – 20 de minute de stat la soare cu tot corpul, fara protectie solara duce la productia a 10.000 de IU de vitamina D.  

Vitamina D este necesara pentru absorbtia calciului in intestine, absorbtia magneziului si a fosforului, mineralizarea oaselor.

La nivelul pielii, vitamina Deste necesara pentru:
  • diferentierea si proliferarea celulelor epidermei.
  • Vitamina D echilibreaza sistemul imunitar al pielii si intervine in procesul de apoptoza (procesul prin care celulele isi incheie ciclul de viata).
  • Stimuleaza productia de peptide antimicrobiale la nivelul epidermei
  • Stimuleaza productia de ceramide, absolut necesare pentru repararea barierei naturale a pielii, care in cazul psoriazisului este afectata

In psoriazis, vitamina D este implicata in mentinerea homeostazei barierei naturale de protectie a pielii si numeroase studii au descoperit o deficienta de vitamina d la pacientii cu psoriazis.

Efectul benefic al vitaminei D asupra psoriazisului a fost descoperit din greaseala in 1985 cand unui pacient cu osteoporoza i s-a prescris vitamina D si a obtinut rezultate uimitoare asupra psoriazisului.

1,25(OH)2 D – 1,25 dihidroxivitamina D sau calcitriol– este forma biologica activa a vitaminei D.

In 1990, 10 pacienti cu psoriasis au fost tratatati cu calcitriol. Cercetatorii sustin: „In medie dureaza 2-3 luni pentru a se vedea rezultate iar acestea nu se manifesta deloc la o doza mai mica de 200IU calcitriol pe zi”

Un analog al vitaminei D – calcipotriol – este studiat si recomandat pentru tratamenul local al psoriazisului.

Cum s-au mai Obtinut Rezultate

Curcumina

Reddy si Aggarwal au demonstrat în 1994 ca psoriazisul este imbunatatit, chiar vindecat prin folosirea curcuminei.

Intr-un studiu realizat de Heng, leziunile psoriazice tratate local cu geluri de curcumina au dus la reducerea psoriazisului, conform criteriilor clinice, histopatologice si imunohistologice la 10 pacienti (Heng et al., 2000).

  In 2012, Sun si colaboratorii au descoperit ca in vitro, curcumina a inversat actiunea antiapoptotica a factorului de necroza tumorala (TNF)-α, permitand astfel inducerea apoptozei in celulele tratate cu ajutorul curcuminei. Descoperirile lor, au sugerat ei, ofera incurajare pentru utilizarea curcuminei in tratamentul psoriazisului.

Se crede ca efectele benefice asupra psoriazisului se datoreaza actiunilor imunomodulatoare, antiinflamatoare si inhibitoare a curcuminei.

Unguent cu miere, ulei de masline si ceara de albine

In mai multe studii, Al-Waili a demonstrat ca un amestec de miere, ulei de masline si ceara de albine (1:1:1) poate fi utilizat eficient pentru mai multe afectiuni ale pielii, inclusiv dermatita atopica, dermatita scutecului, psoriazis, fisuri anale si fungice, precum si infectii bacteriene.

 In 2003, Al-Waili a efectuat un studiu partial controlat, pentru a evalua efectele amestecului asupra a 21 de pacienti cu dermatita atopica si 18 pacienți cu psoriazis. Majoritatea pacientilor cu dermatita atopica au prezentat o imbunatatire semnificativa a simptomelor evaluate (de exemplu, eritem, descuamare, lichenificare, excoriatie,  prurit) dupa 2 saptamani, la fel ca majoritatea pacientilor cu psoriazis (adica, roseata, descuamare, ingrosare si prurit).

Vitamina E

 Terapia cu vitamina E este eficienta in reducerea mancarimii si a formarii crustei. Se recomanda suplimentarea cu 400mg pe zi. Aplicarea locala de vitamina E nu s-a dovedit o terapie eficienta pentru reducerea plagilor de psoriazis.

Uleiul de usturoi

Uleiul de usturoi imbunatateste aparitia pielii psoratice in doar cateva zile, atunci cand este aplicat direct pe piele.

Ce Trebuie Sa Mananci Cand Ai Psoriazis

ce sa mananci cand ai psoriazis

Studiile realizate de-a lungul timpului pe pacientii de psoriazis, scot in evidenta cateva obiceiuri alimentare nesanatoase:

  • Consumul de grasimi saturate (in special datorita consumului a mult fast-food), prajeli, etc.
  • Consumul de dulciuri, sucuri cu o concentratie mare de zahar
  • Consumul de carne rosie
  • Consumul redus de fructe si legume

Oamenii de stiinta considera ca cea mai buna alimentatie pentru psoriazis, o ofera dieta mediteraneana care cuprinde mult peste, fructe si legume proaspete, ulei de masline. Daca adaugi la aceasta si probiotice si incerci sa asiguri necesarul de nutrienti, care de regula sunt deficienti la pacientii cu psoriasis, esti pe drumul cel bun catre refacerea pielii.

 In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a pielii. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!

Surse

Dente, K. Stress affects psoriasis in most patients. Skin and Allergy News, Aug.

2006, p. 21.

The new sience of perfect skin, Daniel B. Yarosh, PHD

Wolf R, Wolf D, Ruocco V (1999) Alcohol intake and psoriasis.

Clin Dermatol 17:423–430

Clinical and Pathological Aspects of Skin Diseases in Endocrine, Metabolic, Nutritional and Deposition Disease, Franco Rongioletti, Bruce R. Smoller

Understanding Skin Problems Acne, Eczema, Psoriasis and Related Conditions LINDA PAPADOPOULOS AND CARL WALKER London Metropolitan University, UK

Psoriasis and Psoriatic Arthritis Pathophysiology, Therapeutic Intervention, and Complementary Medicine, Siba P. Raychaudhuri, Smriti K. Raychaudhuri, Debasis Bagchi

Handbook of diet, nutrition and the skin, Victor R. Preedy

Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients, Leslie Baumann, MD CEO, Baumann Cosmetic and Research Institute

Herbs & Natural Supplements, Lesley Braun, Marc Cohen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8125812/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957827/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486909/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7432353/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8146035/

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Terapeut de Infrumusetare ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta infrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

12 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

  5. Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
    Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?

    Multumesc,

    1. Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute

  6. Buna!
    Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .

    1. Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies