Navigheaza Rapid la:
Ce Inseamna SPF Sau Protectie Solara?
Pentru ca deja au inceput sa apara primele raze de soare, trebuie sa povestesc putin despre protectie solara sau spf.
In lumea academica sunt numeroase pareri pro si contra protectiei solare. E foarte dificil chiar si pentru cei care au interes in acest domeniu, sa ia o decizie rationala.
Vei afla din acest articol:
- cine are nevoie sa foloseasca spf
- in ce conditii trebuie obligatoriu purtat
- ce variante naturale ai
- cum distingi corect ingredientele spf
- cum potentam protectia naturala a pielii in fata razelor solare
- cum alegi cea mai buna crema cu protectie solara pentru tenul tau.
Cum Se Calculeaza SPF Si Ce Inseamna?

Factorul de protectie solara este definit ca “doza de radiatii UV necesare pentru a produce o doza minima de eritem (roseata), pe pielea protejata dupa aplicarea a 2mg SPF/cm2 de piele, comparativ cu obtinerea dozei minime de eritem pe pielea neprotejata”.
Mai simplu? In cate minute se inroseste pielea neprotejata comparativ cu cea protejata de spf, atunci cand stai la soare.
Daca tu ai piele foarte deschisa la culoare, probabil dupa 10 minute la soare, deja te inrosesti. Daca aplici un SPF 15, poti sta de 15 ori mai mult pana sa te inrosesti ( 15*10= 150 de minute).
Ca acest lucru sa fie cat mai aproape de realitate, SPF-ul pe care tu il porti trebuie sa fi fost supus la cateva teste.
Ai ghicit, nu? Ca e ceva dubios la mijloc…
Se accepta pe piata produse a caror formula nu a fost testata, daca ingredientul activ a fost supus la cel putin 2 cercetari.
Nu stii daca sa razi sau sa plangi? Cunosc sentimentul!
Este motivul pentru care in fiecare an, la mare, poti vedea persoane cu arsuri solare desi se dau intr-una cu SPF 50. Toata lumea opteaza pentru SPF 50 cand sta la soare.
Folosirea unui SPF 50 ar face ca 500 de minute de stat la soare sa te lase neatinsa.
Banuiesc ca ti-ai dat seama ca nu este cazul.
Cand Ar Trebui Sa Folosesti Protectie Solara

Sunt anumite circumstante care necesita purtarea unui SPF, altfel risti sa accentuezi unele probleme ale pielii cum ar fi petele pigmentare.
Daca te concentrezi pe reducerea petelor pigmentare sau a ridurilor, trebuie sa folosesti si protectie solara.
Daca ai acnee si cicatrici post inflamatorii, este probabil ca folosesti un produs exfoliant. Fie ca este vorba de Acid Salicilic sau oricare dintre Aciizii de Fructe, tretinoina sau retinol, trebuie sa folosesti protectie solara. Acesti acizi actioneaza asupra barierei naturale de protectie a pielii. Fara ea, ramai fara Spf natural al pielii, care este ~ 4, ceea ce face folosirea unui SPF absolut necesara.
Ce Ingrediente Ofera Protectie Solara?

Orice produs cosmetic ce ofera protectie solara poate contine 2 tipuri de ingrediente, pentru a-i asigura eficacitatea:
- Spf fizic: reflecta si indeparteaza razele UV
- Spf chimic: absoarbe si neutralizeaza razele UV
Spf-urile chimice absorb majoritatea radiatiilor UVB dar nu absorb foarte bine pe cele UVA. Spf-urile fizice reflecta atat UVB cat si UVA, daca au un SPF mai mare sau egal cu 15.
Spf-urile chimice sunt usor de recunoscut deoarece majoritatea denumirilor lor se termina in -ona sau -at.
De exemplu avem spf chimice: avobenzona si oxibenzona, octisalat si octinoxat.
Acidul aminobenzoic cunoscut mai degraba sub numele PABA, a fost printre primele spf-uri chimice folosite. Inca mai este folosit in produsele de protectie solara desi creeaza sensibilitate la soare.
Octinoxat-ul este cel mai popular ingredient in produsele cu protectie solara dar nu ofera un spf mare de unul singur.
Octisalat-ul ofera protectie mai ridicata si partea buna este ca nu patrunde in piele. Rezida la suprafata si nu este solubil in apa. Acest lucru inseamna ca dupa ce intri in apa, o sa continue sa te protejeze.
Octocrilena este unul dintre cei mai frecventi alergeni, dintre spf-urile chimice.
Avobenzona ofera cea mai puternica protectie solara impotriva UVA. Problema este ca nu este un ingredient stabil in fata radiatiilor.
Majoritatea spf-urilor chimice, cu cateva exceptii au fost catalogate drept iritanti ce duc la aparitia dermatitei si a foto-sensibilizarii pielii. Au fost deasemenea acuzate ca ar produce schimbari hormonale.
Problema generala pe care o creeaza aceste spf-uri chimice o reprezinta faptul ca sunt absorbite in piele si scopul lor este sa absoarba razele UV. S-a descoperit ca aceste substante nu reusesc totusi sa absoarba 100% din raze si prezenta lor in piele cauzeaza si mai multi radicali liberi.
Multe companii de cosmetice incearca sa rezolve aceasta problema pentru care inca nu s-a gasit solutie.
Protectie Solara Naturala

Cand vorbim de spf-uri fizice, vorbim despre dioxid de titan si oxid de zinc. Acestia sunt micropigmenti inorganici si impreuna creeaza o protectie solara cu spectru larg.
Comparativ cu spf-urile chimice, nu penetreaza epiderma si nu irita pielea.
Dioxidul de titan este greu de dispersat intr-o crema si necesita o combinatie de particule pentru a asigura o protectie buna, atat particule mai mici cat si mai mari. Atunci cand nu este dispersat cum trebuie, poate lasa urme albe pe piele. Aceste urme nu sunt vizibile la o persoana ce are tenul mai deschis la culoare dar devine evident pe un ten inchis la culoare (Fitzpatrick IV, V si VI)
Producatorii de cosmetice au depistat acest lucru si s-au gandit ca adaugarea unui pigment mai inchis la culoare, camufleaza acest lucru, motiv pentru care majoritatea produselor ce contin acest ingredient au alta culoare decat alba.
Oxidul de zinc nu este aprobat in Eu ca un SPF ci ca un colarant desi el este transparent.
Oxidul de zinc este cel mai adesea folosit impreuna cu avobenzona deoarece ii ofera stabilitate.
La inceputul secolului 20 s-a folosit extractul de castane pe post de protectie solara naturala, fiind mai eficient decat predecesorul ei sulfat de chinina acidifiat.
Cum Potentam Protectia Naturala A Pielii In Fata Razelor Solare

Daca esti pasionata de bronz si stii ca urmeaza sa iti petreci vara, zilele libere in bataia soarelui, este bine sa iti pregatesti pielea inca de pe timpul iernii.
Sunt fructe si suplimente care potenteaza protectia naturala a pielii in fata soarelui, cu un continut mare de antioxidanti.
Daca expunerea la soare creeaza radicali liberi, antioxidantii ii neutralizeaza.
Ceaiul verde este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si s-a demonstrat ca ajuta la protejarea pielii expuse la soare si previne deteriorarea ADN-ului ca urmare a unei astfel de expuneri. Se raportează ca Quercetina protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete A (UVA).
Extractul de rodie este o sursa de antioxidanti atat cu rol in protejarea pielii de razele UV cat si de neutralizare a radalicalilor liberi.
In 2009 chiar s-a facut un studiu in care acidul ellagic (prezent in rodie) a demonstrat capacitatea de preventie a cancerului de piele. In acelasi studiu resveratrolul (prezent in frunze de vita de vie) si extractul de samburi de struguri au manifestat cele mai puternice capacitati antioxidante, alaturi de acidul ellagic.
Protectie Solara Pt Fata

In momentul de fata, piata cosmeticelor pune foarte mult accent pe nano-tehnologie, pe particule nano (extrem de mici) folosite in produsele ce ofera protectie solara.
In acest moment deja se cunosc riscurile folosirii acestor particule si se ia in considerare interzicerea lor, cel putin in SUA. La noi probabil o sa se mai vanda o vreme, ca noi doar cumparam orice.
Pana la interzicerea lor definitiva in cosmetice, tine de cat esti de informata cu privire la aceste ingrediente.
Scopul folosirii acestor nano-particule o reprezinta faptul ca textura este mult mai fina si ofera o pretectie mai buna.
Interzicerea viitoare a acestor particule are de-a face cu faptul ca aceste ingrediente patrund atat in piele cat si in sange si a fost descoperit faptul ca produc mai mult ROS. Ori folosirea acestor produse de protectie solara ar trebui sa aiba exact efectul contrar. Ar trebui sa protejeze impotriva ROS, acesta fiind si motivul principal pentru care se recomanda folosirea protectiei solare.
ROS sunt Specii de Oxigen Reactive si am povestit mai mult despre acest subiect in articolul Arsuri Solare.
Care Este Cea Mai Buna Crema Cu Protectie Solara

In functie de ceea ce vrei sa obtii, poti sa folosesti urmatoarele combinatii de SPF:
Daca te intereseaza sa reduci petele pigmentare sau ridurile, este necesar sa folosesti o crema cu cea mai buna protectie solara.
Conform studiilor, cea mai buna protectie este oferita de combinatia dintre avobenzona, dioxid de titan, zinc si vitamina C. Aceasta combinatie ofera cea mai ampla acoperire si protectie atat impotriva UVA cat si UVB. Intr-o astfel de formula, dioxidul de titan ofera stabilitate avobenzonei.
Daca iti doresti sa previi aparitia ridurilor si a radicalilor liberi sau daca ai ten sensibil, alege o crema de fata pe baza de dioxid de titan, zinc si vitamina C.
Acesta nu patrunde in epiderma si nu iti creeaza probleme gen alergii.
S-a constat ca protectia solara este mai eficienta, atunci cand printre ingrediente se afla si vitamina c.
Zincul este eficient in reflectarea razelor UVA iar dioxidul de titan reflecta razele UVB, ceea ce face cele 2 minerale impreuna sa ofere protectie cu spectru larg.
Aceste minerale mai au un aspect pozitiv si anume ca protectia Uv nu se deterioreaza pe masura ce stai in soare. Probabil stii pana acum ca pentru a iti proteja pielea de razele uv trebuie sa repeti aplicarea de mai multe ori pe zi.
Se pare ca atunci cand produsul contine cele 2 minerale, o singura aplicare pe zi este suficienta.
Crema Spf Ten Acneic sau Ten Gras

Daca ai acnee si vrei sa eviti iluzia de adancire a cicatricilor, opteaza tot pentru o crema cu protectie solara pe baza de dioxid de titan si zinc. Nu au efect comedogenic si prin urmare nu o sa iti creeze viitoare probleme. Nu te expui riscului de a te alege cu o dermatita sau alergie de la un spf chimic.
Bineinteles, trebuie sa ai in vedere si celalalte ingrediente prezente pe langa spf sa nu aiba efect comedgenic.
Am scris in articolul despre acnee ca ingrediente de care trebuie sa te feresti sunt polimerii si copolimerii. Daca o sa te uiti pe eticheta protectiilor solare, o sa gasesti aceste ingrediente printre multe altele.
Majoritatea protectiilor solare sunt rezistente la apa. Acest lucru inseamna ca nu se spala de pe fata in procesul de curatare al pielii. S-a descoperit ca adaugarea acestor polimeri in protectia solara, ajuta la indepartarea spf-ului, cu ajutorul unui produs de curatare.
Din pacate, atunci cand este necesara purtarea unui SPF, nu ai cum sa eviti aceste ingrediente.
Concluzii

Daca nu ai citit inca articolul despre arsuri solare, iti recomand sa il citesti. Cuprinde niste informatii valoroase pe care este bine sa ti le insusesti.
Da, Spf-ul este important dar la fel de importanta este si sustinerea procesului de productie al vitaminei D, ce are loc atunci cand stam la soare. Din articolul pe care ti l-am mentionat inveti sa te expui corect la soare, pentru a-ti creste in mod natural SPF-ul pielii.
Ti-am oferit informatiile pe care le-am considerat pretioase si care chiar cred ca te ajuta sa ai grija de pielea ta.
Alegerea evidenta a unei protectii solare ar trebui sa tina cont de prezenta dioxidului de titan si a zincului.
Daca simti ca ai vrea sa stii mai multe sau daca nu ti-ai dat seama ce spf ar trebui sa folosesti pentru tenul tau, scrie-mi in sectiunea comentarii.
Iti multumesc ca ai citit pana aici!
In fiecare saptamana public un nou articol despre ingrijirea pielii. Daca vrei primesti noutati de la mine, lasa-mi adresa ta de email AICI.
Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta!
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
Surse:
Handbook of Cosmetic Science and Technology, André O. Barel, Ph.D., M.S., Marc Paye, Ph.D., Howard I. Maibach, M.D.
Cosmeceuticals and Active Cosmetics, Fakhra Khalid, Farzam Gorouhi, and Howard I. Maibach
Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients, Leslie Baumann MD
8 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).