Probiotice Naturale | 23 de Motive Dovedite ca Iti Imbunatatesc Sanatatea

Probiotice Naturale Ezenpur Day Spa

Navigheaza Rapid la:

Probiotice Naturale: Uite Cum Iti Pot Influenta Sanatatea

Inainte de a afla de ce sa consumi Probiotice Naturale, este foarte important sa intelegi mecanismul din spatele lor. 

Asadar, pielea este direct influentata de flora bacteriana care are ca scop protectia pielii prin formarea unei bariere.

Flora sau microbiomul intestinal este incredibil de important nu doar pentru piele, ci pentru sanatatatea noastra generala.

Cu fiecare an care trece, aflam tot mai multe informatii pretioase despre corpul nostru.

O informatie relativ recent descoperita in lumea medicala, este despre importanta apendicelui.

Acesta este o sursa de probiotice naturale si are scopul de a alimenta tractul digestiv pentru a evita congestia si acumularea de toxine.

Datorita faptului ca nu mai am apendicele de la varsta de 17 ani (pe atunci se considera ca acesta nu are nici o importanta in corpul uman) am cercetat modalitatile prin care pot substitui lipsa de probiotice pe care corpul meu o furniza inainte de operatie.

In 2019 am inceput sa iau probiotice naturale sub forma de suplimente. Desi am optat pentru un numar foarte mare, acelea s-au dovedit a fi insuficiente. Am ajuns la probioticele naturale vii, facute acasa: kefir de apa, kefir de lapte, Kombucha si muraturi.

Ce este Microbiomul sau Flora Intestinala?

Ce este microbiomul si cum iti influenteaza sanatatea

Corpul nostru gazduieste intre 10-100 trilioane de microbi si cea mai mare parte dintre acestia exista in intestine si formeaza Microbiomul.

Am fost obisnuiti ca atunci cand ne gandim la microbi, sa ne gandim la chestii negative care ne afecteaza sanatatea dar fara microbii buni care fac parte din corpul nostru, noi nu putem supravietui.

Microbii si enzimele aferente lor alcatuiesc Microbiomul – o structura extrem de bine organizata si eficienta – a carui activitate influenteaza in mod direct sistemul digestiv. 

Un alt termen folosit pentru microbiom este flora.

Microbiomul intestinal afecteaza in mod direct flora pielii, pe cea orala, nazala si pe cea urogenitala si influenteaza in mod direct metabolismul corpului.

Microbii sunt organisme vii ca bacteriile, virusii si ciupercile.

Cu ce te Ajuta daca Consumi Probiotice?

Cu ce te ajuta sa consumi probiotice?

Microbii buni sunt probioticele despre care vorbim iar microbii rai sunt microorganisme patogene, cu efect toxic asupra florei intestinale.

In interiorul corpului, cea mai mare parte din probiotice se afla in tractul intestinal.

Flora intestinala creste in numar si specii incepand de la stomac si pana la colon. 

Daca stomacul contine o flora redusa, colonul ajunge sa aiba aproximativ 500 de specii de microbi.

Dintre acestea, multe specii exista in intestinele noastre din timpuri ancestrale, care s-au transmis din generatie in generatie, astfel ca nu mai exista nicaieri in alta parte cu exceptia intestinelor umane.

Aceasta flora intestinala poate fi usor dezechilibrata de o nutritie saraca in fibre, vitamine si minerale sau in cazul in care sistemul digestiv nu functioneaza corect. 

Prebioticele, stresul, medicamentele(mai ales antibioticele) si inaintarea in varsta sunt alti factori care influenteaza probioticele.

 

Ce inseamna Probiotice si De ce avem Nevoie de ele?

Afla ce sunt probioticele

O sa simplific acest aspect cat pot de mult intru-cat imi doresc ca ceea ce o sa descriu mai jos a fie inteles de cat mai multe persoane.

Cuvantul “probiotic” deriva din cuvintele grecesti “pro” si “biotic” care inseamna “pentru viata”.

Definitia acceptata in 2001 pentru probiotice este: “sunt microorganisme vii care atunci când sunt administrate în cantități adecvate conferă un beneficiu de sănătate gazdei.”

Raportul normal, in intestine, dintre microbii buni si cei rai ar trebui sa fie 85% – 15%, pentru a ne mentine sanatatea.

Tine de tine sa iti schimbi dieta sau sa iti imbunatatesti dieta cu alimente bogate in probiotice pentru a avea o flora diversificata si sanatoasa.

Probiotice pentru Flora Intestinala

Probiotice pentru flora intestinala

Daca microbii rai se inmultesc, reusesc sa distruga flora intestinala ducand la aparitia unor boli cronice sau inflamatorii deoarece microbii rai produc amoniac.

Amoniacul are un pH ridicat si alcalinizand astfel interiorul intestinelor, faciliteaza un mediu in care microbii se reproduc si se dezvolta.

Daca microbii buni depasesc in numar microbii rai, aparatul digestiv va functiona la cea mai buna capacitate a sa, ceea ce ajuta la mentinerea unui corp sanatos.

Cu cat consumam o diversitate mai mare de probiotice cu atat sansele de dezvoltare si inmultire a bacteriilor bune din organismul nostru, cresc.

 

Cercetari despre Probiotice Naturale Vii

Un lucru important de mentionat este faptul ca oamenii de stiinta au concluzionat ca probioticele vii supravietuiesc aproximativ 3 saptamani in tractul intestinal si pentru a beneficia de plentitudinea de beneficii oferite de probiotice este necesar sa consumam aceste minunatii in mod frecvent.

Datorita multiplelor beneficii pentru sanatate, in ultimii 10 ani s-au facut numeroase cercetari amanuntite asupra impactului pe care il are administrarea de probiotice naturale asupra corpului uman dar si asupra animalelor, ale caror rezultate le-am extras mai jos.

Cercetatorii in prezent investigheaza legaturile dintre microbiomul intestinal si bolile auto-imune – cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa – care apar atunci cand sistemul imunitar este incapabil sa se autoregleze, ducand la cronicizarea inflamatiei și deteriorarea tesutului propriu al corpului.

Gary Wu, cercetator in gastroenterologie la Scoala de medicina Perelman de la Universitatea din Pennsylvania sustine ca intre 70 si 90 % din cazurile acestor boli, apar ca urmare a schimbarilor in microbiomul intestinal.

Te poti gandi la probiotice ca la niste soldati care te protejeaza de armatele invazive si care depun un efort formidabil pentru a construi toate cladirile afectate de razboi. 

Cu cat avem mai multi soldati, cu atat mai sigur ca vom iesi invingatori, corect?

Probiotice Beneficii, conform Cercetarilor din anii recenti:

Beneficii Probiotice
  1. Echilibreaza flora din sistemul digestiv ceea ce duce la o mai buna digestie
  2. Ajuta la absorbtia mai mare a nutrientilor
  3. Indeparteaza congestia din intestine
  4. Intaresc sistemul imunitar
  5. Reduc colesterolul “rau” din sange (LDL)
  6. Imbunatatesc productia de acid hialuronic la nivelul pielii absolut necesar pentru repararea tesutului
  7. Produc Vitaminele B in intestine
  8. Reduc stresul si anxietatea imbunatatind starea generala
  9. Combat depresia datorita cresterii nivelului de serotonina (90% din celulele care stocheaza serotonina se afla in intestine)
  10. Sunt eficiente in prevenirea alergiilor atopice
  11. Calmeaza intestinele iritate
  12. Elimina constipatia
  13. Elimina infectiile aparatului genital
  14. Imbunatatesc flora cavitatii orale si mentin igiena dentara
  15. Sunt extrem de importante pentru mentinerea sanatatii persoanelor in varsta deoarece probioticele din intestine scad in numar, odata cu inaintarea in varsta
  16. Ajuta la o mai buna hidratare a corpului
  17. Au oferit rezultate incurajatoare in managementul bolii Cronh
  18. S-au dovedit eficiente impotriva infecției cu Helicobacter pylori
  19. Inhiba dezvoltarea ciupercii Candida albicans (in special kefirul de lapte)
  20. Imbunatatesc somnul – Kefirul de lapte – (Effect of Kefir on the Quality of Life of Patients Being Treated for Colorectal Cancer)
  21. Reduc tensiunea arteriala (mai ales kefirul de lapte) (Wang et al., 2009)
  22. Ajuta in cazul bolilor de inima – Kefirul de lapte – (Studii: Farnworth si Mainville, 2008; Rattray si O’Connel, 2011)
  23. Ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor
 

De ce merita sa consumi Probiotice Naturale?

Unul dintre cele mai semnificative efecte ale probioticelor naturale asupra sanatatii, o reprezinta abilitatea lor de a imbunatati absorbtia calciului, magneziului, fierului si zincului pentru imbunatatirea mineralizarii oaselor.

Un lucru extrem de important de stiut este faptul ca flora intestinala este controlata de Vitamina D.

Daca corpul este intr-o deficienta de Vitamina D, probioticele nu vor avea o eficienta ridicata. Daca vara, expunerea la soare(fara protectie solara) ne ajuta pielea sa produca necesarul de vitamina D, iarna este important sa suplimentam cu vitamina D3 (calciferol).

„Un alt lucru care trebuie luat in considerare este faptul ca, daca Vitamina D are capacitatea de a face organismul sa asimileze mai bine Calciu, avem nevoie de vitamina K2 pentru a conduce Calciul in matrixul oaselor, altfel este foarte periculos sa luam vitamina D3 si Calciu, pentru ca fara K2, Calciu se depune pe vasele de sange sau in piele, calcifiind-o”. (Dr. Joel Gould)

Magneziul este o alta substanță necesara de catre enzime pentru a imbunatati și menține functiile probioticelor in intestine.

Cat Dureaza sa vezi Rezultatele Consumului de Probiotice?

Rezultatele consumului de probiotice

Deoarece microbii au o viata destul de scurta, o schimbare in mediul lor, in functii sau colonii poate avea loc peste noapte. (Acest fapt a fost documentat intr-un studiu de catre cercetatorii de la Harvard – Carmody si Turnbaugh)

La nivel fizic, in functie de afectiunile pe care le ai, poate dura de la 24 de ore pana la cateva saptamani pentru a vedea rezultate palpabile.

Alimente Fermentate Bogate in Probiotice

Alimente bogate in probiotice

Sunt numeroase alimente bogate in probiotice naturale vii si cu cat consumam o varietate mai mare cu atat marim sansele florei intestinale sa se dezvolte.

1. Kombucha

2. Kefir de lapte

3. Varza acra

4. Kefir de apa (cristale japoneze)

5. Thua Nao

6. Sufu (Tofu fermentata)

7. Vin

8. Muraturi

9. Masline

10. Tempeh

11. Kimchi

Cele Mai Bune Probiotice

Cele mai bune probiotice

Asa cum am spus mai sus, m-am documentat cu privire la surse de probiotice naturale vii la inceputul aului 2020 – acestea fiind cele mai bune.

Pentru a te asigura ca oferi florei intestinale posibilitatea de dezvoltare, tine cont de faptul ca procesul de fermentare cu cat este mai natural cu atat ofera specii mai diverse pentru coloniile de probiotice.

Daca este implicat procedeul de coacere cum este in cazul painii sau de pasteurizare, sansele sunt foarte mari ca probioticele sa nu mai existe in numar foarte mare.

Personal, am optat pentru adaugarea in dieta a kefirului de apa, de lapte si kombucha pe langa muraturi si branzeturi.

Cand am inceput sa citesc despre modul de preparare al kefirului de apa si kombucha am fost destul de reticenta, deoarece necesita zahar pentru procesul de fermentare, zaharul reprezentand hrana boabelor de kefir si a ciupercii de kombucha.

Renuntand la zahar, in urma cu 3 ani, dupa ce am descoperit ca am o sensibilitate la acesta, care se manifesta la nivelul pielii, imi era greu sa accept consumul zilnic de zahar, ca rezultat al consumarii acestor bauturi.

Cercetand mai departe am aflat insa, ca fermentarea corecta a acestora rezulta in consumul integral al zaharului de catre boabele de kefir respectiv kombucha.

Sustin si eu din experienta proprie, datorita faptului ca desi consum aceste bauturi aproape zilnic din 2020, consumul de zahar nu se manifesta la nivelul pielii.

De unde poti lua Probiotice Naturale Vii?

de unde iei probiotice

In august 2020, am descoperit pe Facebook grupul “Kefir Romania” si datorita unor persoane minunate din Deva, care mi-au donat aceste vietati, am inceput propriile experimente de fermentare.

Pe acest grup sunt persoane care doneaza in intreaga tara, iar prin urmare daca doresti sa iti adaugi in dieta aceste surse de probiotice naturale vii, poti cere ajutorul acolo.

Probiotice Efecte Secundare

Efecte secundare probiotice

Pentru consumul de probiotice naturale vii, efectele secundare sunt foarte putine, mentionate in studii.

Cel mai adesea apare infestarea cu Candida ca urmare a detoxificarii organismului si apare doar in cazul persoanelor care au Candida in intestine.

Specialistii au demonstrat in acest caz ca infestarea a trecut mult mai repede sub continuarea consumului de probiotice.

Cat Timp se iau Probiotice

cat timp sa iei probiotice

Probioticele sunt influentate de o multitudine de factori si au o viata relativ scurta in tractul intestinal.

 Din acest motiv, recomandarea specialistilor este de a se consuma probiotice naturale zilnic.

Alte Alimente cu Probiotice:

Alimente cu continut de probiotice

Branza este o sursa de probiotice naturale deoarece contine bacterii si ciuperci compatibile cu cele din flora intestinala si ajuta astfel la mentinerea unui echilibru al florei.

Bine de stiut in acest caz este faptul ca probioticele din branza sunt distruse de caldura.

Langa branza, un loc bine meritat il are si iaurtul, avand in mare parte aceleasi proprietati ca si branza.

Muraturi Probiotice

 

Se pare ca muratul legumelor a inceput in India, acum mai bine de 4000 de ani, castravetele fiind primul murat.

De atunci au aparut o multitudine de retete de muraturi, fiecare tara avand condimente diferite folosite pentru a da un gust caracteristic muraturilor.

Una dintre muraturile cele mai studiate este varza acra, avand o multitudine de probiotice naturale care difera de la o zona la alta datorita solului in care creste varza.

Cea mai des intalnita bacterie in muraturi este Lactobaccilus.

Indiferent de legumele folosite pentru muraturi, ele contin probiotice datorita procesului de fermentatie.

Diferenta dintre Probiotice si Prebiotice Naturale

Prebiotice

Pentru a sustine dezvoltarea si multiplicarea probioticelor ce fac parte din flora intestinala sunt necesare prebioticele.

Acestea constituie hrana probioticelor, fara de care acestea nu pot supravietui si nu pot coloniza intestinele.

Prebioticele sunt componente din alimentatie pe care intestinele nu le pot digera, ramanand astfel o sursa de hrana pentru probiotice.

4 grame pe zi de prebiotice sunt suficiente pentru a constitui hrana necesara probioticelor.

Fructe si Legume ce contin Prebiotice:

Inulina, care este in ceapa, usturoi, radacina de cicoare, frunza de papadie, scortisoara, zahar de sfecla rosie.

Lignina: seminte de in, varza, avocado, piersici, broccoli.

Oligozaharide, care se afla în anghinare, praz și sparanghel;

Beta-glucan, care este în alge marine, ovaz, orz, fructe de padure, portocale.

Pectin: în mere, gutui, cirese, prune, pere, caise.

Amidon rezistent care este în banane crude, cartofi și fasole.

Probiotice Naturale | Ce legatura au cu Pielea

Cum iti pot influenta probioticele, pielea?

Probabil te intrebi de ce eu, in calitate de specialist de infrumusetare aleg sa scriu despre probiotice.

La Ezenpur Day Spa punem accentul cu preponderenta pe obtinerea unui ten sanatos, prin modalitati holistice care ajung la cauza unei probleme si care nu trateaza doar simptomele.

Acesta fiind unul din pilonii valorilor noastre, este absolut necesar sa intelegem despre piele ca este, printre altele, un organ de eliminare, alaturi de rinichi, ficat si plamani.

S-a dovedit intr-un studiu publicat in Jurnalul de Gastroenterologie, ca aceste organe functioneaza mult mai bine daca colonul este mentinut curat cu ajutorul probioticelor.

Asa cum spun mereu clientilor mei, prefer sa lucrez cu pielea intr-un mod armonios, sa nu dezechilibrez bariera naturala de protectie, care este alcatuita din microbi buni.

Pentru ca aceasta flora (microbiom) a pielii sa fie in echilibru, este necesar sa avem intestine sanatoase, deoarece asa cum este interiorul nostru, este si exteriorul.

Un tract intestinal al carui flora este dezechilibrata in favoarea microbilor rai, afecteaza:

Concluzii

Probioticele sunt la fel de importante pentru piele cat si pentru intregul organism.

Sper ca te-am ajutat sa intelegi de ce sanatatea ta depinde de consumul zilnic de probiotice naturale vii.

Integreaza-le in stilul tau de viata si simte avantajele pe pielea ta! 

Daca ai intrebari pentru mine, te rog sa le lasi in sectiunea de comentarii.

In fiecare saptamana apare un articol nou, bine documentat despre ingrijirea tenului si nu numai. Daca iti doresti sa tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.

Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 

Surse

International Journal of Food Microbiology/ Diversitatea microbiala a chefirului de apa Anna Gulitza , Jasmin Stadiea , Mareike Wenningb , Matthias A. Ehrmanna , Rudi F. Vogela,

“Stiinta si tehnologia probioticelor si prebioticelor” – Dimitris Charalampopoulos, Robert A. Rastall

„PROBIOTIC FOODS IN HEALTH AND DISEASE” – G. Balakrish Nair – Director, National Institute of Cholera and Enteric Diseases, Kolkata, India

Yoshifumi Takeda – Director, Collaborating Research Center of Okayama University for Infectious Diseases, National Institute of Cholera and Enteric Diseases, Kolkata, India

Milk kefir: composition, microbial cultures, biological activities, and related products

Maria R. Prado,1 Lina Marcela Blandón,1 Luciana P. S. Vandenberghe,1 Cristine Rodrigues,1 Guillermo R. Castro,2 Vanete Thomaz-Soccol,1 and Carlos R. Soccol1,*

A Review on Kombucha Tea—Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity and Tea Fungus: Rasu Jayabalan Radomir V. Malbaša Eva S. Lončar Jasmina S. Vitas Muthuswamy Sathishkumar

The Many Faces of Kefir Fermented Dairy Products: Quality Characteristics, Flavour Chemistry, Nutritional Value, Health Benefits, and Safety

Mohamed A. Farag, Suzan A. Jomaa, Aida Abd El-Wahed, and Hesham R. El-Seedi

Tot ce trebuie sa stii despre Microbiom și Probiotice – Dr. Rasheed Huma

Probiotic Rescue, Allison Tannis, RHN

Cultured: How ancient foods can heal our microbiome, Katherine Harmon Courage

Research suggests gut microbes adapt quickly to changes in diet and preparation, particularly in starchy vegetables – Carmody and Turnbaugh – Harvard University

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Terapeut de Infrumusetare ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta infrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

12 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

  5. Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
    Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?

    Multumesc,

    1. Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute

  6. Buna!
    Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .

    1. Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies