Navigheaza Rapid la:
pH-ul Pielii: Rolul Lui in Rutina De Ingrijire Pentru Acnee, Pete Maronii sau Riduri
Din momentul in care ne nastem, pH-ul pielii ne protejeaza sanatatea, se modifica si se adapteaza pentru a ne mentine pielea in armonie.
Pielea este cel mai intins organ al corpului si este prima bariera de protectie impotriva mediului. Imagineaza-ti sa te plimbi pe strada cu muschii si organele balansandu-se pe ici-colo, sa complimentezi pe cineva pentru ce plamani curati are…
Oamenii de stiinta incearca de decenii sa produca piele artificiala si tot ce au reusit sa produca pana acum sunt niste fasii asezate unele peste altele care nu fac nimic din ceea ce face pielea.
Nu au reusit sa produca sistemul vascular, pe cel limfatic, glandele sebacee sau actiunea enzimelor, a pH-ului si a numeroaselor reactii dintre moleculele prezente in piele.
Producerea pielii artificiale a devenit ca gasirea Sfantului Graal pentru oamenii de stiinta.
- Pielea tine organele si muschii in pozitia in care sunt facute sa existe
- Protejeaza impotriva evaporarii apei din organism
- Protejeaza organele impotriva ranilor fizice
- Regleaza temperatura corpului evitand supra-incalzirea sau pierderea caldurii
- Protejeaza impotriva radiatiilor UV si pe langa toate astea, unul dintre cele mai importante roluri ale sale, este protectia impotriva infectiilor.
Pentru a-si manifesta aceasta protectie, la suprafata pielii se afla mantaua acida care pastreaza pH-ul pielii in echilibru.
Scopul meu este de a te face sa intelegi cum iti influenteaza aceasta manta acida pielea si cat este de necesar sa iti formezi o rutina de ingrijire in care sa tii cont de acest aspect.
Mantaua acida sau pH-ul pielii daca se dezechilibreaza doar un pic poate sa te faca sa crezi ca ai ten uscat cand de fapt tu ai ten gras.
Ce se intampla cand folosesti produse de ten uscat pe un ten gras?
Ai ghicit, devine si mai gras, porii si mai largi si cel mai mult exista riscul aparitiei hiperplaziei a glandelor sebacee si a unor conditii precum dermatita, acneea sau eczema.
La spa, intalnesc mai multe persoane decat mi-as dori cu o astfel de perceptie schimbata despre tenul lor si in consecinta cu o rutina gresita care le agraveaza conditia pielii.
Si pentru ca pH-ul se schimba continuu pe parcursul vietii este important sa stii ce trebuie sa urmaresti la produsele de ingrijire a pielii pe masura ce inaintezi in varsta.
Ce este pH-ul Pielii?

pH-ul pielii este definit si masurat prin concentratia de ioni de hidrogen intr-un litru de solutie.
Cu cat sunt prezenti mai multi ioni de hidrogen cu atat pH-ul este mai acid.
Cu cat sunt mai putini, cu atat pH-ul este mai alcalin.
Aceasta concentratie ofera pielii capacitatea de tampon sau de rezistenta atunci cand se aplica pe piele un produs acid sau alcalin.
pH-ul pielii normale este intre 5 – 5,5, fiind un pH acid. Aceasta aciditate este benefica pentru bacteriile bune ce locuiesc la suprafata pielii noastre. Acest pH ajuta bacteriile sa ramana atasate de piele si sa previna invazia pielii de bacterii patogene.
Acizii produși de bacteriile ce alcatuiesc microflora sau microbiomul pielii, contribuie la mecanismele locale de protecție.
De exemplu, S. epidermis, P. acnes, P. ovale au rol in productia de acizi grasi liberi, ceea ce duce la un pH mai scazut al pielii, creand astfel un mediu imposibil pentru patogeni.
PH-ul acid al pielii ajuta la producerea de peptide antimicrobiene cu rol in vindecarea ranilor si in reglarea procesului de descuamare.
Cand pH-ul pielii este alcalin 8,0-9,0 duce la desprinderea bacteriilor bune de la suprafata pielii facand posibila inmultirea bacteriilor cauzatoare de infectii.
pH-ul este important pentru protectia antimicrobiala si pentru activitatea enzimelor din piele.
Sebumul, transpiratia, lipidele si celulele in sine, sunt rezultatul activitatii enzimelor prezente in piele.
Astfel ca daca pH-ul pielii este usor crescut:
- Scade permeabilitatea pielii: celulele de la suprafata pielii tind sa devina mai uscate
- Bariera naturala de protectie a pielii este compromisa si microorganisme patogene se pot infiltra in piele creand inflamatie si infectii
- Activitatea enzimelor afecteaza productia de lipide si la randul lor influenteaza capacitatea pielii de a pastra apa in interiorul pielii si al organismului
- In cele din urma nivelul de hidratare al pielii si al organismului este compromis
Mantaua Acida

Porii pielii sunt alcatuiți dintr-o combinatie de glande sebacee si apocrine.
Glandele sebacee produc sebum iar glandele apocrine produc transpiratia.
Chiar daca nu facem nici un efort, pierdem prin transpiratie, zilnic, aproximativ 300 de ml de apa si electroliti.
Cand sebumul si transpiratia din acesti pori, au valori normale, amestecul are un pH de aproximativ 5,5.
Acest pH variaza de la o zona la alta.
In general pH-ul este mai scazut pe maini si mai ridicat pe frunte si obraji. Cu cat inaintam in varsta cu atat pH-ul pielii creste. Cea mai mare crestere a pH-ului este inregistrata intre varsta de 50 – 80 de ani.
Cu cat pH-ul pielii este mai ridicat cu atat bariera naturala a pielii este mai afectata si scade permeabilitatea pielii. Pielea devine mai uscata. Deasemenea sinteza lipidelor este afectata de pH-ul ridicat al pielii ceea ce scade capacitatea pielii de a mentine apa in interior.
pH-ul are impact asupra descuamarii adica asupra procesului de desprindere a celulelor moarte de la suprafata pielii.
Descuamarea este corelata cu sanatatea microbiomului prezent la suprafata pielii.
Observi cat de strans sunt legate intre ele toate aceste aspecte? Cum se influenteaza?
De aceea este important sa dai o mai mare atentie produselor pe care le pui pe piele. Probabil te gandesti ca daca iti cumperi un produs de la cineva care vinde produse cosmetice, iti ofera ce este mai potrivit pentru tenul tau.
Din pacate lucrurile nu stau chiar asa. Vanzatorul stie despre produs cam ce vrea agentul de vanzari de la compania respectiva sa spuna despre produse. Majoritatea vanzatorilor de produse cosmetice stiu cam 30% din ingrediente.
In Irlanda, am fost la un training al unei companii de cosmetice organice iar informatiile oferite au fost atat de fara sens ca nu imi venea sa cred. Pe atunci nu aveam atata incredere in cunostiintele mele, am preferat sa tac si sa verific odata ce ajungeam acasa si am avut dreptate. Trainerul era la primul curs si de emotii, a facut un talmes balmes cu informatiile despre produse.
Din acel training probabil am fost singura care a verificat informatiile, toate celalalte participante au luat informatiile drept corecte si le-au oferit mai departe clientilor lor.
Stiu ca este corect si normal sa te bazezi pe spusele unui specialist dar in realitate lucrurile nu stau asa de roz. Trebuie sa iti dai seama cat de informat si cat de pasionat este specialistul in mainile caruia iti pui pielea. Tine cont ca in fiecare zi se descopera lucruri noi despre piele, despre ingrediente cosmetice.
Ce Anume Afecteaza Ph-ul Pielii?

Dintre cele mai importante lucruri care influenteaza mantaua acida a pielii, sunt:
- Produsele de curatare – sapunuri, geluri de dus, paste de dinti, sampoane, etc.
Surfactantii prezenti in acestia au nevoie in general de un pH alcalin.
Sapunul are un pH in jur de 9,5 – 11.
Daca obisnuiesti sa iti speli fata cu sapun, risti sa iti cresti pH-ul pielii. Daca pH-ul pielii sta ridicat pentru mai mult de 4 ore, pielea devine iritata.
Un ph ridicat constant poate sa iti sensibilizeze tenul permanent, sa duca la aparitia dermatitei atopice sau a cuperozei. Tot un astfel de pH creste si riscul de infectii la nivelul pielii (acnee).
In produsele de curatare, agentii de curatare sunt prezenti intr-un procent cuprins intre 5 si 20%. Cu cat procentul este mai mare, adica cu cat mai sus este in lista de ingrediente, cu atat produsul are un pH mai alcalin.
Sodium Lauryl Sulfat este printre cele mai alcaline solutii, cu un risc crescut de iritare al pielii. In prezenta acestuia, proteinele si lipidele cu rol de protectie al pielii, sunt deteriorate. Acest lucru permite patrunderea sau pierderea in si din piele a aminoacizilor solubili in apa. Aspect care duce la deshidratarea severa a pielii.
Expunerea repetata a pielii la astfel de ingrediente cosmetice duce in timp la uscarea pielii, la descuamare deranjata si la iritarea pielii, inrosire, mancarimi.
- Produsele cosmetice ocluzive (unguente, uleiuri, petroleum, ulei de bebelusi) cresc semnificativ pH-ul pielii si densitatea bacteriilor.
- Antibioticele si antisepticele aplicate pe piele ridica pH-ul pielii
Concluzii
Daca ai intrebari, le astept in sectiunea de comentarii si iti raspund cu drag.
In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol.
Pana data viitoare, ai grija de pielea ta!
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!
Surse
Cosmetic Dermatology, Principles And Practice, Leslie Baumann, Md
Handbook Of Cosmetic Science And Technology, André O. Barel, Ph.D., M.S., Marc Paye, Ph.D., Howard I. Maibach, M.D.
Rook’s Textbook Of Dermatology, Christopher E. M. Griffiths Md, Jonathan Barker Md, Tanya Bleiker Frcp, Robert Chalmers Frcp, Daniel Creamer Md,
Fitzpatrick’s Dermatology, Sewon Kang, Md, Mph Masayuki Amagai, Md, Phd Anna L. Bruckner, Md, Mscs Alexander H. Enk, Md David J. Margolis, Md, Phd Amy J. Mcmichael, Md Jeffrey S. Orringer, Md
14 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.
Intrebare , kefirul de apa.. as vrea sa fie mai acidulat, cum fac? Multumesc
Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.