Navigheaza Rapid la:
Cine are nevoie de peptide?
Pe masura ce inaintam in varsta, tindem sa acordam o atentie mai mare felului in care ne arata pielea. Fermitatea si elasticitatea pielii sunt proprietati care pot fi imbunatatite cu peptide bioactive.
Cererea tot mai mare de produse anti-imbatranire si accesul la informatii de calitate al clientilor ce opteaza pentru vizite la un specialist, determina dezvoltarea domeniului cosmetic.
Cu cat clientii stiu mai mult, cu atat specialistii trebuie sa cunoasca si mai mult iar acest lucru ajuta la obtinerea de investitii in cercetari si dezvoltare.
Ingrediente cosmetice apar in fiecare an iar marketingul are datoria de a le face sa fie populare la nivel global.
Daca nu esti pentru prima data pe acest blog, atunci stii ca o sa descoperi ce peptide functioneaza cu adevarat pentru riduri si in ce circumstante.
In 2014, cand am inceput sa studiez tehnologia cosmeticelor, mi-am dat seama ca industria cosmeticelor este o mare fabrica de bani. Sunt sute de companii care au produse cosmetice pe piata fara ca acestea sa aiba vreun efect. Prezinta pe eticheta vitamina sau ingredientul cel mai popular si vand milioane de produse in toata lumea.
Pe cand lucram in Dublin, aveam o multime de cliente ce foloseau produsele unei companii care isi facuse reclama in masa pe platformele de socializare si care aveau preturi mult mai mici la cosmetice fata de produsele profesionale cu care lucram noi la spa.
Irlandezii in general au pielea mai deschisa la culoare si se hiperpigmenteaza usor. Din acest motiv, foarte multe cliente optau sa foloseasca retinol.
Ca sa iti faci o idee, un tub de crema pe baza de 0,1% retinol incapsulat la spa era in jur de 100 de euro iar clientele foloseau de la firma mai sus mentionata, produs cu retinol la 10 – 15 euro.
Tot mai multe cliente imi mentionau aceasta firma asa ca am simtit nevoia sa stiu mai multe despre produsele lor. Cand am cautat produsul cu retinol, avea concentratie de 1% si mi-am dat seama ca nu este vorba de un ingredient activ. Continea retinyl palmitate, o forma de vitamina A ce nu are efecte asupra pielii.
Piata e plina de produse ineficiente.
La fel se intampla si cu produsele pe baza de vitamina C, peptide, Coenzima Q10, Acid hialuronic si chiar daca aceste produse nu faceau absolut nimic pentru tenul clientilor, au vandut sute de mii de produse si inca mai vand.
Pentru mine fiind o pasiune, am vrut si vreau in continuare sa descopar ce anume functioneaza cu adevarat. Vreau sa imi invat clientii si pe cei care vor sa cunoasca mai multe despre pielea lor, cum sa aleaga produse eficiente.
Lucrurile sunt mult mai complexe decat lista de ingrediente si in Romania, doar foarte putine persoane se uita si pe aceasta.
Doar pentru ca un produs cosmetic are pe eticheta cuvantul peptide, nu inseamna ca o sa faca ceva pentru tenul tau, daca conditiile necesare nu sunt indeplinite.
Vreau sa te invat acum cum sa iti alegi un produs pe baza de peptide, cu efect terapeutic asupra pielii tale.
Ce Sunt Peptidele si ce Rol au in Cosmetice

Nu o sa fac descrierea chimica a peptidelor. Cred ca cineva cu o pregatire mai vasta in domeniul chimiei este mai in masura pentru asta.
Acest articol are ca scop oferirea de informatii despre peptidele prezente in cosmetice si cum influenteaza ele pielea umana.
Peptidele sunt legaturi de doi sau mai multi aminoacizi. Aminoacidul este componenta de baza a unei proteine.
Terminologia generala foloseste prefixe pentru a descrie tipul unei peptide. De exemplu, atunci cand peptida este formata din doi aminoacizi, cum ar fi tirozina si arginina (Tyr-Arg) se numeste dipeptida.
O combinatie intre 3 aminoacizi este tripeptida, 4 amonoacizi formeaza o tetrapeptida. Mai multi formeaza oligopeptida, oligo insemnand cativa. Oligopeptidele pot avea intre 2 si 20 de aminoacizi.
Dupa numarul de aminoacizi continuti, cea mai importanta caracteristica a unei peptide este secventa sa. Secventa este ordinea exacta in care aminoacizii sunt legati intre ei.
De exemplu luam tripeptidele glicil-histidil-lizina si glicil-lisil-histidina. Ambele sunt formate din aceeasi aminoacizi dar ordinea in care sunt legati ii determina sa aiba functii complet diferite.
Prima tripeptida stimuleaza sinteza colagenului de catre fibroblaste in timp ce cea de-a doua tripeptida stimuleaza lipoliza in adipocite.
Ce Tip de Peptide Patrund in Epiderma

Proprietatile terapeutice ale peptidelor sunt masurate in funtie de rata de absorbtie in derma.
Bariera naturala de protectie a pielii are scopul primar de a limita patrunderea in pielea a alergenilor. Acest lucru nu inseamna ca pielea are un mecanism de recunoastere a ceea ce e bun pentru ea si a ceea ce este un posibil alergen. Pielea nu filtreaza substantele bune de cele periculoase.
Stratul cornos al epidermei adica stratul de piele pe care noi il putem atinge si cel care formeaza bariera de protectie a pielii este absolut uimitor.
Este format din celule moarte tinute strans legate intre ele de un fel de ancore. Stratul cornos este format din:
- 60% proteine
- 15% apa
- 25% lipide (grasimi)
Celulele moarte sunt inconjurate de un strat de lipide (grasimi) ce contine:
- 50% ceramide
- 25% colesterol
- 15% glucozilceramida
- 10% acizi grasi liberi
Acest strat de lipide are rol vital in mentinerea hidratarii pielii.
Sebumul, acizii organici, antioxidantii, glicerolul, GAG (ex. Acidul hialuronic) si ionii anorganici sunt, de asemenea, prezenti la suprafata pielii. Enzimele proteolitice si flora bacteriana a pielii sustin aceasta bariera. Ele limiteaza penetrarea transdermica prin degradarea peptidelor aplicate direct pe piele.
Pentru a trece de acest blocaj extraordinar al pielii, peptidele trebuie sa indeplineasca anumite cerinte.
Abilitatea peptidelor de a patrunde in piele depinde de:
- Masa moleculara – cat mai mica
- Stabilitate
- Afinitatea de legare (felul in care interactioneaza cu alte molecule)
- Solubilitatea in apa
- Zona aplicarii – cu cat este mai grasa zona aplicarii, cu atat este mai greu de patruns in piele, ceea ce face peptidele mult mai eficiente la persoanele cu ten deshidratat sau uscat
- Durata aplicarii
- Varsta
- Integritatea pielii – cat de sanatoasa este bariera naturala de protectie a pielii
- Grosimea epidermei
Tipuri De Peptide Folosite In Produse De Ingrijire A Pielii

In 2008, Gorouhi si Maibach (pentru mine Maibach este „GURU” tehnologiei cosmeticelor) au clasificat peptidele in patru categorii:
- peptide semnal
- peptide inhibitoare de enzime
- peptide inhibitoare de neurotransmitatori
- peptide purtator
In cosmetice, cel mai adesea sunt folosite peptidele semnal.
Beneficiile Peptidelor in Cosmetice
Rolul peptidelor este foarte asemanator cu al unor hormoni. Au o abilitate crescuta de a interactiona cu celulele targetate dar au si capacitate de a stopa anumite reactii enzimatice in piele.
In cosmetice, peptidele sunt prezentate ca avand rol antioxidant, antibacterian, de protectie UV, regenerare celulara sau antirid.
Odata cu inaintarea in varsta, componente esentiale ale dermei ca acidul hialuronic, colagenul, elastina incep sa se degradeze ceea ce da nastere la o piele mai subtire, riduri si cu o structura slabita. In unele cercetari, peptidele arata ca sunt capabile sa refaca pielea in urma acestor degradari.
Cercetarile in domeniu sunt fascinante.
In urma unor studii, peptidele de semnal folosite ca ingrediente cosmetice, au redus adancimea ridurilor si a liniilor fine, au marit fermitatea si rezistenta pielii si au avut efect de inalbire asupra pielii cu hiperpigmentare.
Acestea maresc neocolageneza adica stimuleaza fibroblastele si depozitarea colagenului in piele. Un lucru foarte important pe care il fac pentru pielea matura este ca ajuta la imbunatatirea legaturii dintre celule ceea ce duce la o fermitate mai mare a pielii.
Peptidele Ca Ingrediente Bioactive In Cosmetice

Takeoka, un cercetator, a identificat 71 de peptide folosite ca ingrediente bioactive in cosmetice.
Ca ingrediente cosmetice, peptidele pot fi obtinute fie prin degradarea proteinelor fie prin sinteza din aminoacizi. Indiferent de metoda de obtinere, produsul final este supus unor procese chimice sau biochimice. Prin urmare nu exista peptide organice.
Atunci cand peptidele sunt obtinute prin degradarea proteinelor, rezultatul consta in proteine hidrolizate in loc de peptide. Acest tip de proteine hidrolizate se gasesc in special in suplimente.
Sinteza din aminoacizi se face cu ajutorul unor enzime care actioneaza direct asupra legaturilor dintre aminoacizi.
Cand vine vorba de peptidele pe care le intalnim in produsele cosmetice, cele mai multe dintre ele sunt produse prin procese biochimice ce folosesc bioinginerie sau inginerie genetica.
Dupa ce sunt obtinute in urma acestor produse ele pot fi supuse mai departe unor procese chimice care sa asigure o mai buna penetrare in piele sau sa se asigure sa peptida targeteaza o anumita tinta la nivelul pielii.
Un astfel de proces este cresterea proprietatilor lipofilice ale peptidelor. In mod normal peptidele sunt solubile in apa, dar acest proces le ajuta sa se imbine bine si cu moleculele de lipide.
Folosirea unui acid gras ca palmitoilul ajuta o peptida sa penetreze pielea de 5-6 ori mai mult decat o peptida obisnuita.
Tripeptidele, tetrapeptidele si pentapeptidele insotite de palmitoil, sunt cel mai adesea folosite cu succes in cosmetice.
Un ser cu tripeptide si tetrapeptide cu palmitoil si Coenzima Q10, gasesti AICI.
Concluzii
Sper ca ai obtinut informatii pretioase din acest articol.
In fiecare saptamana public articole noi despre ingrijirea corecta a pielii.
Daca iti doresti sa te anunt cand apare un nou articol, lasa-mi adresa ta de email, AICI, daca nu ai facut-o deja.
Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
Surse:
Handbook of Cosmetic Science and Technology, André O. Barel, Ph.D., M.S.,Marc Paye, Ph.D., Howard I. Maibach, M.D.
https://www.mdpi.com/2079-9284/5/1/21
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X0900128X?via%3Dihub
Cosmetic Science and Technology. Theoretical Principles and Application, Kazutami Sakamoto, Robert Y. Lochhead, Howard I. Maibach, Yuji Yamashita
Cosmetic Dermatology, Leslie Baumann, MD
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.