Navigheaza Rapid la:
Te-ai Gandit sa Iti Faci un Peeling?
Obisnuiesti sa iti faci unghiile? Ai observant ca inainte de aplicarea stratului de baza, unghia este usor pilita pentru a nivela patul unghiei si pentru a indeparta toate imperfectiunile? Acelasi scop are si aplicarea unui peeling chimic.
Folosirea exfoliantilor pentru imbunatatirea texturii pielii este la fel de veche pe cat lumea. In Egiptul antic Cleopatra, isi infrumuseta corpul prin bai luxoase de lapte datorita beneficiilor pe care acidul lactic il avea asupra pielii, intinerind-o prin exfoliere.
Sarea de mare era folosita ca scrub si ca tratament in bai pentru capacitatea de a mineraliza corpul. Bineinteles, trecand mai departe, dorinta de a exfolia pielea pentru reducerea ridurilor, a pigmentarii sau a cicatricilor a atras atentia companiilor producatoare de astfel de produse, scotand pe piata exfolianti din ce in ce mai puternici, printre care peelingul chimic intra in categoria de cea mai profunda exfoliere.
Am observat o multitudine de comentarii gen: “eu nu aplic chimicale pe fata”. Imi place gandirea dar peelingurile chimice nu sunt tocmai chimicale.
Fie ca vorbim despre peelingurile pe baza de acizi de fructe sau acid salicilic, 2 dintre cele mai raspandite, ele au la baza ingrediente extrase din plante sau lactate, cum este cazul acidului lactic.
Gasesesti mai jos descrierea lor mai detaliata, metoda corecta de utilizare, contraindicatii si cum sa rezolvi complicatiile, in cazul in care apar.
Peelingul chimic este folosit tot mai mult de cosmeticieni si dermatologi, datorita rezultatelor vizibile, obtinute intr-un termen relativ scurt.
Este folosit pentru o multitudine de probleme ale pielii cum ar fi acneea, ridurile, melasma, petele pigmentare, ten uscat, ten gras iar atunci cand este facut corect scoate la iveala o piele neteda si catifelata.
Stratul de la suprafata pielii este intr-o continua descuamare. Celulele au un termen de viata. In general acesta este intre 14 si 40 de zile, in functie de varsta, de produsele folosite, etc.
La adolescenti, ciclul de reinnoire al celulelor este de 14 zile. Acesta este unul din motivele pentru care pielea este neteda, fara imperfectiuni. Pe masura ce inaintam in varsta, celulele au o rata tot mai scazuta de rainnoire. Tenul devine tern, patat, ridat, uscat, etc.
Peelingurile au rolul de interveni in acest ciclu de reinnoire al celulelor, de a accelera acest proces natural de indepartare al celulelor moarte.
Practic, prin eliminarea controlata a celulelor de la suprafata pielii, ca mecanism de protectie, stratul de baza al epidermei o sa produca celule mai rapid, proces ce duce catre o piele cu aspect mai neted, mai luminos si vibrant.
In urma unui peeling chimic, in functie de tipul acestuia, inclusiv productia de colagen poate fi stimulata, ca urmare a regenerarii celulare.
Ce Este Peeling-ul Chimic si la Ce te Ajuta?

Peelingul chimic este un tratament exfoliant mai agresiv.
Desi, de multe ori, au fost exagerate rezultatele acestor peeling-uri atat in presa cat si afacerile de specialitate pentru a atrage clienti in aceasta directie, sunt numeroase cercetari care dovedesc beneficiile acestora in special pentru acnee, rozacee, riduri, pete si cicatrici pigmentare.
Am experimentat pe propria piele primele 2 tipuri de peeling chimic, din simpla curiozitate si din dorinta de a stii ce simte clienta atunci cand sta intinsa pe pat, in timp ce straturi de substante cu efect arzator, sunt glazurate pe pielea ei.
La ce sa te astepti pe parcursul unui peeling chimic?
La peelingul superficial, pe baza de acid salicilic (BHA) nu am simtit nimic, pielea s-a exfoliat doar foarte putin pe barbie si in jurul gurii, dar textura pielii s-a schimbat complet, simtindu-se moale si foarte neteda.
La peelingul mediu, pe baza de acizi de fructe (AHA), cu o cantitate mai mare de acid glicolic, am simtit furnicaturi, ca acelea cand iti amorteste mana si au durat aproape 2 ore dupa ce tratamentul s-a incheiat.
Pielea s-a exfoliat abundent, pe parcursul a 10 zile si avea un aspect radiant, proaspat desi ridurile din zona ochilor nu au fost in nicun fel compromise, deoarece peelingul chimic mediu nu se aplica aproape de ochi.
Singurul detriment pentru mine au fost masurile de precautie ce trebuie urmate pentru a proteja pielea, dupa acest tratament.
Adorand soarele, mi-a fost destul de greu sa stau departe pentru cele 10 zile, trebuind sa se evite orice fel de transpiratie a pielii.
Desi am fost multumita de rezultate, momentan nu consider ca peelingul chimic este un tratament pentru care sa optezi daca ai probleme ale pielii ce pot fi rezolvate prin metode mai blande.
Tine cont ca orice tip de peeling presupune distrugerea controlata a epidermei pentru a o forta sa se refaca. Practic, la nivel microscopic, avem de-a face cu o rana deschisa, pe care corpul incearca sa o vindece.
Daca cu toate astea, te-ai hotarat sa ai un peeling chimic, mai jos gasesti informatiile de care ai nevoie pentru a-ti asigura succesul obtinerii rezultatelor dorite.
„Am facut o comparatie intre microdermabraziune si peeling-uri chimice si am observat ca obtinem rezultate mai indelungate cu Peeling-urile chimice” (Pearl E. Grimes, M.D., Clinical Professor at the University of California, Los Angeles:)
Tipuri de Peeling

Daca optezi pentru un peeling este important sa stii tipul acestuia. Riscurile la care te expui, arsurile sau cicatricile, sunt direct proportionale cu adancimea lui.
Peelingul chimic poate fi de 3 feluri: superficial, mediu si de adancime. In acest articol o sa vorbesc strict despre cel superficial si mediu deoarece pe acestea le practic. Cele de adancime sunt facute doar de catre dermatologi.
Desi sunt clasificate in maniera de mai sus, exista atat de multe variabile atunci cand aceste peeling-uri sunt facute, ca nu poti cataloga cu adevarat adancimea lor.
Efectul unui peeling este influentat de o multime de factori:
- Cat timp a fost pielea pregatita corect inainte de peeling?
- Ce baza are peelingul? Este un singur acid sau combinatie de acizi?
- Ce pH are?
- Ce tip de ten ai?
- Cu ce este aplicat peelingul? Betisoare de urechi sau vata?
- Se neutralizeaza sau nu?
- Se foloseste gheata sau nu?
- Cum iti ingrijesti pielea dupa peeling?
- In ce locatie se aplica? Este diferenta anatomica majora intre frunte si nari…
Peeling Superficial

Desi sunt multe tipuri de peelinguri de suprafata, cel mai des utilizate sunt cele pe baza de acizi de fructe sau acid salicilic. Aceste solutii, au capacitatea de a induce descumarea pielii, grabind procesul de regenerarea al celulelor, de regula in primele 3 straturi de la suprafata epidermei: stratul cornos, lucid si granulos.
Atat acizii de fructe cat si acidul salicilic, sunt acizi ce se formeaza natural si au capacitatea de a penetra pielea pana in stratul de la baza epidermei in concentratii mari.
In concentratii mici, ca cele folosite in peelingurile superficiale, au capacitatea de a subtia stratul cornos. Este excelent pentru ten uscat, acneic, tratarea pistruilor, petelor solare de dimensiuni mici, a keratozei pilare, rugozitatii pielii, rozacee.
Cel mai popular peeling superficial pentru netezirea pielii si mici pete pigmentare este cel pe baza de acid glicolic, acesta fiind foarte eficient in aceste cazuri.
In 1996 a avut loc un studiu in care s-a demostrat ca persoanele care au fost expuse frecvent la acidul glicolic au raportat o expandare a pielii de 25% datorita cresterii cantitatii de colagen in derma prin proliferarea fibroblastelor, ce stau la baza structurilor de colagen. Acesta insa nu s-a demostrat a fi la fel de eficient in tratarea acneei.
In ceea ce priveste peelingul superficial pe baza de acid glicolic si AHA, rezultatele concludente obtinute in urma studiilor de specialitate, s-au obtinut dupa o serie de tratamente. O singura sedinta are sanse slabe de reusita, in cazul in care iti doresti altceva decat o aparitie neteda a pielii si fara sentimentul de uscaciune.
Peelingul superficial actioneaza asupra straturilor de la suprafata epidermei. Indeparteaza celulele moarte, uscate si scoate la iveala un ten mai luminos.
Disconfortul poate fi insesizabil daca tenul este bine pregatit inainte de peeling si este un ten rezistent. Altfel, pot fi simtite mici furnicaturi.
Este usor de aplicat iar complicatiile sunt extrem de rare.
Recuperarea poate dura intre 1-4 zile in functie de rezistenta tenului. In primele zile, pielea poate avea un aspect mai rosiatic, inflamat. Exfolierea este usoara, in unele cazuri poate sa nu apara.
In general se recomanda 2-3 peeling-uri efectuate la o diferenta de 2 saptamani.
Rezultatele se pastreaza pentru o perioada de 2-4 luni.
Intr-un studiu, s-a aplicat un astfel de peeling pe baza de acid glicolic pe jumatate de fata, pe un brat si pe o mana, la 41 de voluntari. Dupa 4 peeling-uri, efectuate saptamanal, s-a constat ca:
- Pielea era mai neteda
- Stratul cornos mai subtire
- Stratul granulos mai gros
- Imbunatatirea ridurilor fine
- Unii voluntari au prezentat cresterea cantitatii de colagen in derma
Un astfel de peeling nu doar are benficiile mentionate mai sus dar iti ajuta tenul sa fie mai pregatit in cazul in care vrei sa optezi pentru un peeling mediu sau de adancime.
Peeling Mediu

Actioneaza atat asupra epidermei cat si a dermei. Discomfortul resimtit este semnificativ mai mare pe parcursul lui. Este folosit pentru acnee, riduri si pete pigmentare.
Recuperarea dureaza intre 7-12 zile si are loc o exfoliere totala a epidermei.
Beneficiile pot fi sesizate incepand cu a treia zi.
Se recomanda 1-2 peelinguri, la interval de 6 luni.
Rezultatele se pastreaza 1-2 ani.
Se foloseste pentru riduri adanci, cicatrici, vergeturi, cicatrici cheloide, pete pigmentare, acnee severa.
Daca peelingul superficial poate fi folosit de toate tipurile de piele, cel mediu nu se recomanda persoanelor cu:
- rozacee
- sensibilitate
- capacitate intarziata de vindecare a pielii
- lupus
- dermatita
- psoriasis
- cuperoza
- eczema
- chisturi acneice.
Dupa un astfel de peeling, pielea necesita un timp de refacere intre 7 si 12 zile, prin urmare nu doresti sa ai acest tratament daca urmeaza sa participi la un eveniment sau chiar sa iesi in public.
Rata de exfoliere este mult mai mare, pielea se desprinde in bucati medii si nu este voie sa o ajuti sa se desprinda intr-ucat acest lucru ar putea duce la infectie, pigmentare sau chiar cicatrici.
In cazul acestui peeling chimic, exista riscul de aparitie al unor cicatrici post infllamatorii dar riscul este mult mai redus decat al peelingurilor de adancime. Mai des pot aparea pete pigmentare, care dispar in cateva luni si eritem (inrosirea pielii) ce poate dura pana la 30 de zile.
Cele mai raspandite peelinguri medii sunt pe baza de AHA intr-o concentratie de 30-50%, retinol, acid salicilic, acid tricloacetic in proportie de 10- 40%, resorcinol sau o combinatie de mai multe ingrediente la un loc.
Unul dintre cele mai eficiente peelinguri de adancime medie, ramane cel pe baza de acid salicilic.
In primele zile ulterioare peelingului, pielea va avea o culoare roz dupa care treptat se va inchide la culoare. Nu te panica, este absolut normal in cazul acestui tip de peeling. Odata ce pielea se va desprinde in totalitate, nu va ramane vizibila decat o piele curata.
Am auzit din surse neoficiale ca in Romania se practica aplicarea de peeling-uri de adancime de catre persoane insuficient pregatite.
Cosmeticienii nu au pregatirea necesara de a aplica un peeling de adancime, indiferent de ceea ce sustin.
Daca vrei sa optezi pentru un astfel de peeling, mergi la dermatolog. In cazul in care apar complicatii, el stie cum sa gestioneze situatia.
Ce Trebuie sa stii Inainte de a-ti Face un Peeling Chimic Facial

Pentru a minimiza aparitia unor complicatii nadorite, este bine sa tii cont de urmatoarele lucruri, inainte de peeling.
- Testeaza cunostiintele cosmeticianului la care mergi. Pune intrebari despre riscuri, complicatii, ce trebuie sa faci inainte de peeling, ce trebuie sa faci dupa peeling.
- Asigura-te ca inainte de peeling, ti se face un test de toleranta. Acesta are rolul de a depista daca ai vreo sensibilitate sau alergie la unul dintre ingrediente.
Este cel mai important pas care trebuie facut neaparat inainte de peeling.
Nu vrei sa te trezesti dupa peeling cu o fata umflata, rosie sau cu basicute. Toate acestea pot fi evitate cu un banal test de toleranta.
Testul de toleranta se face in general, urmand aceeasi pasi ca si pe parcursul unui peeling, dar intr-o zona mult mai mica si neexpusa. In general aceasta zona este in spatele urechii.
Pentru un peeling superficial, testul de toleranta poate fi facut chiar in ziua peeling-ului. Pentru un peeling de adancime, este de preferat sa se faca cu 2-7 zile inainte.
- Nu opta pentru un peeling in lunile in care soarele este puternic. Desi este datoria profesionistului sa te indrume corect, este bine sa tii si tu minte acest lucru.
- Daca folosesti retinol vreme de cateva luni inainte de peeling, sansele de reusita sunt mai mari. Retinolul trebuie scos din rutina cu 2 saptamani inainte de peeling.
- Exista o ingrijire specifica a pielii dupa peeling ce poate presupune achizitia unor produse speciale. De cele mai multe ori, acestea nu intra in pretul peelingului.
Durata Peeling Chimic
Aplicarea unui astfel de peeling poate dura intre 1 minut si 30 de minute, depinzand de concentratia aleasa de specialist.
Personal, prefer peelingurile cu o concentratie mai mica, aplicate in straturi pentru a obtine un peeling de adancime medie, chiar daca dureaza mai mult, din simplu motiv ca pot controla mai bine rezultatele. Gatul, nasul, buza superioara nu au nevoie de aceeasi concentratie, fiind zone mult mai sensibile decat restul fetei si prefer sa actionez mult mai delicat asupra lor.
Peeling Chimic Corporal

Peelingul chimic poate fi efectuat pe orice zona a corpului, cel mai adesea fiind mainile ce beneficiaza de astfel de tratament.
Pe spate se pot face deasemenea dar ingrijirea pielii este un proces mult mai greoi pe care majoritatea clientilor nu il fac cum trebuie si considera ca nu au obtinut rezultatele asteptate.
Pentru peeling chimic pe suprafete mari ale corpului se recomanda peeling-uri pe baza de acid salicilic deoarece acestea se neutralizeaza singure. Acest lucru este extrem de important.
In cazul folosirii unui peeling pe baza de acid glicolic, acesta trebuie aplicat rapid si neutralizat rapid. Cum neutralizarea nu poate avea loc in acelasi timp pe toata suprafata, se risca rezultate nedorite: fie ineficiente, fie ardere.
Povestea se desfasoara cu totul altfel pe suprafete mici, cum este fata, cand neutralizarea acizilor se poate face foarte rapid.
Peeling Chimic Pentru Acnee

BHA – acizii beta hidroxi, cunoscuti mai ales sub denumirea de acid salicilic este o substanta extrasa din scoarta de salcie sau de mesteacan. Este foarte raspandit in produsele cosmetice pentru tratarea acneei, intr-un procent mult mai redus, de maxim 2% comparativ cu 20-30% cat poate avea un peeling chimic superficial.
Acesti acizi obtin aceleasi rezultate ca si in cazul AHA, dar spre deosebire de acestia, BHA manifesta proprietati anti-inflamatorii ceea ce ii face foarte utili in tratamentul acneei si rozaceei.
Un alt beneficiu manifestat de BHA in tratarea acneei este faptul ca este lipofil, ceea ce inseamna ca se dizolva in ulei, fapt ce ii permite patrunderea in foliculii afectati, exfoliindu-i astfel din interior catre exterior.
Ingrijirea Pielii dupa Peeling

Pe cat de importanta este aplicarea solutiei de peeling de catre terapeut, pe atat de importanta este si ingrijirea pielii dupa tratament.
3 produse sunt absolut necesare in rutina zilnica:
- Un produs de curatare ce nu contine surfactanti agresivi. Este important sa fie cat mai gentil pentru a sustine pielea in procesul de refacere. Chiar daca peelingul este aplicat pe spate de exemplu, se recomanda tot folosirea unui produs de curatare gentil.
- O lotiune hidratanta
- SPF sau evitare totala a soarelui timp de o luna dupa peeling.
Este important ca atat lotiunea cat si spf-ul sa nu fie comedogenice deoarece in primele zile dupa peeling, se formeaza la suprafata pielii un fel de “pojghita”. Prin aceasta nimic nu o sa iasa la suprafata, nimic nu o sa intre in piele. Lotiunea are rolul de a mentine aceasta pojghita, plastifiata.
Alte lucruri de care este necesar sa tii cont:
- o saptamana dupa peeling evita sa depui efort care te face sa transpiri
- evita piscinele, jacuzi sau alte surse de apa cu clor
Contraindicatii

Absolute: In cazurile de mai jos, peelingul nu este o optiune:
- Asteptari nerealiste
- Terapia cu tretinoina in ultimele 6 luni
- Absenta completa a unitatilor pilosebacee intacte pe fata
- Infecție activa sau rani deschise (de exemplu herpes sau chisturi acneeice)
- Daca esti insarcinata sau alaptezi
- Folosirea de retinol in ultimele 2 saptamani
Contraindicatii relative
- Peeling mediu sau de adancime in ultimele 6-12 luni
- Cicatrici care nu sunt mai vechi de 1 an
- Istoric de cicatrici cheloide
- Vindecare intarziata a ranilor
- Tratament recent de indepartare a parului cu laser
- rozacee
- dermatita seboreica
- vitiligo
- psoriazis
- lupus cutanat
- Tipurile de piele Fitzpatrick IV, V și VI
- arsuri solare
- Tratament terapeutic ce presupune expunerea la radiatii
Complicatii

De regula, peelingurile superficiale sunt foarte usor de realizat de un specialist cu experienta, fara a pune in pericol in niciun fel integritatea pielii clientului. Cu toate acestea este absolut normal ca in urma unui astfel de tratament sa experimentezi exfolierea pielii, mancarimi, roseata si sensibilitate, motiv pentru care trebuie sa urmezi cu exactitate sfaturile de ingrijire a pielii dupa tratament.
Alte complicatii ce pot aparea:
- reactivarea herpesului in cazul in care ai avut cel putin o data in viata exista posibilitatea ca peeling-ul sa il activeze
- milia
- schimbari pigmentare
Daca nu esti sigura ca poti tine minte absolut tot, roaga specialistul sa ti le scrie pe o bucata de hartie sau sa ti le trimita pe email. In mod normal, in cazul unui salon profesionist, acestea sunt inmanate imediat dupa tratament, clientului.
In ultimii ani piata a fost inundata de produse profesionale, ce pot fi achizitionate fara niciun fel de verificare a profesiei cumparatorului. Acest lucru a dus implicit la aparitia a numeroase experimente ratate, executate de catre persoane fara experienta. Multe adolescente s-au ales cu cicatrici si piele arsa.
In urma actiunii acestora, a crescut teama fata de peelinguri in randul femeilor si nu numai.
Desi este in mare parte vina companiilor care pun la dispozitia oricui, astfel de produse concentrate, este si vina cumparatorilor. Pe etichetele acestor produse se mentioneaza faptul ca sunt strict pentru uz profesional. Daca iti arzi pielea folosindu-le, nu da vina pe produs.
Cand folosesti aceste produse acasa si ai zero experienta este ca si cum te-ai duce sa te operezi in atelierul unui cizmar.
Este foarte important sa intelegi ca pentru aplicarea in conditii sigure trebuie totusi sa ai niste notiuni de anatomie, sa cunosti mecanismul de actiune al acizilor in functie de tipul de piele si mai ales sa stii cum reactioneaza pielea si sa citesti aceste reactii.
Concluzii:
Daca ai citit pana aici probabil ti-ai dat seama ca sunt pro-peeling chimic. Imi plac rezultatele lor si imi place felul in care se simte textura pielii dupa fiecare peeling.
Pentru a te bucura de ceea ce pot oferi aceste peelinguri, tine minte urmatoarele:
- nu te grabi, pregateste-ti pielea inainte, o sa ai rezultate mult mai bune
- mergi la un cosmetician in care ai incredere. Nu o sa iti vina sa crezi cat este de important acest lucru
- ingrijeste-ti pielea corespunzator dupa peeling si poarta spf
- Nu trage de fasiile de piele ce se exfoliaza, lasa-le sa se desprinda natural.
Daca ai fost deja la un peeling, as vrea sa stiu ce ai experimentat. Scrie-mi in sectiunea comentarii.
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea pielii si nu numai.
Daca iti doresti sa afli noutati, lasa-mi adresa ta de email AICI.
Sper ca ai aflat ce iti doreai din acest articol,
Pana data viitoare, fi blanda cu pielea ta!
Larisa P.
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, impart din experienta profesionala si pasiunea mea de a imi inbunatatii cunostintele in acest domeniu, ponturi care te ajuta sa te simti mai bine in pielea ta! 😉
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122508/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6053170/
Textbook of Cosmetic Dermatology, Edited by Robert Baran, MD, Howard I. Maibach, MD
Procedures in Cosmetic Dermatology, Chemical Peels: Jeffrey S. Dover MD, Murad Alam MD
Glycolic Acid Peels, Ronald Moy, Debra Luftman, Lenore S. Kakita
14 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.
Intrebare , kefirul de apa.. as vrea sa fie mai acidulat, cum fac? Multumesc
Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.