Navigheaza Rapid la:
Papiloame: Distinctie Extrem de Importanta
Intalnesc adesea la spa, persoane care sunt ingrijorate de papiloamele pe care le au pe piele. Unele chiar m-au atentionat spunandu-mi ca au auzit ca sunt contagioase. Poate ca aceste papiloame pe piele, pot fi inestetice dar sa nu mergem atat de departe incat sa le consideram contagioase.
Tinand cont ca aproape 60% din populatia lumii are cel putin un papilom, prin deductie matematica, in cateva zile ar trebui sa avem toti. Lucrurile nu stau deloc asa.
Papiloamele sunt inofonsive si nu sunt contagioase prin atingere. Ideea este sa le identificam corect pentru ca nu putem spune acelasi lucru despre veruca sau negi.
Acrocordoanele sau aceste papiloame pe piele sunt polipi fibroepiteliali si nu trebuie incurcati cu negii genitali cauzati de HPV sau Human Papilloma Virus.
Sunt multe websituri si articole scrise in Romania ce nu fac distinctie intre papiloame ca si acrocordoane (inofensive ) si negi cauzati de HPV (contagiosi). Aici probabil exista si un interes din partea celor care scriu aceste lucruri deoarece majoritatea vand solutii impotriva papiloamelor. Cu cat oamenii sunt mai speriati, cu atat sunt mai receptivi la produse.
Cercetarile in domeniu sunt adesea in limba engleza si de aici probabil vine o mare incurcatura, mai ales cand cei care scriu nu stiu ei insisi diferenta intre ele.
In limba engleza termenul cu care descrii aceasca increscenta la baza gatului, de exemplu este skin tag. In limba romana, nu avem termen pentru el si traducem papilom. In limba engleza cuvantul “papilloma” este asociat cu HPV.
De aici a luat cumva amploare ideea gresita ca papiloamele (skin tag-urile) sunt cauzate de HPV.
Cercetarile in domeniu nu au facut nicio legatura intre papiloame (acrocordoane) si infectia HPV. Cauzele sunt complet diferite.
Papiloame pe Piele: Ce sunt?

Papiloamele sunt cele mai des intalnite tumori benigne ale pielii.
De obicei atarna intr-un tesut mult mai subtire decat varful. Arata ca o pendula de la ceasurile vechi de perete, in dimensiuni mult mai mici. De aici cred ca este si descrierea lor ca avand forma pedunculara. Daca majoritatea arata in acest fel, exista si papiloame asemanatoare cu alunitele, ca forma.
Textura este una moale si pot fi miscate cu usurinta.
Pot exista singure sau in manunchiuri, adica mai multe la un loc.
Aceste papiloame au culoarea pielii dar pot obtine o culoare rosie – maronie in cazul in care sunt iritate, strangulate.
Pot avea dimensiuni de la 1mm cum sunt cele de pe pleoape, pana la 1-2 cm pe trunchi.
Intalnim aceste papiloame in special in zonele de frecare ale pielii cum ar fi pe gat, axila sau la femei, sub sani. Nu este exclusa aparitia lor si in alte zone ale corpului.
Papiloame HPV

Sursa foto https://www.healthline.com/
Infectia cu HPV este foarte raspandita si poate fi transmisa prin contact sexual. Doctorii preconizeaza ca 3 din 4 persoane contacteaza HPV, de-a lungul vietii.
Mamele, pot transmite copiilor la nastere acest virus.
HPV a fost descoperit in 1935 cand omul de stiinta Francis Rous a demonstrat ca daca injecteaza iepurii cu HPV, acestia fac un tip de cancer de piele.
Pana in prezent au fost descoperiti mai mult de 100 de virusi Human Papilloma.
HPV infecteaza pielea si membranele mucoase.
Tipul de infectie poate varia, cu efecte usoare ca aparitia negilor genitali sau modificari la nivelul celulelor cervixului. Efectele grave pot duce la aparitia celulelor pre-canceroase pe cervix.
Persoanele infectate pot avea papiloame la nivelul ochilor, in nas, in gura sau pe organe.
La nivelul pielii, papiloamele apar in zona genitala, sub forma de manunchiuri sau foarte multe la un loc. Aceste papiloame tind sa dispara dupa un timp ca mai apoi sa apara intr-o alta zona.
Spre deosebire de papiloamele non-HPV, acestea sunt aspre la atingere si sunt putin crescute de la suprafata pielii. Prezenta lor este asemanatoare cu cea a unei conopide in miniatura. Aceasta este cel mai usor de identificat aspect al unor paliloame hpv.
HPV este raspunzator de 5% din cazurile de cancer, anual.
Cine este expus la HPV?
Femeile si barbatii sunt expusi in aceeasi masura, atata timp cat au o viata sexuala activa si intalnesc un partener infectat.
Celulele infectate patrund in piele prin leziuni microscopice si se ataseaza pe celule sanatoase. Daca infectia persista, celulele infectate ajung la maturitate si devin parte din structura pielii.
Cand virusul paraseste celula matura, da nastere la o serie de schimbari profund anormale. Aceste schimbari pot fi detectate la un test Papanicolau.
Pentru HPV exista vaccin si merita luat in considerare mai ales daca exista posibilitatea de a-ti schimba partenera sau partenerul de relatie.
Trebuie stiut faptul ca majoritate a femeilor infectate cu HPV, nu raman asa. La cea mai mare parte, infectia este tranzitorie si este suprimata din corp de sistemul imunitar.
Cercetarile arata ca 1- 20% din femeile infectate cu HPV, raman infectate pe termen lung.
Se aproximeaza ca 80% din femeile cu varsta pana la 50 de ani au fost cel putin odata infectate. Deoarece aceasta infectie, nu este obligatoriu sa aiba simptome ca aparitia negilor genitali, foarte multe nu stiu ca sunt infectate.
Deaoarece aceasta infectie poate duce la aparitia cancerului de cervix, faceti-va testul Papanicolau, doamnelor.
Papiloame pe Gat

Sa revenim la subiectul nostru si anume papiloame pe piele. Daca papiloamele pot aparea oriunde pe corp, cea mai mare parte a populatiei le are in jurul gatului.
Se estimeaza ca 50 – 60% din populatie are cel putin un papilom in aceasta zona dar incidenta creste dupa varsta de 40 de ani. Sunt tumori benigne ale pielii, increscente inofensive dar asa cum poti descoperi mai jos, pot sa iti vorbeasca despre sanatatea ta.
In anii recenti, aceste papiloame apar tot mai frecvent in randul copiilor si adolescentilor si acest lucru se pune pe seama “epidemiei” de obezitate in randul lor.
In urma unui studiu realizat pe 107 persoane ce aveau papiloame in jurul gatului si nu numai, s-a concluzionat ca persoanele ce au mai mult de 30 de papiloame, au 50% sansa sa faca diabet, daca nu au deja.
Papiloame sub Sani
Prezenta papiloamelor sub sani in cazul femeilor este asociata cu un metabolism al carbohidratilor afectat.
Papiloame in Sarcina
Este un lucru bine stabilit, in prezent, ca in sarcina se dezvolta diverse conditii ale pielii mult mai frecvent decat la femeile neinsarcinate. Printre aceste conditii, se numara si papiloamele. Motivul pentru care se intampla acest lucru este faptul ca o serie de hormoni exista intr-o cantitate mai mare la nivelul pielii si nu numai. Acestia au efect de crestere asupra celulelor si inclusiv asupra tesuturilor.
Unele dintre ele tind sa se retraga dupa nastere dar daca raman pot fi indepartate de un dermatolog. Daca papilomul este de dimensiuni mici, procedura este atat de rapida ca de cele mai multe ori nu este necesara folosirea unei anestezii locale.
Papiloame Cauze

Daca in trecut cauzele aparitiei papiloamelor erau necunoscute, in ziua de azi putem identifica unele dintre cele mai des intalnite ca fiind:
- Rezistenta la insulina / Diabet / Hiperinsulinemie in pacientii non-diabetici
In multe cercetari, s-a vazut o corelatie intre diabetul de tip 2 si papiloame. In altele, papiloamele sunt considerate un simptom clinic de hiperinsulinemie daca pacientii nu au diabet.
Intr-o cercetare controlata de dimensiuni foarte mari asupra papiloamelor ce a avut loc in 1987, s-a constatat ca 25% din persoanele care aveau papiloame, aveau diabet si 8% aveau intoleranta la glucoza. (Kahana M, Grossman E, Feinstein A, Ronnen M, Cohen M, Millet MS. Skin tags: a cutaneous marker for diabetes mellitus. Acta Derm Venereol 1987)
Cercetatorii atribuie aparitia papiloamelor unui metabolism al carbohidratilor afectat. Ce inseamna acest lucru? In mod normal in momentul in care incepem sa consumam carbohidrati (faina, paste, zahar, etc), in tractul digestiv sunt produse o serie de enzime care ajuta sa descompuna carbohidratii in componente mai mici, pregatindu-le pentru absorbtie. In cazul unui metabolism afectat al carbohidratilor, fie aceste enzime nu sunt in cantitate suficienta, fie corpul nu poate absorbi carbohidratii.
O cantitate mare de insulina in sange se ataseaza de receptorii factorilor de crestere de tip insulinic, ce stimuleaza cresterea keratinocitelor si a fibroblastelor. Acest lucru face posibila cresterea papiloamelor in zona afectata.
Hipotiroidismul
In 2018, in urma unei cercetari s-a facut legatura intre obezitate plus hipotiroidism si papiloame pe piele. Persoanele cu obezitate si hipotiroidism au mai multe papiloame decat peroanele care sunt doar obeze.
- Acromegalia
S-a constatat ca persoanele care sufera de agromegalie au o multitudine de papiloame. Acromegalia este o boala cauzata de productia in exces a hormonului de crestere (GH).
GH regleaza gene importante ale corpului inclusiv pe cele care controleaza factorii de crestere asemanatori insulinei (IGF) si insulina.
Acromegalia plasticizeaza foarte mult pielea. In derma este sintetizat colagen intr-o cantitate mult prea mare. Cantitatea de glicozaminoglicani (ex. Acid hialuronic) este si ea ridicata. Pe fata adesea apar multe keratoze seboreice. Pielea are urme de pete pigmentare.
In 1990 Kilmer a propus ipoteza conform careia papiloamele apar ca urmare a unui dezechilibru la nivelul factorilor de crestere.
Dezechilibru hormonal si papiloame pe piele
Anumite cercetari au pus aparitia papiloamelor pe piele pe seama unui dezechilibru hormonal. Intr-o cantitate mai mare decat cea normala, progesteronul si estrogenul cauzeaza aparitia papiloamelor.
Deasemenea, la femeile tinere (20 – 30 de ani), papiloamele sunt intalnite in cazul ovarelor policistice.
- Obezitate
Obezitatatea este definita ca o crestere a indicelui de masa corporala peste 30.
In ultimii 30 de ani, indicele de obezitate a crescut enorm. Mai mult cu 35% in cazul femeilor si barbatilor fata de perioada precedenta si 17% in randul adolescentilor.
77% din persoanele care au un indice de masa corporala peste 30, au papiloame.
Indicele de masa corporala mai mare de 30 este asociat cu hiperinsulinemie, tensiune arteriala marita, apnee, diabet de tip 2. Cel mai mare risc, il au obezii de grad 3, cu indice de masa corporala mai mare de 40.
Papiloame Tratament

Daca este vorba despre papiloame cu dimensiuni foarte mici 1 – 2 mm, atunci poti incerca si folosirea unui mix de uleiuri esentiale pe care il gasesti mai jos.
Cu cat uleiurile sunt mai pure, cu atat vor lucra mai repede. Este bine sa iti iei uleiuri esentiale care vin insotite de testul gazcromatografic (test cromatografic cu gaze). De obicei uleiurile de calitate au acest test facut si compara proprietatile terapeutice ale uleiurilor cu cele considerate standard, la nivel mondial.
Amestec Aromaterapeutic Pentru Papiloame Pe Piele
3 picaturi ulei esential de oregano
3 picaturi de ulei de arbore de ceai (terpinol-4-ol intre 30 si 55%)
3 picaturi de ulei de tamaie (cat mai proaspat distilat)
1 lingura de ulei de cocos
Uleiul de cocos se incalzeste usor pana se lichefiaza. Cand temperatura lui ajunge la temperatura camerei se adauga uleiurile esentiale. Daca adaugi uleiurile esentiale inainte de racirea uleiului de cocos, se evapora molecule esentiale pentru reducerea papiloamelor.
Amestecul poate fi pastrat intr-un borcanel, la frigider timp de 3 luni.
Cu un betisor de urechi poti aplica din acest amestec de 3 ori pe zi, pe papiloamele pe care vrei sa le indepartezi. Rezultatele apar dupa 2-3 saptamani in functie de dimensiunea lor.
In cazul in care apare discomfort sau papiloamele incep sa sangereze, stopeaza utilizarea amestecului imediat si contacteaza un medic.
ATENTIE! Acest amestec nu se foloseste daca iei aspirina, heparina, warfarina sau tratament antidiabetic.
Indepartarea Papiloamelor
Indepartarea papiloamelor este cea mai rapida metoda de a scapa de ele. Recomandarea mea este sa apelezi la un dermatolog pentru indepartarea lor in siguranta. Pentru acest lucru exista mai multe metode:
Excizia chirurgicală: îndepărtarea papiloamelor prin tăierea lor cu bisturiul sau cu ajutorul unui dispozitiv electrocauterizant. Aceasta este o procedură simplă, de obicei efectuată sub anestezie locală.
Crioterapia: procedură care implică înghețarea papiloamelor cu ajutorul azotului lichid. Papiloamele se vor usca și cădea de la sine în următoarele săptămâni.
Cauterizarea chimică: aplicarea de substanțe chimice pentru a distruge papiloamele. Această metodă poate fi eficientă, dar necesită grijă pentru a nu afecta pielea sănătoasă din jur.
Electrocoagularea: utilizarea unui curent electric pentru a distruge papiloamele. Aceasta este o metodă rapidă și eficientă de îndepărtare a acestora.
Înainte de a alege o opțiune de tratament, este întotdeauna recomandat să consulți un medic dermatolog pentru a primi un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat situației tale specifice.
Concluzii
Exista foarte multe tipuri de increscente pe piele si pentru un ochi neantrenat poate fi foarte dificil de depistat un papilom.
Daca nu esti sigur/a daca este vorba de un papilom inofensiv sau de o infectie HPV, poti merge la un dermatolog.
Sper sa gasesti acest articol plin de informatii ajutatoare.
Daca iti doresti sa te anunt cand apar alte articole ce tin de sanatatea pielii si nu numai, lasa-mi adresa ta AICI.
Pana data viitoare, fi blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18754827/
Total Skin, DAVID J. LEFFELL,M.D. Professor of Dermatology and Surgery, Yale University School of Medicine
Human Papilloma Virus, Don S. Dizon, MD, Michael L. Krychman, MD
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31613504/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547724/#article-36260.s3
Cutaneous Manifestations of Endocrine Diseases, Walter K.H. Krause
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19068958/
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.