Navigheaza Rapid la:
Vrei Sa Stii Lucruri Esentiale Despre Uleiul de Cocos?
Masca cu ulei de cocos pentru ten nu poate fi folosita de toata lumea.
Pentru a intelege ideea de baza din acest articol, am nevoie sa intelegi cum functioneaza stratul de la suprafata pielii – epiderma.
Epiderma este alcatuita din 5 straturi. Fiecare dintre acestea 5 este format din mai multe straturi de celule. De importanta foarte mare este stratul cornos, stratul vizibil de la suprafata pielii, pe care il putem influenta din punct de vedere cosmetic.
Stratul cornos este alcatuit in medie din 15 randuri de celule, asezate unul deasupra celuilat.
Aceste celule sunt conectate intre ele cu ajutorul lipidelor (grasimi). Specialistii se refera la aceasta structura ca la una asemanatoare unui zid de caramizi si mortar. Celulele sunt caramizile iar mortarul este reprezentat de lipide.
Acest “mortar” este alacatuit din ceramide, colesterol si acizi grasi. Este hidrofobic adica nu se amesteca sub nici o forma cu apa. Acest lucru se intampla in randurile de jos ale stratului cornos.
La suprafata lucrurile stau putin diferit.
Stratul cornos actioneaza ca o bariera permeabila si antimicrobiala. Proprietatile antimicrobiale sunt pastrate de pH-ul acid de la suprafata pielii. Intelegi cat de important este ca produsul cu care iti cureti tenul sa nu aiba pH alcalin? Sa nu usuce pielea?
Integritatea sau sanatatea stratului cornos depinde de un aspect extrem de important si anume de hidratare. Pielea sanatoasa are nevoie de multa apa. Epiderma contine in jur de 40-60% apa.
In piele, apa se afla intr-o continua miscare pana ajunge sa se evapore din stratul cornos. Cu cat viteza de evaporare a apei din epiderma este mai mare cu atat pielea este mai uscata.
Uleiul de cocos nu permite evaporarea apei din epiderma, avand rol ocluziv.
Uleiul de Cocos

Acest ulei a luat pe sus piata cosmetica din Romania, fiind facut sa para uleiul minune, bun pentru orice. In acest articol o sa afli:
- pentru ce tip de ten este potrivit acest ulei
- 2 retete minunate pentru masca cu ulei de cocos
- beneficiile uleiului de cocos
- cand sa nu folosesti ulei de cocos si multe altele.
Ulei De Cocos Beneficii Reale
Uleiul de cocos este un emolient excelent adica lasa pielea moale si catifelata. Multe produse cosmetice se vand datorita acestor calitati dar hai sa vedem ce fac ele cu adevarat pentru piele.
Asa cum am zis mai sus, epiderma are nevoie de multa apa. Atat intern cat si extern, de aici termenul de piele hidratata. O piele hidratata este supla, are o culoare sanatoasa si e “plina”, are o elasticitate buna si e ferma la atingere.
Pana prin 2005 nu se stia exact cum patrunde apa din exteriorul pielii, in interiorul ei deoarece pielea era considerata impermeabila pana atunci. S-a descoperit ca avem in epiderma mici “canale” speciale, pentru navigarea apei si a ingredientelor solubile in apa, dinpre exterior catre interior si invers. Aceste canale se numesc aqua-porini si reprezinta sistemul de navigatie al pielii. Aceste canale sunt responsabile si de asigurarea cantitatii necesare de apa fiecarei celule.
Atunci cand folosesti un ser de fata pe baza de ingrediente solubile in apa, simti cu adevarat ca pielea iti este hidratata datorita mecanismului natural al pielii, explicat mai sus.
Ce se intampla cand folosesti ulei?
Stiu ca multe persoane spun ca uleiurile hidrateaza pielea. Acest lucru inca nu s-a dovedit stiintific si cred ca este mai mult o eroare de comunicare.
In limba engleza, o caracteristica a uleiurilor este cuvantul “Moisturising” pe care noi in limba romana nu il avem si este tradus adesea cu “hidratant”. Diferenta este enorma!
Da, uleiurile actioneaza asupra epidermei creand o pelicula impermeabila prin care apa nu iasa din piele si se evita astfel evaporarea apei din tesuturi. Ele pastreaza un nivel optim de umiditate pentru piele, de aici cuvantul “moisturising” (umiditate = moisture).
Uleiurile au o multime de calitati dar nu sunt hidratante. Apa hidrateaza iar uleiul si apa nu se amesteca (fara un emulsifiant), corect?
Acum ca am elucidat acest mister, ce face totusi uleiul de cocos?
Ulei De Cocos Pentru Ten

Asa cum am zis mai sus, uleiul de cocos este recomandat doar pentru ten uscat, iritat. In cazul tenului uscat si iritat, prioritatea este sa oprim sau sa scadem viteza de evaporare a apei din epiderma. Aici uleiul de cocos devine util iar mastile de mai jos o sa te ajute in acest proces.
Deoarece pielea ta e reactiva, este deosebit de important sa testezi uleiul de cocos inainte de a-l folosi pe intreaga fata.
Foloseste o cantitate mai mica in zona in care reactionezi cel mai rapid. Daca pometii iti sunt de regula iritati, aplica putin ulei de cocos pe o suprafata mica. Tine-o 24 – 48 de ore sub observatie. Vezi daca intre timp ti-a aparut un cos nou sau daca se formeaza ceva sub piele.
Daca totul este bine, atunci poti sa folosesti in siguranta uleiul de cocos de 2-3 ori pe saptamana.
Ulei De Cocos Efecte Negative

- In ultima perioada uleiul de cocos apare tot mai mult pe piata adulterat adica amestecat cu ulei foarte ieftin. Cel mai adesea este combinat cu uleiul de palmier. Acesta este la fel de comedogenic ca si uleiul de cocos dar utilizarea lui ridica un semnal de alarma.
Deoarece este un ulei foarte ieftin, cererea este foarte mare iar acest lucru a dus la distrugerea padurilor pe suprafete de milioane de hectare. Se aproximeaza ca in fiecare ora sunt taiate paduri pe suprafete ce acopera 300 de terenuri de fotbal, pentru a se produce ulei de palmier.
Impactul pe care il are productia acestui ulei asupra faunei este colosal.
- Uleiul de cocos are o comedogenitate de 4, maxim fiind 5. Acest lucru inseamna ca este foarte comedogenic/blocheaza porii. Pentru cineva cu ten gras, de exemplu poate duce la aparitia unor cosuri sau chiar a unui episod acneic. Acest lucru inseamna ca nediluat, este util doar pentru ten foarte uscat. Restul tipurilor de piele pot experimenta episoade neplacute de acnee datorita utilizarii uleiului de cocos.
Masca cu Ulei de Cocos pentru Ten Uscat

Cum iti pregatesti in doar 2 minute aceasta masca tropicala cu ulei de cocos pentru ten?
Daca ai un blender, poate dura chiar si mai putin.
Ce ai nevoie:
- 2 cuburi de mango bine copt ( 2 cm)
- 1 lingurita de faina de seminte de in
- ½ lingurita de ulei de cocos
- 1 lingurita de iaurt/kefir
Le pui pe toate in blender pana se amesteca bine. Secretul acestei masti este sa fie aplicata cat mai rapid. Semintele de in, in umiditate tind sa devina elastice si masca se va aplica mai greu.
Masca se aplica pe pielea pregatita corect. Gasesti pasii AICI.
Este bine sa o lasi 15-30 minute si sa o indepartezi cu apa calduta. Daca intentia ta este sa iti faci o rutina din folosirea uleiului de cocos, urmareste cu atentie reactia pielii. Folosirea lui pe o durata mai mare de timp poate cauza aparitia cosurilor chiar si in cazul tenului uscat.
Este o masca tropicala, bogata in nutrienti ce iti vor lasa o piele radianta.
Mango este un fruct ce contine betacaroten si vitamina A. Aceasta este o vitamina solubila in grasime, ceea ce face combinatia mango-cocos, una de succes. Vitamina A accelereaza procesul de reinnoire al pielii si lasa o piele fina si neteda.
Probioticele ajuta la reglarea florei de la suprafata pielii, la hidratarea si plasticizarea celulelor. Ajuta la refacerea barierei naturale a pielii.
Dupa ce iti indepartezi aceasta masca, aplica un ser si o crema.
Masca De Fata Cu Ulei De Cocos Si Cafea

Daca iti place cafeaua, o sa adori aceasta masca potrivita pentru tenul uscat, ridat sau iritat.
Ce ai nevoie:
1 galbenus de ou
1 lingura de cafea (mie imi place sa folosesc cafea instant pentru ca se dizolva complet)
½ lingurita de ulei de cocos lichid
Se amesteca mai intai galbenusul cu cafeaua pana se dizolva complet. Apoi se adauga uleiul.
Este o masca pe care nu trebuie sa o lasi sa se intareasca pe fata. Cand simti ca incepe sa ti se stranga pielea, o clatesti cu apa calduta.
Este bine sa folosesti o discheta demachianta umezita pentru a te asigura ca ti-ai curatat fata bine. Cafeau lasa suficient pigment pe piele cat sa iti murdaresti prosopul sau fata de perna.
Aceasta masca cu ulei de cocos si cafea pentru ten este concentrata in nutrienti si antioxidanti. Iti lasa pielea foarte fina si proaspata.
Daca o folosesti pe termen lung, obtii o fermitate sporita a pielii. Pentru a te bucura de aceste efecte, este foarte important sa iti pregatesti bine tenul inainte. Exfolierea este extrem de importanta, pentru a te asigura ca pielea va primi toate aceste beneficii.
Concluzii:

Din punctul meu de vedere, uleiul de cocos este mai util pentru ingrijirea parului si a pielii pe corp decat pentru ingrijirea tenului.
Uleiul de cocos protejeaza proteinele firului de par expuse detergentilor din sampoane. S-a descoperit ca atunci cand este folosit inainte si dupa spalare, uleiul de cocos reduce pierderea de proteine la nivelul firului de par. Deoarece are o concentratie mare de acid lauric si este compus din molecule mici, uleiul de cocos penetreaza firul de par.
Sper sa iti placa aceste masti si sa le folosesti mai ales daca ai ten uscat sau iritat.
Daca te intereseaza si alte tipuri de masti, vezi si articolele:
In fiecare saptamana public articole noi cu informatii pretioase despre ingrijirea tenului.
Lasa-mi adresa ta de emai AICI, daca vrei sa aflii si tu lucruri noi.
Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta!
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
Surse:
Harry’s Cosmeticology – Meyer R. Rosen
Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils.
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.