Navigheaza Rapid la:
Ce Poate Face Masajul Facial Pentru Tine?
La nivel mondial, masajul este pe locul al treilea ca si medicina alternativa si complementara, la care se recurge cand exista o problema de sanatate. Poate fi folosit intr-o multime de situatii iar in acest articol o sa povestesc despre ce poti obtine cand integrezi in rutina ta pasul de masaj facial.
O sa afli cum te poti bucura de rezultate atat acasa dar si pe parcursul unui masaj facial profesional.
Beneficiile masajului profesional sunt direct proportionale cu pregatirea terapeutului si cunostiintele lui. Masajul este o forma de terapie care permite inovatie si libertate de miscare. Asa cum o mancare poate fi diferita de la un bucatar la altul si masajul este diferit in functie de terapeut.
La primul curs de masaj pe care l-am facut, a fost implicata foarte multa practica. Ce mi-a atras atentia era faptul ca desi invatasem cu totii aceleasi miscari, se simtea cu totul diferit, in functie de persoana ce facea masajul.
Exista o multitudine de tipuri de masaj facial si trebuie tinut cont de anumite lucruri, in functie de tipul pielii. De exemplu, nu poti face un masaj cu presiune ferma unei persoane cu ten sensibil sau acneic.
Masajul facial este recomandat, printre altele, pentru reducerea tensiunii faciale, a ridurilor dar si a relaxarii jonctiunii temporomandibulare.
Masaj Facial Beneficii

Cand vine vorba despre beneficiile masajului, se intra intr-o intreaga nebuloasa, stiintific vorbind.
Este ceva de genul religiei. Cine crede – are beneficii, cine nu crede – o denigreaza.
De ce?
Deoarece din punct de vedere stiintific, nu pot fi facute studii asemanatoare studiilor facute pe tot felul de pastile. Pe pastile, studiile sunt dublu randomizate, adica nu stiu nici medicii, nici pacientii daca dau/iau placebo sau pastila propriu-zisa. Astfel se pot depista beneficiile.
Cand vine vorba de masaj este imposibil de organizat un astfel de studiu. Cum poate terapeutul sa nu stie ca ofera un masaj sau pacientul ca primeste unul?
Din acest motiv sunt realizate foarte putine studii si majoritatea nu urmaresc pacientii pe termen mai lung de 24 h dupa masaj.
In putinele studii efectuate de-a lungul timpului, ies in evidenta urmatoarele beneficii:
- Stimuleaza circulatia sanguina locala
- reduce durerea prin diminuarea impulsurilor de la sistemul nervos periferic catre sistemul nervos central. Acest lucru este extrem de important pentru managementul migrenelor.
- Echilibreaza presiunea osmotica locala. Presiunea osmotica este importanta atunci cand avem de-a face cu ochi umflati sau cearcane. Ea ajuta la mutarea fluidului din capilare in sistemul circulator.
- Ajuta in cazuri de bruxism sau disfunctii ale jonctiunii temporomandibulare.
- Elimina reziduurile celulare
- Diminueaza cantitatea limfei stagnante
- Oxigeneaza testurile
- Aduce nutrienti in zona
- Indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii
- Ajuta la producerea de colagen si elastina
- Sporeste fermitatea pielii
- Hidrateaza pielea
- Scade anxietatea
- Reduce stresul
- Imbunatateste functiile musculare in cazul paraliziei faciale
- Reduce durerile urechilor
Reducerea stresului si anxietatii s-a studiat intre anii 1993-1997 pe cazuri destul de serioase cum ar fi adolescenti depresivi, copii cu autism, mame adolescente, mame cu copii bolnavi, etc. In aceste cazuri, masuratorile au depistat ca dupa masaj a scazut nivelul de norepinefrina si cortizol (hormonul stresului).
S-a facut un studiu, in India, pe 142 de femei care la fiecare 4-6 saptamani au mers la un tratament facial, care cuprindea si un masaj viguros.
59,1% – si-au simtit pielea mai proaspata si tanara
53,5% – au spus ca le mentine pielea supla
50% – si-au simtit pielea mai ferma
14,8 % – le protejeaza de instalarea prematura a ridurilor
Tipuri de Masaj Facial si Tenul Pentru care se Folosesc

Sunt cateva tipuri de masaj facial:
Drenaj limfatic: este un masaj benefic pentru orice tip de piele, in special pentru tenul acneic, gras si sensibil. Ajuta la indepartarea reziduurilor si a toxinelor din tesut. Pielea devine mai luminoasa si in cazul retinerii de apa local, ajuta la diminuarea edemului. Este un masaj delicat ce vizeaza directionarea limfei catre ganglionii limfatici.
Cunoasterea locatiei ganglionilor este absolut necesara pentru realizarea unui masaj corect.
Suedez: este masajul clasic, cel mai des tip de masaj intalnit. Cuprinde miscari atat de relaxare cat si terapeutice. Este recomandat pentru un ten uscat, rezistent, pigmentat, ridat.
Lomi-Lomi: este un masaj traditional si accentul este pus pe miscarea apei stagnante de la nivelul fetei. Se preteaza oricarui tip de ten.
Presopunctura: foloseste presiune incepand de la moderata la puternica pentru detensionarea muschilor faciali. Se foloseste in special in cazul sinusurilor blocate, durerilor de cap sau a disfunctiei jonctiunii temporomandibulara. Nu se recomanda pentru tenul sensibil, cu vase de sange sparte.
Gua-sha pune accentul pe diminuarea tesutului cicatricial, problematic de la nivelul fetei. Detensioneaza in mod special fascia musculara. Chinezii au o intelegere profunda fata de circulatia sangelui si a oxigenului prin intreg corpul. Cu acest instrument, se lucreaza pentru imbunatatirea circulatiei care in consecinta imbunatateste nivelul oxigenului in tesut. Gua-sha isi respecta traditia mai mult pe corp decat pe fata. Nu se recomanda tenului sensibil, cu vase de sange sparte sau acneic.
Aromaterapeutic: implica utilizarea uleiurilor esentiale in tratament. Uleiurile trebuie neaparat diluate cu un ulei de baza atunci cand sunt folosite pe fata. Uleiuri esentiale pot fi alese in functie de starea emotionala sau de tipul pielii. Daca vrei sa iti faci un masaj de lifting, alege neroli. Daca ai ten gras, foloseste ylang ylang. Daca ai ten acneic, alege arbore de ceai sau lemongrass. Daca ai ten sensibil, foloseste geranium sau musetel (ambele trebuie testate inainte de folosire). In 10 ml de ulei de baza, adauga 2 picaturi de ulei esential.
Indian este o combinatie intre miscarile masajului suedez si presopunctura.
Terapeutic se face cu acordul medicului, in zonele afectate, de catre terapeuti calificati.
Masaj Facial Lifting

Este cel mai solicitat masaj facial si pentru a fi eficient are nevoie de cateva particularitati.
- Este un masaj cu presiune ferma
- Este necesara cunoasterea muschilor din punct de vedere anatomic. Trebuie cunoscuta directia fibrelor muchilor pe care lucrezi.
- Trebuie sa cunosti locatia venelor si a arterelor faciale.
Pentru a obtine rezultate, se lucreaza doar in directia fibrelor. Am primit masaje faciale in care era evident ca terapeutul pur si simplu isi misca mainile, neavand idee ce face. Avea cele mai bune intentii dar rezultatele nu aveau cum sa apara. Daca plantezi un copac cu coroana in pamant, nu ai cum sa te astepti sa rodeasca. Ceva de genul acesta sta treaba si cu masajul de lifting.
Iti poti imprima poza de mai sus si sa o ai undeva unde o poti vedea cand iti faci masajul facial acasa.
Mereu se pornesc miscarile din centrul fetei, catre exterior si de jos in sus.
Vrei sa tii cont de aceste 2 principii atunci cand iti faci un masaj de lifting.
Ideea e sa masezi contra gravitatiei.
Ai nevoie de un ulei sau o crema de masaj. Nu vrei sa folosesti prea putin si sa tragi pielea. Ai nevoie de o cantitate cat sa permita o alunecare ferma pe piele.
Masajul nu este un “quick-fix”, nu o sa te masezi odata si o sa te uiti in oglinda dupa rezultate.
Nu functioneaza asa. Masajul trebuie privit ca pe o delectare, ca pe un pas pe care il faci azi pentru cum iti va arata pielea peste o luna.
Cum iti Faci Masaj Facial Acasa
Pentru masajul facial este cel mai bine sa iti folosesti degetele. Stiu ca sunt numeroase aparate de masaj facial dar sfatul meu este sa te bazezi pe mainile tale.
Primul pas pentru un masaj facial reusit, dupa curatarea fetei, este cel de a-ti intinde uleiul sau crema pe care vrei sa o folosesti.
Este bine sa iti masezi fata, gatul si decolteul.
Este de preferat sa iti faci masajul seara deoarece iti relaxeaza muschii faciali dupa o zi de munca. Asta nu inseamna ca daca il faci dimineata sau in mijlocul zilei nu are beneficii.
Este bine sa il faci cand iti face placere. Acest aspect este mai important decat momentul zilei.
Daca scopul tau este sa iti faci un drenaj limfatic, mai intai trebuie sa iti incalzesti zonele cu ganglionii limfatici. Poti folosi miscari de frecare, usoare si rapide. Dupa asta incepi cu masajul fruntii si cobori in jos catre decolteu.
Cu mainile facute pumn si cu degetul aratator pe fata, misti limfa usor din interiorul fetei catre urechi.
Tine minte ca limfa se afla chiar la suprafata pielii si chiar si cele mai delicate miscari o pun in circulatie.
Cand vine vorba de masajul ochilor, este multa lume reticenta deoarece ni s-a bagat in cap ca nici crema nu o putem pune in jurul ochilor pentru ca se fac riduri. Lucrurile nu stau chiar asa. Este o credinta invechita a industriei cosmetice. In prezent este bine cunoscut faptul ca masajul in jurul ochilor mentine pielea tanara si imbunatateste circulatia ochilor. Acest lucru influenteaza inevitabil vazul.
Pielea din jurul ochilor este foarte puternica. Subtire dar puternica. Este in continua miscare 24 de ore pe zi.
In jurul ochilor avem un muschi iar de fermitatea acestuia depinde nivelul ridurilor vizibile in jurul ochilor.
Daca nu ai cearcane sau pungi sub ochi, masajul din zona ochilor se face in ambele directii. Cu varfurile degetelor inelare desenezi cercuri in jurul lor. Prima data pornesti din exteriorul ochilor catre interior, urci pe spranceana si revii la locul de unde ai plecat. Faci – 3, 6 cercuri complete apoi le faci in sens invers pentru a incuraja circulatia, limfa si pentru a reduce ridurile.
Daca ai cearcane sau pungi sub ochi atunci folosesti miscari doar dinspre podul nasului catre urechi.
Pe langa degete, poti folosi si podul palmelor pentru a-ti ridica pometii si pentru a-ti masa fruntea.
Cand Este Cel Mai Bine sa Iti Faci Masaj Facial Acasa

Daca iti doresti un ten mai suplu, mai viguros si plin de viata, ai nevoie sa introduci masajul facial in rutina ta de ingrijire a pielii.
Este recomandat sa iti faci masajul de 2-3 ori pe saptamana.
Daca obisnuiesti si sa iti exfoliezi tenul (ar trebui) de 2-3 ori pe sapatamana, este bine sa iti faci masajul in serile in care nu exfoliezi.
Dupa exfoliere este bine sa folosesti seruri mai concentrate in ingrediente solubile in apa deoarece se absorb mai bine.
Daca folosesti pentru masaj un ulei sau o crema mai grasa, moleculele uleiului patrund in pori si nu prea mai are sens sa folosesti un ser dupa masaj, decat daca iti incepi rutina de la inceput.
Daca folosesti un ulei profesional pentru masaj, indeparteaza surplusul cu un servetel moale de hartie si rutina ta e gata.
Daca folosesti un ulei simplu, dupa masaj, indeparteaza uleiul cu un prosop umezit cu apa calduta.
Motivul pentru care este necesara indepartarea unui ulei simplu, comparativ cu unul profesional este ca cel profesional are adaos de antioxidanti. Este important acest aspect deoarece nu vrei sa iti rancezeasca uleiul pe fata, pe parcursul noptii.
Cel Mai Bun Ulei pentru Masaj Facial in Functie de Ten

Atunci cand vine vorba de uleiuri pentru masajul fetei, sunt cateva care ies in evidenta datorita proprietatilor lor.
Alegerea unui ulei este si o chestiune personala deoarece trebuie sa iti placa si cum se simte pe piele si cum miroase. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, risti sa iti faci din masaj o corvoada.
Masajul trebuie sa fie despre relaxare, despre momentul in care iti arati tie bunavointa si atentie.
Daca te hotarasti sa iti cumperi un ulei, asigura-te ca este organic, presat la rece.
Ulei de Jojoba

Este pe locul 1 in topul preferintelor mele si este perfect pentru orice tip de ten.
Desi in comert este gasit sub denumirea de ulei de jojoba, este de fapt o ceara lichida. La temperaturi foarte joase, se intareste asemenea untului de shea sau a uleiului de cocos. Compozitia lui este foarte asemanatoare sebumului uman ceea ce il face un ulei pretios pentru pielea uscata si iritata. Acestui tip de piele, ii lipseste sebumul iar jojoba ii poate indeplini cu usurinta rolul.
Actioneaza ca antiinflamator, antiacneic, antibacterial, umectant, antiviral, analgezic, antioxidant.
Aceste proprietati il fac o alegere potrivita pentru orice problema a pielii. Nu are miros, fiind excelent pentru persoanele sensibile la mirosuri.
Are un continut ridicat de trigliceride si acizi grasi si poate fi simtit usor lipicios pe piele. Are rata de comedogenitate 2. Cele cu rata 3-5 sunt catalogate comedogenice – adica blocheaza porii.
Daca ai un ten foarte congestionat, vrei sa testezi acest ulei pe o parte mica a fetei sa vezi daca iti afecteaza porii.
Este un ulei stabil, nu oxideaza foarte repede ceea ce il face sigur de folosit, mai ales pe fata. Cand vine vorba de folosirea unui ulei pe piele, vrei sa fie unul stabil, care sa nu oxideze foarte rapid la contactul cu aerul sau caldura. Mai ales ca sunt persoane care isi pastreaza uleiul pentru masaj in baie, unde pe parcursul unui dus temperatura creste considerabil.
Dupa masaj, daca il indepartezi cu un prosop umezit cu apa calda, iti lasa pielea catifelata si moale.
Ulei de Catina

Acum ca l-am mentionat, nu stiu daca sa il tin pe locul doi sau sa il mut pe primul loc.
Varianta organica a uleiului de catina are proprietati excelente pentru repararea barierei naturale a pielii. Intr-un studiu a ajutat la reducerea semnificativa a dermatitei.
Nu prea este gasit cu usurinta in cosmetice deoarece este un ulei scump si rar.
Spre deosebire de gustul fructelor ce sunt amarui, uleiul are un miros usor dulceag. Este un ulei uscat ce patrunde rapid in piele si pentru masaj vei avea nevoie de o cantitate mai mare decat cea de jojoba, de exemplu.
Are culoarea catinei si atunci cand iti masezi gatul si decolteul, nu vrei sa porti un top preferat, deoarece va pata materialul.
Un ulei de calitate contine o cantitate mare de omega-6 (aproximativ 30%), omega-3 (aproximativ 25%) si omega-9 (20%). Deasemenea contine provitamina A (40mg/100 g), Vitamina E si fitosteroli. Fitoseterolii au rol antioxidant, calmant pentru piele si stimulant pentru circulatia sangelui.
Este potrivit pentru orice tip de ten. Nu este comedogenic avand rata de comedogenitate 1.
Ulei de Sofranel

Daca ai ten gras sau prioritatea ta numarul unu o reprezinta diminuarea ridurilor, uleiul de sofranel este alegerea potrivita pentru tine. Este un ulei usor, nu lasa senzatia de reziduuri uleioase pe fata.
Este un ulei antiinflamator si accelereaza productia de ceramide 1 in piele.
Ceramidele sunt componente ale epidermei cu rol in reparerea barierei naturale a pielii si in hidratarea si mentinerea apei in tesut.
Este o sursa bogata de acid linoleic (omega-6) ce ajuta la producerea de acid gama linoleic, ce are efect antiinflamator. Acidul linoleic este un acid esential deoarece nu poate fi sintetizat de catre corpul nostru, el este introdus prin dieta. In urma unui studiu, s-a concluzionat ca tenul acneic are o concentratie scazuta de acid linoleic.
Contine vitamina K – necesara pentru intarirea peretilor vaselor de sange si reducerea rosetii, in cazul tenului sensibil, cuperozic.
Este potrivit pentru toate tipurile de ten.
Are o rata de comedogenitate 0.
Este un ulei stabil, atata timp cat nu uiti sticla desfacuta pentru cateva zile. Are o culoare galbuie-rosiatica si poate pata textilele.
Este un candidat grozav si pentru indepartarea machiajului.
Ulei de Masaj Profesional

Daca iti doresti o combinatie de uleiuri cu uleiuri esentiale, poti opta oricand si pentru uleiuri profesionale. Gasesti AICI amestecuri pentru ten sensibil, ten matur si ten gras/acneic.
Contraindicatii Masaj Facial

Sunt cateva circumstante in care masajul facial nu trebuie facut sau nu ar fi bine sa fie facut.
- Daca ai rani deschise sau cicatrici recente. Daca ai avut o operatie si cicatricea nu este mai veche de 6 luni, mai asteapta cu masajul facial de lifting. Poti face un masaj usor pentru a accelera vindecarea mai rapida.
- Daca ai herpes activ
- In caz de arsuri solare. Pune accentul pe calmarea pieli – vezi AICI.
- In caz de acnee cu cosuri active/inflamate.
- Dupa peeling chimic/dermabraziune.
- Vase de sange sparte
Concluzii Masaj Facial

Daca ai decis sa optezi pentru masaj facial, te felicit! In cateva luni o sa observi ca a fost cea mai buna decizie pe care ai luat-o pentru tenul tau.
Totul in natura se afla intr-o continua miscare, nimic nu este static. La fel trebuie sa fie si cu limfa si sangele din corpul nostru. Acolo unde este stagnare, este o problema. Daca limfa este stagnata, pielea si tesuturile se umfla. Daca sangele este stagnat, tesutul se imbolnaveste.
Asa cum am scris si mai sus, nu o sa vezi rezultate imediate dar asta nu inseamna ca nu or sa se intample. Masajul are efect pe termen lung, te ajuta sa iti pastrezi fata cu un contur suplu, ferm.
Sunt expresii ale fetei pe care nu le poti evita dar impactul lor poate fi controlat cu ajutorul masajului.
Mai demult se recomanda oamenilor sa nu rada pentru ca se formeaza riduri in jurul ochilor. Doamne! razi din toata inima si razi cu pofta! Rasul are cea mai benefica influenta pe toate planurile: fizic, mental si emotional. Rasul vindeca sufletul!
Daca apar riduri, ai masajul pentru ele.
Sper ca ai obtinut informatii pretioase din acest articol. In fiecare saptamana public articole noi despre ingrijirea corecta a pielii. Daca iti doresti sa te anunt cand apare un nou articol, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
Surse:
Massage therapy Evidence for practice, Grant Jewell Rich
Massage therapy in myofascial TMD pain management, Marta Miernik 1, Mieszko Wieckiewicz, Anna Paradowska, Włodzimierz Wieckiewicz
The facial massage reduced anxiety and negative mood status, and increased sympathetic nervous activity, Tomoko Hatayama 1, Shingo Kitamura, Chihiro Tamura, Mayumi Nagano, Koichiro Ohnuki
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.