Navigheaza Rapid la:
Cat de Mult Influenteaza Laptele, Acneea
Laptele a fost asociat cu acneea inca din 1960. Cu toate acestea, exista oameni de stiinta care neaga implicatiile asociate cu lactatele.
In medicina traditionala chinezeasca, fata este o oglinda a sanatatii intregului corp. Fiecare zona reprezinta un organ. De exemplu, sub ochi este zona rinichilor si acolo se vad primele semne ale dishidratarii interne. Barbia este zona organelor reproductive si daca exista un dezechilibru hormonal, se poate vedea acolo.
Este fascinant cat de uimitor este corpul nostru. Cu cata acuratete face aceasta transmitere de date pentru ca ochii nostri sa poata vedea ce nu este in regula in interior.
Cand vine vorba de acnee, lucrurile se desfasoara in acelasi fel. Poate ca ai observat ca sunt persoane care au cosuri pe obraji, altii au pe frunte, altii pe barbie, pe spate sau pe toata fata. Aceste zone au anumite semnificatii si in aceste tipare o sa introduc laptele si produsele lactate.
Sunt o multitudine de cauze ale acneei iar in ghidul acneei, le-am dezbatut pe larg pe fiecare. Pentru ca o clienta draga mi-a zis ca nu intelege cum poate laptele sa cauzeze acnee, m-am gandit ca la fel ca ea poate se intreaba si altcineva acelasi lucru.
Informatiile pot sa ajunga usor tehnice pe alocuri dar o sa ma straduiesc sa tin explicatiile cat mai simple.
De Ce Apar Cosurile?

Acneea vulgara este reprezentata de cosuri (papule si pustule), puncte negre si puncte albe, cosuri sub piele. Chisturile si nodulele sunt o caracteristica a acneei conglobate, o forma avansata de acnee si este bine sa mergi la un dermatolog pentru tratarea acesteia.
Am observant ca nu prea se practica acest lucru, dar indiferent ce tratament urmezi, este bine sa tii evidenta chisturilor si a nodulilor. Daca la inceputul unui tratament, iti numeri chisturile poti sa iti dai seama mai usor cat de eficient este pentru tine, tratamentul respectiv.
Formarea unui cos are loc intr-un por.
Pentru a face lucrurile mai simple o sa compar acest por cu un balon, situat in interiorul pielii tale cu deschidere la suprafata pielii.
Sa iti imaginezi ca peretii acestui balon se ingroasa continuu datorita celulelor ce se multiplica mult mai rapid decat in mod normal si care in loc sa iasa la suprafata, raman in balon lipite unele de altele.
Prin spatiul ramas printre peretii acestuia, sebumul, intr-o cantitate mai mare decat normala, incearca sa isi faca loc catre suprafata pielii. Peretii devin tot mai grosi, spatiul tot mai subtire pana cand balonul are gura blocata.
In acest moment, bacteria P. acnes, care rezida la suprafata pielii in mod normal fara a cauza probleme, isi gaseste in acest balon, o casa. Are tot ceea ce isi poate dori. Are grasimile din sebum ce o hranesc, are lipsa aerului care o ajuta sa se inmulteasca.
Aici incep problemele sa apara.
Sistemul imunitar, mai precis celulele albe detecteaza prezenta bacteriei in balon si il inconjoara. In acest moment apare inflamatia. Scopul ei este sa elimine bacteria si sa se asigure ca infectia nu patrunde mai adanc in derma, in cazul in care balonul se sparge.
In mare, acestea sunt evenimentele ce duc la formarea unui cos. Probabil te intrebi ce are de-a face laptele cu aceasta desfasurare de evenimente.
Din partea de sus, trebuie sa retii cele doua cauze majore ale formarii unui cos:
- Celulele se multiplica prea repede si se lipesc intre ele in loc sa alunece catre suprafata pielii
- Cantitatea de sebum ce este mai mare decat in mod normal
De Ce Cauzeaza Laptele, Acnee

Inainte sa iti explic pas cu pas cum se formeaza un cos cauzat de lapte si produse lactate, o sa iti zic cateva lucruri care or sa te ajute sa intelegi mai bine acest proces.
Copiii se nasc cu abilitatea de a bea lapte. In intestinal mic exista o enzima care ajuta la digerarea lactozei prezente in lapte. Cand aceasta enzima nu este produsa in cantitati suficiente, copilul este intolerant.
Dupa varsta de 3-4 ani, productia enzimei din intestinul subtire scade automat, datorita procesului natural de intarcare. Acesta este motivul pentru care doua treimi din populatia lumii este intoleranta la lactoza.
Se aproximeaza ca pana acum 10.000 de ani, toti oamenii, la fel ca toate mamiferele, nu puteau consuma lapte dupa perioada de intarcare.
Se considera ca undeva pe teritoriul Turciei a existat in acea perioadao mutatie la un om care a reusit sa digere laptele intraga lui viata si a facut posibila raspandirea genetica a acestui beneficiu.
Persoanele intolerante la lactoza care isi forteaza norocul si consuma lapte tind sa aiba crampe abdominale, gaze, balonare prin urmare este imposibil sa nu stie ca sunt intolerante.
Problema mai mare si care este direct legata de aparitia acneei este cazeina prezenta in lapte.
Cazeina are abilitatea extraordinara de a se “urdi”, de a se coagula atunci cand ajunge in stomac, la impactul cu pH-ul acid. In acest proces, cazeina practic inveleste, pentru protectie, toate moleculele necesare pentru cresterea copilului. Printre aceste molecule protejate se numara inclusiv un numar mare de hormoni. Odata iesita din stomac si ajunsa in mediu alcalin din intestinul subtire, cazeina elibereaza toate aceste molecule pentru a fi absorbite in sange.
Hormoni Prezenti In Laptele De Vaca

- Hormonii steroizi
estradiol
estriol
progesteron
testosteron
androstenedionă
17-cetosteroizi
corticosteron
20α-dihidropregnenolonă
5α-pregnadionă
5a-pregnan-3p-ol-20-onă
5a-androsten-3p,17p-diol
5α-androstandionă
5a-androstan-3p-ol-17-onă
20a- și 20p-dihidroprogesteron
dehidroepiandrosteron (DHEA) acil ester
- Hormoni hipofizari
prolactină (PRL)
hormon de creștere (GH)
hormonul de stimulare a tiroidei (TSH)
hormonul foliculostimulant (FSH)
hormonul luteinizant (LH)
hormonul adrenocorticotrop (ACTH)
oxitocina
3. Hormoni hipotalamici
hormonul de eliberare a tirotropinei (TRH)
somatostatina
factor inhibitor PRL
Factorul de eliberare a PRL
hormonul de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH)
hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH)
activitate asemănătoare factorului de eliberare a hormonului de creștere
neurotensină
4. Hormoni tiroidieni și paratiroidieni
triiodotironina (T3)
tiroxina (T4)
triiodotironină inversă (rT3)
calcitonina
hormon paratiroidian/paratormon (PTH)
Peptidă înrudită cu PTH (PTHrP)
5. Peptide gastrointestinale
peptidă intestinală vasoactivă
Peptida Y, acum neuropeptidă Y (NPY)
substanta P
peptidă inhibitoare gastrică (GIP)
colecistochinină
gastrină
polipeptidă pancreatică
bombesin
neurotensină
somatostatina
6. Factori de creștere
Factorii de creștere asemănătoare insulinei 1 și 2 (IGF-1 și
IGF-2)
Proteine care leagă IGF (IGFBP)
factor de creștere a nervilor (NGF)
factor de creștere epidermică (EGF)
factori de creștere transformanți alfa (TGFα) și beta
(TGFβ)
7. Inhibitori de creștere
inhibitor de creștere derivat din mama (MDGI)
factor de activare a macrofagelor (MAF)
factor de creștere derivat din trombocite (PDGF)
8. Alții
prostaglandine PGE și PGF2α
adenozin monofosfat ciclic (cAMP)
guanozin monofosfat ciclic (cGMP)
peptidă delta care induce somnul (DSIP)
transferină
lactoferină
β-cazomorfine
eritropoietina
vitamina D
relaxin
insulină
şi numeroase nucleotide necaracterizate
Hormonii din Lapte - Cum Influenteaza Acneea

Este bine cunoscut acum faptul ca hormonul care declanseaza acneea este testosteronul. El este prezent intr-o cantitate mai mare la barbati si mult mai mica la femei.
Testosteronul cauzeaza productia unei cantitati mai mari de sebum si multiplicarea celulelor intr-un ritm alert.
Laptele contine in mod normal testosteron dar si alti hormoni care ajuta la cresterea nivelului de testosteron, care sunt implicati in mod direct in aparitia acneei.
Contine o enzima care transforma testosteronul in DHT, un hormon mai puternic care influenteaza in mod direct cantitatea de sebum produsa de glandele sebacee. DHT are un receptor chiar in glanda sebacee si prezenta lui in sange este corelata in mod direct cu gravitatea acneei.
Hormonii controleaza toate activitatile celulare in organismul nostru inclusiv viteza cu care se formeaza celule noi.
Sunt 4 surse de astfel de hormoni:
- produsi de ovare sau testicule – in mod natural
- produsi de stres
- prezenti in lapte
- prezenti in pui si peste (cei crescuti in ferme sunt injectati cu hormoni pentru a creste mai repede)
Acum ca stii aceste lucruri, sa luam exemplul unui adolescent.
La varsta de 16 – 17 ani un adolescent are hormonii la un nivel maxim, in mod normal. Sa daugam in plus, la hormonii deja prezenti, alte cateva surse de hormoni:
- stresul care este inevitabil la aceasta varsta
- laptele, consumat de cateva ori pe saptamana.
Ce crezi ca se intampla la nivelul pielii? Ai ghicit. Baloanele de care vorbeam la inceput, incep sa se formeze.
Acest lucru este valabil chiar si pentru persoanele ce au un dezechilibru hormonal.
Influenta hormonala a laptelui este doar unul dintre cele 4 aspecte, prin care laptele cauzeaza acnee.
Celalalte trei aspecte sunt:
- ridica nivelul de IGF- 1, un hormon care controleaza cresterea oaselor si a tesuturilor si care la un nivel ridicat, are un impact inflamator in organism
- ridica nivelul glicemiei care amplifica efectul hormonilor de crestere asupra glandelor sebacee, adica este produs mai mult sebum.
- Are un continut ridicat de calciu si prea putin zinc cee ace face ca majoritatea consumatorilor de lapte sa fie dificienti in zinc. S-a demonstrat ca pacientii cu acnee au prea putin zinc. Zincul este esential pentru functionarea eficienta a sistemului imunitar si are efect antiinflamator.
Aceste aspecte sunt atat de importante in managementul acneei incat isi merita un articol separat.
Concluzii

Daca ai acnee si vrei sa incepi un tratament pentru ea, incepe mai intai cu o dieta fara lactate.
S-a demonstrat ca laptele cu grasime scazuta cauzeaza mai multe cosuri decat cel cu grasime mai ridicata iar laptele direct de la vaca, cauzeaza mai multe decat oricare tip de lapte.
Daca pe langa toate aceste lucruri mai ai si o sensibilitate la lactate de care nu esti constient, te poti lupta cu acneea ani de zile, fara izbanda.
Acneea cauzata de lactate incepe in obraji si se extinde treptat pe toata fata.
La tine, unde au inceput sa apara cosurile?
Daca ai intrebari sau daca te simti coplesit (a) de acnee, lasa-mi un comentariu si te pot ajuta.
Am sa raspund personal la fiecare, cat de repede pot.
Pana data viitoare, ai grija de pielea ta!
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!
Surse:
“The Complete Guide to Acne Prevention, Treatment and Remedies” by Pamela Archer
Bodo C Melnik 1, Gerd Schmitz, Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris
Acne Causes and practical management, F. William Danby, Adjunct Assistant Professor of Surgery, Section of Dermatology
8 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).