Navigare Rapida Catre Informatiile Care Te Intereseaza Despre Kombucha
Despre Kombucha
Personal, m-am indragostit de Kombucha de la prima gustare.
Efervescenta, cu o mana de menta aruncata in ea si tinuta la rece, este bautura sanatoasa si perfecta pentru vara.
Este o bautura extrem de populara, cu radacini in antichitate si cu proprietati minunate pentru sanatate.
Este o bautura rezultata din fermentarea a diferite tipuri de ceai dintre care cele mai utilizate sunt ceaiul alb, verde si negru.
Legenda spune că prima utilizare a ceaiului kombucha a fost în China în 221 î.Hr. in timpul dinastiei Qin, fiind cunoscută sub numele de „ceaiul nemuririi”. De aici s-a extins foarte rapid in intreaga lume datorita beneficiile numeroase pentru sanatate dar si datorita procesului usor de a fermenta ceaiul acasa.
Numarul de bacterii si drojdii creste pe masura ce procesul de fermentare se deruleaza ajungand la apogeu intre zilele 6 – 10 de fermentare, dupa care incep sa scada datorita lipsei de nutrienti.
Ce este Ciuperca Kombucha?

Fermentarea este posibila cu ajutorul unei ciuperci, un amestec de drojdii si bacterii, care poarta numele de “Mama” fiind numita si ciuperca ceaiului.
“Mama” are nevoie de zahar pentru a se dezvolta dar acest lucru nu este un motiv de panica cum vad in general pe internet.
Pana la finalul fermentatiei, zaharul este consumat de catre ciuperca, iar bautura rezultata este una carbogazoasa, usor acrisoara cu un gust foarte placut.
Kombucha sau Kefir de Apa?

Desi par similare, exista diferente foarte mari intre ele dar amandoua sunt surse excelente de probiotice vii.
Prin comparatie, Kombucha are un efect mai puternic de metabolizare a mancarii.
Beneficii Kombucha
Studiile arata ca ceaiul fermentat are urmatoare beneficii pentru sanatate:
- Detoxifica sângele
- Reduce ateroscleroza prin regenerarea pereților celulari
- Reduce tensiunea arterială
- Reduce inflamatia generala
- Alina simptomele artritei, reumatismului și ale gutei
- Promoveaza funcțiile hepatice
- Normalizează activitatea intestinala, echilibrează flora intestinala, vindeca hemoroizii
- Reduce obezitatea și regleaza apetitul
- Previne / vindeca infectia vezicii urinare și reduce calcificarea rinichilor
- Stimuleaza sistemele glandulare
- Protejeaza impotriva diabetului
- Crește rezistența corpului la cancer
- Are un efect antibiotic împotriva bacteriilor, virușilor și drojdiilor
- Îmbunatateste sistemul imunitar și stimulați producția de interferon
- Amelioreaza bronsita și astmul
- Reduce tulburarile menstruale și bufeurile menopauzei
- Imbunatateste sanatatea parului, a pielii și a unghiilor
- Reduce pofta de alcool a unui alcoolic
- Reduce stresul, tulburarile nervoase și insomnia
- Amelioreaza durerile de cap
- Imbunatateste vederea
- Impiedica imbatranirea prematura
Contraindicatii Kombucha

Ca si contraindicatii, exista mentionari de infestare cu Candida.
Studiile arata atat ca ajuta cat si ca duce la o raspandire a acesteia.
Tinand cont ca Kombucha contine multe tipuri de ciuperci, daca deja exista o infestare cu candida, consumul de Kombucha ar trebui sa nu depaseasca 100 de ml pe zi in prima saptamana de consum.
Daca simti ca ajuta, continua sa bei.
Daca se observa o raspandire Candida, consumul trebuie sa fie oprit.
Pentru cine este Kombucha?

In functie de ceaiul folosit pentru procesul de fermentare, Kombucha poate contine cafeina.
Daca ai tensiune ridicata sau alte motive pentru care nu poti consuma cafeina, atunci evita consumul de Kombucha sau alege un ceai fara cafeina pentru fermentare.
Cat Kombucha sa Consum Zilnic?
Cand incepi sa consumi Kombucha, este recomandat sa incepi cu 100 de ml pe zi timp de o saptamana si sa observi ce se intampla.
Daca totul este bine, poti incepe sa consumi 500 de ml pe zi.
Se recomanda o pauza de o saptamana din cand in cand, daca obisnuiesti sa bei zilnic.
Compozitie Nutritiva Kombucha

Deoarece compozitia nutritiva difera de la o cultura la alta, in functie de timpul de fermentatie si numerosi alti factori, nu am gasit cu exactitate compozitia nutritiva pe 100 de ml de kombucha.
Nutrientii enumerati mai jos au fost gasiti in majoritatea culturilor:
- Acizi: acetic, gluconic, caprilic, glucuronic, citric, lactic, malic, tartric, malonic, oxalic, succinic, piruvic, usnic;
- De asemenea zaharuri, cum ar fi zaharoza, glucoza și fructoza;
- Vitaminele B1, B2,B3, B5, B12 și C;
- Catechine și alti polifenoli cu efect antioxidant
- 14 aminoacizi, purine, pigmenți, lipide, proteine, unele enzime hidrolitice, etanol, substanța activa antibiotic, dioxid de carbon, fenol.
- Minerale: mangan, fier, nichel, cupru, zinc
Reteta Kombucha

Pentru a face 4 litri de Kombucha, ai nevoie de:
Un borcan de sticla cu volum potrivit
14 cani apa rece
6 pliculete de ceai de dimensiuni standard sau 13 grame de ceai vrac (eu prefer ceaiul vrac)
1 cana zahar din trestie
1 cana de lichid deja fermentat Kombucha
1 „Mama” – Ciuperca Kombucha – SCOBY
Mod de Preparare
Prima data se pregateste ceaiul.
Este important sa folosesti un ceai care este pe gustul tau.
Cel mai adesea se foloseste ceai verde, negru sau alb pentru a prepara Kombucha dar poti experimenta si cu alte ceaiuri.
Personal, il prefer pe cel verde.
Cand ceaiul ajunge la temperatura camerei, se filtreaza bine si se amesteca cu zaharul pana nu mai raman cristale.
Apoi se adauga cana de lichid fermentat si „Mama”.
Gura borcanului se acopera cu tifon, in mai multe straturi pentru a evita praful sa patrunda in interior si se fixeaza cu un elastic de cauciuc.
Temperatura ideala de fermentare este intre 18 – 26 grade Celsius.
In primele 2-3 zile de fermentare, incepe sa se formeaza deasupra ciupercii o noua ”Mama”.
Cand aceasta noua formatiune acopera intreaga ciuperca, poti gusta din Kombucha.
Lichidul ar trebui sa ajunga la un echilibru intre dulce – acrisor la 6 – 10 zile de fermentare, atunci cand Kombucha atinge nivelul optim de nutrienti si probiotice.
Aceasta perioada se poate prelungi in sezonul rece.
Dupa ce a fermentat, lichidul se transfera in sticle si poti alege ca „Mama” sa sa fie pusa la lucru sau sa se odihneasca in frigider in suficient lichid cat sa o acopere.
Pentru lichidul din sticle poti incepe etapa a doua de fementare.
In aceasta etapa poti adauga fructe proaspete sau uscate, sucuri de fructe sau plante aromate pentru a-i amplifica gustul. Depinde de tine.
De unde cumpar Kombucha?
Fiind vorba de o entitate vie, Kombucha se doneaza mai mult decat se vinde.
In Romania, pe Facebook exista grupul „Kefir Romania” unde poti gasi un donator chiar la tine in localitate.
Continut Bacteriologic

La fel ca si Kefirul de Apa si cel de Lapte, Kombucha in procesul de fermentatie a ceaiului creaza numeroase Ciuperci si Bacterii.
Mai jos am expus lista lor.
Specii de Bacterii ale Ceaiului
Specie Bacillus
- Bacillus megaterium
- Bacillus amyloliquefaciens
Specie Acetobacter
- xylinum
- pasteurianus,
- ketogenum
- aceti
- komagataeibacter xylinus
Specie Gluconacetobacter
- gluconobacter oxydans
- gluconacetobacter
- kombuchae
Specie Rothia
- Rothia dentocariosa
Specii de Ciuperci ale Ceaiului
Saccharomyces
- Saccharomyces cerevisiae,
- Saccharomyces bisporus
Saccharomycodes
- Saccharomycoides ludwigii
Schizosaccharomyces
- Schizosaccharomyces pombe
Zygosaccharomyces
- Zygosaccharomyces rouxii
- Zygosaccharomyces bailii
- Zygosaccharomyces kombuchaensis
Brettanomyces/Dekkera
- Brettanomyces intermedius
- Brettanomyces bruxellensis
- B. claussenii
Candida
- Candida famata,
- Candida guilliermondii
- Candida obutsa
Torulospora,
Koleckera,
Pichia,
Mycotorula,
Mycoderma
Probiotice Naturale

Concurentii Ceaiului Kombucha
In Ghidul de baza al Probioticelor Naturale pe care il poti citi aici, am amintit de Kefirul de Apa (Cristale Japoneze) si Ciuperca de Chefir de Lapte ca fiind cei mai apropiati competitori ai ceaiului de Kombucha.
Ambele surse de probiotice naturale au benenficii si dezavantaje.
Gasesti totul despre acestea in articolele :
Chefir | Bautura Cu Super Beneficii Ce Aduce Sanatate Corpului Tau
Concluzii Kombucha

Kombucha este printre bauturile mele preferate, mai ales pe timpul verii.
Este racoritoare si ii poti da orice gust doresti, in a doua etapa a fermentarii.
Partea frumoasa este ca nu ai cum sa te plictisesti de aceasta bautura.
Limita ei este doar imaginatia.

Tinand cont de beneficiile extraordinare pe care le are pentru sistemul digestiv, iti recomand sa incerci si tu, pentru ca merita.
Daca ai intrebari, le astept in sectiunea de comentarii si iti raspund cu drag.
In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol.
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului si numai. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Pana data viitoare, ai grija de pielea ta!
Tine minte ca transformarile incep din interior 😉
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, impart din experienta profesionala si pasiunea mea de a imi inbunatatii cunostintele in acest domeniu, ponturi care te ajuta sa te simti mai bine in pielea ta! 😉
Surse utilizate pentru articolul Kombucha:
“Stiinta si tehnologia probioticelor si prebioticelor” – Dimitris Charalampopoulos, Robert A. Rastall
A Review on Kombucha Tea—Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity and Tea Fungus – Rasu Jayabalan Radomir V. Malbaša Eva S. Lončar Jasmina S. Vitas Muthuswamy Sathishkumar
Cultured: How ancient foods can heal our microbiome, Katherine Harmon Courage
Kombucha! The Amazing Probiotic Tea that Cleanses, Heals, Energizes and Detoxifies de Eric si Jessica Childs
8 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).