Kefir de Apa: Nu Consuma Inainte Sa Stii Asta

Kefir de Apa Ezenpur Day Spa

Crezi ca se Merita sa Consumi Kefir de Apa?

Din seria de probiotice naturale, vii despre care am ales sa scriu, am ajuns la Kefir de apa.

Din experienta proprie pot spune ca este cea mai versatila bautura. In cea de-a doua fermentare poate deveni o bautura  chiar si pe placul celor mai pretentiosi  – copiii.

Probioticele sunt extrem de utile atat in echilibrarea sistemului digestiv cat si a pielii.

Kefirul de apa este o sursa de probiotice vii care are la baza boabele de kefir.

Acestea reprezinta colonii de drojdii si bacterii al caror nume stiintific este SCOBY.

 Aceste colonii se hranesc cu zahar pentru supravietuire si formeaza enzime, dioxid de carbon, alcool si cel mai important, acid lactic.

 Acidul lactic are rol in inmultirea probioticelor.

Boabele de kefir isi au originea pe frunzele de cactus Opuntia, in Mexic, de unde sunt adunate.

Aceste boabe mai sunt numite si cristale japoneze, boabe californiene, africane sau orez de mare.

Cristale Japoneze (Chefir de Apa)

Cristale Japoneze Ezenpur Day Spa Poze

Chefirul de apa, indiferent de denumire, functioneaza in acelasi fel si formeaza o bautura carbogazoasa alaturi de un amestec de apa pura, fructe si zahar.

Fermenteaza in 2 – 3 zile la temperatura camerei (ideal 24 – 28 grade) iar rezultatul este o bautura acida, saraca in zahar si usor alcoolica (poate avea pana la 1% alcool).

Desi contine mai multe specii de probiotice, multe variind de la cultura la cultura, cea mai importanta este Lactobaccilus.

 Aceasta specie este continuta in cantitatea cea mai mare si este mereu prezenta indiferent de zona de provenienta a culturii.

Lactobacillus produce grasimi care incurajeaza cresterea celulelor ce captusesc interiorul intestinelor, ajutand la remedierea multor probleme de sanatate ale sistemului digestiv.

Kefirul de Apa contine mai putine bacterii si ciuperci decat kefirul de lapte dar mai multe decat iaurtul.

Intr-un studiu publicat in 2011, care compara 3 culturi diferite de kefir de apa, s-au gasit 14 tipuri de probiotice in cantitati diferite de la o cultura la alta.

Kefir de Apa Beneficii

Conform studiilor pe care le-am gasit, beneficiile de mai jos sunt obtinute prin consumul zilnic de chefir de apa, pe o perioada de minim 12 saptamani:

  • Are numeroase probiotice ce sustin refacerea si echilibrul florei intestinale
  • Ajuta la o mai buna digestie
  • Determina absorptia mai buna a nutrientilor in intestine
  • Inbunatateste sistemul imunitar
  • Reduce oboseala cronica
  • Ajuta in cazul obezitatii prin reglarea sistemului digestiv si a absorbtiei marite de nutrienti
  • Ajuta acneea, petele pigmentare, eczema, psoriasis si alte probleme ale pielii datorita echilibrarii florei.
  • Reduce durerile musculare datorita imbunatatirii texturii tesutului conectiv, ligamentelor si fibrelor musculare.
  • Trateaza depresia si insomnia
  • Ajuta in cazul deficientei de atentie si hiperactivitate
  • Imbunatateste functiile rinichilor, ale ochilor, inimii si ale intregului sistem circulator datorita hormonilor eliberati in mod echilibrat de glandele endocrine.

Kefir de Apa Contraindicatii

Chefir de Apa Contraindicatii Ezenpur Day Spa

Pana in acest moment nu sunt inregistrate efecte adverse in legatura cu consumul zilnic de kefir de apa.

Exista o singura mentionare cu infestare de Candida albicans – pe care specialistii au pus-o pe seama detoxifierii ce are loc odata cu consumul de probiotice.

Infestarea a avut loc deoarece persoana avea deja candida albicans la nivelul intestinelor.

Pentru Cine Este Recomandata Aceasta Bautura?

Kefirul de apa poate fi consumat indiferent de varsta.

In cazul diabetului, se recomanda obtinerea sfatului din partea doctorului.

Exista studii care arata ca ajuta in managementul Diabetului (Teruya et al., 2002, Maeda et al., 2004) dar cu toate acestea, cere acordul specialistului sau opteaza pentru kefirul de lapte.

Kefir de Apa Reteta

Kefir de apa Reteta Ezenpur Day Spa

Aceasta este reteta de baza pentru prima fermentare:

La o lingura de boabe de kefir se adauga o lingura de zahar si o cana de apa, jumate de felie de lamaie fara coaja, 1-2 stafide fara sulfati.

Kefir de Apa Preparare

Se pregateste un borcan potrivit pentru volumul pe care doresti sa il faci. Toate ustensilele pe care le folosesti in procesul de preparare trebuie sa nu contina metal.

Se topeste bine zaharul in apa fara clor (apa de izvor).

Se adauga lamaia, stafidele si apoi boabele de chefir. Gura borcanului se acopera cu un tifon si se asigura cu un elastic de cauciuc.

 Se lasa la fermentat 2-3 zile la temperatura camerei. Cu cat este mai cald, cu atat fermenteaza mai repede.

Este important ca borcanul sa nu stea in lumina directa a soarelui.

Etapa 1. Dupa ce fermentarea are loc, se strecoara boabele de kefir si se pregatesc pentru o noua fermentare sau se pastreaza in frigider.

Lichidul obtinut dupa prima fermentare se pregateste pentru cea de-a doua fermentare sau se poate consuma asa cum este.

In cea de-a doua fermentare, kefirul de apa devine mai bogat in Vitaminele B, in special acid folic.

Etapa 2. In cea de-a doua fermentare ce dureaza 1-2 zile, poti face tot felul de experimente.

Se pot adauga fructe uscate sau proaspete, ierburi aromatice sau sucuri proaspete de fructe.

Regula de baza este ca la 500 de ml de chefir de apa, se adauga o lingura de fructe.

Daca fructele sunt uscate, chiar mai putin de o lingura.

kefir de Apa Preparare Ezenpur day Spa

Ce Este Esential de Stiut cand Pregatesti aceasta Bautura

Ce trebuie sa stii despre Chefirul de apa
  1. Nu ii place zincul, aluminium sau cupru! Nici pentru amestecat, nici pentru pastrat. Accepta ca metal otelul inoxidabil.
  2. Nu ii place clorul. De preferat, sa folosesti apa de izvor.
  3. Daca folosesti fructe uscate in prima etapa de fermentare, acestea nu trebuie sa contina sulfati.

Kefir de Apa Pastrare

Daca vrei doar sa pastrezi boabele, fara sa produci chefir, atunci se pastreaza la frigider, in apa cu zahar, doar cat sa le acopere.

Le poti  pastra asa vreme de 3 luni.

De Unde Cumpar Kefir de Apa

De unde cumpar kefir de apa

Fiind vorba de entitati vii, boabele de Kefir se doneaza. Bineanteles ca gasesti si de cumparat dar opteaza pentru donatori.

In Romania, exista pe Facebook grupul „Kefir Romania” unde, daca esti interesata poti gasi donatori chiar in localitatea ta.

Continut Microbial

Chefir de apa continut microbial

Specie Lactobacillus                                                         

Lb. brevis   ( ajunge vie in intestine, creste numarul microbilor buni si inhiba proliferarea celor rai, mentine sanatatea intestinelor) 

Lb. harbinensis                                                                       
Lb. casei (ajunge in intestine in stare activa si ajuta la echilibrarea florei din intestine)                                                                                            
Lb. hilgardii                                                                        
Lb. hordei
Lb. Nagelii

Specie Leuconostoc
Lc. citreum
Lc. Mesenteroides

Specie Acetobacter
A. fabarum
A. Orientalis

Specie Streptococcus
S. lactis

Fungi:

valbyensis

Lachancea fermentati

Saccharomyces cerevisiae

Saccharomyces Jorentinus

Zygotorulaspora florentina

Concluzii

Kefirul de apa este o sursa de probiotice vii, usor de fermentat si cu un gust foarte placut chiar din prima fermentare.

Cea de-a doua fermentare ofera o multitudine de variante pentru a transforma kefirul de apa in bautura ta preferata.

Poti adauga orice fruct, orice planta medicinala sau aromata pentru a transforma chefirul de apa, intr-o bautura pentru toate gusturile.

Incurajeaza-i si pe cei dragi sa se documenteze cu privire la chefirul de apa si la beneficiile lui pentru corpul uman si priveste-i cum devin din ce in ce mai sanatosi.

Opteaza sa introduci in dieta si chefir de lapte si kombucha. Chiar merita!

Daca doresti detalii mai amanuntite despre aceasta bautura, citeste si sursele, de mai jos.

Ai intrebari pentru mine? Te rog sa le lasi in comentarii si iti raspund rapid.

Pana data viitoare, fi blanda cu corpul tau!

Surse:

International journal of food microbiology/ diversitatea microbiala a chefirului de apa Anna Gulitza , Jasmin Stadiea , Mareike Wenningb , Matthias A. Ehrmanna , Rudi F. Vogela,

Cultured: how ancient foods can heal our microbiome, Katherine Harmon

„Probiotic foods in health and disease” – g. Balakrish nair  – director, national institute of cholera and enteric diseases, Kolkata, India

Yoshifumi Takeda –  director, collaborating research center of okayama university for infectious diseases, national institute of cholera and enteric diseases, Kolkata, India

Fermented foods for use the power of probiotic foods to improve your digestion,

Strengthen your immunity, and prevent illness – Deirdre Rawlings, Ph.D., N.D.

Water kefir handbook – Sarah Young

 

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

8 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies