Exfoliere Fata Acasa: De ce Este Cel Mai Important Pas

Afla cum folosesti corect Aha pentru a obtine un ten superb

Navigheaza Rapid la:

Exfolianti AHA: Cum Iti pot Schimba Radical Tenul, Acizii de Fructe

Daca iti doresti sa stii cum sa procedezi corect, fara sa iti pui in pericol tenul cand iti faci exfoliere pentru fata, acasa, esti exact unde trebuie.

Dorinta continua a oamenilor de a descoperi “Elixirul tineretii” generatie dupa generatie, a determinat si descoperirea beneficiilor pentru piele, a acizilor din fructe.

Baile Cleopatrei in lapte de magarita sunt la fel de celebre in indistrustria infrumusetarii precum este Cleopatra in istorie.

Practic, in aceste bai, beneficia de acidul lactic al laptelui si de efectul de intinerire al acestuia, ce exfolia pielea.

Maria Antoaneta obisnuia sa isi spele fata cu vin rosu, acesta fiind o sursa de acid tartaric.

Acizii de fructe sunt tot mai intalniti in produsele cosmetice datorita rezultatelor benefice pe care le aduc tuturor tipurilor de piele.

 Principalul motiv pentru care sunt folositi este acela de a reinnoi epiderma.

Pot fi folositi incepand cu varsta de 16 ani in produse exfoliante si incepand cu varsta de 25 de ani in produse de ingrijire zilnica.

Persoanele faine care urmaresc deja acest blog, stiu cat de mult scriu despre produsele pe baza de AHA.

Motivul, pentru care imi plac, este ca vad rezultate imediate, atat in timpul unui tratament facial cat si in rutina de ingrijire a pielii.

Pielea este mai luminoasa, vizibil hidratata, liniile fine cauzate de deshidratare dispar.  Pentru toate astea nu este nevoie de o interventie agresiva.

Este exact ce vreau de la un produs cu proprietati exfoliante: sa fie bland dar sa aduca rezultate.

Care sunt Acizii de fructe AHA?

C

AHA  (Alpha Hydroxy Acids ) este un grup de acizi care se formeaza in mod natural, alcatuit din:

  • Acid glicolic – se extrage din sfecla de zahar.

Acesta are cea mai mica masa moleculara ceea ce inseamna ca patrunde cel mai adanc in piele.

  • Acid lactic – se extrage din laptele acru si ca dimensiune moleculara este imediat dupa acidul glicolic.
  • Acidul citric se extrage din citrice
  • Acidul mandelic se extrage din mere
  • Acidul tartaric se extrage din struguri
  • Acidul fitic se extrage din orez
 

Ce Diferente o sa Vezi cand Folosesti Aha pentru Exfoliere Fata Acasa?

Exfoliere fata acasa

Utilizarea zilnica de AHA a fost demonstrata ca duce la ingrosarea dermei cu 25%. Desi poate fi considerat un procent mic, o astfel de ingrosare a dermei, la o persoana in varsta de exemplu, poate face minuni.

Imbunatateste structura fibrelor elastice si densitatea colagenului facand pielea mai flexibila si ferma. Atat colagenul cat si fibrele elastice sunt necesare pentru o piele cu aspect suplu si sanatos.

O alta proprietate semnificativa a acizilor AHA este faptul ca actioneaza ca umectanti asupra pielii, adica ajuta pielea sa atraga si sa retina apa in tesut.

Acest aspect este foarte important si sunt numeroase studii care demonstreaza acest lucru. Acizii de fructe sunt ingrediente extrem de utile in cosmeticele recomandate pielii deshidratate si uscate.

Folosirea acizilor de fructe timp de 6-8 saptamani duce si la cresterea cantitatii de ceramide in stratul de la suprafata pielii. Ceramidele sunt componente care ajuta la protectia pielii si sustin refacerea barierei naturale a pielii.

Aceasta bariera este deteriorata in cazul pielii deshidratate, uscate dar si in cazul acneei, facand Aha ingrediente benefice chiar si in cazul pielii sensibile.

Dupa utilizarea unui exfoliant pe baza de AHA, ingredientele active ale cremei sau ale serului de fata folosite ulterior, vor fi mai bine absorbite in piele, aducand un dublu beneficiu pielii.

Dintre acizii ce apartin grupului AHA, cei mai populari sunt acidul glicolic si acidul lactic.

Acidul citric, acidul mandelic, acidul tartaric si acidul fitic se folosesc mai mult ca adjuvanti ai acidului lactic si glicolic decat ca ingrediente active separate in cosmetice.

Acid Glicolic pentru Exfoliere Fata Acasa

Exfoliant cu Acid Glicolic pentru exfoliere fata acasa

Este cel mai des folosit sub forma de peeling de suprafata in cabinetele dermatologilor si ale cosmeticienilor, avand cea mai mare eficacitate de a patrunde in epiderma dar si in derma.

O multime de studii clinice atribuie acidului glicolic o imbunatatire a texturii pielii, o sinteza semnificativa a colagenului, fiind foarte indicat in special pentru tenul matur cu semne de fotoimbatranire.

Formarea colagenului in piele incetineste odata cu inaintarea in varsta, fiind necesara utilizarea unui produs care sa sustina si sa accelereze acest proces.

Astfel acidul glicolic intervine in procesul de sinteza a colagenului, intarziind semnele imbatranirii pielii.

Deasemenea este util in reducerea liniilor fine, a ridurilor si a petelor pigmentare.

Acasa in pasul de exfoliere pentru fata, acidul glicolic ar trebui folosit doar seara, inainte de culcare deoarece sensibilizeaza pielea in prezenta soarelui.

Produsele de zi care contin acid glicolic trebuie obligatoriu sa contina si factor de protectie.

Modul de actiune al acidului glicolic este asemanator cu ai celorlalti acizi din grupul AHA. El topeste legaturile, ancorele dintre celulele moarte ceea ce le face sa se desprinda de la suprafata pielii.

Folosit de persoane fara experienta, la o concentratie mare, poate sa arda pielea. Trebuie inteles ca aceste concentratii sunt special realizate pentru a fi folosite in saloane, spa-uri sau cabinetele dermatologilor. 

Daca iti doresti sa folosesti acid glicolic in rutina de ingrijire a pielii, asigura-te ca incepi cu un test de toleranta, In felul acesta, chiar daca te arunci la o concentratie nepotrivita pentru tine, nu risti sa iti arzi pielea.

Cand vine vorba de concentratia acizilor de fructe acasa, aceasta nu este atat de importanta pe cat este pH-ul produsului cosmetic. pH-ul este cel care influenteaza activitatea acidului glicolic si ar trebui sa fie in jur de ~ 3. Dearece acesta poate fi un pH iritant pentru tipurile de piele mai sensibila, multe companii aleg sa il creasca pentru a nu se alege cu plangeri din partea clientilor, facand produsul mai putin eficient. 

Ceea ce vreau sa spun este ca nu e necesar sa alergi dupa concentratii mari ci dupa un produs in care ai incredere.

Acidul Lactic Pentru Ten

Ce tip de ten ar trebui sa foloseasca acid lactic

Cea mai populara varianta de acid lactic deriva din laptele acru.

Acest acid se regaseste in mod natural in pielea noastra fiind parte din transpiratie si avand rol in hidratarea pielii.

Fiind parte din Factorul Natural de Hidratare ce influenteaza pH-ul pielii, acidul lactic este benefic tuturor tipurilor de piele.

Acidul lactic actioneaza asupra pielii in aceeasi forma ca acidul glicolic.

Avand moleculele mai mari decat acidul glicolic, actioneaza mai gentil decat acesta si nu patrunde pana la baza dermei.

Activitatea acidului lactic este mai vizibila in straturile de la suprafata epidermei unde ajuta la dizolvarea “lipiciului” dintre celulele degradate.

Utilizat zilnic pentru exfolierea fatei acasa, imbunatateste capacitatea epidermei de a mentine apa si elasticitatea dermei.

Folosit de unul singur, acidul lactic aduce rezultate vizibile in aproximativ 3 luni asupra ridurilor, acneei sau psoriazisului.

In concentratie de 6-12% s-a demonstrat ca are efect anti-imbatranire, facand pielea mai ferma, mai luminoasa si mai neteda.

Este util in special pentru pielea sensibila si se foloseste adesea in ingrijirea pielii cu rozacee.

Desi este considerat un iritant al pielii, s-a demonstrat ca potentialul iritant are legatura mai mult cu formula produsului decat cu prezenta acidului lactic in produs. Dovada ca este un ingredient comun in produsele pentru igiena intima.

Acidul lactic este cel mai activ ca exfoliant atunci cand produsul are pH~3

Studii recente arata ca acidul lactic ajuta formarea de ceramide.  Ele au rol in sustinerea barierei naturale de protectie a pielii, facandu-l extrem de util pentru pielea sensibila si matura.

Exfoliere Ten Acneic

Cum iti pot influenta aha, acneea

In 1995 a fost publicat un studiu de catre 2 dermatologi care au ajuns la concluzia ca acidul lactic ajuta tratarea acneei.

(Berson, D.S. and A.R. Shalita, The treatment of acne: The role of combination therapies. J Am Acad Dermatol, 1995)

Combinatia de acizi de fructe este ajutatoare in cazul acneei deoarece moleculele acestora, actioneaza in straturi diferite ale epidermei, pana in derma.

Acest lucru este de ajutor, prevenind blocajul porilor si formarea punctelor negre.

Ca si in cazul acidului glicolic, inainte de a incepe utilizarea acidului lactic pe fata, este bine sa faci un test de toleranta a produsului intr-o zona mica.

Dupa aplicarea acidului lactic pe piele se poate simti o senzatie de intepaturi sau furnicaturi, ceea ce este normal in primele cateva secunde – poate dura pana la 2 minute.

Daca senzatia continua, este bine sa neutralizezi produsul.

Pentru acest lucru, te poti clati cu o solutie de apa cu bicarbonat. (1 pahar de apa + 1 lingurita de bicarbonat)

Acidul lactic intr-o concentratie mare si la un pH scazut are efect de peeling.

Pielea se descuameaza si este obtinuta o piele mult mai neteda si luminoasa.

Mare atentie daca utilizezi acasa acid lactic in concentratie mare.

Acesta are efect caustic pe piele, ochi si membranele mucoase, adica arde pielea. Aceste produse cu efect de peeling sunt facute pentru a fi folosite de persoane cu pregatire in domeniu.

AHA Exfoliant Acid Profesional

Ce trebuie sa stii despre un produs profesional exfoliant AHA

In produsele ce pot fi achizionate pe piata, concentratia AHA poate varia de la 1-10%.

In centrele de infrumusetare si Spa-uri concentratia AHA poate fi intre 10-40%.

In cabinetele dermatologice aceasta concentratie poate ajunge pana la 70% in cazul peeling-urilor de adancime.

Cel mai important lucru de stiut despre produsele pe baza de AHA este pH-ul lor.

Cu cat pH-ul este mai mic, cu atat este mai acid ceea ce inseamna ca va avea capacitate mai mare de exfoliere.

Ph-ul recomandat al produselor folosite acasa pentru exfoliere fata, este de 3.5.

S-a dovedit ca produsele cu acest pH, cu o concentratie AHA de 6-10% sunt foarte eficiente in obtinerea unui ten neted si hidratat.

La acest pH, desi AHA va indeparta cateva nivele din stratul cornos, vor ramane suficiente celulele in acest strat, care asigura ca bariera naturala de protectie a pielii ramane nealterata.

O companie de incredere nu o sa puna pe piata produse cu o concentratie mai mare deoarece exista riscul foarte mare de a irita pielea, fiind predispuse in special persoanele cu ten sensibil.

In saloanele de infrumusetare si spa-uri, pH-ul produselor pe baza de AHA poate ajunge pana la 3 desi vad ca incep sa apara produse si cu un pH mai acid.

In mediu controlat, aceste exfoliante ajuta la hidratarea pielii, inmoaie stratul de la suprafata ceea ce duce la o mai buna absorptie a mastilor, serurilor si cremelor.

Deasemnea imbunatateste hiperpigmentarea, reduce dimensiunea liniilor fine si determina imbunatatiri vizibile cu ochiul liber in pielea ridata.

In cabinetul dermatologilor pH-ul produselor cosmetice recomandate pentru fata, poate sa coboare sub 1.

Cum Folosesti Corect AHA Pentru Exfoliere Fata Acasa

Cum sa folosesti corect AHA pentru exfoliere fata acasa

Utilizarea unui produs AHA este recomandata de 2-3 ori pe saptamana pentru toate tipurile de ten mai putin pentru cel sensibil.

Pentru a introduce AHA in rutina de ingrijire a unui ten sensibil se recomanda urmatorii pasi:

  • In primele 4 saptamani produsul se foloseste 1/saptamana
  • in urmatoarele 4 saptamani de 2/saptamana daca nu exista iritare
  • incepand cu a treia luna poti folosi AHA timp de 3 ori pe saptamana constant.

La incepututul utilizarii unui produs nou, este bine sa citesti prospectul si sa aplici produsul intocmai instructiunilor, daca nu ti s-a spus altfel de un profesionist.

Atunci cand faci o exfoliere pentru fata, acasa pe baza de AHA, evita zona ochilor si asigura-te ca acoperi si decolteul, gatul, nasul si sprancenele.

In timp, in functie de reactia pielii, produsele pe baza de AHA pot fi tinute pe fata pana la 30 de minute.

Produsul se indeparteaza cu apa calduta sau cu un prosop de fata inbibat in apa calduta. In cazul unui ten sensibil, exfoliantul se indeparteaza cu apa rece.

Testarea Produselor Cosmetice ce Contin AHA

Toate produsele care contin AHA trebuie sa fie testate inainte de exfoliere, pe o zona mica cum ar fi sub mandibula.

Daca simti usturime sau pielea devine neobisnuit de rosie si ramane asa timp indelungat, produsul nu trebuie folosit pentru ca este iritant pentru tine.

AHA Pentru Corp

AHA Pentru Corp Ezenpur Day Spa

AHA se folosesc foarte eficient pe fata dar si pe corp. De exemplu in tratarea acneei pe spate, exfoliantele pe baza de AHA sunt foarte benefice. Reduc cosurile (papulele si postulele) si in acelasi timp ajuta la minimizarea petelor pigmentare.

De tinut minte insa, ca atat timp cat se foloseste AHA pe piele, trebuie evitata expunerea la soare.

Personal, recomand tratamentele pentru spate sa se faca de toamna pana primavara, atunci cand este necesara purtarea unei bluze pentru protejarea pielii.

Melasma si Acizii AHA

Afla daca Aha infuenteaza Melasma

Desi in momentul de fata exista o multitudine de interventii cosmetice si dermatologice care au in vedere tratarea melasmei, agentii chimici raman in continuare cei mai eficienti.

Acidul glicolic este cel mai des utilizat in peelingurile de adancime medie, pentru eliminarea melasmei.

De luat in considerare ca odata ce ai ales acest adrum de a curata melasma, este obligatoriu sa tii cont de urmatoarele aspecte.

  1. este necesar sa folosesti in permanenta un SPF.
  2. trebuie sa te orientezi catre un ser activ pentru pete pigmentare.

Gasesti totul despre Melasma si Pete Maronii pe piele, aici.

Cand Trebuie sa Eviti Acasa, Pasul de Exfoliere pentru Fata?

cand trebuie sa eviti pasul de exfoliere fata acasa

Regulile de utilizare a produselor pe baza de AHA se aplica si exfoliantelor in general, prin urmare momentele in care nu se folosesc acestea sunt:

  • Inainte si imediat dupa expunerea la soare mai ales daca pielea este rosie/inflamata.
  • Atunci cand exista leziuni/rani.
  • Atunci cand se folosesc produse farmaceutice cum ar fi Rezorcina, Sotret, Roaccutane si altele asemanatoare.
  • Recent dupa tratament cu laser, peeling-uri chimice, dermabraziune sau alte proceduri asemanatoare
  • Inainte si dupa epilarea cu ceara
  • Inainte de a intra in piscina, jacuzzi
  • In cazul in care se folosesc alte produse exfoliante cum ar fi Retinolul
  • In acelasi timp cu anumite antibiotice care au ca efecte adverse descuamarea. Citeste prospectul antibioticelor, mereu!

AHA sau BHA? Ce Acizi Alegi?

AHA BHA

Atunci cand vrei sa iti elegi un exfoliant pe baza de AHA sau BHA trebuie sa tii cont de tipul tenului.

Asa cum am zis mai sus, AHA este un complex bland (in functie de concentratie) cu proprietati hidratante si de refacere a barierei.

Astfel sunt potriviti pentru orice tip de ten.

BHA este un exfoliant care reduce productia de sebum, recomandat mai mult pentru un ten gras sau acneic.

Cei doi exfolianti pot fi combinati pentru tratarea acneei.

In comparatie cu AHA care ajuta la “dezlipirea” celulelor, BHA dezintegreaza celulele cu care vine in contact, avand astfel un efect de subtiere al stratului cornos.

AHA actioneaza pentru exfoliere fata intre 3-10 minute, acasa. BHA, pentru a fi absobit in piele necesita mai mult timp. Specialistii sustin ca poate dura 30 de minute, fiind cel mai eficient intr-un exfoliant sau masca.

Produsele pe baza de AHA, atunci cand sunt aplicate pe fata, stimuleaza pielea si pot fi simtite furnicaturi sau intepaturi, lucru care se datoreaza faptului ca AHA patrunde in straturile inferioare ale epidermei (unii specialisti sustinand ca patrunde pana in derma).

 La aplicarea produselor pe baza de BHA, aceste reactii abia daca pot fi simtite.

Concluzie Exfoliere Fata Acasa cu Aha

AHA sunt in topul preferintelor pentru exfolierea pielii, reducerea petelor pigmentare si a liniilor fine.

AHA pot deasemenea sa existe in creme si seruri de fata.

Rezultatele incep sa se vada dupa 6 saptamani de utilizare.

Cel mai important lucru de stiut despre un produs pe baza de AHA este pH-ul.

Un exfoliant folosit acasa ar trebui sa aiba pH-ul 3.5 pentru a obtine beneficii vizibile.

Daca ai intrebari pentru mine, mi le poti lasa in sectiunea comentarii.

Daca esti pentru prima data pe blogul meu, te invit in comunitatea Ezenpur unde primesti saptamanal informatii pretioase pentru a-ti ingriji tenul corect.

Ni te poti alatura AICI.

Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta!

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

8 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies