Curatare Ten Acneic: Cum Scapi de Acnee Natural

Curatarea tenului acneic pas cu pas

Navigheaza Rapid la:

De Ce Este Importanta Curatarea Tenului Acneic

Daca te-ai decis ca este momentul sa iti cureti tenul corect, lasa-ma sa iti spun ca ai luat cea mai buna decizie. Acest simplu pas de curatare pentru ten acneic, reprezinta 50% din felul in care iti arata pielea.

O multime de cazuri de acnee sunt cauzate sau prelungite de curatarea incorecta a tenului.

In 2015, pe cand locuiam in Irlanda am inceput sa prepar produse de ingrijire a pielii, 100% organice. Cea mai mare cerere am avut-o de la persoane cu acnee, adolescente sau mature deopotriva. Dorinta nebuna de a stii tot ce ascunde acneea si felul in care pot sa o tratez, pentru a ajuta toate zecile de fete triste pe care le-am intalnit, m-a determinat sa ajung unde sunt azi.

Am facut curs dupa curs, am citit carte dupa carte pentru a intelege cum actioneaza si pe cine targeteaza acneea, cum se manifesta si de ce.

De atunci am lucrat cu zeci de adolescenti pentru tratamentul acneei si am obtinut rezultate extrem de bune.

Pentru ca te lupti cu aceasta conditie, te invit in comunitatea Ezenpur unde poti afla saptamanal informatii pretioase despre ceea ce poti face pentru un ten sanatos.

Daca ai citit Ghidul Complet pentru Acnee, atunci stii deja o multime de lucruri importante despre Acnee, dar trebuie sa insist pe cele de mai jos.

Acneea este cauzata de bacteria P. Acnes. Ea exista la suprafata pielii tuturor oamenilor dar creeaza haos doar atunci cand porii devin blocati.

Cand porul este blocat, sebumul ce continua sa fie produs de glandele sebacee si celulele ce continua sa moara, nu mai pot iesi la suprafata pielii.

Pasul de curatare pentru ten acneic are rolul:

  • sa mentina pielea moale pentru a incuraja revarsarea porului
  • de a indeparta bacteria acneei de la suprafata pielii
  • de a indeparta reziduurile si praful de pe piele
  • de a pregati tenul pentru serumurile si cremele tratament

Inainte de a merge mai departe, este important sa determini ce fel de acnee ai.

Daca ai cosuri, unele cu continut alb, unele cu o baza roz, usor dureroase si mai multe puncte negre, iti descriu pas cu pas cum sa faci o curatare corecta pentru ten acneic.

Daca ai ten gras acneic adolescentin, te invit sa citesti si acest articol.

Daca ai multe cosuri mari, super dureroase la atingere (noduli), cauta un medic dermatolog imediat. Acestea risca sa iti lase cicatrici pe viata daca nu urmezi un tratament.

Ce Produse iti Trebuie pentru Curatare

produse curatare ten acneic

Pentru curatare ai nevoie de un produs care sa nu iti usuce tenul. Mai nou se fac produse de curatare pe baza de tenside de cocos. Acestea sunt foarte blande cu tenul, nu usuca si curata foarte bine.

Evita cu orice pret Sodium Lauryl Sulphat in produsul de curatare si nu folosi sapun. Acestea sunt produse de care vrei sa iti feresti fata deoarece usuca foarte tare pielea. Tot ce exista sub stratul de la suprafata pielii nu mai poate fi eliminat din pori. Pe langa asta, aceste produse au un pH alcalin iar bacteria acneei iubeste acest pH, in care se dezvolta mai bine.  Aceasta bacterie este in schimb distrusa de pH-ul acid.

Sodium Laureth Sulphat este “copilul” lui Sodium Lauryl Sulphat dar este mult mai bland si nu are efectele negative ale acestuia.

Produsele de curatare a tenului acneic ar trebui sa aiba pH acid sau neutru.

Personal, lucrez cu Produsele Profesionale Eve Taylor si recomand pentru acnee:

Daca tu ai un brand preferat de cosmetice, te poti orienta sa gasesti ceva asemanator cu ce am recomandat mai sus. Acestea sunt formulate de asa natura incat sa acopere necesitatile pielii, in functie de varsta.

Daca ai “reusit” deja sa iti usuci excesiv pielea si ai senzatia ca te strange dupa ce iti cureti fata, iti recomand sa folosesti rapid ceva de genul acesta, indiferent de varsta:

Soothing Cleanser

Acesta curata bine, este anti-inflamator, calmeaza tenul si nu usuca.

Ce Presupune Curatarea Tenului Acneic?

Curatarea Tenului acneic acasa

Curatarea Tenului Dimineata

Tenul se curata o singura data dimineata. Scopul curatarii nu este acela de a face pielea sa “scartaie” sau sa ti-o usuci. Scopul este sa indepartezi murdaria si o parte din sebum.

Atunci cand pielea scartaie, inseamna ca tot sebumul a fost indepartat si glandele sebacee vor produce si mai mult sebum pentru a acoperi pierderea.

Se continua cu un toner hidratant si antibacterian, ser si o lotiune antiinflamatorie si antibacteriana si SPF.

Daca ai tenul foarte gras trebuie sa iei decizii de ingrijire a tenului in functie de sezon.

Vara de exemplu, dupa ce iti cureti tenul, daca ti-l simti suficient de hidratat, poti utiliza doar un toner sub SPF.

Tonerul este bine sa il ai mereu in poseta si sa iti pulverizezi fata de mai multe ori pe zi. Sunt tonere care pot fi folosite si deasupra machiajului.

Regula NR. 1 pentru acnee: mentine-ti tenul hidratat continuu.

SPF-ul vrei sa fie pe baza de minerale pentru a lasa pielea sa respire sa si nu atraga toata caldura la nivelul fetei.

Cand ai cosuri, exista deja o inflamatie prezenta, prin urmare nu vrei sa atragi si mai multa caldura in tesut. Dioxidul de titan si zincul sunt minerale ce blocheaza razele UV. Restul ingredientelor SPF le absorb.

Curatare de Seara pentru Ten Acneic

Curatare de seara pentru ten acneic

Demachiere

Daca peste zi porti machiaj, acesta trebuie indepartat cu demachiant.

Daca machiajul este pe baza de ulei, personal recomand pentru demachierea tenului acneic, uleiul de Jojoba, organic. Acesta are compozitia lipidelor asemanatoare cu cele din sebumul uman, nu este comedogenic si nu incarca tenul cu tot felul de uleiuri minerale sau silicon, ce sunt adesea prezente prin demachiante.

Daca machiajul este pe baza de apa, poti folosi o apa micelara pentru demachiere.

Curatare ten acneic

Daca ai avut machiaj, e de preferat sa faci curatarea in 2 pasi. Daca nu ai avut, e suficient sa iti cureti tenul o singura data.

Ai nevoie de o cantitate de produs de curatare cam cat o migdala.

Amesteci in palma produsul de curatare cu cateva picaturi de apa pana se formeaza o spuma consistenta. Acest lucru este valabil doar pentru produsele care fac spuma cat de cat.

O aplici pe fata, pe gat si decolteu.

Cu miscari circulare si de jos in sus, acoperi cu grija toata fata. Insisti pe obraji, pana in fata urechilor, pe frunte pana la linia parului, pe mandibula.

Faci aceste miscari cel putin 60 de secunde.

Clatesti cu apa rece din abundenta si daca ai avut machiaj, repeti procedeul. In cazul acesta mai poti folosi si un prosop de fata, inmuiat in apa calduta pentru a-ti sterge usor fata.

Aceste prosoape trebuie sa fie din bumbac si sa se spele dupa fiecare utilizare. Ar trebui deci, sa ai mai multe. Trebuie spalate doar ele in masina, pe un ciclu de 90 de grade. Daca ai timp, iti recomand sa le calci cu fierul de calcat setat pentru bumbac si sa le depozitezi intr-un loc unde ai doar tu acces si unde nu este praf.

Este necesar sa fii foarte blanda in zonele unde ai cosuri pentru a nu le sparge.

Te rog nu iti sparge cosurile!

 Daca le lasi in pace, ele se transforma in cateva zile in puncte negre, pe care le poti scoate fara riscul de a ramane cu cicatrici.

Daca ai multe cosuri inflamate, roz care sunt dureroase la atingere, iti recomand ca dupa ce iti cureti fata, sa folosesti gheata pe aceste zone.

Poti sa aduni gheata din congelator intr-o punguta de unica folosinta si sa ii faci un nod. Misca punguta peste zonele iritate de pe fata continuu. Este suficient sa faci acest lucru 20 de secunde pentru fiecare zona. Scopul este sa reduci inflamatia pentru o vindecare mai rapida a locului. Daca alegi sa faci si acest pas, dupa el trebuie sa mai cureti o data tenul.

Tamponeaza-ti fata cu prosopele de hartie si continua cu pasul urmator care poate fi exfoliere, aplicare de ser si lotiune.

In acnee, pe cat de importanta este curatarea tenului, pe atat de importanta este si exfolierea.

Sub nici o forma sa nu folosesti scruburi! Acestea sparg cosurile si raspandesc infectia.

Ai nevoie de un exfoliant pe baza de Aha sau Acid Salicilic. Acestea actioneaza ca o masca si descompun interiorul porului. Recomandarea este sa exfoliezi de 2-3 ori pe saptamana.

Pentru exfolianti Aha ai nevoie de o concentratie de 5- 10%.

Pentru acid salicilic este nevoie de 0,5 – 2%.

Despre Exfolierea Tenului am scris mult mai multe aici.

Seara, dupa exfoliere, pentru o curatare mai profunda, poti folosi si masti pentru ten acneic.

Gasesti AICI cateva.

Concluzii

Daca chiar vrei sa scapi de acnee, trebuie sa intelegi ca produsele cosmetice nu reprezinta totul.

Iti recomand cu drag sa citesti Ghidul Acneei pentru a vedea daca ai nevoie sa adaugi vitamine in dieta ta, daca este nevoie sa renunti la ceva alimente sau sa iei alte masuri.

Daca esti din Deva sau imprejurimi, poate vrei sa stii despre programul nostru gratuit de tratare a acneei. Gasesti detalii aici.

In cazul in care doresti sa apelezi la un specialist, iti recomand sa citesti si acest articol, pentru a-ti da seama unde il gasesti pe cel potrivit pentru tine.

Daca nu esti sigura ca ceea ce faci este corect pentru tenul tau, lasa-mi un mesaj in sectiunea comentarii si te pot ajuta.

In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol. 

Pana data viitoare, ai grija de pielea ta! 

 In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

8 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies