Navigheaza Rapid la:
Ce Este Cuperoza?

Una dintre afectiunile cutanate care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume este cuperoza. Cu toate ca poate fi considerata o afectiune cosmetica, impactul sau asupra stimei de sine si calitatii vietii nu poate fi subestimat. Cu toate acestea, multe persoane nu inteleg pe deplin natura si cauzele acestei afectiuni, lasand-o netratata pe termen lung.
Alaturi de tenul acneic, cuperoza este o conditie a tenului sensibil. Are la baza un raspuns inflamator al pielii si face parte din aceeasi categorie cu acneea, dermatita atopica, eczema si psoriasis.
Incepe sa se instaleze in jurul varstei de 30 de ani si daca este lasata netratata, se agraveaza la 40 -50 de ani. Este mai des intalnita in randul persoanelor cu piele mai deschisa la culoare.
In prezent, o persoana din 20, are cuperoza.
Mult timp, cauzele cuperozei au fost neidentificate. In ultima perioada s-au facut o multime de cercetari stiintifice pe aceasta tema si ele au fost elucidate.
In articolul acesta cuperoza este in centrul atentiei si chiar merita, daca tinem cont ca in fiecare an numarul persoanelor care descopera ca au cuperoza este tot mai mare.
Cuperoza este caracterizata de roseata fetei, in special pe obraji sau pe nas.
Poate fi avansata atunci cand vasele de sange sunt foarte dilatate si chiar sparte sau usoara cand vasele de sange sunt abia vizibile.
Cel mai usor de tratat sau de tinut sub control este bineinteles varianta usoara dar exista solutii si pentru cuperoza avansata.
Care Sunt Simptomele Cuperozei?
- Piele sensibila in obraji sau pe nas
- Pielea se irita usor de la anumite cosmetice
- Simti caldura la nivelul pielii
- Pielea este rosie indiferent de anotimp
- Cosuri
- Vase de sange sparte
- Senzatie de arsura
Ce Declanseaza Cuperoza

- Cuperoza are la baza o disfunctie a epidermei ceea ce face ca pielea sa fie mai reactiva la diversi factori:
- Frig
- Caldura
- Umiditate scazuta
- Ingrediente cosmetice
- Utilizarea unui scrub agresiv
- Alimente consumate
- Protectie antioxidanta redusa la nivelul pielii si implicit formarea mai multor radicali liberi
- Expunere la soare
- Stres
- Alcool
- Mancaruri picante
Oricare dintre acesti factori poate exacerba inflamatia prezenta in piele.
Cum functioneaza?
Cand epiderma este inflamata, in celulele de la suprafata pielii exista niste proteine cu rol inflamator care poarta denumirea de cytokine, mai exact Interleukin 1 Alfa (IL-1 α) care sunt eliberate imediat. Acestea pe langa faptul ca pot accelera inflamatia singure, mai participa si la formarea altor citokine inflamatoare.
Prin urmare, acest articol aduce lumina asupra felului in care poti reduce activitatea acestor citokine in cel mai natural mod cu putinta.
Aceleasi citokine sunt implicate si in aparitia acneei si daca pe langa cuperoza, iti mai apare un cos din cand in cand, iti prinde cu atat mai bine sa stii aceste lucruri.
- Angiogeneza
Poate sa contribuie la aparitia pronuntata a vaselor de sange de la suprafata pielii. Angiogeneza duce la cresterea numarului de vase de sange. Mai multe vase de sange cu o permeabilitate marita duc la inrosirea pielii datorita faptului ca permit citokinelor sa ajunga intr-o cantitate mai mare la suprafata pielii.
- Factori genetici
Deseori, mai multi membri ai familiei pot avea cuperoza
- Boli ale tractului intestinal, in special gastrita.
50-90% din persoanele ce au cuperoza, au si gastrita. Prezenta bacteriei Helicobacter pylori este asociata cu gastrita. Intr-un studiu, 84% din 31 de persoane testate, au iesit pozitive la Helicobacter pylori si in alt studiu, 100% din persoanele cu diagnostic cuperoza, au iesit pozitiv pentru Helicobacter pylori.
5. Infestatie cu Demodex folliculorum.
Acestia sunt acarieni prezenti in foliculii firelor de par la toata lumea. Cercetarile facute pe cuperoza, arata ca in cazul ei, sunt cu 16% mai multi Demodex decat la persoanele fara cuperoza.
6. Deficienta de Vitamina B2
7. Stresul
Daca mi-ai citit si alte articole, stii cat de mult iti influenteaza pielea, stresul.
Pe fata, vasele de sange nu iti racesc doar sangele prezent la nivelul fetei ci si pe cel prezent la nivelul creierului. Este o legatura directa intre sistemul circulator al fetei si creier. Este fascinanta!
In 2003 s-a stabilit pentru prima oara ca stresul influenteaza imunitatea pielii. In conditii de stres, pielea reactioneaza la activarea axului hipotalamic hipofizar suprarenal. Cand acesta este activat, nivelul hormonilor de stres in piele, creste. In prezenta hormonilor de stres, sunt activate celulele mastocite.
Ele sunt prezente in vecinatatea vaselor de sange si a neuronilor. Mastocitele, cand sunt activate, elibereaza histamina, dilata vasele de sange si are un efect inflamator agravand cuperoza.
Stresul da nastere unui cerc vicios deoarece cand cuperoza este agravata, nivelul stresului creste iar un nivel de stres crescut, agraveaza cuperoza.
Cel Mai Eficient Tratament Pentru Cuperoza / Rozacee
Pentru tinerea sub control a cuperozei au fost folosite de-a lungul timpului o multime de terapii. S-a folosit tetraciclina orala și izotretinoina, aplicarea locala a acidului azelaic, metronidazole si inclusiv laserul vascular. Cu toate acestea, nu a fost definita o modalitate terapeutica cu efect 100% multumitor. Majoritatea terapiilor sunt tratamente nesatisfacatoare ce trateaza simptomele cuperozei si care nu se adreseaza cauzelor.
Remedii Naturale
Daca vrei sa abordezi o cale naturala de a gestiona cuperoza, atunci este indicat sa incepi si cu o serie de analize medicale:
- O deficienta in zinc determina aparitia cuperozei.
- Histamina
- Vitamina D
- Vitamina B2
Test pentru Alergii pe piele pentru:
- Anticorpi anti transglutaminaza tisulara (tTG)
- Gluten
- Lactoza
Test pentru Helicobacter pylori si Demodex folliculorum.
Rutina De Ingrijire Pentru Ten Cuperozic

Asa cum am scris si la inceputul articolului, la baza aparitiei cuperozei, sta disfunctionalitatea epidermei iar epiderma este stratul de la suprafata pielii pe care il poti influenta in mod direct cu ajutorul cosmeticelor.
Epiderma fiind afectata poate fi un mare dezavantaj daca folosesti produse nepotrivite.
Atunci cand este afectata, epiderma este mai permeabila, insemnand ca ingredientele intra mai usor in piele, dar atunci cand ele sunt iritante, provoaca o inflamatie si mai mare.
Este important sa folosesti produse cat mai curate, care sa iti sustina bariera si care sa blocheze evaporarea apei din epiderma.
Majoritatea persoanelor care au cuperoza, nu aleg sa consulte un specialist si folosesc ceea ce este mai accesibil sau la indemana.
Majoritatea produselor pentru cuperoza, tind sa fie pe baza de uleiuri dar keratinocitele isi modifica structura in prezenta apei.
Rutina de dimineata:
Se face cu o crema de curatare. Nu trebuie sa contina surfactanti agresivi ca sodium lauryl sulphat. De preferinta sa fie o crema de curatare special conceputa pentru ten sensibil.
Evita ingredientele ca alcool, witch hazel, menta, eucalipt, scortisoara, nucsoara, etc. Acestea sunt prea puternice pentru tenul tau sensibil. Pentru a-ti curata fata, foloseste doar degetele. Stai departe de prosoape, perii sau alte dispozitive recomandate pentru spalarea fetei.
- In cazul tau tonerul este absolut necesar deoarece iti inchide porii dupa curatare, facand ca ingredientele cu tendinta iritanta sa patrunda mai greu in epiderma. Apoi are si rolul a a aduce un plus de hidratare si daca are si ingrediente antiinflamatoare este cu atat mai bine.
- Un ser fie pe baza de niacinamida fie pe baza de vitamina C.
O solutie de 2% niacinamida a fost folosita intr-un studiu clinic pe cuperoza, de doua ori pe zi. Dupa 2 saptamani, 79,2% dintre subiecti au vazut o imbunatatire generala a cuperozei iar dupa 4 saptamani, 95,7% au constatat diminuarea rosetei. (Draelos, 2001)
Aplicarea unui ser bogat in Vitamina C (forma stabila) si bine formulat, reduce citokinele responsabile de inflamatia pielii, asa cum sunt interleukin 1 Alfa. Acest lucru a fost demonstrat in vitro, pe celule umane.
- O crema protectoare, calmanta pentru ten sensibil.
- Protectie solara. In cazul tau, deoarece epiderma este afectata, protectia solara nu trebuie sa lipseasca din rutina de ingrijire a pielii. Este important sa folosesti o crema usoara, pe baza de minerale naturale. Cele pe baza de protectie chimica pot sa agraveze situatia. Gasesti toate detaliile de care ai nevoie AICI, dar pe scurt, opteaza pentru dioxid de titan si zinc. S-a demonstrat ca utilizarea unei protectii solare, eficientizeaza tratamentul folosit pentru cuperoza.
Rutina de seara
- Curatarea tenului si daca ai folosit machiaj peste zi, opteaza pentru folosirea uleiului de sofranel pentru indepartarea lui. Indepartarea machiajului se face inainte de curatarea propriu-zisa a tenului.
- Exfoliere cu AHA (6 – 10%) sau BHA (2%) de doua ori pe saptamana. Sub nici o forma sa nu folosesti scrub pe fata. O sa agraveze dilatarea capilarelor.
- Toner pentru ten sensibil
- Ser
- Crema pentru ten sensibil
Masca pentru Cuperoza

O masca foarte eficienta pentru cuperoza care calmeaza tenul si il lasa proaspat si hidratat, este pe baza de miere, aloe vera si faina de ovaz.
Ce ai nevoie?
- lingura rasa de faina de ovaz. Daca ai ovaz, il poti macina foarte fin.
- jumate de lingurita de miere, de preferat zaharisita
- jumatate de lingurita de gel de aloe vera. Daca ai planta Aloe barbadensis, foloseste direct gelul dintr-o bucata de frunza.
Amesteca bine gelul de aloe cu mierea, pana se topeste mierea si apoi adauga ovazul.
Aplica pe fata proaspat curatata si exfoliata.
Lasa sa actioneze 10 – 15 minute si indeparteaza cu apa calina.
Continua cu serul si crema.
Cele 3 ingrediente ale acestei masti contin toate elementele necesare refacerii epidermei si hidratarii intense ale celulelor de la suprafata pielii.
Vitamine Si Minerale Pentru Cuperoza

Vitamina D este asociata cu reglarea catelicidinei in organism. Catelicidina este o peptida antimicrobiana prezenta in piele si atunci cand exista intr-o cantitate prea mare, incepe sa aiba o activitate inflamatorie.
In studiile realizate pe cuperoza, catelicidina este mereu prezenta intr-un raport prea mare in piele.
Zincul deficitar este asociat cu aparitia cuperozei. S-a demonstrat ca suplimentarea cu zinc, in aceasta situatie, imbunatateste situatia extraordinar. Intr-un studiu realizat in 2006 pe 25 de pacienti care au suplimentat cu zinc, de trei ori pe zi, s-a constat ca dupa o luna de tratament, severitatea cuperozei a scazut dramatic, comparativ cu placebo. Cand pacientii, initial aflati pe placebo au inceput sa ia zinc, s-a imbunatatit si cuperoza lor.
Te rog, sfatuieste-te cu doctorul tau in privinta suplimentarii cu vitamina D si Zinc.
Alimentatie Pentru Cuperoza

Cand vine vorba de o alimentatie corecta pentru a sustine pielea in procesul de regenerare al epidermei, punem accentul pe scaderea inflamatiei si prevenirea daunelor aduse pielii.
In acest scop, alimentatia trebuie sa cuprinda cat mai multe legume verzi. Acestea sunt bogate in vitamina C, E si A, vitamine absolut necesare pentru repararea tesuturilor. Printre cele mai benefice legume verzi sunt spanacul, sparanghelul, varza, dovlecelul, castravetele, etc.
Fructele de culoare portocalie sunt pline de vitamina A si antioxidanti puternici care iti protejeaza pielea de radicalii liberi.
Pestele ar trebui consumat de cel putin 2 ori pe saptamana pentru a obtine necesarul de omega 3. Acesta are rolul de a inhiba activitatea proteinelor inflamatoare. Pestele e de preferat sa fie de dimensiuni mici. Un peste mare, cum este tonul, consuma alti pesti mai mici si in felul acesta are o concentratie de mercur prea mare.
Se recomanda consumul ceaiului verde dar nu fierbinte si al apei.
Evita lactatele, otetul, alimentele fierbinti si picante.
Concluzii

Cuperoza este o conditie a pielii care poate avea un efect asupra psihicului uman asemanator acneei. Persoanele ce au cuperoza pot fi mai timide si mai retrase tocmai datorita faptului ca aceasta le stirbeste increderea in sine.
Este absolut necesar ca atunci cand vrei sa incepi sa faci ceva pentru a scade intensitatea cuperozei, sa actionezi pe toate planurile de mai sus.
Deoarece poate avea mai multi factori declansatori si majoritatea actioneaza intr-un cerc vicios, abordarea holistica este cea mai buna solutie pe termen lung.
Imi doresc ca informatiile ce ti le-am oferit in acest articol sa te ajute sa gasesti solutia perfecta pentru tine.
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou depre ingrijirea naturala si holistica a tenului si nu numai. Daca iti doresti sa afli noutati, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Daca ai intrebari pentru mine, le astept in sectiunea de comentarii, ca de fiecare data.
Pana data viitoare, fi blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
Surse:
Textbook of Cosmetic Dermatology, Robert Baran, MD, Howard I. Maibach, MD
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8596706/
Rook’s Textbook of Dermatology, Christopher E. M. Griffiths MD, Jonathan Barker MD, Tanya Bleiker, Robert Chalmers, Daniel Creamer MD.
14 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.
Intrebare , kefirul de apa.. as vrea sa fie mai acidulat, cum fac? Multumesc
Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.