Navigheaza Rapid la:
Depisteaza Rapid ce Cosuri ai Pentru a le Aplica Cel Mai Bun Tratament
Daca esti aici inseamna ca iti doresti sa scapi de cosuri sub piele si sa obtii o piele neteda si frumoasa. In tratamentele faciale pentru acnee si nu numai, intalnesc aceste cosuri destul de des, indiferent de varsta clientilor.
Multi dintre ei nici macar nu stiu ca au aceste cosuri sub piele deoarece nu sunt dureroase sau inflamate.
Nu o sa insist pe partea teoretica deoarece am mai scris despre asta in articolul despre Acnee. Citind-ul poti afla cauzele care duc la aparitia acestor cosuri.
Desi aceste cauze pot fi diverse, cea mai raspandita pentru aparitia cosurilor sub piele este folsirea uleiului mineral. Poate o sa te gandesti ca „eu nu folosesc ulei mineral” dar el este prezent adesea in creme de fata, protectii solare, fonduri de ten. Majoritatea produselor care contin acest ulei sunt vandute sub eticheta de produse hidratante. Ele lasa pe piele o pelicula foarte fina care te poate face sa crezi ca iti catifeleaza pielea. Cercetarile insa demonstreaza ca uleiurile minerale, in timp, blocheaza porii.
Ma rezum la ce poti face practic pentru a-ti netezi pielea. Sunt putine lucruri care functioneaza cu adevarat, asa ca daca vrei sa afli care sunt acestea, citeste mai departe.
Deoarece recomandarile mele nu cuprind tehnici agresive la care sa iti supui pielea, o sa dureze catva timp pana ti se curata tenul. Este nevoie de rabdare si dedicare pentru obtinerea rezultatelor pe care ti le doresti.
Tipuri De Cosuri Sub Piele

Cosurile sub piele pot fi inflamate sau neinflamate, cu por deschis sau inchis.
Cele inflamate sunt foarte dureroase la atingere iar cele neinflamate, aproape ca nici nu stii ca le ai.
Se vad foarte bine atunci cand iti intinzi bine pielea sau sub palpare. Daca iti treci degetul aratator, tinand un pic mai apasat, pe piele, ar trebui sa simti prezenta lor. Persoanele cu ten gras, sunt mai predispuse la aparitia acestora.
Cele neinflamate, asa cum am zis mai sus, sunt aproape invizibile si pot sta sub piele o perioada buna de timp pana cand ajung la suprafata. Dar ele sunt considerate o bomba cu ceas. Adica se pot inflama oricand.
Aceste cosuri sub piele sunt o locatie perfecta pentru dezvoltarea bacteriei acneei.
Atunci cand bacteria ajunge in por, sistemul imunitar incepe lupta, declansand inflamatia.
Odata inflamate, ele pot cauza cictrici mai ales daca alegi sa le spargi.
Cele 4 tipuri de cosuri sub piele au nevoie de abordari diferite:
- Cele neinflamate si cu por deschis trebuie scoase. Alege sa vezi un specialist in aceasta privinta pentru a evita neplacerile cauzate de o posibila infectie.
- Cele neinflamate si cu por inchis au nevoie de hidratare. Mai jos gasesti pasii.
- Cele inflamate trebuie lasate in pace. Mai jos gasesti tratamentul pentru ele.
Cosuri Sub Piele Barbie Si Gat

Atunci cand apar aceste cosuri sub piele, din punct de vedere holistic, au o declansare interna.
In unele cazuri, consumul de lactate si zahar duce la aparitia acestora.
Ele pot sa apara si in spatele urechilor sau pe pometi. Acestea sunt depistate usor prin palpare sau daca intinzi bine pielea.
Aceste cosuri neinflamate, pot sta saptamani sub piele, nu sunt dureroase la atingere si intr-un final pot ajunge la suprafata. Tind sa aiba un continut albicios cauzat de greutatea corpului de a procesa caseina in intestinul mic. In timp se pot transforma in puncte negre.
Sunt genul de cosuri care trebuie scoase altfel cantitatea din interiorul porului tinde sa creasca. Pot ajunge la dimensiuni mari si devin inestetice. Porii risca sa ramana largiti datorita faptului ca in timp scade eleasticitatea peretilor porului.
De regula ies foarte usor atunci cand pielea este pregatita bine pentru extractii. Cel mai adesea nici macar nu necesita o presiune foarte mare.
Cosuri Sub Piele Urat Mirositoare
Atunci cand cosurile stau foarte mult timp sub piele si sebumul si celulele moarte continua se se adune in por, cand vor iesi la suprafata vor avea un miros neplacut.
Este absolut normal sa se intample acest lucru. Nu este un motiv de panica ci doar un semnal ca ar trebui scoase mai des.
Aceste cosuri se mai numesc si “porul lui Winer” si ele tind sa se formeze chiar si dupa ce au fost scoase. Acestea sust cosuri neinflamate si cu por deschis. Pot fi localizate oriunde pe corp si au un continut destul de “bogat”.
Din experienta mea, rutina de ingrijire a pielii nu influenteaza aceste cosuri. Exfolierea intarzie umplerea porului dar nu impiedica formarea lui.
Nu ai cum sa scapi de acest tip de cosuri in mod natural. Daca este deranjant poti sa ti-l operezi. Aceasta operatie presupune coaserea peretilor porului, pentru a nu mai permite cumularea de sebum si celule moarte, in interiorul lui.
Pana in prezent nu am intalnit persoane care sa aleaga aceasta operatie, alegand mereu extractiile in locul ei, dar voiam sa stii ca ai si alta optiune.
Sunt cazuri in care aceste cosuri sunt in locuri foarte vizibile si au peretii foarte largi. In astfel de situatii, operatia este o solutie eficienta de a scapa de ele.
Remedii Pentru Cosuri Inflamate Sub Piele

Sunt 5 aspecte extrem de importante de care trebuie sa tii cont cand alegi sa scapi de aceste cosuri, atunci cand sunt inflamate:
- Nu incerca sa le strangi. Nu doar ca nu o sa iasa nimic dar pui paie pe foc. Risti aparitia unor cicatrici urate si a mai multor cosuri. Daca mergi la un specialist si iti propune sa ti le sparga, cauta-ti alt specialist.
Nu exista garantie pe care cineva poate sa ti-o ofere, privind neaparitia altor cosuri sau a cicatricilor. Nimeni nu poate stii ce se intampla sub piele, cat de destabilizati sunt peretii porului sau cat de sensibili. Daca este pusa presiune pe un astfel de por, nu doar o sa doara extrem de mult dar sansele de a ramane cu citraci sunt extrem de mari. Ofera-i timp sa se vindece de la sine.
2. Produsul de curatare este unul dintre cele mai importante produse pentru tenul tau. Insist mereu asupra acestui lucru mai ales pentru ca intalnesc o multime de adolescenti, incurajati de parinti, care isi curata fata cu sapun.
Sapunul are un pH alcalin care usuca pielea. Atunci cand se intampla acest lucru, sebumul devine captiv in interiorul pielii si duce la formarea acestor cosuri sub piele. Regula de baza este sa iti cureti tenul cu un produs ce nu face spuma: lapte sau gel de curatare.
Exfolierea cu acizi de fructe.
Am explicat si in acest articol motivul pentru care exfolierea este esentiala. Scopul ei este sa inmoaie stratul de celule de la suprafata pielii pentru o permeabilitate mai buna. Aceasta permeabilitate este benefica in 2 randuri:
- Ajuta la o mai buna hidratare
- Incurajeaza cosurile de sub piele sa inainteze catre suprafata, eliminand astfel continutul
- Hidratarea tenului trebuie mentinuta la orice ora din zi si din noapte daca vrei sa scapi de aceste cosuri. Hidratarea trebuie facuta cu produse non-comedogenice. Daca porti factor de protectie, foloseste ceva pe baza de minerale naturale. Dintre toate produsele cele cu factor de protectie au cel mai mare risc de comedogenitate.
Cateva ingrediente comedogenice des intalnite in produsele cosmetice sunt:
- Mica – prezenta in blush-uri si fonduri de ten
- Uleiul/untul de cocos
- Untul de cacao
- Gudron de carbune (din el se obtine culoarea rosie folosita adesea in make-up)
- Lanolina
- Isopropil
- miristil miristat
- palmitat de octil
- stearat de octil
- parafina (ulei mineral)
- Consuma alimente bogate in vitamina A. Aceasta este esentiala pentru reglarea cantitatii de sebum. Ea regleaza viteza de crestere si de maturizare a celulelor din piele. Daca aceste activitati sunt intarziate, cosurile apar cu usurinta.
Cele mai bogate surse de vitamina A sunt organele de animale – in special ficatul, dar se gaseste si in cartofi dulci, pepene cantalop, spanac, oua.
De luat in considerare ca Vitamina A nu se absoarbe daca in nu este suficient zinc in organism. Zincul, spre deosebire de Vitamina A nu este depozitat dar se gaseste in muschi (60%), in oase (30%), in piele (5%).
Cosuri Sub Piele Tratament

- Pentru cosuri sub piele inflamate, dureroase se recomanda in general folosirea unor produse pe baza de retinol. Retinolul trebuie folosit neaparat sub indrumarea unui specialist pentru a nu-ti usca excesiv fata.
Retinolul exista sub mai multe forme iar unele dintre ele nu au nici un efect atunci cand sunt folosite pe piele. Palmitatul de retinil este una dintre substantele adesea vandute sub denumirea comerciala de retinol. Este o forma de vitamina A care din pacate nu aduce schimbari pielii, in urma studiilor realizate.
Este important ca atunci cand iti achizitionezi un produs pe baza de retinol, acesta sa contina o forma activa.
Am observant ca majoritatea clientelor sunt dezamagite de procentul mic de retinol prezent in produsele cosmetice. Atunci cand este sub forma activa, retinolul este prezent in procent de 0,25 – 1 %. Desi pare un procent mic, este foarte eficient. O cantitate mai mare nu ar putea fi tolerata de piele fara efecte adverse.
Noi studii arata ca folosirea unei combinatii de clindamicina si retinol, are rezultate mai bune fata de cele doar pe baza de retinol sau peroxid de benzoil.
Un nou produs ce contine Clindamicina 1% si tretinoina 0,025% s-a aratat foarte eficient in tratarea cosurilor. Trebuie tinut cont ca poate irita tenul si nu se recomanda folosirea pe perioada mai mare de 12 saptamani.
Rezultatele nu vor fi vizibile foarte repede. Pot trece cateva saptamani pana la diferente majore.
Peeling Chimic
- O alta metoda eficienta de a reduce aceste cosuri de sub piele este folosirea unui produs pe baza de 2% acid salicilic. Acidul salicilic este comedolitic si ajuta la descompunerea interiorului porului. Un alt avantaj este ca fiind lipofilic (se descompune in grasimi) este mai abil in penetrarea sebumului.
Produsele recomandate pe baza de acid salicilic sunt serurile, cremele sau mastile de fata.
Acidul salicilic este mult mai bine tolerat de toate tipurile de piele si este mai usor de lucrat cu el. Iti recomand sa citesti si articolul despre acid salicilic daca vrei sa il folosesti.
O alta varianta de a folosi acidul salicilic pentru indepartarea acestor cosuri este sub forma de peeling. In acest moment piata este invadata de peelinguri, cu concentratii mari, ce pot fi cumparate chiar si de persoane ce nu au pregatire in domeniu. Aceste peeling-uri cand nu sunt aplicate corect, iti pot arde fata, la propriu.
Daca intentionezi sa iti iei un astfel de peeling, alege o varianta neprofesionala. Aceasta este special formulata pentru a putea fi folosita de persoane, acasa.
Daca doresti un peeling de adancime mai mare, viziteaza un specialist. Acesta este pregatit pentru a citi reactia pielii tale la peeling.
In cadrul unui astfel de peeling, celulele epidermei sunt indepartate, scotand la iveala o piele mai matasoasa si neteda. In cazul cosurilor, ajuta datorita efectului antibacterian, antiinflamator si keratolitic. Peelingul pe baza de acid salicilic este excelent si pentru riduri si pete pigmentare.
Sa tii cont ca ingrijirea pielii inainte si dupa un astfel de peeling are nevoi speciale. Pentru a obtine rezultatele dorite, de obicei sunt recomandate intre 2-4 peelinguri, in functie de conditia pielii. Pot fi si mai multe. Pentru cele mai bune rezultate, acestea trebuie realizate la fiecare 2 saptamani.
Concluzii

Indiferent de metoda pe care o abordezi pentru tratarea cosurilor, este nevoie sa ai rabdare.
Stiu ca ai tendinta sa fii dezamagita cand nu vezi rezultate foarte rapid dar pielea noastra nu functioneaza asa. Nici formarea acelor cosuri nu a avut loc peste noapte.
Putem interveni in procesul de functionare al pielii, sa il imbunatatim dar nu il putem schimba complet. Daca intelegi acest lucru si intelegi cum iti functioneaza pielea, o sa ai un ten frumos pentru tot restul vietii.
Ti-am oferit in acest articol informatiile de care ai nevoie pentru a scapa de cosurile de sub piele. Stiu ca aceste metode functioneaza pentru ca am vazut rezultatele la clientii mei.
Daca am omis ceva, te rog sa imi scrii in sectiunea de comentarii.
Iti amintesc ca in fiecare saptamana apar articole noi despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa fii tinuta la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email AICI.
Pana data viitoare, fi blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! ;
Surse
“The Complete Guide to Acne Prevention, Treatment and Remedies” by Pamela Archer
Bodo C Melnik 1, Gerd Schmitz, Role of insulin, insulin-like growth factor-1, hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris
Acne Causes and practical management, F. William Danby, Adjunct Assistant Professor of Surgery, Section of Dermatology
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7077870/#CD011154-bbs2-0315
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.