Coenzima Q10: De ce Merita Toata Atentia Ta

Totul Despre Coenzima Q10 Ezenpur Day Spa Deva

Navigheaza Rapid la:

Rolul Coenzimei Q10 Depaseste Imaginatia

Despre Coenzima Q10 am mai scris si in alte articole dar fiind o molecula cu capacitate antioxidanta atat de mare, merita mai multa atentie. Pe langa aceasta proprietate, coenzima Q10 este extrem de importanta. Atat de importanta incat oamenii nu pot trai fara ea.

Corpul nostru isi formeaza singur Coenzima Q10 si ea poate intra in sistem si prin alimentatie. Tinand cont ca odata cu inaintarea in varsta productia de coenzima Q10 scade si necesitatea creste, recomandarea specialistilor este de a suplimenta cu coenzima Q10.

Afla rolul coenzimei Q10 pentru sanatate, ce poate face pentru pielea ta, care este doza recomandata de specialisti si multe alte informatii utile din acest articol.

Ce Este Coenzima Q10

Ce este coenzima q10

Este singurul antioxidant lipidic (solubil in grasimi) ce poate fi produs de corpul uman.

Are rol in productia de energie (ATP) la nivelul mitocondriei al fiecarei celule. Aceasta energie este utilizata cu fiecare contractie musculara si este necesara pentru functii vitale in organism.

Cea mai mare concentratie de coenzima Q10 se gaseste muschiul inimii.

Este unul dintre cei mai importanti antioxidanti lipidici din organism. Ca si antioxidant, coenzima Q10 protejeaza grasimile de oxidare, recicleaza vitamina E si Vitamina C si previne moartea celulelor cauzata de ROS (specii reactive de oxigen).

Sinteza coenzimei Q10 este un process complex care depinde de existenta mai multor minerale si amino-acizi. Cel mai important amino-acid necesar in acest proces este tirozina.

Corpul nostru isi formeaza Coenzima Q10 dar pentru acest lucru are nevoie de cel putin 8 vitamine prezente:

 – tetrahidrobiopterina (este un nutrient esential pentru sinteza de 5HT, serotonina, dopamina, melatonina, etc)

 – vitamina B6

 – vitamina C

 – vitamina B2

 – vitamina B12

 – acid folic (vitamina B9)

 – niacina (vitamina B3)

 – acid pantotenic (vitamina B5)

Pe langa acestea, mai are nevoie de coenzima A si alte oligoelemente. Orice deficit al unuia dintre aceste elemente, afecteaza productia naturala a corpului de coenzima Q10.

Cea mai mare cantitate de Coenzima Q10 se gaseste in: 

 Inima

Rinichi

Ficat

Muschi

Pancreas

Tiroida

Creier

Intestine

Beneficii Coenzima Q10

Beneficii Coenzima Q10

Are actiune antiinflamatoare, antioxidanta, antiimbatranire si ajuta mitocondria sa produca energie celulara. Fara energie, celula se imbolnaveste sau moare prematur.

Este o componenta prezenta in membrana celulara a corpului uman si este esentiala pentru transportul energiei celulare.

Coenzima Q 10 asigura transportul a 95% din energia celulara necesara corpului. Tot ea controleaza nivelul oxigenului la nivel celular.

Q10 previne formarea de radicali liberi, modificarea proteinelor, lipidelor si a ADN-ului.

In documentarea mea despre Coenzima Q10 am dat peste o carte scrisa de medicul cardiolog Stephen T. Sinatra –  Fenomenul Coenzimei Q10, in care reda povestea unei femei cu insuficienta cardiaca. Femeia, nu a avut probleme medicale inainte de acest episod si nimeni nu i-a dat nicio sansa se supravietuire. Dupa 2 saptamani de administrare a medicamentatiei normale pentru astfel de cazuri plus 360mg de Coenzima Q10/zi, dupa 2 saptamani, femeia a iesit din coma. Acest medic pune un accent deosebit pe folosirea Coenzimei Q10 pentru sanatatea inimii si nu numai. Daca cunosti pe cineva care are probleme, recomanda-i sa se documenteze mai mult despre Coenzima Q10. In prezent sunt numeroase cercetari stiintifice care demonstreaza beneficiile Coenzimei Q10 in bolile cardiace.

Coenzima Q10 mai este recomandata in cazurile de oboseala, tensiune ridicata si obezitate.

Coenzima Q10 Beneficii pentru Piele

Coenzima Q10 pentru piele

Deoarece scopul meu este sa te invat cum sa folosesti in mod eficient produse cosmetice, o sa insist pe Coenzima Q10 ca si ingredient cosmetic.

Sistemul antioxidant al pielii, desi nu este pe deplin inteles, este unul extrem de complex care reuseste sa protejeze pielea de razele UV, poluare si in general de radicalii liberi.

Pielea contine antioxidanti lipidici (solubili in grasimi) ca Vitamina E, Vitamina A, Carotenoizi, Coenzima Q10. Pe langa acestia, contine si antioxidanti solubili in apa ca Vitamina C, glutation si enzime antioxidante.

Acesti antioxidanti au depozite la nivelul epidermei. Ca sa iti faci o idee, Coenzima Q10 este intr-o concentratie de 10 ori mai mare in epiderma decat in derma. Si are logica, la urma urmei deoarece in epiderma se da cea mai mare lupta impotriva radicalilor liberi.

 Expunerea la razele UV, la diverse chimicale, fumat, etc epuizeaza rapid aceste rezerve.

Incepand cu varsta de 30 de ani, nivelul Coenzimei Q10 in piele, incepe sa scada.

Atunci cand pielea este expusa la UVA, in piele se formeaza MMP-1 sau Colagenaza-1 care degradeaza colagenul de tip 1 si 3. Ca sa iti faci o idee, colagenul de tip 1 alcatuieste 90% din colagenul din corp. Colagenul 3 este prezent in muschi, artere si organe.

Hoppe si echipa lui de cercetatori, a demonstart cum Coenzima Q10 suprima formarea Colagenazei-1 si implicit protejeaza colagenul impotriva degradarii premature.

Cand celulele de la suprafata pielii sunt expuse la UVB, formeaza IL-6 (interleukina – 6) care, printre altele, are un efect inflamator mare. Apare ca raspuns la aparitia unei rani pentru a ajuta pielea sa se repare. Este extrem de important ape termen scurt din aceasta cauza dar cand este prezenta in piele pe termen lung, are un efect inflamator. Aceasta este una din cauzele formarii petelor pigmentare.

 Coenzima Q10 opreste formarea acestei citokine.

La nivelul pielii, coenzima Q10 este absolut necesara pentru productia unor proteine esentiale la nivelul epidermei. Ea are rolul si de a reduce degradarea colagenului.

In prezenta Coenzimei Q10, Vitaminele E si C prezente deasemenea in piele, sunt regenerate la forma lor activa. Aceste vitamine, in mod normal, sunt degradate de stresul oxidativ.

Studiile arata ca poate patrunde in straturile epidermei (in anumite conditii), reduce oxidarea celulara si previne degradarea colagenului. Deasemenea, s-a constat ca in 21 de zile de aplicare de CoenzimaQ10, adancimea ridurilor a scazut.

In 2005, Ashida a demonstrat ca suplimentarea cu Coenzima Q10 a sporit nivelul acesteia la nivelul pielii si ridurile din jurul ochilor s-au restrans.

Suplimentarea zilnica de Coenzima Q10, 60mg/zi, timp de 3 luni a dus la diminuarea adancimii ridurilor si a suprafetei pe care acestea erau.

Aplicarea pe piele a unei concentratii de 1% Coenzima Q10, timp de 5 luni a rezultat in reducerea ridurilor.

Stai! nu incepe ca iti comanzi inca, o crema cu Coenzima Q10. Este esential sa intelegi partea de mai jos.

Sunt multe creme pe piata pe baza de Coenzima Q10 si de la branduri populare cum este Nivea, dar eficienta acestor produse in materie de reducere a ridurilor nu este dovedita.

Masa moleculara a Coenzimei Q10 este 864 daltoni iar ca o molecula sa poata patrunde in piele trebuie sa aiba masa de 500 daltoni sau mai mica.

Prin urmare, Coenzima Q10 nu poate penetra de una singura epiderma si are nevoie de o alta substanta care sa pregateasca drumul pentru ea.

Aceste substante, care ajuta absorbtia in piele, se numesc vehicule. Pentru Coenzima Q10, astfel de vehicule sunt lecitina si 2-ethylhexyl laurate.

Mai nou, coenzima Q10 poate fi si incapsulata in fosfolipide (etosomi).

Daca iti doresti un produs cosmetic pe baza de Coenzima Q10, atunci trebuie sa te asiguri ca vine impreuna cu unul dintre cele 3 ingrediente de mai sus, altfel pur si simplu o sa stea la suprafata pielii si nu o sa vezi niciun rezultat.

Intr-un studiu realizat pentru stabilirea penetrarii coenzimei Q10 in straturile pielii, s-a demonstrat ce cea mai buna absorptie are loc in derma decat in epiderma, in baza de lecitina. In acest studiu, Coenzima Q10 a fost aplicata direct pe piele.

Intr-un alt studiu, administrarea orala de 100mg de Coenzima Q10 pe zi, timp de 2 saptamani a dus la un nivel semnificativ mai mare in epiderma decat in derma. Echipa acestui studiu a concluzionat ca pentru reducerea ridurilor, este necesara o cantitate mai mare de CoQ10 in epiderma.

In urma acestor studii, se poate deduce ca o persoana cu riduri, are nevoie de ambele modalitati de administrare a coenzimei Q10.

Produsele cosmetice pe baza de coenzima Q10 au obligatoriu, o culoare portocalie sau galbuie cauzata de aceasta.

Deficienta de Coenzima Q10

Deficienta de Coenzima Q10

Cum iti dai seama daca ai o deficienta?

Lipsa de Coenzima Q10 este asociata cu oboseala si crampe musculare, ceea ce foarte frecvent sunt considerate lipsa de magneziu si rar se gandeste cineva la Coenzima Q10.

Nistagmusul (miscarea involuntara a ochiului) este iarasi asociat cu o deficienta de Coenzima Q10.

Pierderea auzului, insuficienta cardiaca si renala sunt alte simptome ale unei deficiente severe.

Coenzima Q10 Contraindicatii

Ubiquinone este denumirea Coenzimei Q 10 naturale si nu are reactii adverse atunci cand este aplicata pe piele. Varianta sintetica a acesteia Idebenone – a provocat cazuri de dermatita.

Suplimentarea cu Coenzima Q10 trebuie facuta cu atentie si sub indrumarea unui doctor in cazul bolilor de ficat si de inima.

Efecte Secundare

Coenzima Q10 poate cauza o stare de nervozitate, avand efecte asemanatoare cafeinei.

Pierderea apetitului si diarea sunt asociate cateodata cu suplimentarea.

Ce Degradeaza Sau Consuma Coenzima Q10

O alimentatie saracacioasa si stresul influenteaza negativ productia interna de coenzima Q10.

S-a demonstrat ca expunerea pielii chiar si numai la o minima doza de radiatii UV, a secatuit nivelele de antioxidanti si enzime antioxidante din piele, scazand capacitatea antioxidanta a epidermei. Imbatranirea pielii este asociata cu scaderea antioxidantilor din piele si mai mult decat atat, se pare ca si albirea parului este acum asociata cu un nivel ridicat de radicali liberi in folicul.

Alimente Bogate in Coenzima Q10

Alimente Bogate in Coenzima Q10

Din alimentatie, obtinem zilnic aproximativ 10 mg de coenzima Q10 dar tine cont ca aceasta cantitate nu este suficienta pentru a obtine efecte clinice vizibile.

Cele mai bogate alimente in Coenzima Q 10 sunt:

Organe de porc

peste, scoici

carne de pui, vita

 broccoli, spanac

 seminte de susan

nuci

soia

Doza Zilnica Recomandata de Coenzima Q10

Doza Zilnica Recomandata de Coenzima Q10

Pentru a suplimenta cu orice doza de Coenzima Q10, te rog sfatuieste-te cu doctorul tau.

Un lucru necesar de stiut este faptul ca sunt 2 tipuri de Coenzima Q10: ubichinol si ubichinona.

Nivelul de Coenzima Q10 in sange a fost de 1,5 ori mai mare cand s-a administrat ubichinol comparativ cu ubichinona. Ubichinolul este forma activa de coenzima Q10 pe care corpul o formeaza din ubichinona.

Daca alegi sa iti iei suplimente pe baza de coenzima Q10, doza zilnica recomandata este intre 90 – 200 mg/zi, desi tot mai multi doctori recomanda dozaj intre 200 si 400mg/zi.

Tine cont de faptul ca are un efect asemanator cafeinei si trebuie administrata dimineata pentru a nu-ti afecta somnul.

Persoanele care iau tratament pentru scaderea colesterolului ar trebui sa fie sfatuite sa suplimenteze cu Coenzima Q10 deoarece aceste medicamente scad nivelul de Coenzima Q10 in organism.

De tinut cont ca sunt o serie de medicamente ce interactioneaza cu Coenzima Q10. Daca vrei sa iei suplimente, intreaba-ti mai intai doctorul, in cazul in care esti pe medicamentatie. Poate afecta coagularea sangelui.

Sper ca te-am ajutat sa intelegi importanta Coenzimei Q10, atat pentru sanatate cat si pentru piele.

In fiecare saptamana public un articol nou despre cum sa iti ingrijesti pielea in mod natural.

Daca esti interesata sa afli lucruri noi din acest domeniu, lasa-mi adresa ta de email AICI.

Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,

 Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉   

Surse:

SKIN AGING HANDBOOK An Integrated Approach to Biochemistry and Product Development, Nava Dayan

Handbook of Cosmetic Science and Technology, André O. Barel, Ph.D., M.S.,Marc Paye, Ph.D., Howard I. Maibach, M.D.

Cosmetic Dermatology Principles And Practice, Leslie Baumann, Md Author and Editor Director, University of Miami Cosmetic Medicine and Research Institute Professor of Dermatology University of Miami Miami Beach, FL SOGOL SAGHARI, MD Associate Editor Department of Dermatology University of Miami Miami, FL Private Practice Los Angeles, CA EDMUND WEISBERG, MS Managing Editor Center for Clinical Epidemiology and Biostatistics University of Pennsylvania School of Medicine Philadelphia, PA

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7660335/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16873943/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7949203/

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10423/coenzyme-q10-deficiency

https://content.iospress.com/articles/biofactors/bio304

 

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

8 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies