Navigheaza Rapid la:
Ciuperca de Chefir de Lapte: Legenda lui Muhammad
Cu ciuperca de chefir se obtine o bautura atat de complexa si cu beneficii atat de multe, incat oamenii de stiinta inca nu i-au elucidat misterul.
Am descoperit chefirul de lapte in cercetarile mele despre factorii care influenteaza sanatatea pielii.
Sistemul digestiv si implicit microbiomul afecteaza intreaga sanatate, inclusiv pielea.
Daca pornim de la premiza stiintifica conform careia in stomac avem cel de-al doilea creier, este de intels cat de important este sa avem o digestie sanatoasa.
Chefirul de lapte are cele mai multe specii de probiotice, comparat cu chefirul de apa si Kombucha.
Vazand cat este de complex, am cautat studii despre alte beneficii pe care le are asupra organismului uman.
Mai jos le-am mentionat si in cazul in care te confrunti cu o problema pentru care chefirul de lapte aduce beneficii, da-i o sansa!
Chefirul de lapte este propus ca unul dintre factorii asociați cu speranța de viața lunga a oamenilor din Caucaz.
Desi foarte popular pe rafturile magazinelor, kefirul de lapte inca nu isi are deslusit secretul de catre oamenii de stiinta.
Acestia ii cunosc beneficiile insa nu stiu inca cum actioneaza boabele de kefir.
Acest lucru ii da o mai mare crezare legendei conform careia kefirul de lapte a apartinut profetului Muhammad. El il oferea adeptilor lui si profetul era singurul care ii cunostea secretul.
Legenda sau nu, chefirul de lapte este inca, un mister.
Ce Este Chefirul de Lapte?

Obtinerea kefirului presupune fermentarea laptelui cu ajutorul boabelor de chefir.
In perioada de fermentatie, lactoza din lapte este digerata de boabele de kefir, motiv pentru care persoanele cu intoleranta la lactoza gasesc kefirul de lapte usor digerabil.
Atunci cand fermentatia este reusita, kefirul de lapte este putin efervescent si contine o urma de alcool.
Alcoolul poate varia intre 0,1 si 1%.
Pentru a obtine kefir de lapte este necesara o cultura de chefir.
Aceasta este un grup de bacterii și drojdii ținute împreuna intr-o matrice de zahar, grasimi si proteine.
Boabele de chefir arata ca niste buchetele de conopida atunci cand sunt dezvoltate si dimensiunea lor poate varia intre 1-5 cm.
Diferenta dintre Chefirul de Apa si Kefir de Lapte

Fiecare dintre aceste bauturi are beneficii multiple pentru sanatatea sistemului digestiv fiind in acelasi timp unice din punct de vedere al bauturii rezultate.
Chefirul de apa este usor acceptat de orice persoana in timp ce chefirul de lapte poate fi greu digerat de persoanele cu intoleranta foarte mare la lactoza.
Chefirul de apa are mai putine specii de bacterii si ciuperci decat chefirul de lapte dar asta nu il face mai putin valoros.
Prezente impreuna in dieta, ofera o oportunitate mai mare de dezvoltare a florei intestinale.
Chefirul de apa se aseamana cu un suc, fiind usor acceptat de catre copii in timp ce chefirul de lapte poate inlocui cu succes smantana sau iaurtul in salate sau sosuri.
Chefir de Lapte: Beneficii Dovedite pentru Sanatate

Mai jos am sa prezint doar beneficiile chefirului de lapte descoperite in baza cercetarilor si studiilor stiintifice:
- Imbunatateste intoleranta la lactoza ( Kolars et al., 1984, Hertzler and Clancy, 2003)
- Inhiba dezvoltarea ciupercii Candida albicans
- Imbunatateste somnul (Effect of Kefir on the Quality of Life of Patients Being Treated for Colorectal Cancer)
- Reduce tensiunea arteriala (Wang et al., 2009)
- Ajuta in cazul bolilor de inima – (Studii: Farnworth si Mainville, 2008; Rattray si O’Connel, 2011)
- Are efect de protectie impotriva terapiei cu radiatii (Biological and Pharmacological Bulletin in 2013)
- Protejeaza intestinele impotriva bacteriilor patogene (Annals of Nutrition and Metabolism in 2012)
Kefirul este probiotic si prebiotic
- Reduce inflamatia la nivelul intestinelor fiind util in cazul colitei ulcerative (Prof. Schneedorf JM. et. al.2003)
- Are efect antibacterian impotriva unei multitudini de bacterii patogene
- Contine probiotice care supravietuiesc mediului acid din stomac, ajungand in siguranta in intestine.
- Kefirul de lapte a manifestat proprietati anti-cancer in 3 studii realizate in 2007, 2009 si 2019. Acesta are efect toxic asupra 7 tipuri de celule cancerigene, incluzand cancerul la san, plamani, pancreas, prostata, ovare, colon si leucemie*.
- Stimuleaza corpul sa produca de 14 ori mai mult beta-interferon care protejeaza impotriva infectiilor virale. Iaurtul ajuta corpul sa produca interferon de 2-3 ori mai mult decat in conditii normale.
- Are efect de diminuare a tumorilor (Murofushi et al., 1983, Furukawa et al., 1990, Kubo et al., 1992, Wang et al., 2008, Guzel-Seydim et al., 2003, De Moreno De Leblanc et al. 2007)
- Reduce colesterolul “rau” din sange (LDL), (Anderson si Gilliland, 1999; St-Onge, 2000; Xiao et al.,2003). Cele mai bune rezultate de a reduce colesterolul au fost obtinute cu chefir facut din lapte de oaie (Wojtowski et al., 2003)
- Reduce colesterolul prezent in lapte cu pana la 65% ( Noh et al., 1997)
- Reduce nivelul glucozei in sange (Maeda et al., 2004)
- Ajuta in cazul diabetului (Teruya et al., 2002)
- Protejeaza organismul impotriva daunelor oxidative (Chen et al.,2006. Guven et al. 2003)
Vitamine | Compozitie Nutritiva Kefir de Lapte

Este foarte greu de spus exact ce cantitate din fiecare nutrient poate contine 100 de ml, deoarece valoarea nutritiva difera de la cultura la cultura, in functie de numerosi factori.
Pentru acest motiv, nu o sa enumar cifre ci doar specificatii.
Chefirul de lapte contine in general:
- Acizi: lactic, acetic, piruvic, citric
- catehina, vanilina, acid ferulic
- vitaminele: B1, B2, B6, B9, B12, C, A, K, D
- bogat in aminoacizi: serina, treonina, alanina, lizina, valina, izoleucina, metionina, fenilalanina și triptofan
- minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fosfor, fier, zinc și cupru
Componenta Microbiala a Chefirului de Lapte

Chefirul de lapte are o multime de specii de bacterii si drojdii, se considera ca sunt alte zeci, chiar sute, ce nu au fost descoperite inca.
Mai jos am sa iti enumar pe cele care au fost descoperite.
Specii de Bacterii ale Kefirului de Lapte
Specie Lactobacillus
- kefiranofaciens
- paracasei
- acidophilus
- kefiri (are proprietati anti-cancer, antifungice, antiinflamatorii si antibacteriene, protejeaza epiteliul intestinelor, are efect vindecator si o remarcabila capacitate antioxidanta)
- cellobiosus
- bulgaricus
- plantarum
- parakefir
- helveticus
- uvarum
- brevis
- casei
- harbinensis
- kefiri
Specie Lactococcus
- cremoris
- lactis
- lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis
Specie Leuconostoc
- mesenteroides cremoris
- mesenteroides subsp. mesenteroides
- dextranicum
Specie Streptococcus
- Streptococcus thermophilus
- Streptococcus paracitrovorus
Specie Enterococcus
- Durans
- Pediococcus dextrinicus
- Pediococcus acidilactici
- Pediococcus pentosaceus
- Acetobacter pasteurianus
Specii de Ciuperci ale Chefirului de Lapte:
- Dekkera anomala/Brettanomyces anomalus
- Kluyveromyces marxianus/Candida kefyr
- Pichia fermentans/C. firmetaria
- Yarrowia lipolytica/C. lipolytica
- Debaryomyces hansenii/C. famata
- [Schwanniomyces] occidentalis Issatchenkia orientalis/C. krusei Galactomyces geotrichum/Geotrichum candidum
- friedrichii
- rancens
- tenuis
- humilis
- inconspicua
- maris
- Cryptococcus humicolus
- lactis var. lactis
- bulgaricus
- lodderae
- cerevisiae
- subsp. torulopsis holmii
- Pastorianus
- humaticus
- unisporus
- exiguus
- turicensis sp. nov
- Torulaspora delbrueckii
- Zygosaccharomyces rouxii
Pentru cine este Chefirul de Lapte?

Orice persoana poate consuma Kefir de lapte, inclusiv persoanele care au intoleranta la lactoza cu conditia sa lase chefirul sa fermenteze 48 – 72 de ore.
Cu cat fermenteaza mai mult, cu atat lactoza prezenta in chefir are un nivel mai mic.
Chefir de Lapte Contraindicatii
Pana in momentul de fata nu au fost inregistrate reactii adverse ale chefirul de lapte facut acasa.
Reteta Chefir de Casa

Chefirul se poate face cu orice lapte dar reteta originala este cu lapte de vaca.
Este important ca laptele sa nu fie pasteurizat deoarece acest lucru creeaza un mediu steril pentru boabele de chefir. Acesta nu este la fel de favorabil obtinerii tuturor nutrientilor pe care ii dorim.
Pe langa laptele de vaca, poate fi folosit lapta de capra, de oaie iar veganii pot opta pentru lapte de cocos sau seminte.
Temperatura potrivita pentru fermentare este intre 21 si 26 de grade.
Mentionez ca nu au fost inregistrate probleme asociate culturii daca temperatura a fost mai ridicata sau mai scazuta.
Prefera locurile mai intunecate sau daca acest lucru nu este posibil, eventual sa fie ferit de lumina directa a soarelui.
Reteta de baza este foarte simpla si ai nevoie de:
Un borcan de sticla de volumul adecvat
500 ml lapte
1 lingura de boabe de chefir
O lingura de lemn
O sita ( nu foarte fina)
O sticla pentru chefir
Preparare Chefir de Lapte

Inainte de a incepe prepararea chefirului, asigura-te ca toate ustensilele pe care urmeaza sa le folosesti sunt bine spalate. Boabele de chefir pot fi contaminate usor de alte bacterii sau ciuperci.
Aseaza boabele de chefir in borcanul cu lapte si lasa-le sa fermenteze 24 de ore.
Foloseste o lingura de lemn sa le amesteci din cand in cand.
Acopera gura borcanului cu o panza si asigura-te ca sta nemiscata, legand-o cu un elastic.
Dupa 24 de ore de fermentare, gusta chefirul. Daca nu este facut inca, mai asteapta 24 de ore.
Dupa ce chefirul este gata, foloseste o sita pentru a strecura boabele de chefir.
Urmeaza pasii de mai sus pentru a relua procedeul de fermentare.
De unde iau Ciuperca de Chefir de Lapte?
Exista o comunitate destul de mare pe Facebook, unde sunt persoane binevoitoare din toata tara, care doneaza Kefir de Apa, Chefir de Lapte si Kombucha.
Grupul de pe Facebook se numeste Kefir Romania.
Concluzii Chefir de Lapte

Te incurajez sa incerci chefirul de lapte dar si chefirul de apa si Kombucha.
Cu cat folosesti mai multe probiotice cu atat oferi sanse mai mari microbiomului sa se dezvolte si sa cultive un mediu sanatos in sistemul tau digestiv.
Personal, sunt extrem de multumita de folosirea probioticelor si de cand le-am luat, experimentez mereu cu gusturi noi si cu perioada de fermentare.
Frumusetea acestora este ca nu sunt plictisitoare, nu exista varianta sa te saturi de ele decat daca le faci mereu la fel.
Iti ofera posibilitatea in pasul al doilea de fermentare sa incerci variante mereu diferite.
Pe internet sunt o multime de retete in care poti integra probioticele pentru un plus de savoare.

Sper ca te-am convins sa adaugi probioticele in dieta ta pentru sanatate sau pur si simplu pentru o stare generala de bine.
Daca doresti sa aprofundezi informatiile oferite mai sus, vezi sursele specificate la finalul articolului.
In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol.
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului si nu numai. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Daca ai intrebari, lasa-le in sectiunea de comentarii si am sa raspund la toate.
Pana data viitoare,
Ai grija de pielea si de sanatatea ta!
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, impart din experienta profesionala si pasiunea mea de a imi imbunatati cunostintele in acest domeniu, ponturi care te ajuta sa te simti mai bine in pielea ta! 😉
Surse utilizate pentru articolul Chefir:
*(Chen, C.; Chan, H.M.; Kubow, S. Kefir extracts suppress in vitro proliferation of estrogen-dependent human breast cancer cells but not normal mammary epithelial cells. J. Med. Food 2007, Dos Reis, S.A.; da Conceição, L.L.; Dias, M.M.; Siqueira, N.P.; Rosa, D.D.; de Oliveira, L.L.; da Matta, S.L.P.; Peluzio, M.D.C.G. Kefir reduces the incidence of pre-neoplastic lesions in an animal model for colorectal cancer. J. Funct. Foods 2019, Rizk, S.; Maalouf, K.; Baydoun, E. The antiproliferative effect of kefir cell-free fraction on hut-102 malignant t lymphocytes. Lymphoma Myeloma 2009)
Cercetare Journal of the American Dietetic Association publicata in 2003
(Chen, C.; Chan, H.M.; Kubow, S. Kefir extracts suppress in vitro proliferation of estrogen-dependent human breast cancer cells but not normal mammary epithelial cells.
Med. Food 2007, Dos Reis, S.A.; da Conceição, L.L.; Dias, M.M.; Siqueira, N.P.; Rosa, D.D.; de Oliveira, L.L.; da Matta, S.L.P.; Peluzio, M.D.C.G. Kefir reduces the incidence of pre-neoplastic lesions in an animal model for colorectal cancer. J. Funct. Foods 2019,
Rizk, S.; Maalouf, K.; Baydoun, E. The antiproliferative effect of kefir cell-free fraction on hut-102 malignant t lymphocytes. Clin. Lymphoma Myeloma 2009)
Kefir and Health: A Contemporary Perspective Zaheer Ahmed a , Yanping Wang b , Asif Ahmad c , Salman Tariq Khan d , Mehrun Nisa d ,Hajra Ahmad a & Asma Afreen
Ferment ing vol. 3: Milk Kefir by Rashelle Johnson
Handbook of diet, nutrition an the skin – Victor R. Preddy
12 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.