Navigheaza Rapid la:
Cearcanele si Secretele Lor
Am citit povestea unei fete care s-a ales cu niste cearcane proeminente pe parcursul dietei vegane. Toata lumea ii spunea sa abandoneze pentru ca o imbolnaveste.
A intrebat diversi medici, analizele ii ieseau ok, nimeni nu a putut sa ii dea mai multe detalii despre cearcane. Explicatia generala era ca sigur a avut cineva in familia ei. Un raspuns pe care ea nu l-a acceptat. Nu s-a lasat pana nu a gasit adevarata cauza…si a gasit-o.
Daca esti in cautarea celor mai intalnite cauze si eficiente remedii pentru cearcane, ai ajuns unde aveai nevoie. Ti-am pregatit un ghid cuprinzator in privinta lor si o sa fii pregatita sa faci cele mai bune alegeri pentru zona ochilor.
Pe langa remedii, este important si sa iti ingrijesti corect pielea din jurul ochilor pentru a sustine si a proteja colagenul. Cand acesta este intr-o cantitate mica in aceasta zona, ochii par si mai adanciti in orbite.
Pielea din jurul ochilor este unica si extrem de interesanta, comparativ cu oricare alta zona a corpului omenesc. Este in continua miscare datorita clipitului si este subtire pentru a facilita clipirea rapida. Ea este suficient de puternica pentru a proteja cel mai sensibil si complex tesut – ochiul.
Pielea din jurul ochilor dezvaluie sanatatea, oboseala unei persoane si varsta, mai rapid decat oricare alta parte a corpului uman.
Ochii au uimitoare abilitate de a simti produsele care cauzeaza deteriorarea vederii, avand un sistem imunitar local fanstastic. Din aceasta cauza, in cazul intrarii in contact cu astfel de produse, fie prin aplicarea lor in jurul ochilor sau prin alimentatie, are loc un raspuns inflamator local. Acest lucru se va vedea la nivelul ochilor, manifestandu-se ca pungi sub ochi, ochi umflati sau cearcane.
Diferiti factori anatomici pot contribui la aparitia cearcanelor, inclusiv structura osoasa, proeminenta muschiului din jurul ochilor, a vascularizatiei din pielea pleoapelor si a dimensiunii stratului de grasime de sub piele.
Cearcanele reprezinta o conditie foarte putin inteleasa si de multe ori sunt mai multe cauze ce stau la baza aparitiei lor.
Cearcane: Cele Mai Des Intalnite Cauze

Cei mai multi specialisti considera ca atunci cand pielea este foarte subtire in aceasta zona, permite vaselor de sange sa isi arate culoarea mai puternic. Orice inflamatie prezenta in sange, o sa fie vizibila la nivelul ochilor.
O alta cauza o reprezinta factorul genetic. De cele mai multe ori, cearcanele sunt prezente si la alti membri ai familiei. Persoanele cu o piele mai inchisa la culoare, sunt mai predispuse aparitiei cearcanelor.
Cearcanele sunt influentate si de activitatea marita a melanocitelor – a celulelor producatoare de pigment. In aceasta situatie, cearcanele sunt cauzate de o hiperpigmentare.
Depozitele de fier in aceasta zona, datorata unei circulatii a sangelui slabita, stau la baza unei alte cauze luata in considerare de catre specialisti. Depozitele de fier nu inseamna ca ai prea mult fier in sange si poate insemna chiar contrariul. Cand exista o deficienta de fier, circulatia sangelui este slabita si oxigenarea tesuturilor este ingreunata. Acest lucru poate cauza cearcane, ameteala. Daca ti se intampla frecvent sa ametesti cand te ridici brusc, verifica-ti fierul. Tine cont de faptul ca fierul si vitamina B12 fac echipa buna impreuna.
Sinusuri blocate sau alergii. Atunci cand sinusurile sunt blocate, circulatia in aceasta zona este redusa. Acest lucru duce la o oxigenare slabita a fluxului sanguin din zona ochilor.
Nivelul redus de Vitamina D in organism, a fost asociat cu aparitia cearcanelor.
Intoleranta la alimente. Lactatele produc schimbari hormonale in organism, inclusiv cresterea nivelului de estrogen. Daca pe langa cearcane, ai si fata umflata, mai ales in zona pometilor, aceasta este cea mai plauzibila cauza a cearcanelor pentru tine.
Alte alimente a caror intoleranta a fost legata de aparitia cearcanelor sunt graul, vinul rosu si porumbul. Aceste intolerante se pot verifica destul de usor. Renunta 3 saptamani la unul dintre aceste alimente si observa daca apare vreo schimbare. Daca cearcanele se reduc semnificativ, ai gasit cauza!
Deshidratarea cronica este unul dintre cele mai intalnite cauze ale cearcanelor. Rinichii lucreaza la capacitate maxima pentru a detoxifia corpul si nu primesc suficienta apa. Atunci cand tesuturile corpului, inclusiv pielea nu au un continut normal de apa, incep sa piarda volum, sa se stranga. Gandeste-te la felul in care arata un bob de strugure proaspat si o stafida.
In medicina traditionala chineza, cearcanele sunt semnul unui dezechilibru hormonal. Hipotiroidismul este una din cele mai frecvente cauze hormonale ale aparitiei cearcanelor.
Fumatul si consumul alcoolului deshidrateaza organismul foarte mult, il forteaza sa lucreze continuu pentru a elimina toxinele.
Deficienta de Vitamina K este o alta cauza a aparitiei cearcanelor. Vitamina K este esentiala pntru sanatatea peretilor vaselor de sange si a unei circulatii normale.
De Unde Incep?

Daca simti ca nu stii de unde sa incepi tratamentul cearcanelor, iti ofer o varianta.
Daca stii ca iti bei zilnic apa, incepe cu vizita la un endocrinolog. Cerceteaza sa vezi daca poate fi ceva hormonal. Daca elimini aceasta cauza poti cere sfatul unui medic daca poti folosi unul dintre tratamentele de mai jos.
Cearcane: Cele Mai Eficiente Tratamente

1. Unul dintre cele mai studiate tratamente pentru cearcane il reprezinta complexul de cupru si zinc. Atunci cand este aplicat pe piele are efect antiinflamator si imbunatateste sinteza colagenului.
In urma unui astfel de studiu, participantii au folosit o data pe zi o crema pe baza de cupru si zinc. La finalul perioadei, au putut vedea reducerea ridurilor si a cearcanelor, rezultate obtinute si in urma masuratorilor efectuate pe imagini cu rezolutie mare.
2. Retinoizii – derivati ai vitaminei A, ajuta la reorganizarea structurilor de collagen cee ace duce la o fermitate sporita a pielii. Scade nivelul de pigmentare si reduce ridurile in zona ochilor. Retinoizii ar trebui folositi sub indrumarea directa a unui specialist.
Pe piata sunt celebre brand-uri de cosmetice ce vand produse pe baza de retinol. Unele dintre ele contin palmitat de retinil, care atunci cand este aplicat pe piele nu are nici un efect.
Cele mai eficiente forme de retinol sunt retinaldehida, acid retinoic, tretinoina.
Cand un produs contine aceste forme de retinol, este obligat sa mentioneze procentul acestuia ce poate varia de la 0,025 % – 1%. Daca procentul nu este specificat, inseamna ca produsul contine o cantitate mai mica de 0,025%.
Retinaldehida este o forma rara de vitamina A care este mult mai bine tolerata de piele, comparativ cu acidul retinoic sau tretinoina.
3. Tratamentul cu laser
In ultima perioada laserul este din ce in ce mai folosit pentru rejuvenare faciala. In studiile medicale realizate pe cearcane, au iesit in evidenta 2 tipuri de lasere care ajuta la reducerea semnificativa a cearcanelor.
Laserele Q-alex si Nd:YAG s-au dovedit eficiente in tratarea cearcanelor cauzate de piele subtire. Nd:YAG a tratat si cauzele pigmentare si vasculatura excesiva in zona ochilor.
In alegerea acestor tratamente trebuie sa fii sigura ca persoana care le foloseste are o experienta solida in domeniu si nu si-a pierdut interesul fata de binele clientului.
Deoarece folosirea acestui laser se face in proximitatea retinei, este nevoie de luarea unor precautii pentru protectia ochilor. Deasemenea, este bine sa stii ca exista riscul aparitiei unor cicatrici dupa folosirea laserului.
Cearcane si Pungi sub Ochi: Remedii Naturale

Pe langa tratamentele pe care le urmezi pentru cearcane, este bine sa folosesti si cateva remedii pentru a acorda suport zonei ochilor. Asa cum scriam mai sus, in aceasta zona pielea este foarte subtire. Hidratarea si mentinerea sau cresterea nivelului de colagen aici, este prin urmare esentiala.
- Indiferent de metoda pe care doresti sa o abordezi pentru a reduce cearcanele, trebuie sa te asiguri de buna functionare a rinichilor.
Rinichii au nevoie zilnic de cel putin 1,5 litri de apa pentru o functionare normala. O cantitate mai mica de atat nu asigura necesarul optim pentru eliminarea toxinelor din organism.
Asigura-te ca bei apa cat mai pura, de preferat de la un izvor. Daca nu esti sigura de calitatea apei, testeaz-o la un laboator. Te asigur, ca pe termen lung, aceasta mica investitie, merita!
Apa de izvor contine in mod natural o multime de minerale de care corpul nostru are atata nevoie.
- Asigura-te ca ai o alimentatie bogata in Vitamina A, K, C si complexul B. Toate acestea sunt necesare pentru a sustine fie vasele de sange, fie pielea in procesul de recuperare.
- Foloseste o crema hidratatanta in zona ochilor pe baza de peptide, vitamina K, retinoizi, vitamina C sau cupru si zinc. Este important sa iti mentii mereu zona ochilor hidratata. Nu doar eviti in felul acesta aparitia ridurilor ci ajuti si la diminuarea cearcanelor. Peptidele sunt din ce in ce mai folosite pentru zona ochilor si s-au dovedit eficiente in tratarea cearcanelor.
Vitamina C sub forma de acid citric este instabila in prezenta luminii si a aerului, prin urmare o crema pe baza de acest ingredient nu o sa te ajute. Cele mai stabile forme de vitamina C sunt ascorbil fosfat de magneziu (magnesium ascorbyl phosphate) si palmitat de ascorbil (ascorbyl palmitate).
- Castravetele este folosit de foarte mult timp pentru reducerea cearcanelor. Desi cele mai bune rezultate sunt vazute in cazul persoanelor care au ratat o noapte de somn, da-i o sansa si daca cearcanele tale sunt genetice. Aplicarea unor felii de castravete pe ochi, este o metoda buna de o extra hidratare.
- Sucul de rosii, de cartof sau cartoful razuit sunt alte metode folosite pentru diminuarea cearcanelor. Desi nu sunt studii care sa suporte aceaste teorii, vitamina C prezenta atat in rosii cat si in cartof, ajuta la iluminarea zonei de sub ochi.
Ingrijirea Corecta A Pielii In Cazul Cearcanelor

Asa cum am scris sim ai sus, este foarte important sa mentii colagenul si elastina la cote mari, in aceasta zona.
Pielea fiind foarte subtire, personal, nu recomand folosirea altor mijloace de a curata aceasta zona, in afara de degete. In degete noi avem numeroase terminatii nervoase care pot simti daca fortezi pielea din jurul ochilor.
Eu, de exemplu, imi curat si imi aplic crema doar cu degetele. Nu folosesc servetele sau dischete demachiante in zona ochilor.
Rutina de Seara pentru Cearcane

Zona ochilor se curata cu un gel special pentru aceasta zona. Daca vrei sa targetezi specific aceasta problema, ai nevoie de produse care sa iti eficientizeze eforturile.
Produsele de curatare pentru zona ochilor au formula foarte blanda si nu contin surfactanti puternici. De cele mai multe ori contin saponine din plante. Nu deshidrateaza zona ochilor si pot contine si ingrediente usor emoliente care sa protejeze bariera pielii.
Seara este bine sa folosesti produse mai active, de exemplu retinoizi. In primul rand ca acestia sunt sensibili la razele uv si daca ii folosesti pe parcursul zilei nu or sa aiba efect. Si in al doilea rand este bine sa lucreze nestingheriti pe parcursul noptii.
Subliniez ca este foarte important sa folosesti retinoizii conform instructiunilor specialistului.
Rutina de Dimineata
Daca rutina de seara este despre regenerare, rutina de dimineata trebuie sa fie orientata spre protectie si hidratare.
Prin urmare, dupa curatarea zonei aplica un ser pe baza de peptide si o crema fie pe baza de vitamina c si vitamina k, fie pe baza de cupru si zinc.
Obligatoriu trebuie purtat Spf pe parcursul zilei, in aceasta zona, pentru a sustine productia de colagen.
Cum am mai scris in articolele trecute, sunt mare fan al produselor de protectie solara pe baza de minerale naturale: ozid de zinc si dioxid de titan si pe acestea le recomand.
Poti opta pentru o crema de ochi ce are deja inclus un spf, pe langa vitamina C, K sau cupru si zinc.
Concluzii

Daca te-ai decis sa faci ceva in privinta cearcanelor, felicitari! Este un pas maret mai ales ca in aceste vremuri este atat de usor sa ascunzi orice imperfectiune de ochii altora.
Cel mai important lucru insa, este cum te simti tu!
Sa iti tii moralul ridicat o sa fie parte importanta pe acest drum. Multe persoane se demoralizeaza cand nu vad rezultate in doua saptamani.
In privinta cearcanelor rezultatele sunt obtinute in decursul a catorva luni (6-8) si poate dura chiar cativa ani atunci cand nu este depistata cauza de la inceputul demersurilor.
Fata despre care iti vorbeam la inceput, a consultat un nutritionist care i-a recomandat sa suplimenteze cu vitamina B12. Dupa cateva luni, a scapat complet de cearcane.
Te incurajez sa iti cauti cauza si sa lucrezi la indepartarea ei. Daca este o deficienta, poti sa folosesti orice remedii deoarece cearcanele nu vor disparea.
Sper ca ai gasit informatiile necesare pentru a face cea mai buna alegere pentru ochii tai.
In fiecare saptamana scriu articole noi despre cum sa iti ingrijesti pielea natural si corect.
Daca vrei sa te anunt cand apar noi informatii, lasa-mi adresa ta AICI.
Pana data viitoare, fi blanda cu pielea ta!
PS: Daca ai intrebari pentru mine, le astept in sesiunea de comentarii.
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!
Surse:
Matsumoto M, Kobayashi N, Hoshina O, et al. Study of causal factors of dark circles around the eyes. IFCC Magazine. 2001
Handbook of Cosmetic Science and Technology, André O. Barel, Ph.D., M.S., Marc Paye, Ph.D., Howard I. Maibach, M.D.
Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients, Leslie Baumann, MD, CEO, Baumann Cosmetic and Research Institute, Miami.
Cosmeceuticals and Cosmetic Practice, Patricia K. Farris, MD, Clinical Associate Professor, Tulane University School of Medicine
14 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.
Intrebare , kefirul de apa.. as vrea sa fie mai acidulat, cum fac? Multumesc
Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.