Ceai Verde: Beneficii, Contraindicatii si Secretele celui Mai Bun Ceai

De ce iti face bine sa consumi ceai verde

Navigheaza Rapid la:

Vrei sa Stii cu ce te Ajuta sa Consumi Ceai Verde?

Stiai ca japonezii sunt printre cea mai sanatoasa si cea mai longeviva natie? Acest lucru se datoreaza consumului de ceai verde!

Cercetarile mele pentru acest articol au la baza studii medicale iar informatiile pe care le vei gasi aici, nu este indicat sa le ratezi.

In acest moment, frunzele de ceai verde ofera ceaiul clasat de oamenii de stiinta, printre cele mai vindecatoare din toata istoria lumii.

Pe langa beneficiile aduse tenului uscat, gras, matur, acneic, cu rozacee, psoriazis si cu pete pigmentare, ceaiul verde este un aliat foarte puternic pentru sanatate.

Poate cunosti pe cineva cu o problema de sanatate si il poti ajuta trimitand-ui acest articol. La urma urmei, consumul unei cani de ceai verde nu este dificil de realizat.

La Ezenpur Day Spa dar si in viata personala, pun mare pret pe consumul unui ceai bun.

Pentru ca pasim rapid in sezonul rece, m-am gandit sa iti ofer cateva informatii utile despre ceai, pentru a-ti mentine un ten protejat, radiant si hidratat.

Personal, in sezonul rece, incerc tot felul de combinatii de plante in ceaiuri. Sunt foarte entuziasmata ca, anul acesta am cules si primit o multime de plante, pe care abia astept sa le incerc.

In acest articol, o sa gasesti informatii pretioase despre ceaiul verde.

De ce Este Atat de Special Ceaiul Verde

Ce face ceaiul verde special?  Ezenpur Day Spa

Camellia sinensis este un arbore extrem de cunoscut care ofera nu mai putin de 5 tipuri de ceai. Desi gustul celor 5 difera intre ele, proprietatile lor terapeutice sunt aproximativ asemanatoare.

Din acelasi arbore se produce ceai verde, ceai negru, ceai alb, ceai galben si dragonul negru sau oolong, cum este numit pe taramurile Chinei.

Recunosc, in ceea ce priveste tipurile de ceai verde, ca nu sunt o cunoscatoare pe cat ar trebui sa fiu.

Sunt o multime de sortimente de ceai verde in functie de mecanismele de pregatire al frunzelor si al regiunilor din care provin.

Ceaiul verde ar trebui sa contina doar cele 2 frunze, inca nedesfacute ale fiecarui lastar.

Este o Sursa de Antioxidanti, atat de Necesari in Dieta!

Frunzele de ceai verde sunt supuse la caldura si umiditate apoi sunt uscate rapid pentru a preveni cat mai mult oxidarea acestora, aspect ce il face diferit fata de ceaiul negru, ce este fermentat.

Uscarea frunzelor face posibila pastrarea polifenolilor (antioxidanti) ceea ce face din ceaiul verde o sursa bogata de antioxidanti.

Comparativ cu ceaiul negru, ceaiul verde contine mai putina cafeina si mai multi polifenoli (antioxidanti).

O singura cana de ceai verde infuzat contine 200 mg de catechine (polifenoli) iar un litru de vin contine 300 de mg.

Taninurile sunt cele care dau gustul astringent acestor bauturi dar ele au beneficii extrem de importante pentru sanatate:

  • Actioneaza ca antiseptic si antioxidant
  • Ajuta stomacul sa digere mai bine mancarurile grase
  • Intaresc sistemul imunitar
  • Determina celulele bolnave sa se auto-distruga pentru a nu se inmulti.
  • Impiedica corpul sa absoarba colesterol rau – LDL.

Cum Previne Imbatranirea Pielii?

Pe langa hidratarea asigurata de consumul ceaiului in general, ceaiul verde iti aduce beneficii minunate pentru ten, pe care cu siguranta ti le doresti.

Tin sa precizez ca fiecare beneficiu pe care il mentionez in acest articol nu provine din povesti auzite sau citite pe social media ci din surse de specialitate, jurnale si studii medicale publicate de-a lungul anilor.

Asa cum am zis mai sus, ceaiul verde este o sursa bogata de polifenoli. Acestia sunt antioxidanti iar despre ei am scris in articolele trecute, abordand subiectul mai pe larg in Pete Maronii pe Piele si Remedii pentru Arsuri Solare.

Cum te afecteaza radicalii liberi si de ce e important sa consumi antioxidanti prezenti in ceaiul verde?

Acesti polifenoli blocheaza activitatea radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile ce creeaza o cascada de procese inflamatoare in corp.

Ei sunt cauza imbatranirii premature a pielii iar prezenta lor in organism este asociata cu numeroase boli.

Cel mai important dintre polifenolii existenti in ceaiul verde este antioxidantul EGCG (epigallocatechin gallate). Cercetarile il claseaza ca avand activitate antioxidanta mai mare decat Vitamina E sau Vitamina C, de 15-20 de ori.

Intr-un studiu, ceaiul verde a inregistrat o rata de anihilare a oxidantilor din corp de 74%, comparativ cu Vitamina E ce a avut o rata de succes de 4%.

Beneficii EGCG 

EGCG este unul dintre cei mai studiati antioxidanti din ultimii 20 de ani.

S-a demonstrat ca acest antioxidant controleaza oxidarea si procesele inflamatoare la nivel celular. El inactiveaza radicalii liberi si mai multe reactii celulare daunatoare, cauzate de acestia.

Expunerea celulelor la ceai verde a determinat ca acestea sa sufere mai putine daune la actiunea radicalilor liberi de oxigen iar acest lucru este extrem de important pentru tenul matur si imbatranit prematur.

Aplicat pe piele, EGCG a redus considerativ uscaciunea pielii si a imbunatatit nivelul de lasare al acesteia. Acest lucru este pus pe seama capacitatii acestui antioxidant de a impiedica degradarea colagenului.

Aplicarea de Ceai Verde pe Piele

Ceai Verde Pentru Piele

O descoperire importanta este ca ceaiul verde aplicat pe piele (direct sau sub forma de extract) regleaza proliferarea celulara.

In cazul unui ten matur, procesul de multiplicare al celulelor dureaza mai mult timp. Daca la un ten adolescent, acest proces poate dura 26 de zile, la un ten matur se poate ajunge pana la 42 de zile sau mai mult.

Acest aspect este foarte important si in cazul tenului acneic sau uscat. In cazul acestora, o multiplicare prea rapida a celulelor din epiderma, poate cauza fie blocarea porilor fie formarea unor manunchiuri ce cauzeaza efectul de ten uscat, acesta din urma stand si la baza psoriazisului.

Faptul ca proliferarea celulara este echilibrata de aplicarea de ceai verde, il face extrem de benefic pentru orice tip de ten.

Intr-un alt studiu, o combinatie intre consum si aplicare locala a ceaiului verde, a dus la imbunatatirea vizibila a elasticitatii pielii.

Repara ADN-ul Celular

Repara ADN-ul Celular

Exista numeroase resurse care pun accentul pe actiunea sinergica a multiplilor polifenoli prezenti in ceaiul verde si actiunea pe care acestia o au pentru a preveni imbatranirea tenului.

Atunci cand au fost expuse celule de la suprafata pielii impreuna cu EGCG, la raze UVA, acestea au suferit mai putine daune oxidative cauzate de radiatii.

Atunci cand este consumat sau aplicat pe piele, ceaiul verde asigura pielii un factor de protectie (SPF) constant de 4.

Un studiu facut in 2011 de Santosh Katiyar scoate in evidenta ca ceaiul verde ajuta la preventia cancerului de piele prin repararea ADN-ului celular.

Un studiu Britanic facut pe nivelul de hidratare pe care il ofera ceaiul verde arata ca acesta hidrateaza celulele la fel de bine ca si apa de buna calitate.

Polifenolii prezenti in ceaiul verde au actiune antiinflamatoare, motiv pentru care extractul de ceai verde este foarte popular in produsele de ingrijire a tenului cu rozacee.

Consumul zilnic pe o perioada mai lunga de timp imbunateste factorul natural de hidratare, conform cercetarilor facute in domeniu, de pana la 3 ori mai mult.

Antioxidantii din Ceai Verde ajuta Rozaceea, Acneea si Tenul Matur

Ceai Verde pentru Acnee, Rozacee si Psoriazis Ezenpur Day Spa

Polifenolii prezenti in ceaiul verde au actiune anti-inflamatoare, motiv pentru care extractul de ceai verde este foarte popular in produsele de ingrijire a tenului cu rozacee.

Consumul zilnic pe o perioada mai lunga de timp imbunateste factorul natural de hidratare, conform cercetarilor facute in domeniu, de pana la 3 ori mai mult.

Acest aspect este extrem de important deoarece ridurile fine, acneea si in general aspectul sanatos al pielii, pot avea de suferit datorita deshidratarii epidermei.

Efectul astringent al taninelor prezente in ceaiul verde, este ceea ce il face potrivit si pentru tenul gras sau acneic. Aplicat pe piele, reduce dimensiunea porilor fara deshidratarea excesiva pe care o produce de exemplu, alcoolul prezent in unele tonere de fata.

Ceai Verde Beneficii Uimitoare, Dovedite Pentru Sanatate

Beneficiile uimitoare ale frunzelor de ceai verde

Tinand cont de circumstantele in care ne aflam la nivel global, m-am gandit sa incep lista cu recomandarea pe care doctorii o fac in Japonia.

Ei recomanda ceai verde sau extract de ceai verde pentru tratarea gripei sau a racelii. Acesta are rolul de a intari sistemul imunitar.

  • Un studiu realizat in Moscova, la spitalul Botikin a concluzionat ca ceaiul verde este mai eficient impotriva infectiilor decat antibioticele, fara a avea efecte adverse.
  • Atenueaza durerea articulatiei cauzata de guta. Acest lucru a fost pus pe activitatea a 6 dintre polifenolii prezenti in ceaiul verde. Ei inhiba enzima generatoare de acid uric in plasma, cunoscuta ca xantin-oxidaza. 

Dintre cei 6 antioxidanti, cea mai mare putere de inhibare a enzimei a fost theaflavin-3,3′-digalat (TF3).

Consumul de Ceai Verde Previne Diabetul, Infarctul si Cancerul la San

Consumul de ceai verde previne Diabetul, cancerul si infarctul
  • Diminueaza nivelul ridicat al zaharului din sange (Studiu realizat de o universitate din Japonia)
  • Poate preveni bolile de inima si infarctul (Numeroase studii au ajuns asupra acestor concluzii )
  • Reduce riscul de infarct prin reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterol rau) ce blocheaza arterele. 
  • Reduce nivelul trigliceridelor. (Studiile sunt realizate de cercetatori de la Harvard si Scranton, cel de la Scranton este publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry)
  • Ajuta ficatul ( Studiu facut de Q. Li, M. Kakizaki, S. Kuriyama, et al. Si publicat in Jurnalul Britanic de Cancer)

Consumul de Ceai Verde si Cancerul

  • Poate preveni cancerul si imbunatateste sanatatea generala ( Studiu facut de H. Mukhtar and N. Ahmed si publicat in American Journal of Clinical Nutrition)
  • In 2010 a fost eliberat un raport bazat pe 66 de studii, care sustine ca biochimicalele din ceaiul verde schimba felul in care femeile metabolizeaza estrogenul. Acest lucru este considerat ca reduce riscul de dezvoltare a cancerului la san.
  • In cazul barbatilor, reduce sansa de a dezvolta cancer la prostata (Studiu realizat de N. Kurahashi, S. Sasazuki, M. Iwasaki, si S. Tsugane si publicat in Jurnalul American de Epidemiologie)

Ceaiul Verde Intareste Oasele

Ceaiul Verde intareste Oasele
  • Intareste dintii protejandu-i de bacteria ce cauzeaza boli ale gingiilor si caderea dintilor (Christine D. Wu, Ph.D., a microbiologist si profesor de perodontie la Universitatea Illinois, the Chicago College of Dentistry)
  • Catechinele si fito-estrogenii prezenti in ceaiul verde ajuta oasele si previn degradarea scheletului (C. Shen, J. K. Yeh, J. J. Cao, and J. S. Wang de la Departmentul de Patologie de la Texas Tech si publicat in Jurnalul de Cercetare in Nutritie)

Consumul de Ceai Verde Incetineste Progresul Bolilor Parkinson si Alzheimer

Ceai Verde Beneficii Ezenpur Day Spa
  • Incetineste progresul bolilor neurologice ca Parkinson, Alzheimer si Crohn. (Studiu facut de S. Kuriyama, A. Hozawa, K. Ohmori, et al, de la Scoala de Medicina din Sendai, Japonia si publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica)
 
  • Un alt studiu publicat in Jurnalul Alimentelor Medicinale, mentioneaza ca ceaiul verde ajuta memoria si puterea de concentrare a celor care sufera de Parkinson. Cercatatorii pun aceste descoperiri pe baza unui amino acid gasit in frunzele de ceai verde, numit L-Theanine. Acesta actioneaza asupra sistemului nervos central inducand o stare de claritate si calm.

Ceaiul Verde Previne Formarea Pietrelor la Rinichi

Ceai Verde Dovezi stiintifice Ezenpur Day Spa
 
  • Se stie acum ca deshidratarea duce la formarea pietrelor la rinichi. Studiile arata ca persoanele care consuma ceai verde au un risc mai mic de formare a acestora.

Tine cont de faptul ca majoritatea beneficiilor mai sus mentionate au fost inregistrate atunci cand subiectii au consumat 3 cani  sau mai multe, de ceai verde, pe zi.

Ceai Verde Antiadipos

Ceai Verde Antiadipos Ezenpur Day Spa

Antiadipos adica ajuta la scaderea in greutate.

Acest lucru este pus pe seama catechinelor prezente in ceaiul verde care produc suficienta caldura in corp, pentru a declansa procesul de termogeneza.

Pe parcursul acestuia, metabolismul este accelerat, grasimea oxideaza si se ard mai multe calorii.

Pentru acest lucru se recomanda consumul a 3 cani de ceai verde pe zi.

Aceasta proprietate a ceaiului verde este evidentiata intr-un studiu realizat de T. Nagao, T. Hase si I. Tokimitsu si publicat in Jurnalul Obesity.

Contraindicatii Ceai Verde

Ceai Verde Contraindicatii Ezenpur Day Spa

Vegetarienii, veganii si cei care sufera de anemie ar trebui sa reduca consumul de ceai verde sau sa il bea la cateva ore dupa masa, deoarece impiedica absorbtia fierului si a vitaminelor B.

Ceaiul verde interfereaza cu medicamentatia pentru subtierea sangelui. Daca esti pe un astfel de tratament, consulta-ti doctorul inainte de a consuma acest ceai.

Deoarece contine cafeina si tanine, femeile insarcinate sunt sfatuite sa nu il consume, mai ales in prima parte a sarcinii.

Nu trebuie consumat de copii si de persoane care sufera de boli ale oaselor.

Ceai Verde: Secrete pentru o Preparare Desavarsita

Preparare Ceai Verde

Oamenii de stiinta sustin ca ceaiul verde contine peste 100 de ingrediente iar pentru a te bucura de valoarea nutritionala a acestora, este important sa respecti metoda de pregatire.

Recomandarea este sa nu folosesti pliculete ci frunze de ceai verde.

Pentru 2 cani de apa se foloseste o lingurita si jumatate de frunze.

Se fierbe apa si se toarna peste frunze. Se asteapta 35 – 45 de secunde dupa care se filtreaza ceaiul.

Frunzele utilizate mai pot fi folosite odata dupa acelasi procedeu.

Incearca sa bei acest ceai cald deoarece odata racit, isi pierde gustul.

Daca dorinta ta este sa manifesti in corpul tau beneficiile enumerate mai sus, atunci sub nici o forma nu indulci acest ceai cu zahar sau indulcitori artificiali.

Concluzii Ceai Verde

Concluzii Ezenpur Day Spa

Desi continutul ceaiului verde este studiat de cel putin 30 de ani, cercetari asupra lui se desfasoara chiar si in prezent.

Beneficiile pe care le manifesta asupra organismului uman sunt demne de luat in considerare si daca esti genul de persoana care savureaza un ceai bun, merita sa incerci felurite combinatii care sa cuprinda si frunzele de ceai verde.

Daca nu esti fan al ceaiurilor, sper ca te-am convins totusi, prin nenumaratele beneficii, sa ii dai o sansa.

Deoarece pentru incepatori, ceaiul verde poate avea un gust oarecum respingator, sfatul meu este sa il pregatesti in combinatie cu menta sau roinita, la inceput.

Daca nu am atins un subiect care te intereseaza, in ceea ce priveste ceaiul verde, te incurajez sa imi scrii in sectiunea de comentarii si o sa remediez situatia.

Hidrateaza-te cu un ceai verde si ajuta-ti corpul si tenul sa se bucure de toate beneficiile acestuia!

Daca ai intrebari pentru mine, mi le poti lasa in sectiunea comentarii.

Daca esti pentru prima data pe blogul meu, te invit in comunitatea Ezenpur unde primesti saptamanal informatii pretioase pentru a-ti ingriji tenul corect.

Ni te poti alatura AICI.

Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta!

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!

Surse:

Skin aging handbook an integrated approach to biochemistry and product development, Nava Dayan

Tea and tea products chemistry and health-promoting properties, nutraceutical science and technology, series editor Fereidoon Shahidi, ph.d.,

The Healing Power of Tea, Caroline Dow

Healing Teas, Marie Nadine Antol

The healthy tea book, Babette Donaldson

Inhibition of xanthine oxidase and suppression of intracellular reactive oxygen species in HL-60 cells by theaflavins-3,3′-digallate, (–)-epigallocatechin-3-gallate, and propyl gallate. J. Agric. Food Chem, Lin, J. K., Chen, P. C., Ho, C. T., and Lin-Shiau, S. Y. 2000.

Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients, Leslie Baumann.

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

8 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies