Ce Este Bariera Naturala A Pielii Si Cum Te Afecteaza?

Bariera naturala de protectie a pielii

Navigheaza Rapid la:

Bariera Naturala: Principalul Scut Impotriva Infectiilor

Abia recent am realizat ca foarte multe persoane nu stiu ce inseamna bariera naturala de protectie a pielii si pentru ca am tot mentionat-o in articolele de pe blog, m-am gandit ca poate ai vrea sa ii cunosti importanta.

Fie ca ne referim la ten sau la pielea de pe corp, principalul mecanism de protectie al pielii, il reprezinta aceasta bariera. Absolut toate cosmeticele actioneaza in mod direct asupra acesteia si din acest motiv este imperativ sa stii cum iti alegi cosmetice “prietenoase” cu bariera de protectie.

Sa intelegi rolul acestei bariere este un lucru fundamental deoarece nu poti avea o piele sanatoasa daca bariera naturala de protectie a pielii nu functioneaza corect.

Hidratarea pielii, fermitatea, flexibilitatea si radianta sunt influentate in mod direct de integritatea acesteia.

Epiderma

Acnee - Structura Pielii

Pentru a intelege mai bine cum se formeaza aceasta, o sa iti explic cateva lucruri despre piele:

Este alacatuita din 3 straturi:

  • Epiderma
  • Derma
  • Stratul Adipos (tehnic, nu este parte din piele dar se tine cont de el in descrierea pielii)

Pentru ca bariera se regaseste chiar la suprafata epidermei, este bine sa stii ca epiderma la randul ei este alcatuita din 5 straturi:

  • Stratul germinativ sau stratul de baza unde se formeaza celule noi
  • Stratul spinos
  • Stratul granulos
  • Stratul lucid (exista doar in palme si in talpi)
  • Stratul cornos

Stratul, care pe noi ne intereseaza, este stratul cornos.

Stratul Cornos

Sursa foto wikipedia.org

Stratul cornos este stratul chiar de la suprafata pielii si el este alcatuit la randul lui din 10 – 15 straturi de celule si nu este mai gros decat o coala de hartie.

Aceste celule formeaza un scut care arata ca un zid construit din caramizi si mortar. Caramizile sunt reprezentate de celule iar mortarul de un amestec de lipide (grasimi) cu substante apoase, ce tin celulele lipite intre ele.

Acest aranjament formeaza bariera naturala de protectie a pielii si este principala protectie a corpului impotriva factorilor nocivi din lumea exterioara, impotriva bacteriilor, a virusilor, etc.

In acest strat celulele sunt formate in mare parte din proteine si pe langa acestea mai exista melanina si diversi amino acizi impreuna cu lipide si substante hidrofile.

Ce Functii Are Bariera Naturala de Protectie a Pielii

1. Actioneaza impotriva evaporarii apei din epiderma.

In piele, apa se afla in continua miscare. Ea calatoreste prin derma catre epiderma si ajunge sa se evapore in cele din urma din stratul cornos. Rapiditatea cu care apa se evapora este influentata de sanatatea barierei de protectie. Cu cat aceasta este mai sanatoasa, cu atat apa se evapora mai greu si cu atat pielea are un aspect mai hidratat, suplu si ferm. Orice tip de piele si orice analiza sau cercetare se face pentru piele, se identifica mai intai rata de evaporare a apei din epiderma.

Epiderma are un continut de apa de 70% iar stratul cornos este alcatuit in mod normal din 20 – 30% apa si cand nivelul acesteia scade la 10 – 20%, pielea devine anormal de uscata. Odata cu apa, se pierd si electroliti. Datorita acestui process, pierdem zilnic aproximativ 300 de ml de apa, in conditii normale.

 Apa se evapora intr-un ritm accelerat din stratul cornos daca bariera este compromisa, daca are fisuri asa cum este in cazul tenului uscat, rani, infectii, etc.

Fara aceasta bariera care sa previna evaporarea apei din interiorul corpului, viata umana nu ar fi posibila intr-un climat uscat.

2. In stratul cornos, celulele sunt moarte si ele inainteaza continuu din stratul de baza, pana la suprafata pielii de unde se dezlipesc si cad. Acesta este procesul de descuamare si este una din functiile barierei de protectie. Cand descuamarea este prea rapida – apare dermatita, cand este prea intarziata – apar acneea si/sau tenul foarte uscat.

Se poate interveni in procesul de descuamare prin exfoliere sau gomaj.

3. Cand exista orice perturbare la nivelul acestei bariere, ca de exemplu o rana sau o infectie, aceasta are rolul de a activa sistemul imunitar. Celulele albe ale sistemului imunitar sunt primele ce ajung la locul unei infectii si inconjoara locul pentru a distruge microorganismele daunatoare.

4. Acest strat actioneaza si ca un scut impotriva razelor UV datorita melaninei, ce are rolul sa le absoarba.

5. Tot in stratul cornos sunt prezenti “aqua-porii”. Acesti pori apar la nivelul pielii ca niste canale prin care circula molecule de substante apoase. Specialistii considera ca prezenta acestor pori asigura permeabilitatea pielii din exterior catre interior si tot ei sustin ca prin acesti pori pot patrunde si molecule mai mari de substante hidrofile ca de exemplu glicerina.

6. Unul dintre cele mai importante functii ale barierei este de a proteja terminatiile nervoase prezente in piele. Persoanele cu piele sensibila ce simt durere sau alte simptome caracteristice, au o bariera afectata ce a permis substantelor iritante sa ajunga in preajma terminatiilor nervoase.

7. Mentine pH-ul pielii acid

In mod normal pH-ul pielii este in jur de 5. El poate varia usor in functie de zona anatomica.

Cand pH-ul pielii este 4,5 ~ 5,5 bacteriile benefice raman atasate de piele si previn invazia microorganismelor patogene. La un pH alcalin, bacteriile patogene se inmultesc si se disperseaza mult mai rapid. 

pH-ul acid al pielii ajuta la formarea peptidelor antimicrobiene cu rol in vindecarea ranilor, in procesul de keratinizare si descuamare.

Ce Poate Deranja Aceasta Bariera Naturala De Protectie?

Asa cum am scris si mai sus, cantitatea de apa prezenta in acest strat poate afecta functia de protectie a barierei.

Produsele de curatare joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii pielii. Ele pot sa ajute sau sa faca rau, in functie de ingrediente. Iti recomand sa citesti si acest articol despre curatarea tenului.

Exfolierea agresiva, peelingurile chimice sau gomajurile facute de persoane care nu cunosc cu adevarat insemnatatea lor, ranesc pielea.

Fumatul reduce drastic cantitatea de apa prezenta in piele precum si cateva vitamine esentiale pentru o piele sanatoasa.

Infectiile, ranile sau alte afectiuni dermatologice afecteaza in mod direct epiderma.

Lipidele prezente in bariera sunt influentate de hormoni in cazul femeilor. La barbati nu este cazul.

Bariera este usor compromisa chiar inainte de menstruatie, fiind motivul pentru care apar cu usurinta cateva cosuri nedorite, chiar si la varste mai inaintate. Chiar inainte de ovulatie, bariera functioneaza perfect.

Alimentatia influenteaza nivelul inflamatiei la nivelul pielii si o piele inflamata va avea bariera afectata.

Daca ai intrebari pentru mine, mi le poti lasa in sectiunea comentarii.

Daca esti pentru prima data pe blogul meu, te invit in comunitatea Ezenpur unde primesti saptamanal informatii pretioase pentru a-ti ingriji tenul corect.

Ni te poti alatura AICI.

Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta!

Larisa P.

Fondator Ezenpur Day Spa

Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa

In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!

Surse:

Textbook of Cosmetic Dermatology, Robert Baran, MD, Howard I. Maibach, MD

Harry’s Cosmeticology, Meyer R. Rosen

Cosmetic Dermatology: Principles and Practice, Leslie Baumann, MD

Vrei sa

cunosti secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapeut si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa

afli Secretele rutinei zilnice profesionale de ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie Prietenilor Tai

Vrei sa cunosti

secretele unui ten stralucitor?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta bine in pielea lor, impartasindu-le din experienta mea ca Beauty Therapist si cunostintele acumulate in Aromaterapie. Esti cumva interesata?

Specialista in Tratamente De Cosmetica la Salonul de Infrumusetare Ezenpur Day Spa in Deva

Despre Larisa P.

Este fondatorul Ezenpur, Aromaterapist si Beauty Therapist ce a studiat si practicat la cele mai inalte standarde in Dublin, Irlanda,  arta imfrumusetarii si relaxarii. Larisa, doreste sa readuca conexiunea omului cu sinele prin metode holistice, in armonie cu natura, ce creeaza schimbari de durata si imbunatatesc calitatea vietii. 

The DAY SPA at

EZENPUR

Deva

Vrei sa afli

Secretele rutinei zilnice profesionale de
ingrijire a tenului?

Buna, sunt Larisa si sunt hotarata sa ajut oamenii sa se simta frumosi si mai sanatosi in pielea lor. Vrei sa devii si tu parte din familia Ezenpur?

8 răspunsuri

  1. eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?

    1. Buna Monica,

      exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).

      Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.

    1. Buna Nora,

      Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).

      Sper ca am putut ajuta,

      Larisa

  2. Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..

  3. Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.

  4. eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?

    1. Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stii pe cineva interesat de acest articol?

Distribuie prietenilor

Continuand navigarea, ești de acord cu colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Folosim aceste module in scopuri precum afișarea de conținut personalizat. Afla mai multe in Politica Cookies