Navigheaza Rapid la:
Afla Ce Fac Antioxidantii Pentru Pielea Ta
De cand am aflat despre antioxidanti, pielea mea s-a schimbat foarte mult. Stiu ca e straniu sa spun asta dar la 38 de ani, tenul meu arata si se simte mai bine decat la 25. Antioxidantii sunt o parte esentiala din programul anti-imbatranire pe care il urmeaza clientele mele de la Ezenpur.
Afla din acest articol:
- utilitatea antioxidantilor
- care sunt cei mai puternici antioxidanti a caror activitate e dovedita clinic
- care sunt cei mai buni antioxidanti in cosmetice
- de ce trebuie sa tii cont atunci cand folosesti anumiti antioxidanti
Ce Rol Au Antioxidantii

Antioxidantii sunt critici in medicina anti-imbatranire, deoarece actioneaza ca antiinflamatoare naturale. Ei ne ofera protectie impotriva inflamatiei initiata de radicalii liberi care provoaca leziuni celulare.
Antioxidantii opresc sau intarzie procesul natural de oxidare.
Ce este oxidarea?
Ai observant atunci cand tai un mar sau un avocado, la cateva minute incepe sa se inchida la culoare? In acel moment are loc procesul de oxidare. Si ai observant ca daca pui cateva picaturi de lamaie peste ele, acest lucru nu se mai intampla?
Lamaia actioneaza ca antioxidant in acest caz.
Acest proces de oxidare are loc in interiorul corpului nostru la nivel celular in fiecare secunda. Oxidarea poate fi declansata de ceea ce mancam, de ceea ce bem si de activitatea fiecarei celule in parte.
ROS Specii Reactive de Oxigen si Radicalii Liberi
Speciile Reactive de Oxigen mai poarta denumirea de radicali liberi.
Radicalii liberi sunt atomi, ioni sau molecule extrem de instabile care reactioneaza activ cu alte molecule.
Majoritatea radicalilor liberi sunt derivati din oxigen. Astfel, daunele cauzate de acesti radicali, sunt cunoscute sub numele de daune oxidative.
Cand o celula are un nivel ridicat de radicali liberi, creaza stres oxidativ. Stresul oxidativ duce la producerea de inflamatie in interiorul celulei.
Radicalii liberi exista doar pentru o nanosecunda si prin urmare, afecteaza foarte putin moleculele celulare. Dar reusesc in acest scurt timp sa declanseze un episod de inflamatie.
Acest proces este un ciclu vicios, deoarece radicalii liberi pot initia inflamatia, iar inflamatia poate initia producerea de radicali liberi.
Durata lunga de viata a cascadei inflamatorii are ca rezultat majoritatea leziunilor celulare care duc la imbatranire si boli legate de varsta.
Atunci cand aceste leziuni celulare apar intern la nivelul organelor noastre vitale, cum ar fi creierul, rezulta probleme precum boala parkinson, alzheimer si dementa.
De asemenea, pot deteriora plamanii, rezultand scaderea functiei respiratorii, precum si inima si rinichii.
Si nu doar organele noastre interne sufera. Inflamatia este evidenta in aparitia noastra cu fiecare an care trece. Se manifesta prin deteriorarea foarte vizibila a pielii. Rezultatele sunt subtierea pielii, linii profunde, riduri, lasarea si pierderea tonusului, texturii si stralucirii pielii.
Colagenul este o proteina alcatuita din 18 tipuri de aminoacizi iar in prezenta radicalilor liberi, fibrele de colagen incep sa se degradeze, lasand pielea fara suport. Din acest motiv incep sa apara ridurile si sa se lase pielea.
Studiile realizate de-a lungul timpului confirma ca stresul oxidativ si disfunctiile mitocondriei sunt motivele ce stau la baza imbatranirii.
Pielea si Antioxidantii

Pielea este organul expus cel mai mult radicalilor liberi si stresului oxidativ. Existand posibilitatea de a interveni in mod direct acolo unde este cea mai mare nevoie, este absolut minunat.
Aplicarea directa de antioxidanti pe piele permite acumularea de molecule antioxidante cu masa moleculara mica in rezervorul pielii, facand posibila neutralizarea radicalilor liberi.
Pielea are propriul mecanism de protectie impotriva radicalilor liberi. La nivelul pielii exista o retea de antioxidanti care intervin in diferite etape ale procesului de oxidare.
Aceasta retea este formata din antioxidanti solubili atat in apa cat si in grasimi.
O parte din antioxidantii solubili in apa ce se regasesc in piele sunt:
- Vitamina C
- Glutation (are nevoie de seleniu pentru a fi sintetizat ). Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti endogeni.
- Alaturi de ei, sunt prezente in piele o multime de enzime antioxidante.
Antioxidanti solubili in grasimi:
- Vitamina E
- Coenzima Q10
- Carotenoide
Desi aceasta retea este extrordinara in a proteja pielea de agresiunile radicalilor liberi, exista momente cand ea nu poate face fata acestora:
- in cazul arsurilor solare reteaua de antioxidanti de la nivelul pielii este epuizata
- in cazul abuzului fata de anumite droguri
- atunci cand sunt folosite unele cosmetice pe baza de nano-particule
- in cazul expunerii a radiatii X
- cand fumezi
Antioxidantii pe care ii aplici pe piele interactioneaza cu antioxidantii produsi in mod natural in organismul nostru, marindu-le acestora capacitatea de protectie impotriva stresului oxidativ.
La nivelul pielii, cea mai mare cantitate de antioxidanti (endogeni – produsi de corpul uman) se gaseste in epiderma. Aici se formeaza cei mai multi radicali liberi si implicit stres oxidativ.
Partea buna este ca prin aplicarea antioxidantilor pe piele putem mari concentratia de antioxidanti din straturile de la suprafata epidermei, pentru o neutralizare eficienta a radicalilor liberi.
Utilizarea antioxidantilor in produsele de ingrijire a pielii aduc un beneficiu evident.
Cei Mai Puternici Antioxidanti Naturali: Top 10

1. Extract de Samburi de Struguri
Suplimentarea cu extract de samburi de stuguri a fost asociata cu reducerea aparitiei tumorilor pielii induse de radiatiile UVB, prevenirea multiplicarii tumorilor si reducerea posibilitatii de transformare a papiloamelor benigne in cancerigene.
Modul de actiune al polifenolilor prezenti in extract, consta in incrucisarea lor in jurul fibrelor de colagen. Acest lucru ofera o rezistenta marita a colagenului impotriva degradarii.
Cei mai importanti polifenoli prezenti in extractul de samburi de stuguri se numesc proantocianidine si unii oameni de stiinta ii considera cei mai puternici antioxidanti descoperiti pana in prezent.
Proantocianidinele se gasesc si in:
- coaja de struguri
- extract de scoarta de pin
- merisoare
- ceai verde
- afine
- capsuni
- cirese
- vin rosu
- coaja merelor rosii
S-a dovedit a fi foarte eficient alaturi de resveratrol, in aplicatiile pe piele.
2. Coenzima Q10

Corpul nostru sintetizeaza Coenzima Q 10 dar nu intr-o cantitate necesara pentru sanatate optima, fiind necesar si consumul acesteia. Pentru a produce Coenzima Q10, corpul nostru are nevoie de cel putin 8 vitamine prezente. Este singurul antioxidant lipidic (solubil in grasimi) ce poate fi produs de corpul uman.
Este unul dintre cei mai importanti antioxidanti lipidici din organism.
Cea mai mare cantitate de Coenzima Q10 se gaseste in:
- Inima
- Rinichi
- Ficat
- Muschi
- Pancreas
- Tiroida
- Creier
- Intestine
Q10 previne formarea de radicali liberi, modificarea proteinelor, lipidelor si a ADN-ului.
Are actiune antiinflamatorie, antioxidanta, antiimbatranire si ajuta mitocondria sa produca energie celulara. Fara energie, celula se imbolnaveste sau moare prematur.
Este o componenta prezenta in membrana celulara a corpului uman si este esentiala pentru transportul energiei celulare.
Coenzima Q 10 asigura transportul a 95% din energia celulara necesara corpului. Tot ea controleaza nivelul oxigenului la nivel celular.
Ea poate fi introdusa in organism si prin alimentatie.
Cele mai bogate alimente in Coenzima Q 10 sunt:
- peste, scoici
- carne de pui, vita
- broccoli, spanac
- seminte de susan
- nuci
- soia
Daca alegi sa iti iei suplimente pe baza de coenzima Q10, doza zilnica recomandata este intre 90 – 150 mg/zi. Tine cont de faptul ca are un efect asemanator cafeinei si trebuie administrate dimineata pentru a nu-ti afecta somnul.
Sinteza coenzimei Q10 este un process complex care depinde de existenta mai multor minerale si amino-acizi. Cel mai important amino-acid necesar in acest proces este tirozina.
La nivelul pielii, coenzima Q10 este absolut necesara pentru productia unor proteine esentiale la nivelul epidermei. Ea are rolul si de a reduce degradarea colagenului.
In prezenta Coenzimei Q10, Vitaminele E si C prezente deasemenea in piele, sunt regenerate la forma lor activa. Aceste vitamine, in mod normal, sunt degradate de stresul oxidativ.
O alimentatie saracacioasa si stresul influenteaza negativ productia interna de coenzima Q10.
Studiile arata ca poate patrunde in straturile epidermei, reduce oxidarea celulara si previne degradarea colagenului. Deasemenea, s-a constat ca in 21 de zile de aplicare de CoenzimaQ10, adancimea ridurilor a scazut.
Suplimentarea zilnica de Coenzima Q10, 60mg/zi, timp de 3 luni a dus la diminuarea adancimii ridurilor si a suprafetei pe care acestea erau.
Ubiquinone este denumirea Coenzimei Q 10 naturale si nu are reactii adverse atunci cand este aplicata pe piele. Varianta sintetica a acesteia Idebenone – a provocat cazuri de dermatita.
De tinut cont ca sunt o serie de medicamente ce interactioneaza cu Coenzima Q10. Daca vrei sa iei suplimente, intreaba-ti mai intai doctorul, in cazul in care esti pe medicamentatie. Poate afecta coagularea sangelui.
Pentru detalii amanuntite despre folosirea Coenzimei Q10 in ingrijirea pielii, cerceteaza articolul acesta.
3. Astaxantina

Este cel mai eficient carotinoid in neutralizarea speciilor reactive de oxigen.
Este prezent in alge rosii, scoici, somon.
Atunci cand este prezent la nivelul pielii, s-a demonstat ca previne degradarea manunchiurilor de colagen si elastin pe o perioada mare de timp, in prezenta radiatiilor UV.
Eficacitatea de neutralizare a radicalilor liberi este extrem de mare comparativ cu Vitamina E.
Intr-un studiu realizat pe soareci, a redus semnificativ ridurile cauzate de radiatiile UV.
Un grup de cercatatori japonezi au verificat efectul astaxantinei direct pe pielea umana. Au constat ca previne fotoimbatranirea, ridurile si pielea lasata. Atunci cand este adiministrata oral, reduce ridurile fine si mareste cantitatea de apa in epiderma.
Femeile ce au luat parte la un studiu si carora le-au fost administrate 2 mg de astaxantina zilnic, timp de 4 saptamani, si-au evaluat pielea la finalul studiului si au observat ca:
- pielea se simtea mai hidratata
- elasticitatea pielii era mai buna
- pungile sub ochi erau mai mici
- in general au simtit ca aveau o piele mai „buna”
4. Backuchiol

Sursa foto Wikimedia.org
Este cel mai abundent si puternic antioxidant prezent in planta Psoralea corylifolia. I se mai spune si retinol vegan deoarece are abilitati asemanatoare retinolului.
La fel ca Acidul alfa lipoic si Coenzima Q10, are dublu rol. Poate neutraliza de unul singur radicalii liberi si in acelasi timp ofera rezistenta antioxidantilor prezenti deja in piele.
Studiile il claseaza printre cei mai puternici antioxidanti naturali deoarece:
- Protejeaza mitocondria impotriva stresului oxidativ
- Protejeaza celulele rosii impotriva oxidarii
- Protejeaza impotriva degradarii retinei ochiului
- Comparativ cu alti antioxidanti, neutralizeaza o gama larga de radicali liberi
- Protejeaza de oxidare atat lipidele cat si proteinele
- Este antiinflamator
Un studiu relativ recent a studiat impactul pe care il are extractul din seminte de bakuci (Psoralea corylifolia) asupra membranei mitocondriei afectata deja de stres oxidativ. Conform rezultatelor acestui studiu, tratamentul cu extract de bakuci a refacut membrana. Respiratia a fost imbunatatita la nivelul mitocondriei la fel si metabolismul energiei.
Intr-un studiu facut pe soareci s-a descoperit ca bakuchiolul a accelerat productia de energie celulara (ATP) in celulele hepatice (ale ficatului).
Bakuci s-a demonstrate a fi, in urma studiilor, de 60 de ori mai puternic impotriva radicalilor liberi decat Vitamina E – tacoferol.
5. Acid Elagic

Se gaseste in zmeura, capsuni, struguri, rodie, nuci, amla.
Cativa cercetatori au studiat efectul pe care acest acid il are asupra celulelor canceroase. S-a descoperit ca acidul elagic induce apoptoza (moartea) acestor celule si previne multiplicarea lor.
Conform studiilor, acidul elagic este util in prevenirea imbatranirii induse de radicalii liberi si diminuarea petelor pigmentare.
Mecanismul prin care acidul elagic previne fotoimbatranirea este reducerea degradarii colagenului. Practic protejeaza colagenul atunci cand acesta este atacat de radicalii liberi.
Un studiu recent efectuat pe 2 grupuri de sobolani a concluzionat ca grupul tratat cu acid elagic vreme de 8 saptamani si expus la raze UVB a avut mai putine riduri decat grupul netrat, expus aceeasi perioada la UVB.
Dupa aplicarea pe piele a acidului elagic pentru 8 saptamani, zi de zi, s-au observat urmatoarele:
- pielea s-a simtit mai putin uscata, mult mai neteda
- suport mai mare al fibrelor de colagen
- grosime redusa a epidermei
- petele pigmentare au fost reduse ca numar si dimensiune
- dupa 12 saptamani petele de varsta au fost mult mai luminoase si reduse ca dimensiune
Este deasemenea util in diminuarea petelor pigmentare.
6. Resveratrol

Este din ce in ce mai folosit in cosmeticele anti imbatranire. Conform cercetarilor efectuate in domeniu, acesta manifesta asupra pielii proprietati antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiale si de reducere a cicatricilor si petelor pigmentare.
Resveratrolul se gaseste in coaja si samburii strugurilor rosii dar si in alune si fructele de padure.
Resveratrolul este unul dintre cei mai studiati antioxidanti, inca de cand un doctor a atras atentia cercului medical asupra incidentei scazute de boli de inima in randul francezilor. Acestia au o dieta bogata in grasimi si consuma zilnic vin rosu. Incidenta scazuta a bolilor cardiovasculare a fost pusa pe seama resveratrolului prezent in vinul rosu.
Din acel moment interesul fata de resveratrol a luat amploare si numeroasele studii ne pun la dispozitie informatii pretioase.
Conform acestora consumul zilnic de 20-30g de vin rosu protejeaza inima si scade nivelul glucozei in sange.
Resveratrolul dupa aplicare pe piele, se regaseste in epiderma chiar si dupa 24 de ore. Patrunde doar in straturile superioare ale epidermei dar faptul ca are actiune de lunga durata il face un ingredient pretios in produsele antiimbatranire.
Aplicarea de resveratrol direct pe piele, inainte ca aceasta sa fie expusa razelor UVB, a marit numarul celulelor care au supravietuit radiatiilor.
Are dubla activitate antioxidanta. Pe de o parte imbunatateste activitatea antioxidantilor prezenti deja in piele si pe de alta parte neutralizeaza de unul singur o serie de radicali liberi.
Cel mai bine lucreaza alaturi de Vitamina E.
7. EGCG – Galat de epigalocatechina

Cel mai important dintre polifenolii existenti in ceaiul verde este antioxidantul EGCG (epigallocatechin gallate). Cercetarile il claseaza ca avand activitate antioxidanta mai mare decat Vitamina E sau Vitamina C, de 15-20 de ori.
Intr-un studiu, ceaiul verde a inregistrat o rata de anihilare a oxidantilor din corp de 74%, comparativ cu Vitamina E ce a avut o rata de succes de 4%.
Beneficii EGCG
EGCG este unul dintre cei mai studiati antioxidanti din ultimii 20 de ani.
S-a demonstrat ca acest antioxidant controleaza oxidarea si procesele inflamatoare la nivel celular. El inactiveaza radicalii liberi si mai multe reactii celulare daunatoare, cauzate de acestia.
Expunerea celulelor la ceai verde a determinat ca acestea sa sufere mai putine daune la actiunea radicalilor liberi de oxigen iar acest lucru este extrem de important pentru tenul matur si imbatranit prematur.
Aplicat pe piele, EGCG a redus considerativ uscaciunea pielii si a imbunatatit nivelul de lasare al acesteia. Acest lucru este pus pe seama capacitatii acestui antioxidant de a impiedica degradarea colagenului.
Intr-un studiu, 41 de femei (25 – 75 de ani) au suplimentat cu 300mg de extract de ceai verde de doua ori pe zi, timp de 2 ani. Acestora le-au aparut mai putine riduri si mai putine vase de sange sparte. Deasemenea daunele solare au fost mult mai reduse decat in cazul grupului de control.
Interfereaza cu medicamentul codeina.
8. Vitamina C

Aceasta vitamina nu este produsa de catre corpul uman si ea trebuie administrata prin dieta la fel ca Vitamina E.
Vitamina C este o vitamina cu dublu rol atunci cand vine vorba de radicalii liberi.
Actioneaza fie prin descompunerea ei pentru anihilarea acestora, fie se recicleaza cu ajutorul altor antioxidanti ca Acidul alfa lipoic sau Coenzima Q10.
Exista mai multe forme de Vitamina C. Sub forma de acid citric este instabila in prezenta luminii si a aerului, prin urmare o crema pe baza de acest ingredient nu o sa te ajute.
Cele mai stabile forme de vitamina C sunt ascorbil fosfat de magneziu (magnesium ascorbyl phosphate) si palmitat de ascorbil (ascorbyl palmitate).
Vitamina C are rolul de a ajuta la productia de colagen.
Consumul de alcool reduce activitatea vitaminei C.
Ampicilina reduce cantitatea de vitamina C in corp.
Aspirina duce la pierderea de Vitamina C prin urina iar persoanele ce iau frecvent aspirina ar trebui sa suplimenteze cu Vitamina C.
9. Acid Alfa Lipoic

Mai nou, cercetatorii s-au decis ca acidul alfa lipoic, considerat pana acum ceva timp antioxidant, nu mai este unul. Nu s-au decis inca in ce categorie sa il bage asa ca pana se decid ei, eu il las aici.
Este produs in cantitate mica de corpul nostru.
Este considerat de aceeasi importanta cu Vitamina C si E. Spre deosebire de alti antioxidanti, protejeaza celulele atat in zonele lor cu grasime cat si cu apa.
De exemplu Vitamina C actioneaza doar in zonele apoase ale celulei iar Vitamina E doar in zonele lipofile
ALA – Acid Alfa Lipoic – are o multime de beneficii pentru sanatate iar in ceea ce priveste pielea, ii confera protectie antioxidanta pe mai multe planuri.
Regleaza productia de oxid de azot care controleaza circulatia sangelui la nivelul pielii.
Transforma tenul sters intr-unul luminos si vibrant.
Are capacitatea de a regenera Vitamina C si Vitamina E.
Conform studiilor, acidul alfa lipoic neutralizeaza radicalii sau oxizii nitrici, care sunt printre cei mai periculosi radicali. Acestia sunt alcatuti din oxigen si nitrogen si sunt implicati direct in arteroscleroza.
Doza terapeutica pentru acidul alfa lipoic este de 600 mg/zi dar mereu trebuie sa urmezi sfatul doctorului.
Este mai eficient ca supliment decat ingredient in produsele cosmetice.
Se gaseste in mod natural in broccoli, spanac, rosii, varza de bruxelles.
10. Licopen

Este un antioxidant potent si se gaseste in fructele si legumele de culoare rosie. Este asociat cel mai mult cu rosiile. In acestea licopenul este strans conectat de fibrele nedigerabile, ce sunt eliminate din organism. El este insa eliberat de aceste fibre prin incalzire sau gatire, lucru ce face ca rosiile sa fie mai pretioase gatite.
Are o abilitate extraordinara de a neutraliza radicalii liberi. In urma unui studiu s-aa descoperit ca aplicarea pe piele de licopen a redus activitatea unor enzime implicate in aparitia inflamatiei si a unor celule canceroase ca urmare a iradierii UV.
Este unul dintre primii antioxidanti ce se epuizeaza la nivelul pielii in prezenta razelor UV. Este mai rezistent in prezenta Vitaminelor E si C.
Licopenul mai este prezent in grapefruit-ul roz, goji, papaya, caise, pepene verde.
Concluzii:

Orice abordare alegi pentru prevenirea imbatranirii pielii, antioxidantii te pot ajuta.
Te rog sa te sfatuiesti cu doctorul tau in cazul in care iti doresti sa suplimentezi cu acesti antioxidanti.
Fie ca ii alegi ca supliment sau ca ingrediente cosmetice pot face o diferenta majora in protectia pielii si in felul in care arata aceasta.
Asa cum reiasa si din studiile mentionate mai sus, este nevoie de un timp de asteptare. Ridurile nu dispar peste noapte si ai nevoie de rabdare pentru a vedea rezultate.
Sper ca ai aflat informatii utile din acest articol.
In fiecare saptamana public articole noi despre ingrijirea naturala a pielii, care au la baza cele mai noi descoperiri stiintifice.
Daca iti doresti sa fii tinuta la curent, lasa-mi adresa ta de email AICI.
Pana data viitoare, fii blanda cu pielea ta,
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, transmit idei care ajuta oamenii sa fie mai fericiti! 😉
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178961/
Cosmeceuticals and Active Cosmetics Edited by Raja K. Sivamani, MD, MS, CAT Department of Dermatology School of Medicine University of California, Davis Sacramento, California, USA, Jared R. Jagdeo, MD, MS Department of Dermatology School of Medicine University of California, Davis Sacramento, California, USA Department of Dermatology State University of New York Downstate Medical Center Brooklyn, New York, USA Peter Elsner, MD Department of Dermatology Friedrich-Schiller-Universität Jena and University Hospital Jena Jena, Germany Howard I. Maibach, MD Department of Dermatology School of Medicine University of California, San Francisco San Francisco, California, USA
A–Z Guide to Drug-Herb-Vitamin Interactions, Alan R. Gaby, M.D., Chief Science Editor Forrest Batz, Pharm.D
14 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).
Am vazut recomadarea pentru suplimentarea cu un complex de vitamina B, dar am citit ca vitamina B12 si B6 in exces poate provoca acnee.
Si lactoferina din lapte in suplimente este benefica sau nu in lupta cu acneea?
Multumesc,
Buna Madalina, personal, nu recomand suplimente niciodata fara aprobarea doctorului. El stie daca complexul B poate fi in exces sau nu, in functie de rezultatul analizelor. Lactoferina are cateva beneficii pe termen lung dar nu este nimic stabilit cu exactitate. Sunt putine cercetari realizate pe lactoferina iar rezultatele difera. Sper ca raspunsul meu sa te ajute
Buna!
Eu ma confrunt in ultima vreme cu punctele negre și coșuri in zona T și pe barbie . Am încercat numeroase produse din farmacie dar nimic nu pare sa ajute .
Buna Adriana, curatarea fetei nu este facuta cum trebuie sau produsul de curatare pe care il folosesti nu ti se potriveste, in cazul in care la nivelul digestiei totul functioneaza normal.
Intrebare , kefirul de apa.. as vrea sa fie mai acidulat, cum fac? Multumesc
Buna Georgiana. Il poti tine la o temperatura mai ridicata sau mai mult timp. Trebuie insa, sa gusti mai des din el pentru a nu se acidula prea mult.