Navigheaza Rapid la:
Acid Salicilic: Cum Il Folosesti Corect
Acest Acid Salicilic sau BHA cum ii mai este prescurtarea, face parte dintre exfoliantii chimici ce se folosesc adesea in ingrijirea tenului acneic sau gras.
Publicitatea obtinuta de-a lungul anilor in Industria Cosmetica, il face un ingredient tot mai popular. Pe acest motiv, consider ca este bine sa cunosti beneficiile, secretele si contraindicatiile acestui ingredient cosmetic.
Cand iti doresti sa iti ingrijesti tenul corect, nici o informatie nu e de prisos, corect?
Ce Este Acidul Salicilic?

Poate iti suna cunoscut numele de acid salicilic deoarece este inrudit cu aspirina (acid acetilsalicilic).
Deriva din scoarta de salcie, din frunzele de wintergreen sau scoarta de mesteacan dar poate exista si in forma sintetica.
Unii BHA exista si in corpul uman. De exemplu acidul beta hidroxibutanoic este produs de catre ficat si este utilizat pe post de energie in organism.
Acidul salicilic este o substanta lipofila, adica este solubila in uleiuri sau grasimi.
Pentru ce Poti sa Folosesti Acid Salicilic

Poti folosi acid salicilic in procesul de exfoliere a tenului.
Eficacitatea BHA in procesul de exfoliere, se datoreaza capacitatii acestuia de a “topi” celulele moarte de la suprafata pielii, scotand la iveala un strat de suprafata mai flexibil, mai luminos si mai neted.
O alta proprietate a BHA-ului este aceea de a minimiza productia de sebum a glandelor sebacee, motiv pentru care este o alegere potrivita mai mult pentru un ten uleios/gras sau acneic.
Acidul Salicilic are si un efect anti-inflamator, motiv pentru care ajuta in tratamentul acneei.
Pe langa aceste beneficii, el mai mai este antibacterian, fungicid si fotoprotector pentru piele.
Bha mai este utilizat si in tratamentul negilor si al miliei (puncte mici, albe, care nu pot fi extrase usor, de regula pozitionate sub ochi).
Am vazut produse pe baza de Acid Salicilic fiind recomandate pentru piele sensibila.
O piele sensibila are nevoie de hidratare si de refacere a barierei naturale de protectie.
Deoarece BHA tinde sa minimizeze productia de sebum, nu este tocmai ceea ce ne dorim, sebumul fiind absolut necesar in reparerea pielii sensibile.
In acest caz o varianta mult mai buna este AHA, in special Acidul Lactic.
Acid Salicilic Utilizare

Inainte de a incepe sa folosesti un produs cu Acid Salicilic, realizeaza mai intai un test de toleranta, cu 24 de ore inainte de aplicarea produsului pe fata.
Pentru a face un test de toleranta, se aplica o cantitate foarte mica de produs in spatele urechii sau sub mandibula, intr-o zona in care, in cazul in care ai o reactie la produs, sa nu te afecteze.
In special pentru acid salicilic, este foarte important sa nu ignori acest pas. Sunt inregistrate zeci cazuri de toxicitate de la acidul salicilic aplicat pe piele.
Testul de toleranta ar trebui facut, din punctul meu de vedere, pentru orice produs cosmetic.
Pentru a obtine beneficii maxime odata cu utilizarea unui exfoliant sau a unei masti pe baza de BHA, asigura-te ca ai facut primul pas si anume curatarea pielii.
Dupa curatarea pielii, aplica exfoliantul sau masca si lasa sa actioneze conform instructiunilor.
Specialistii spun ca timpul necesar pentru acidul salicilic sa functioneze, este de 30 de minute.
BHA poate fi folosit de 2 ori pe saptamana.
Nu este recomandata folosirea lui mai des deoarece tinde sa usuce pielea si poate deveni iritant.
Exfolierea cu Acid Salicilic este bine de realizat seara, inainte de culcare pentru ca accelereaza sensibilitatea pielii la razele UV.
Daca exfolierea se face pe parcursul zilei, foloseste SPF.
Cand vine vorba de produsele pe baza de acid salicilic este foarte important sa urmaresti termenul de valabilitate al acestora. Acidul salicilic isi pierde destul de repede stabilitatea ceea ce ce face ca produsul sa aiba o viata comerciala de aproximativ 6 luni. Cand produsul a expirat, nu il mai folosi.
Sfatul meu este ca atunci cand iti cumperi un produs pe baza de acid salicilic, sa achizitionezi mereu o cantitate mai mica pentru a nu risca sa il arunci.
Care este Cea Mai Buna Concentratie de BHA?

In produsele cosmetice de pe piata, concentratia BHA este de maxim 2% si pentru a functiona la capacitate maxima are nevoie de un pH de ~5.5.
In saloane si spa-uri concentratia poate varia pana la 30%.
Studiile arata ca o concentratie mai mare de 10% de acid salicilic intr-un produs nu il face mai eficient, avand aceleasi beneficii ca si concentratia de 30%.
De regula aceasta concentratie se regaseste in peeling-urile chimice de suprafata recomandate in special pentru piele acneica.
Cand nu Trebuie sa Folosesti Acid Salicilic

Desi concentratia de 2%, regasita in produsele ce pot fi cumparate fara prescriptie, este foarte blanda si poate fi folosita de marea majoritate a persoanelor, exista totusi situatii cand nu trebuie folosit:
- In cazul in care ai alergie la aspirina
- Inainte si imediat dupa expunerea la soare, mai ales daca pielea este rosie/inflamata.
- Atunci cand exista leziuni/rani.
- Atunci cand se folosesc produse farmaceutice cum ar fi Rezorcina, Sotret, Roaccutane si altele asemanatoare sau alte produse pe baza de retinoizi.
- Recent dupa tratament cu laser, peeling-uri chimice, dermabraziune sau alte proceduri asemanatoare
- Inainte si dupa epilarea cu ceara
- Inainte de a intra in piscina, jacuzzi
- In cazul in care folosesti alte produse exfoliante cum ar fi Retinolul
Acid Salicilic pentru Puncte Negre

Un studiu realizat de o echipa de dermatologi, in care au comparat efectul pe care il are o solutie de BHA in concentratie de 2% asupra cosurilor si punctelor negre si o solutie de acid glicolic de 8%, a demonstrat ca solutia de BHA reduce semnificativ comedoanele.
Deoarece Acidul salicilic este liposolubil, el penetreaza sebumul si exfoliaza interiorul porului.
Concluzie BHA

Acidul Salicilic poate fi de mare ajutor pentru tenul tau, daca tii cont de sfaturile de mai sus.
Subliniez ca este foarte important sa:
- Testezi produsul inainte de a-l folosi pe intreaga fata.
- Sa folosesti Acid Salicilic doar daca ai ten gras/uleios sau acneic
- Sa exfoliezi pielea doar de 2 ori pe saptamana, altfel tinzi sa o usuci.
Daca ai intrebari sau nu esti sigura inca ce exfoliant ti se preteaza mai bine, scrie-mi in sectiunea COMENTARII si o sa iti raspund in cel mai scurt timp.
In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol.
Pana data viitoare, ai grija de pielea ta!
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!
8 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).