Navigheaza Rapid la:
Ce Nu Stii Despre Acid Hialuronic
Desi este un ingredient cosmetic folosit de foarte mult timp, prezenta lui pe piata cosmetica a luat amploare odata cu injectabilele de acid hialuronic. Nu despre asta o sa citesti aici.
Deoarece foarte multe cliente folosesc acidul hialuronic gresit, am decis sa aduc putina lumina asupra acestui ingredient cosmetic. Este prezent intr-o multime de produse cosmetice si este absolut necesar sa cunosti informatiile de mai jos.
Folosirea incorecta a acidului hialuronic iti poate deshidrata sever pielea si tu nu o sa intelegi de ce.
Ce este Acidul Hialuronic

In primul rand, nu face parte din categoria acizilor de fructe cum am vazut ca este prezentat pe internet de anumiti „influenceri”. Exact! Nu are rol de exfoliere a celulelor moarte!
Acidul hialuronic este o polizaharida din grupul de glicozaminoglicani, prezenta in tesuturi, in mod natural, in spatiul dintre celule. Actioneaza ca un umectant, adica tine apa acolo unde este prezent.
Numele de acidul hialuronic vine de la cuvantul grecesc „hyalos” care inseamna lucios si de la acidul urocanic (un tip de zahar).
Are multiple functii si printre cele mai importante sunt:
- Confera structura si suport pielii si volum dermei. Pielea bebelusilor are cea mai mare cantitate de acid hialuronic.
- Lubrifiaza articulatiile pentru a se putea indoi
- Atrage si pastreaza apa in tesuturi
- Aplicat pe piele este cicatrizant si hidratant
In corp, acidul hialuronic este produs de fibroblaste, la fel cum este produs si colagenul. Mai mult de 50% din cantitatea totala de hialuron din corp, se gaseste in piele, mai exact in derma. Aici trebuie sa corectez o farmacie celebra care sustine ca derma e alcatuita din 50% hialuron. Iti dai seama cum ar fi? Am arata ca un balon umplut cu apa.
Ca ingredient cosmetic, acidul hialuronic este izolat din culturi de bacterii sau drojdii. Este considerat un ingredient natural dar facut in laborator. Nu exista sub forma organica si este gasit in cosmetice sub denumirea de hialuronat de sodiu.
Ce Face Pentru Pielea Ta Mai Exact

La nivelul pielii, acidul hialuronic se gaseste in derma si epiderma si este cel mai abundent glicozaminoglican. Are capacitatea de a tine la un loc apa intr-o cantitate de 1000 de ori mai mare decat a lui.
Tine apa atat de strans ca poti ridica amestecul ca pe un gel.
In derma, acidul hialuronic actioneaza ca lubrifiant intre fibrele de colagen si elastina. Acidul hialuronic, colagenul si elastina se unesc intre ele si creeaza o structura tridimensionala. Cu cat aceasta structura este mai solida, cu atat pielea are un aspect mai tanar.
Cand nivelul de acid hialuronic scade, fibrele de colagen si elastina incep sa se degradeze.
Ofera structura si suport tesutului ceea ce face din acidul hialuronic o componenta de baza pentru fermitatea si radianta pielii.
Ajuta la repararea si vindecarea accelerata a pielii, atunci cand este aplicat in mod direct pe zona afectata. Ofera elasticitate pielii, facand-o mai supla si mai ferma.
Este un ingredient foarte util pentru pielea grasa deoarece este foarte usor. Un ser pe baza de acid hialuronic iti hidrateaza tenul si nici nu o sa stii ca il ai pe fata.
Este util pentru tenul acneic deoarece nu incarca foarte mult tenul.
Este hidratant pentru tenul mixt care are nevoie de o hidratare usoara.
Hidrateaza foarte bine tenul barbatilor fara a lasa urme de incarcare.
Cand vine vorba insa de riduri sau de pielea imbatranita, acidul hialuronic trebuie sa fie insotit si de alte ingrediente cosmetice valoroase cum sunt antioxidantii, vitaminele, peptidele, etc.
Este un ingredient cosmetic netoxic.
Ce Tip De Hialuron Sa Folosesti

Masa moleculara a acidul hialuronic este foarte importanta. Exista acid hialuronic cu masa moleculara nano, mica si mare.
Daca iti aplici pe fata un gel cu acid hialuronic cu masa moleculara mica, acesta nu va patrunde in piele mai adanc decat spatiile dintre celulele ce se descuameaza. Mai mult decat atat, hialuronul cu masa moleculara mica nu are capacitatea de a capta si a pastra apa atat de mult pe cat are cel cu masa moleculara mare.
Insist pe acest lucru deoarece, am intalnit persoane care cheltuie sume mari de bani pe fiole de hialuron cu masa moleculara mica. Unele studii arata ca moleculele mici de hialuron au efect inflamator.
Comparativ cu alte ingrediente cosmetice, ca de exemplu peptidele pe care ni le dorim in produsele cosmetice sa fie cu masa moleculara cat mai mica, acidul hialuronic este mai util atunci cand are masa moleculara mare.
Atunci cand are masa moleculara mare capteaza mai multa apa, o tine mai mult timp si mai strans si creaza depozite in epiderma.
In derma, hialuronul are molecule diferite, de la masa moleculara mare in copilarie pana la masa moleculara foarte mica, la batranete.
Cu cat masa moleculara este mai mica, cu atat pielea este mai putin hidratata.
Acidul hialuronic este stabil si felul in care il aplici pe piele nu are importanta.
Prin urmare, ca il folosesti sub forma de fiola, ser sau crema, acidul hialuronic are aceleasi beneficii, marketing-ul difera.
Moleculele nano ale acidului hialuronic sunt inca studiate.
Un alt lucru pe care este bine sa il cunosti este despre concentratie.
Companiile cosmetice au preturi mari la concentratii mari de acid hialuronic. Orice concentratie mai mare de 0,01% nu iti aduce beneficii in plus.
Sa facem si un pic de matematica. Am zis ca acidul hialuronic are capacitatea de a atrage de 1000 de ori cantitatea lui in apa. Asta inseamna ca 0,01 g de acid hialuronic atrage 10 litri de apa. Sa mergem pe ideea ca aceasta concentratie este intr-o sticluta de 30 ml, asa cum sunt majoritatea. Asta inseamna ca fiecare ml pe care il folosesti pe piele, atrage 0,33 l de apa. Crezi ca ai nevoie de mai mult?
Concentratia nu este atat de importanta ca ingredientele care insotesc acidul hialuronic in produsul cosmetic.
Cea Mai Mare Greseala Cand Folosesti Acid Hialuronic

Mai sus am explicat faptul ca acidul haluronic actioneaza ca un umectant. Un umectant este o molecula care are o capacitate extraordinara de a atrage apa, asa cum este si glicerina, de exemplu.
Apa este atrasa din spatiul cel mai apropiat de catre acidul hialuronic. Am stabilit ca acesta ramane printre spatiile libere create de celulele in proces de desprindere de la suprafata pielii, atunci cand il aplici pe piele.
Atunci cand aplici hialuron pe piele, intr-o atmosfera cu umiditate buna (55 – 65%), acesta va atrage apa din atmosfera catre suprafata pielii. O sa iti simti pielea mai supla si mult mai hidratata datorita acestui aspect.
Vara, cand afara este o umiditate foarte scazuta, daca iti aplici pe piele acid hialuronic, acesta va atrage apa din derma catre suprafata pielii. Practic iti deshidratezi sever pielea, folosind acid hialuronic in zilele cu umiditate scazuta.
Poza de mai sus este facuta pe unul dintre site-urile de vreme, pe 6 iulie. Ai vazut cat a fost umiditatea?
Am fost socata cand o clienta mi-a zis ca foloseste doar fiole de acid hialuronic, recomandate de cosmeticiana ei. In toiul verii, cand umiditatea este si sub 30%…
Regula de baza: nu folosesti acid hialuronic la o umiditate sub 40%.
Cum Iti Cresti In Mod Natural, Nivelul De Acid Hialuronic In Piele

Sunt cateva metode eficiente de a iti mari cantitatea de acid hialuronic prezenta in mod natural in derma.
Cea mai eficienta metoda consta in consumul zilnic de probiotice. S-a demonstrat ca probioticele ajuta fibroblastele sa produca mai mult acid hialuronic.
Folosirea unor extracte din plante, de exemplu, ajuta fibroblastele sa produca mai mult hialuron intr-o mica masura.
Folosirea acizilor de fructe si a acidului salicilic, duce la cresterea nivelului de acid hialuronic in derma la fel ca si folosirea acidului citric.
Folosirea acestora pe termen lung, a dus, in urma studiilor clinice realizate, la marirea volumului dermei. Acest lucru a fost vizibil si la suprafata pielii datorita minimizarii ridurilor si a cresterii fermitatii pielii.
Soia contine izoflavone care accelereaza sinteza de colagen si acid hialuronic, la nivelul dermei. Soia intreaga are efecte mult mai benefice aplicata pe piele decat au doar izoflavonele izolate. Intr-un studiu clinic desfasurat pe o perioada de 12 luni, dublu randomizat, soia:
- a stimulat productia de colagen in vitro
- A reparat elastina in vivo
- A marit fermitatea pielii fetei
- A redus lasarea pielii
Peptidele sunt un alt ingredient cosmetic care ajuta atat sinteza de acid hialuronic cat si de colagen. Intr-un studiu, nivelul de acid hialuronic a crescut de 5,7 ori dupa utilizarea peptidelor si colagenul de 2,8 ori, in vitro.
Extractul de ceai verde, de alge marine maro (bladderwrack – fucus vesiculosus), de rodie si de castravete previn degradarea acidului hialuronic din piele dar si a colagenului si elastinei.
Coenzima Q10 intarzie pierderea acidului hialuronic, asa cum se intampla in cazul pielii imbatranite.
Estrogenul influenteaza in mod direct cantitatea de hialuron din corp.
Acidul hialuronic este degradat in 24 – 36 de ore de radicalii liberi si in 20 – 45 de minute in situatii de stres acut.
Despre Suplimentele pe Baza De Hialuron

In 2017 si iarasi in 2021 au fost publicate 2 studii dublu randomizate de catre japonezi, care au studiat impactul pe care suplimentele de acid hialuronic il au asupra ridurilor.
60 de femei japoneze au luat 120 de mg de acid hialuronic pe zi vreme de 12 saptamani. Rezultatele au fost evaluate pe baza unui chestionar.
Rezultatele au constat in diminuarea ridurilor in grupul care a consumat acid hialuronic comparativ cu placebo.
Rezultatele sunt promitatoare dar exista o problema.
Ambele studii au fost realizate de angajati ai unei corporatii din Japonia, care este producator de acid hialuronic.
Tinand cont ca acidul hialuronic este metabolizat in stomac, este greu de crezut ca ingerandu-l poate ajunge direct in sange. Pana la aparitia altor studii mai convingatoare, raman sceptica in privinta suplimentelor pe baza de acid hialuronic.
Ce Sa Nu Astepti De La Folosirea Lui

Ca si cu alte ingrediente cosmetice este bine sa fii realista si sa stii la ce sa te astepti de la folosirea acidului hialuronic.
Cand vine vorba de acidul hialuronic, aplicat pe piele, el nu face minuni pentru tenul matur. Daca tu nu ai o rutina corecta pentru tenul tau, doar aplicarea acidului hialuronic nu o sa te ajute prea mult.
Acidul hialuronic creaza un film hidratant la suprafata pielii care pare ca umple ridurile dar normal ca ridurile nu se reduc. Cand te speli pe fata si indepartezi filmul de hialuron, revii de unde ai plecat.
Stiu ca se vind fiole de acid hialuronic pentru cicatricile acneice…imi pare rau daca te dezamagesc dar cicatricile nu or sa se umple cu hialuron decat in pozele „photoshopate”.
Cum Il Folosesti Corect

Deoarece acidul hialuronic se depoziteaza in epiderma, este de interes major sa iti pregatesti pielea foarte bine inainte de folosirea lui. Asta daca iti doresti sa vezi si ceva rezultate de la produsul pe care il folosesti.
- Pielea se curata bine cu un produs ce nu face spuma. Am tot scris despre acest subiect. AICI gasesti detalii despre curatarea tenului in functie de tipul tau de ten.
- Exfolierea tenului este cel mai important pas nu doar atunci cand folosesti acid hialuronic ci si atunci cand in rutina ta, ai un ser.
Acidul hialuronic face echipa buna cu acizii de fructe si cu Retinoizii.
- Imediat dupa exfoliere se aplica produsul pe baza de acid hialuronic.
Concluzii:

- Nu folosi acid hialuronic cand umiditatea din mediu scade sub 40%. Asta poate insemna sa fie vara, in lunile toride sau poate insemna sa fie iarna cand locuintele si spatiile de birou sunt incalzite. Daca vrei sa obtii rezultate, asigura-te ca ai o umiditate in mediul in care stai, de 45% – 55%.
- Daca nu iti exfoliezi tenul, rezultatele nu or sa apara decat pe moment.
- Acidul hialuronic este inutil in produse ce se clatesc de pe fata asa cum este cazul produselor de curatare. In momentul in care iti clatesti fata cu apa, se descompune si acidul hialuronic.
- Pentru a intarzia degradarea acidului hialuronic, produsul cosmetic pe care il folosesti este bine sa contina Vitamina C, extract de ceai verde, soia, peptide sau coenzima Q10.
- Intr-un ser sau o crema, acidul hialuronic se degradeaza la temperatura camerei in 8 – 11 zile. Daca tii produsul cosmetic la frigider, hialuronul se degradeaza in aproximativ 60 de zile.
Daca ai intrebari, le astept in sectiunea de comentarii si iti raspund cu drag.
In plus daca stii pe cineva care are nevoie de inspiratie ajuta-l si distribuie-i acest articol.
Pana data viitoare, ai grija de pielea ta!
In fiecare saptamana public cel putin un articol nou despre ingrijirea corecta si naturala a tenului. Daca iti doresti sa te tin la curent cu noutatile, lasa-mi adresa ta de email, AICI.
Fondator Ezenpur Day Spa
Specialist de infrumusetare, Aromaterapeut & Terapeut Spa
In timpul liber, impart din experienta si idei care ajuta oamenii sa se simta mai frumosi!
Surse
Cosmeceuticals and Active Cosmetics, Raja K. Sivamani, MD, MS, CAT Department of Dermatology School of Medicine University of California, Davis Sacramento, California, USA Jared R. Jagdeo, MD, MS Department of Dermatology School of Medicine University of California, Davis Sacramento, California, USA Department of Dermatology State University of New York Downstate Medical Center Brooklyn, New York, USA Peter Elsner, MD Department of Dermatology Friedrich-Schiller-Universität Jena and University Hospital Jena Jena, Germany Howard I. Maibach, MD Department of Dermatology School of Medicine University of California, San Francisco San Francisco, California, USA
Cosmeceuticals and Cosmetic Practice, Patricia K. Farris, MD Clinical Associate Professor Tulane University School of Medicine New Orleans, LA, USA
Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients, Leslie Baumann, MD CEO, Baumann Cosmetic and Research Institute Miami, FL
Cosmeceuticals Marcel Dekker, Inc. New York • Basel TM edited by Peter Elsner Howard I. Maibach University of California, San Francisco, Californi
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861715010814
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28761365/
Cosmetic Dermatology principles and practice, Leslie Baumann, MD Author and Editor Director, University of Miami Cosmetic Medicine and Research Institute Professor of Dermatology University of Miami Miami Beach, Fl Sogol Saghari, MD Associate Editor Department of Dermatology University of Miami Miami, FL Private Practice Los Angeles, Ca Edmund Weisberg, MS Managing Editor Center for Clinical Epidemiology and Biostatistics University of Pennsylvania School of Medicine Philadelphia, PA
8 răspunsuri
eu imi exfoliez fata cu un scrub si am observat ca dupa cateva zile mi se fac coji pe fata mai ales pe frunte. oare e normal?
Buna Monica,
exfolierea insotita de coji este in general un semn de agresivitate (fie scrubul este nepotrivit si prea agresiv, fie procesul de exfoliere).
Asa cum am zis si in articol, scrubul este recomandat unui ten foarte gras. Daca ai alt tip de ten, scrubul poate sa nu fie solutia optima.
Daca am ten mixt ce exfoliant mi se potriveste? ce mi-ai recomanda?
Buna Nora,
Tenul mixt poate fi intr-o multime de feluri. Daca nu are tendinte acneice si sensibilitate foarte mare, poti folosi un exfoliant pe baza de acizi de fructe (AHA).
Sper ca am putut ajuta,
Larisa
Buna! Ai vreo recomandare de gel de curatare cu BHA si Acid glicolic pentru ten acneic? Am observat ca dupa un timp de la curatare, mi se uleiaza fata si oricum ma strange imediat dupa curatare..
Buna Ana! Pentru a-ti recomanda un astfel de produs de curatare, am nevoie sa stiu mai multe detalii despre tenul tau. Imi scrii, te rog, pe larisa@ezenpur.ro cat de severa este acneea (ce suprafata acopera), ce varsta ai si cum se prezinta eruptiile (ma intereseaza daca ai foarte multe pustule – cosuri cu continut albicios sau galben si noduli). In functie de aceste raspunsuri, te-as putea indruma corect.
eu am foarte multe cosuri sub piele si nu stiu de sa mai fac, e tenul f incarcat. poti sa imi recomanzi ceva?
Buna Diana, scrie-mi te rog pe larisa@ezenpur.ro ce produs de curatare folosesti si ce exfoliant/scrub (daca folosesti unul). Deasemenea, ma intereseaza cum iti percepi tenul? (Gras, uscat, normal).